Politiikka

Suomi varautuu turvapaikanhakijoiden määrän uuteen kasvuun – Migrin selvityksessä paljastui ongelmia tulkkauksessa

Maahanmuttovirasto selvitti sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) pyynnöstä, voiko turvapaikkahakemusten käsittelyyn luottaa. Taustalla on julkisuudessa esiin noussut huoli turvapaikanhakijoiden oikeusturvan toteutumisesta.

Turvapaikanhakijoiden tulkkauksessa on ongelmia, jotka saattavat vaikuttaa hakijan saamaan päätökseen, kävi ilmi Maahanmuuttoviraston (Migri) sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) pyynnöstä tekemässä sisäisessä selvityksessä. Selvitys esitellään sisä­ministeriön pitämässä seminaarissa tänään torstaina.


Siinä ehdotetaan, että tulkkausten laatua tulisi seurata vähintään pistokokeenomaisesti ja harkita laadunvalvontatulkkien palkkaamista. Nyt tulkkausten laadun ja oikeellisuuden systemaattista seurantaa ei ole.

”Tämä on merkittävä puute laadun- ja laillisuusvalvonnan kannalta, kun otetaan huomioon, mikä merkitys kaikella puhuttelussa esille tulleella on hakijan saamaan turvapaikka­ratkaisuun”, selvityksessä todetaan.

Mykkänen edellyttää, että tulkkausten laatuun aletaan Migrissä kiinnittää paremmin huomiota.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pidän erikoisena, jos tällaista hyvin selvää parannusehdotusta ei toteutettaisi”, hän sanoi HS:n haastattelussa keskiviikkona.

Selvityksessä tilattiin satunnaisesti valituista turvapaikkapuhutteluista uudet, sanatarkat tulkkaukset. Niitä verrattiin puhuttelupöytäkirjoihin. Vertailu tehtiin 30 puhuttelulle ja kahdesta löydettiin mahdollisesti merkityksellisiä eroja pöytäkirjan sisällössä verrattuna tarkistustulkkaukseen

Tulkkaukseen liittyvät ongelmat olivat vain osa selvitystä.

Mykkänen pyysi Migriä tekemään selvityksen turvapaikkamenettelystä, koska julkisuudessa on noussut viime aikoina esiin runsaasti epäilyksiä turvapaikanhakijoiden oikeusturvan toteutumisesta. Hän halusi varmistaa, ettei turvapaikkaprosessissa ole heikkoja kohtia, jotka aiheuttaisivat systemaattisesti virheitä oleskelulupapäätöksiin.

”Oikeusvaltiona meidän pitää tehdä kaikkemme, että jokaisen yksittäisenkin tapauksen kohdalla oikeutta on mahdollisuus saada mahdollisimman hyvin”, Mykkänen korosti.

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) presidentti Pekka Vihervuori arvosteli huhtikuussa HS:n haastattelussa ulkomaalaislain muutoksia siitä, että ne heikensivät turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa.

Aiemmin keväällä yhdenvertaisuus­valtuutettu, Turun yliopisto ja Åbo Akademi tekivät tutkimuksen, jossa havaittiin Migrin ratkaisukäytäntöjen ja tulkintojen Irakista paenneiden suhteen tiukentuneen merkittävästi viime vuonna verrattuna vuoteen 2015. Samaan aikaan turvapaikanhakijoiden profiili ei tutkimuksen mukaan ollut muuttunut. Tutkimuksen tekijät kuvasivat kehitystä huolestuttavaksi ”sekä perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen että suomalaisen oikeusvaltion kannalta”.

Mykkäsen mukaan Migrin selvitys osoittaa kuitenkin, että ylivoimainen enemmistö Migrin päätöksistä on lainmukaisia.

”Systemaattista virhettä päätöksissä ei näytä olevan”, hän arvioi.

Myös selvityksessä arvioidaan, että ”turvapaikkapuhuttelun ja -päätöksenteon laatu tällä hetkellä on hyvällä tasolla”.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun, Turun yliopiston ja Åbo Akademin tutkimuksesta välittyvää toisenlaista käsitystä Mykkänen selittää sillä, ettei siinä ole otettu huomioon tilanteen muuttumista Irakissa vuodesta 2015 vuoteen 2017. Tuona aikana terroristijärjestö Isisin hallussa oleva alue kutistui.

”On rohkeata sanoa, että turvapaikanhakijoiden profiili on sama, mutta päätökset ovat muuttuneet, kun profiiliin vaikuttaa niin paljon se mitä lähtöpaikassa on tapahtunut”, Mykkänen totesi.

Migrin selvityksessä varaudutaan turvapaikanhakijoiden määrän yhtäkkiseen kasvuun.

”Yleisenä kehittämiskohteena on varautuminen uuteen hakijamäärien äkilliseen nousuun ja sen varmistaminen, että toiminnan laatu pysyy hyvällä tasolla, vaikka hakijamäärät kasvavat”, siinä todetaan.

Vuonna 2015 EU-alueelle tuli nopeassa tahdissa noin miljoona turvapaikanhakijaa, huomattavasti aiempia vuosia enemmän. Sen jälkeen määrät ovat tasaantuneet.

Myös sisäministeri Mykkänen totesi, että pakolaisuuden ja siirtolaisuuden juurisyyt ovat olemassa vielä pitkään eikä paine hakea turvaa Euroopasta ainakaan vähene.

”On fakta, että kotoaan pakoon lähteneitä on paljon enemmän kuin mitä nyt Eurooppaan on tullut, ja hyvin moni heistä olisi varmasti kiinnostunut tulemaan Eurooppaan, jos siihen mahdollisuus olisi”, hän sanoi.

Tulkkauksen laadunvarmistuksen lisäksi selvityksessä ehdotetaan muun muassa myös, että yliopistot ja korkeakoulut kehittävät yhdessä sisäministeriön kanssa turvapaikkamenettelyn opintokokonaisuuden. Mykkäsen mukaan asiasta aloitetaan keskustelut korkeakoulujen kanssa.

Myös haavoittuvassa asemassa olevien hakijoiden tarpeita pitää selvityksen mukaan tunnistaa paremmin.

Migrin selvitystä voi arvostella siitä, ettei se ole riippumaton. Sen kokosi oikeus- ja maatieto­yksikön johtaja, joka haastatteli muita virkamiehiä.

Mykkäsen mukaan sisäinen selvitys päätettiin tehdä, koska hän halusi saada sen aikaan nopeasti. Selvitys tehtiin vain parissa kuukaudessa.

”Tämä ei sulje pois sitä, etteikö laajempaa ulkoistakin arviointia voisi tehdä”, hän sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää