Politiikka

Työryhmä haluaa muutoksia apteekkien ”kartellimaiseen” toimintaan: Lisää hintakilpailua ja reseptivapaat lääkkeet myyntiin myös muualle

Kaupan asettama työryhmä painottaa, että itsehoitolääkkeiden myyntiin täytyy liittyä ammattilaisen antama farmaseuttinen lääkeneuvonta. Nykyisen tiukan apteekkisääntelyn poliittinen tuki on vähitellen murentunut.

Apteekkitoimintaa pohtinut työryhmä ehdottaa kilpailun lisäämistä apteekkialalla muun muassa niin, että lääkkeiden hintakilpailu sallittaisiin ja apteekkien omistukseen liittyvää sääntelyä purettaisiin.

Työryhmän mielestä on myös syytä arvioida, voisiko ilman reseptiä saatavia itsehoitolääkkeitä myydä muualla kuin apteekeissa. Tämän edellytyksenä pitäisi olla ammattilaisen antama farmaseuttinen lääkeneuvonta, koska itsehoitolääkkeisiinkin liittyy haittoja.

Myös itsehoitolääkkeiden valikoimaa pitäisi arvioida sillä silmällä, voisiko osan nykyisistä reseptilääkkeistä vapauttaa myytäväksi reseptittä.

Raportti kritisoi nykyjärjestelmää, joka ei ota riittävästi huomioon asiakasta, lääkkeen käyttäjää. Lääkejakelun malli on ”monopolistinen ja kartellimainen”, raportti luonnehtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työryhmän mukaan sääntelyn painopiste pitää siirtää apteekkien omistamisesta itse toimintaan eli esimerkiksi siihen, millaista neuvontaa lääkkeiden jakeluun pitää liittyä.

Työryhmä ehdottaa myös lääkkeiden myyntimäärään perustuvan apteekkiveron poistamista.

Työryhmää veti Kelan entinen pääjohtaja ja entinen sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä. Työryhmän toimeksiantaja ja rahoittaja oli Päivittäistavarakauppa ry, joka ei työryhmän mukaan osallistunut työhön eikä antanut ohjeita siitä, millaisia johtopäätösten tulisi olla.

Raportissa ei suoraan ehdoteta, että lääkkeitä voisi myydä päivittäistavarakaupassa. Se ilmaistaan kierrellen: ”Apteekin ulkopuolellakin itsehoitolääkkeitä voitaisiin rajoitetusti toimittaa lääkkeen käyttäjälle.”

Kauppa on selvästi odottavalla kannalla ja alkanut valmistautua sääntelyn purkuun. Esimerkiksi Kesko on perustanut lääketukku Oriolan kanssa Hehku-ketjun, joka toistaiseksi keskittyy terveyden, kauneuden ja hyvinvoinnin tuotteisiin ja palveluihin.

Apteekkitoiminta on Suomessa tiukasti säädeltyä, muun muassa näin:

– Lääkkeitä ei saa myydä muualla kuin apteekeissa.

– Apteekkitoimiluvat myöntää Fimea tarveharkinnan perusteella. Toimiluvan voi saada vain laillistettu proviisori, jolla voi olla apteekkiluvan lisäksi korkeintaan kolme sivuapteekkilupaa – eli ketjumaista toimintaa ei sallita.

– Apteekkien yritysmuodolle ei ole vaihtoehtoja: apteekki on henkilöyritys eli toiminimi.

– Lääkkeiden hinnalla ei voi kilpailla. Hinta perustuu apteekkipalkkioon, jonka perusteet on määritelty lääketaksasta annetussa valtioneuvoston asetuksessa. Lääketaksa on käytännössä laskentakaava.

Työryhmän mukaan apteekkien tiukka sääntely on estänyt apteekkien välisen luonnollisen kilpailun. Kilpailu rajoittuu palveluvalikoiman laajuuteen, aukioloaikoihin ja muilla valmisteilla kuin lääkkeillä käytävään hintakilpailuun.

Apteekkimarkkinoille on ylipäätään vaikea päästä, koska Fimea säätelee tiukasti apteekkien määrää ja myös sijaintia. Proviisorille on mahdollista saada oma apteekki käytännössä vain silloin, kun apteekkiluvan haltija siirtyy uuteen apteekkiin tai jää eläkkeelle.

”Apteekkitoiminta on saanut myös kartellimaisia piirteitä, kun tietyn alueen apteekit ovat kollektiivisesti estämässä uusien apteekkien perustamista alueilleen”, selvityksessä todetaan. Apteekkilupiin liittyy usein pitkiä valitusprosesseja.

Sellainen on meneillään esimerkiksi Espoossa, jossa on väkimäärään nähden vähän apteekkeja. Jorvin sairaalaan suunniteltu apteekki ei ole edennyt valitusten takia.

Työryhmän selvityksessä muistutetaan, että terveyspalveluita tarjoavan yrityksen, esimerkiksi lääkäriaseman, saa Suomessa perustaa ilman tarveharkintaa ja toimintaa voi harjoittaa, kunhan täyttää lain määräykset.

Tiukka viranomaissääntely tarkoittaa apteekkarin kannalta sitä, että toimintaan liittyy merkittävästi vähemmän riskejä verrattuna muihin yrittäjiin. Fimean analyysin mukaan apteekit ovat pääosin liiketaloudellisesti kannattavia ja vakavaraisia.

Työryhmän mukaan kilpailu voisi alentaa lääkejakelun nykyisiä noin 550 miljoonaan euroon nousevia kustannuksia.

Lääkkeiden hintaa nostaa osaltaan myös apteekkivero, jota työryhmä ehdottaa poistettavaksi. Sen tuotto toissa vuonna oli noin 180 miljoonaa euroa. Apteekkivero on eräänlainen tulontasausjärjestelmä apteekkien kesken – vero on progressiivinen eivätkä pienimmät apteekit sitä maksa.

”Tämä järjestelmä perustuu välittömästi sotien jälkeiseen tilanteeseen ja on aikansa elänyt”, raportissa todetaan.

Työryhmä uudistaisi apteekkipalkkion niin, että lääkkeille tulisi enimmäishinta. Se mahdollistaisi hintakilpailun, jonka voisi aloittaa itsehoitolääkkeistä. Lisäksi lääkeyrityksille pitäisi tehdä mahdolliseksi antaa alennuksia apteekeille.

Sen lisäksi apteekkipalkkiota alennettaisiin, mikä tarkoittaa, että valtio säästäisi lääkekorvausmenoissa. Näin voitaisiin kompensoida se, että apteekkivero poistuisi.

”Apteekkiveron merkitys on noin seitsemän prosenttia lääkkeen hinnasta. Tämän perusteella voidaan hyvin karkeasti arvioida, että apteekkipalkkion alentaminen seitsemällä prosentilla laskisi lääkkeiden hintoja vastaavasti”, raportissa lasketaan.

Apteekkiveron ja lääketaksaan perustuvan apteekkipalkkion yhdistelmä suosii työryhmän mielestä nyt kohtuuttomasti isoja kauppakeskusapteekkeja, kun pienimmät apteekit toimivat kannattavuusrajalla.

Työryhmän mielestä myös siitä voitaisiin luopua, että apteekin omistajan on aina oltava proviisori. Omistajuutta on silti mahdollista rajoittaa – voidaan esimerkiksi määrätä, että lääketeollisuus ja lääkärit eivät saa omistaa apteekkeja. Näin on tehty Ruotsissa ja Norjassa.

Toimilupiin voidaan asettaa esimerkiksi markkinaosuusrajoja siten, että uusia lupia ei myönnettäisi enää apteekkitoimijoille, jotka ovat kasvaneet markkinaosuudeltaan suuriksi.

Kaupan rahoittamaan työryhmään kuuluivat Hyssälän lisäksi Lauri Pelkonen, joka on virkavapaalla lääkkeiden hintalautakunta Hilasta, farmakologian professori Heikki Ruskoaho sekä apteekkariliiton entinen toimitusjohtaja Reijo Kärkkäinen.

Apteekkisääntelyn purkaminen on poliittinen kysymys. Eniten sääntelyn purkamista ovat pitäneet esillä vihreät.

Nykyinen hallitus on halunnut purkaa normeja ja turhaa sääntelyä, mutta apteekkien osalta ei ole tapahtunut juuri mitään. Hallituksessa oli jopa apteekkityöryhmä, jonka hillittyjä linjauksia muun muassa apteekkien määrän kasvattamisesta ja lupasääntelyn keventämisestä ei ole ryhdytty toteuttamaan.

Puolueista kokoomus on suhtautunut aiemmin penseästi apteekkisääntelyn vapauttamiseen, mutta on nyt kääntänyt kelkkaansa. Tuoreen puoluekokouspäätöksen mukaan sääntelyn purkaminen voi olla esillä jo seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Puoluekokouksessa hyväksytyn kannan mukaan puolue kannattaa apteekkilupien tarveharkinnasta luopumista.

Lisäksi kokoomus päätti ryhtyä ajamaan reseptivapaiden lääkkeiden myynnin hallittua vapauttamista päivittäistavarakauppaan.

Fakta

Apteekit numeroina


 Suomessa on 812 apteekkitoimipistettä, joista 616 on pääapteekkia.

 Yksityiset apteekit työllistävät noin 8 500 työntekijää, minkä lisäksi Helsingin yliopiston apteekissa on 950 työntekijää.

 Lääkkeiden myynnin arvo Suomessa on noin kolme miljardia euroa. Lääkekustannusten osuus terveydenhuollon kaikista menoista on noin 15 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Apteekit
 • Lääkkeet
 • Reseptilääke
 • apteekkarit
 • Sääntely
 • Teija Sutinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  4. 4

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  5. 5

   Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla

  6. 6

   FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen

  7. 7

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  10. 10

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  6. 6

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Maastopalo on saatu kuriin Varsinais-Suomessa – Pyhärannan paloalueella ei ole vielä turvallista liikkua
  3. Tunti sitten
  4. Entisen turva­miehen väkivalta­skandaali paisuu, Macronin arvostelu kiihtyy Ranskassa – Reuters: Tapaus johtaa presidentin lähipiiriä koskeviin uudistuksiin
  5. FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen
  6. 2 tuntia sitten
  7. Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla
  8. Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat
  9. Suomi lähtee isolla joukkueella EM-Berliiniin – mahdolliset menestyjät ovat laskettavissa yhden käden sormilla
  10. 4 tuntia sitten
  11. Portugali murskasi Suomen haaveet jatkopeleistä EM-kotikisoissa – Minihuuhkajien päävalmentaja Juha Malinen tunteikkaana: ”Tosi haikea fiilis”
  12. Kolme ihmistä loukkaantui lievästi kesäteatteri­esityksen jälkeen Laukaassa – autoilija peruutti väkijoukkoon
  13. Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”
  14. Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja moottoripyörän törmäyksessä Padasjoella
  15. Näytä lisää