Politiikka    |   HS-gallup

Sdp:n kärkipaikka jatkaa vahvistumistaan, kokoomuksen kannatus putosi alle 20 prosentin – Kamppailu suurimman puolueen tittelistä alkaa vakiintua, arvioi asian­tuntija

Sdp on nyt ainoa puolue, jolla on yli 20 prosentin kannatus. Vihreät painui jälleen alaspäin.

Sosiaalidemokraattien kärkipaikka puolueiden kannatuksessa jatkaa vahvistumistaan. Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, puolue keräisi 21,6 prosenttia äänistä, kertoo tuore HS-gallup.

Yhdelläkään muulla puolueella kannatus ei yllä 20 prosenttiin. Kakkosena edelleen oleva kokoomus putosi kuluneen kuukauden aikana viivan alle, 19,7 prosenttiin.

Keskusta on kolmantena 15,8 prosentilla. Sen kannatuksessa ei ole viime kuukausina juuri tapahtunut muutoksia.

Vihreille sen sijaan tuli laskua 0,7 prosenttiyksikköä edelliseen kuukauteen nähden. Vihreiden kannatus on nyt 13,5 prosenttia, ja luku on laskenut laskemistaan. Vielä viime elokuussa vihreät oli yli 17 prosentissa.Touko-kesäkuun aikana tehdyssä mittauksessa viidentenä on vasemmistoliitto 9,2 prosentilla ja kuudentena perussuomalaiset 8 prosentilla. Niiden kummankin kannatukseen tuli pientä nousua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rkp, kristillisdemokraatit ja siniset pysyivät käytännössä samoissa lukemissa edelliseen kuukauteen nähden.

Yliopistonlehtori Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta pitää uusia lukemia osoituksena siitä, että kamppailu suurimman puolueen tittelistä alkaa vakiintua demareiden ja kokoomuksen välille. Keskusta on tippunut kyydistä.

”Toisaalta myöskään vihreät ei näytä ottavan keskustaa kiinni, vaikka jossain vaiheessa näytti siltä”, sanoo Vuorelma.

Sdp:n hyvää nousukiitoa Vuorelma selittää imagosyillä.

”Sdp on näyttänyt viime aikoina yhtenäiseltä puolueelta. Antti Rinne on ottanut onnistuneesti vahvan oppositiojohtajan roolin monilla avauksillaan.”

Sdp on kevään aikana tehnyt puheenjohtajansa Rinteen johdolla ehdotuksia esimerkiksi soteen, verotukseen ja sosiaaliturvaan liittyen.

Kokoomuksen alkuvuoden laskua Vuorelma selittää työttömyysturvaa leikanneella aktiivimallilla. Jopa osa kokoomuksen äänestäjistä pettyi lakiuudistukseen.

Sen sijaan kokoomuksen sisällä käytyä kiistelyä sote-uudistuksesta Vuorelma ei pidä merkittävänä tekijänä gallup-kannatukselle. Hän muistuttaa myös kahden prosenttiyksikön virhemarginaalista.

”Kokoomus ja Sdp saattavat olla todellisuudessa hieman lähempänä toisiaan.”

Vuorelman mukaan kokoomuksessa on nyt hyvä tunnelma, eivätkä sote-erimielisyydet ole enää tärkeimpänä mielessä.

Vihreiden kannatus mataa, jos sitä vertaa viime syksyyn, jolloin se oli keskustan edellä ja hetken jopa toiseksi suurin.

Vuorelma nostaa esiin vihreiden kannattajat, joista vain 24 prosenttia on valinnastaan erittäin varmoja.

”Ihmiset eivät tällä hetkellä tiedä, mikä vihreille on tärkeintä. Touko Aalto ei ole onnistunut kirkastamaan puolueen linjaa.”

Sen sijaan perussuomalaisten kannatuksessa näkyy puolueen jakautuminen: jäljellä ovat tosiystävät. Puolueen kannattajista 51 prosenttia on täysin varmoja valinnastaan, mikä on enemmän kuin millään muulla puolueella.

”Hallitusvastuun jälkeen puolue on onnistunut vakuuttaman ydinkannattajajoukkonsa.”

Eduskuntavaalit järjestetään alle vuoden päästä, ja seuraavan hallituksen kokoonpanolla on spekuloitu viime aikoina paljon. Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että hallitusta on muodostamassa ainakin Sdp. Tällä viikolla demarivaikuttajat eivät vielä yksimielisesti nimenneet suosikkikumppanikseen mitään puoluetta.

Sipilä esitti viime viikonlopun puoluekokouksessa tiukkoja ehtoja mahdolliselle hallitusyhteistyölle. Hän linjasi, että ei mene hallitukseen, joka ”romuttaa nykyisen hallituksen perinnön”. Sipilän mukaan pääoppositiopuolue Sdp on esittänyt toimia, jotka vaarantaisivat talouden perustan. Demarit ovat vastustaneet tiukasti esimerkiksi hallituksen valinnanvapausmallia.

Vuorelma pitää Sipilän puheista huolimatta keskustan ja Sdp:n muodostamaa hallitusta mahdollisena.

”Sipilän retoriikkaan on aiemminkin kuulunut ukaasien esittäminen, ja niistä on sittemmin joustettu. Keskustassa on kuitenkin erityisen tärkeää kentän mielipide, Sipilä ei voi yksin päättää asioista.”

Hallituspuolueiden kannatus on tällä hetkellä 37,2 prosenttia. Kannastaan epävarmojen osuus on lähes sama, tasan 37 prosenttia. Luvussa ovat sekä ne, jotka eivät ole halunneet että ne, jotka eivät ole osanneet kertoa kantaansa.

Vuorelman mukaan hallituksen matala kannatus ja epävarmojen suuri osuus kertovat siitä, että edustuksellisuus ei voi kovin hyvin.

”Toisaalta täytyy muistaa, että nykyään liikkuvia äänestäjiä on paljon, joten epävarmojen osuus näyttää gallupeissa aina isolta.”

Fakta

 Kantar TNS teki HS:n toimeksiannosta tutkimuksen, jossa selvitettiin puolueiden eduskuntavaalikannatusta.

 Tutkimusaineisto kerättiin 14.5.–10.6.2018.

 Tutkimusta varten haasteltiin kaikkiaan 2 412 ihmistä.

 Tutkimuksen otos edustaa 18–79-vuotiasta mannersuomalaista väestöä.

 Puoluekannatusarvio on laadittu yhdistämällä toisiinsa haastatteluissa saadut vastaukset sekä vaalitilastot viime kuntavaaleista.

 Tutkimuksen virhemarginaali on noin 2 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puoluekannatus
 • HS-gallup
 • Puolueet
 • Sdp
 • Kokoomus
 • Keskusta
 • Vihreät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  2. 2

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  3. 3

   Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi

   Tilaajille
  4. 4

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  5. 5

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  6. 6

   Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen – HS seuraa historiallista huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä

  7. 7

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  8. 8

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  9. 9

   Huippukokouspäivä on koittanut: Tänään Trump ja Putin tapaavat Helsingissä – mitä siitä voi oikeasti seurata? Asiantuntijat listasivat hyvät ja huonot lopputulokset

  10. 10

   Uskontotutkija: ”Maallistuneet pohjoismaalaiset” ovat todellisuudessa paljon uskonnollisempia kuin kehtaavat myöntää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  5. 5

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Alle kouluikäinen isoveli haki Annemari Karjalaisen kotiin pulkassa vetäen – Vasta aikuisena hän oppi, että pitäisi sanoa sijaissisarus ja sijaiskotiin

  10. 10

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  4. 4

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää