Politiikka

Vasemmistoliiton Li Anderssonin sote-ehdotus: lisää rahaa terveyskeskuksille ja yksityisen hoidon Kela-korvaukset pois

Ehdotus maksaisi 300–400 miljoonaa euroa, mutta Anderssonin mukaan parempi hoitoon pääsy säästäisi kustannuksia. Vasemmistoliitto lopettaisi yksityiset Kela-korvaukset.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ehdottaa vaihtoehdoksi hallituksen sote-uudistukselle, että perusterveydenhuoltoon eli lähinnä terveyskeskuksiin suunnattaisiin tuntuva lisärahoitus ja terveyskeskusmaksut poistettaisiin.

Esitys ei ole halpa. Vasemmistoliitto on laskenut, että terveyskeskusten lisärahoitus vaatisi vähintään 300 miljoonaa euroa. Terveyskeskusmaksujen poistaminen koko maassa maksaisi noin 68 miljoonaa euroa.

Osa tästä voitaisiin Anderssonin mukaan rahoittaa niin, että yksityisen hoidon Kela-korvaukset poistettaisiin.

Kela maksoi toissa vuonna yksityislääkärikäynneistä korvauksia 59 miljoonaa euroa, yksityisestä hoidosta ja tutkimuksista 43 miljoonaa euroa ja yksityisestä hammashoidosta 55 miljoonaa euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Anderssonin mukaan terveyskeskusten lisärahoitus ja maksujen poisto vastaisivat yhtä sote-uudistuksen tavoitetta: yhdessä ne nopeuttaisivat hoitoon pääsyä ja lyhentäisivät jonoja.

Tämä säästäisi kustannuksia.

Andersson suhteuttaisi terveyskeskusten lisärahoituksen siihen, että myös hallituksen sote-uudistuksen on arvioitu maksavan miljoonia, hurjimpien arvioiden mukaan jopa 2,5 miljardia euroa.

Lisäksi hallitus oli valmis ohjaamaan valinnanvapauden kokeiluihin eli pilotteihin 200 miljoonaa euroa. Pilottien aloitus on nyt jäässä, koska lainsäädäntö pitää hyväksyä ensin.

1500 uutta lääkäriä terveyskeskuksiin

Vasemmistoliiton ehdotuksen mukaan nykyinen hoitotakuu uudistettaisiin niin, että kiireettömään hoitoon pääsisi viikossa.

Nyt hoitotakuu on muotoiltu niin, että hoito on järjestettävä ”kohtuullisessa ajassa”, kuitenkin kolmessa kuukaudessa siitä, kun hoidon tarve on arvioitu.

Lupaus kiireettömästä hoidosta viikossa vaatisi käytännössä lääkäreiden rekrytointia terveyskeskuksiin. Vasemmistoliitto arvioi, että kokopäivätoimisia lääkäreitä pitäisi terveyskeskuksissa olla 4 500 nykyisen 3 000 lääkärin sijaan.

Ongelma on se, että terveyskeskukset eivät ole alalla olevien kannalta houkuttelevia – välillä jopa Espooseen on ollut vaikea saada lääkäreitä, syrjäseuduista puhumattakaan.

Joidenkin arvioiden mukaan lääkäripula on kunnilta ja sairaanhoitopiireiltä tietoinen päätös säästöjen saamiseksi, jotta jonottamiseen turhautuneet ihmiset menisivät yksityiselle.

Li Anderssonin mielestä hallitus on ohittanut omissa tarkasteluissaan taustasyyt siihen, miksi hoitoon pääsy on joillekin suomalaisille hankalaa.

”Heikoimmin lääkäriin pääsevät ne, jotka ovat työterveyspalveluiden ulkopuolella. Perusterveydenhuollon resurssointiin ei ole kiinnitetty huomiota. Puuttuu poliittista tahtoa nähdä tämä ongelmana”, Andersson sanoo.

Työterveyshuolto on Anderssonin mielestä eriarvoisuutta luova rakenne, mutta vasemmistoliitto ei silti ole valmis ajamaan sitä alas. Hänen mielestään työterveyshuolto turvaa sen, että myös työnantajat ovat valmiita rahoittamaan terveydenhuoltoa.

Resurssipulan lisäksi asiakasmaksut ovat Anderssonin mukaan toinen syy, mikä vaikeuttaa hoitoon pääsyä. Tämän ovat todenneet myös Kela ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Andersson kiinnittää huomiota terveyskeskusmaksujen nopeaan nousuun: vuonna 2014 niillä kerättiin noin 38 miljoonaa euroa, toissa vuonna jo 67 miljoonaa euroa.

Osa kunnista, esimerkiksi Helsinki, on poistanut maksut kokonaan, osa kunnista on alkanut kerätä maksua myös sairaanhoitajan vastaanotolla käynnistä.

Andersson korostaa, että tällainen lisäresurssointi olisi mahdollista toteuttaa nykyisessä sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteessa. Anderssonin mukaan hoitotakuun kiristäminen nykyisestä toimisi teoriassa myös hallituksen valinnanvapausmallissa.

Olennaista olisi kohdistaa resursseja niihin, joiden hoidon tarve on suurin – hallituksen mallissa on Anderssonin mukaan se valuvika, että valinnanvapaus näyttää hyödyttävän eniten terveitä ja hyvin toimeentulevia suomalaisia. Hallitus väittää toista.

Sdp ja vihreät ovat myös kehitelleet sote-mallejaan

Myös muut oppositiopuolueet ovat esitelleet omia mallejaan hallituksen soten vaihtoehdoksi.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne uudistaisi koko maakuntamallin HS:ssa kesäkuun alussa kuvaamallaan tavalla. Hän tekisi uudistuksen täydentämällä nykyistä kuntalakia. Nykyisten kuntien rinnalle tulisi sote-kuntia, jotka ottaisivat vastuun tietyllä maantieteellisellä alueella soten järjestämisestä ja tuottamisesta. Lähtökohtana olisi julkinen tuotanto, jota voitaisiin ulkoistaa.

Muut alueen kunnat eivät enää sen jälkeen hoitaisi sotea, vaan niille jäisi vastuu lopuista nykykuntien tehtävistä. Niin sote-kunnalla kuin ei-sote-kunnilla olisi verotusoikeus ja vaalit.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto tekisi hallituksen malliin kuusi korjausta. Maakunnat kävisivät vihreille, mutta soten valinnanvapaus poistettaisiin, maakunnille ei siirrettäisi vielä muuta kuin sote-palveluita, maakuntien verotusoikeutta alettaisiin välittömästi valmistella ja maakunnille asetettu menokehys poistettaisiin.

Aalto on esitellyt korjauksiaan muun muassa vihreiden puoluevaltuuskunnassa.

Lisäksi Aalto ei pakottaisi maakuntia erottamaan soten järjestämistä ja tuottamista, eli hän olisi valmis tekemään niin sanotun tilaaja-tuottaja -mallin vapaaehtoiseksi.

Ensimmäiset maakuntavaalit Aalto siirtäisi pidettäväksi aikaisintaan kevään 2019 eduskuntavaalien yhteydessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, presidentti twiittaillut koko aamun – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä

  2. 2

   Kalasatamasta nousee valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertovat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  3. 3

   Helsingin keskustassa liikennekaaos: junat ja raitiovaunut pysähtelevät – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta

  4. 4

   Elon Musk sanasodassa Thaimaan sankarisukeltajan kanssa: haukkui luolapoikien pelastajaa ”pedofiiliksi”

  5. 5

   S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”

  6. 6

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  7. 7

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  8. 8

   Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi

   Tilaajille
  9. 9

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  10. 10

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  5. 5

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, presidentti twiittaillut koko aamun – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä

  10. 10

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  4. 4

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää