Politiikka

Työryhmä haluaa muutoksia apteekkien ”kartellimaiseen” toimintaan: Lisää hintakilpailua ja reseptivapaat lääkkeet myyntiin myös muualle

Kaupan asettama työryhmä painottaa, että itsehoitolääkkeiden myyntiin täytyy liittyä ammattilaisen antama farmaseuttinen lääkeneuvonta. Nykyisen tiukan apteekkisääntelyn poliittinen tuki on vähitellen murentunut.

Apteekkitoimintaa pohtinut työryhmä ehdottaa kilpailun lisäämistä apteekkialalla muun muassa niin, että lääkkeiden hintakilpailu sallittaisiin ja apteekkien omistukseen liittyvää sääntelyä purettaisiin.

Työryhmän mielestä on myös syytä arvioida, voisiko ilman reseptiä saatavia itsehoitolääkkeitä myydä muualla kuin apteekeissa. Tämän edellytyksenä pitäisi olla ammattilaisen antama farmaseuttinen lääkeneuvonta, koska itsehoitolääkkeisiinkin liittyy haittoja.

Myös itsehoitolääkkeiden valikoimaa pitäisi arvioida sillä silmällä, voisiko osan nykyisistä reseptilääkkeistä vapauttaa myytäväksi reseptittä.

Raportti kritisoi nykyjärjestelmää, joka ei ota riittävästi huomioon asiakasta, lääkkeen käyttäjää. Lääkejakelun malli on ”monopolistinen ja kartellimainen”, raportti luonnehtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työryhmän mukaan sääntelyn painopiste pitää siirtää apteekkien omistamisesta itse toimintaan eli esimerkiksi siihen, millaista neuvontaa lääkkeiden jakeluun pitää liittyä.

Työryhmä ehdottaa myös lääkkeiden myyntimäärään perustuvan apteekkiveron poistamista.

Työryhmää veti Kelan entinen pääjohtaja ja entinen sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä. Työryhmän toimeksiantaja ja rahoittaja oli Päivittäistavarakauppa ry, joka ei työryhmän mukaan osallistunut työhön eikä antanut ohjeita siitä, millaisia johtopäätösten tulisi olla.

Raportissa ei suoraan ehdoteta, että lääkkeitä voisi myydä päivittäistavarakaupassa. Se ilmaistaan kierrellen: ”Apteekin ulkopuolellakin itsehoitolääkkeitä voitaisiin rajoitetusti toimittaa lääkkeen käyttäjälle.”

Kauppa on selvästi odottavalla kannalla ja alkanut valmistautua sääntelyn purkuun. Esimerkiksi Kesko on perustanut lääketukku Oriolan kanssa Hehku-ketjun, joka toistaiseksi keskittyy terveyden, kauneuden ja hyvinvoinnin tuotteisiin ja palveluihin.

Apteekkitoiminta on Suomessa tiukasti säädeltyä, muun muassa näin:

– Lääkkeitä ei saa myydä muualla kuin apteekeissa.

– Apteekkitoimiluvat myöntää Fimea tarveharkinnan perusteella. Toimiluvan voi saada vain laillistettu proviisori, jolla voi olla apteekkiluvan lisäksi korkeintaan kolme sivuapteekkilupaa – eli ketjumaista toimintaa ei sallita.

– Apteekkien yritysmuodolle ei ole vaihtoehtoja: apteekki on henkilöyritys eli toiminimi.

– Lääkkeiden hinnalla ei voi kilpailla. Hinta perustuu apteekkipalkkioon, jonka perusteet on määritelty lääketaksasta annetussa valtioneuvoston asetuksessa. Lääketaksa on käytännössä laskentakaava.

Työryhmän mukaan apteekkien tiukka sääntely on estänyt apteekkien välisen luonnollisen kilpailun. Kilpailu rajoittuu palveluvalikoiman laajuuteen, aukioloaikoihin ja muilla valmisteilla kuin lääkkeillä käytävään hintakilpailuun.

Apteekkimarkkinoille on ylipäätään vaikea päästä, koska Fimea säätelee tiukasti apteekkien määrää ja myös sijaintia. Proviisorille on mahdollista saada oma apteekki käytännössä vain silloin, kun apteekkiluvan haltija siirtyy uuteen apteekkiin tai jää eläkkeelle.

”Apteekkitoiminta on saanut myös kartellimaisia piirteitä, kun tietyn alueen apteekit ovat kollektiivisesti estämässä uusien apteekkien perustamista alueilleen”, selvityksessä todetaan. Apteekkilupiin liittyy usein pitkiä valitusprosesseja.

Sellainen on meneillään esimerkiksi Espoossa, jossa on väkimäärään nähden vähän apteekkeja. Jorvin sairaalaan suunniteltu apteekki ei ole edennyt valitusten takia.

Työryhmän selvityksessä muistutetaan, että terveyspalveluita tarjoavan yrityksen, esimerkiksi lääkäriaseman, saa Suomessa perustaa ilman tarveharkintaa ja toimintaa voi harjoittaa, kunhan täyttää lain määräykset.

Tiukka viranomaissääntely tarkoittaa apteekkarin kannalta sitä, että toimintaan liittyy merkittävästi vähemmän riskejä verrattuna muihin yrittäjiin. Fimean analyysin mukaan apteekit ovat pääosin liiketaloudellisesti kannattavia ja vakavaraisia.

Työryhmän mukaan kilpailu voisi alentaa lääkejakelun nykyisiä noin 550 miljoonaan euroon nousevia kustannuksia.

Lääkkeiden hintaa nostaa osaltaan myös apteekkivero, jota työryhmä ehdottaa poistettavaksi. Sen tuotto toissa vuonna oli noin 180 miljoonaa euroa. Apteekkivero on eräänlainen tulontasausjärjestelmä apteekkien kesken – vero on progressiivinen eivätkä pienimmät apteekit sitä maksa.

”Tämä järjestelmä perustuu välittömästi sotien jälkeiseen tilanteeseen ja on aikansa elänyt”, raportissa todetaan.

Työryhmä uudistaisi apteekkipalkkion niin, että lääkkeille tulisi enimmäishinta. Se mahdollistaisi hintakilpailun, jonka voisi aloittaa itsehoitolääkkeistä. Lisäksi lääkeyrityksille pitäisi tehdä mahdolliseksi antaa alennuksia apteekeille.

Sen lisäksi apteekkipalkkiota alennettaisiin, mikä tarkoittaa, että valtio säästäisi lääkekorvausmenoissa. Näin voitaisiin kompensoida se, että apteekkivero poistuisi.

”Apteekkiveron merkitys on noin seitsemän prosenttia lääkkeen hinnasta. Tämän perusteella voidaan hyvin karkeasti arvioida, että apteekkipalkkion alentaminen seitsemällä prosentilla laskisi lääkkeiden hintoja vastaavasti”, raportissa lasketaan.

Apteekkiveron ja lääketaksaan perustuvan apteekkipalkkion yhdistelmä suosii työryhmän mielestä nyt kohtuuttomasti isoja kauppakeskusapteekkeja, kun pienimmät apteekit toimivat kannattavuusrajalla.

Työryhmän mielestä myös siitä voitaisiin luopua, että apteekin omistajan on aina oltava proviisori. Omistajuutta on silti mahdollista rajoittaa – voidaan esimerkiksi määrätä, että lääketeollisuus ja lääkärit eivät saa omistaa apteekkeja. Näin on tehty Ruotsissa ja Norjassa.

Toimilupiin voidaan asettaa esimerkiksi markkinaosuusrajoja siten, että uusia lupia ei myönnettäisi enää apteekkitoimijoille, jotka ovat kasvaneet markkinaosuudeltaan suuriksi.

Kaupan rahoittamaan työryhmään kuuluivat Hyssälän lisäksi Lauri Pelkonen, joka on virkavapaalla lääkkeiden hintalautakunta Hilasta, farmakologian professori Heikki Ruskoaho sekä apteekkariliiton entinen toimitusjohtaja Reijo Kärkkäinen.

Apteekkisääntelyn purkaminen on poliittinen kysymys. Eniten sääntelyn purkamista ovat pitäneet esillä vihreät.

Nykyinen hallitus on halunnut purkaa normeja ja turhaa sääntelyä, mutta apteekkien osalta ei ole tapahtunut juuri mitään. Hallituksessa oli jopa apteekkityöryhmä, jonka hillittyjä linjauksia muun muassa apteekkien määrän kasvattamisesta ja lupasääntelyn keventämisestä ei ole ryhdytty toteuttamaan.

Puolueista kokoomus on suhtautunut aiemmin penseästi apteekkisääntelyn vapauttamiseen, mutta on nyt kääntänyt kelkkaansa. Tuoreen puoluekokouspäätöksen mukaan sääntelyn purkaminen voi olla esillä jo seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Puoluekokouksessa hyväksytyn kannan mukaan puolue kannattaa apteekkilupien tarveharkinnasta luopumista.

Lisäksi kokoomus päätti ryhtyä ajamaan reseptivapaiden lääkkeiden myynnin hallittua vapauttamista päivittäistavarakauppaan.

Fakta

Apteekit numeroina


 Suomessa on 812 apteekkitoimipistettä, joista 616 on pääapteekkia.

 Yksityiset apteekit työllistävät noin 8 500 työntekijää, minkä lisäksi Helsingin yliopiston apteekissa on 950 työntekijää.

 Lääkkeiden myynnin arvo Suomessa on noin kolme miljardia euroa. Lääkekustannusten osuus terveydenhuollon kaikista menoista on noin 15 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Apteekit
 • Lääkkeet
 • Reseptilääke
 • apteekkarit
 • Sääntely
 • Teija Sutinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Presidentin entinen asianajaja myönsi maksaneensa kaksi naista hiljaiseksi Trumpin ohjauksessa – Tunnustus liittää Trumpin rikokseen, jolla pyrittiin vaikuttamaan vaaleihin

  4. 4

   Weekend-festivaalin järjestäminen Hieta­niemessä ei ollut viisasta: Näin omin silmin, kun nuoret juoksivat hautojen yli turva­miehiä karkuun

  5. 5

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  6. 6

   Saako mieskriitikko haukkua naisartistin? Kulttuuritoimituksen esimies vastaa sosiaalisessa mediassa nousseeseen keskusteluun

  7. 7

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  8. 8

   Helsingissä rakennetaan nyt uusia elokuva­teattereita ennen­näkemätöntä vauhtia – Muuttuuko ohjelmisto, lisääntyykö elokuvissa käynti ja laskeeko lipun­hinta?

  9. 9

   Kertotaulun tankkausta ja ruotsin epä­säännöllisiä verbejä 70 euron tunti­hintaan – maailmalla miljardi­luokkaan paisunut yksityis­opetus­bisnes on rantautumassa Suomeenkin

  10. 10

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  4. 4

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  5. 5

   Syntyvyyden laskuun löytyi uusi selitys: Vanhempien uupumus vaikuttaa lapsitoiveisiin

  6. 6

   Suomalaiset sopimus­juristit olivat ovelampia kuin amerikkalainen jätti­yhtiö, ja se pelasti Uuden­kaupungin auto­tehtaan – Tällainen on Valmet Automotiven ihmeellinen tarina

  7. 7

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  8. 8

   Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

  9. 9

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  10. 10

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  7. 7

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saako mieskriitikko haukkua naisartistin? Kulttuuritoimituksen esimies vastaa sosiaalisessa mediassa nousseeseen keskusteluun
  3. Entinen NBA-tähti väittää saaneensa 12 aivohalvausta ja kuusi sydänkohtausta – kertoo palaavansa ammattilaiskentille Kiinaan
  4. Siniset kertoivat maahanmuuttokantansa, mutta miten ne eroavat perussuomalaisista?
  5. Mitä jos Suomen tietoliikenneyhteydet menisivät poikki? Pankeille ehdotetaan varajärjestelmää, mutta finanssialan mielestä ehdotus on ajastaan jäljessä ja järjettömän kallis
  6. Maailman kallein hotelli aikoo veloittaa kahden viikon lomasta kymmenen miljoonaa euroa, ja syy siihen on sijainti Tilaajille
  7. Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”
  8. Uudet elokuva­teatterit syntyvät hyvien kulku­yhteyksien päähän
  9. Tenniksen kattojärjestö ATP haluaa puuhastelijat ulos turnauksista, samalla suomalaisten asema vaikeutuu: ”Näkyykö valoa edes missään”
  10. 14 miljoonaa maksava kana ja muita ongelmia – Venezuela poisti valuutasta viisi nollaa, mutta talouskaaos tuskin ratkeaa
  11. Presidentin entinen asianajaja myönsi maksaneensa kaksi naista hiljaiseksi Trumpin ohjauksessa – Tunnustus liittää Trumpin rikokseen, jolla pyrittiin vaikuttamaan vaaleihin
  12. Näytä lisää