Politiikka

Vasemmistoliiton Li Anderssonin sote-ehdotus: lisää rahaa terveyskeskuksille ja yksityisen hoidon Kela-korvaukset pois

Ehdotus maksaisi 300–400 miljoonaa euroa, mutta Anderssonin mukaan parempi hoitoon pääsy säästäisi kustannuksia. Vasemmistoliitto lopettaisi yksityiset Kela-korvaukset.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ehdottaa vaihtoehdoksi hallituksen sote-uudistukselle, että perusterveydenhuoltoon eli lähinnä terveyskeskuksiin suunnattaisiin tuntuva lisärahoitus ja terveyskeskusmaksut poistettaisiin.

Esitys ei ole halpa. Vasemmistoliitto on laskenut, että terveyskeskusten lisärahoitus vaatisi vähintään 300 miljoonaa euroa. Terveyskeskusmaksujen poistaminen koko maassa maksaisi noin 68 miljoonaa euroa.

Osa tästä voitaisiin Anderssonin mukaan rahoittaa niin, että yksityisen hoidon Kela-korvaukset poistettaisiin.

Kela maksoi toissa vuonna yksityislääkärikäynneistä korvauksia 59 miljoonaa euroa, yksityisestä hoidosta ja tutkimuksista 43 miljoonaa euroa ja yksityisestä hammashoidosta 55 miljoonaa euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Anderssonin mukaan terveyskeskusten lisärahoitus ja maksujen poisto vastaisivat yhtä sote-uudistuksen tavoitetta: yhdessä ne nopeuttaisivat hoitoon pääsyä ja lyhentäisivät jonoja.

Tämä säästäisi kustannuksia.

Andersson suhteuttaisi terveyskeskusten lisärahoituksen siihen, että myös hallituksen sote-uudistuksen on arvioitu maksavan miljoonia, hurjimpien arvioiden mukaan jopa 2,5 miljardia euroa.

Lisäksi hallitus oli valmis ohjaamaan valinnanvapauden kokeiluihin eli pilotteihin 200 miljoonaa euroa. Pilottien aloitus on nyt jäässä, koska lainsäädäntö pitää hyväksyä ensin.

1500 uutta lääkäriä terveyskeskuksiin

Vasemmistoliiton ehdotuksen mukaan nykyinen hoitotakuu uudistettaisiin niin, että kiireettömään hoitoon pääsisi viikossa.

Nyt hoitotakuu on muotoiltu niin, että hoito on järjestettävä ”kohtuullisessa ajassa”, kuitenkin kolmessa kuukaudessa siitä, kun hoidon tarve on arvioitu.

Lupaus kiireettömästä hoidosta viikossa vaatisi käytännössä lääkäreiden rekrytointia terveyskeskuksiin. Vasemmistoliitto arvioi, että kokopäivätoimisia lääkäreitä pitäisi terveyskeskuksissa olla 4 500 nykyisen 3 000 lääkärin sijaan.

Ongelma on se, että terveyskeskukset eivät ole alalla olevien kannalta houkuttelevia – välillä jopa Espooseen on ollut vaikea saada lääkäreitä, syrjäseuduista puhumattakaan.

Joidenkin arvioiden mukaan lääkäripula on kunnilta ja sairaanhoitopiireiltä tietoinen päätös säästöjen saamiseksi, jotta jonottamiseen turhautuneet ihmiset menisivät yksityiselle.

Li Anderssonin mielestä hallitus on ohittanut omissa tarkasteluissaan taustasyyt siihen, miksi hoitoon pääsy on joillekin suomalaisille hankalaa.

”Heikoimmin lääkäriin pääsevät ne, jotka ovat työterveyspalveluiden ulkopuolella. Perusterveydenhuollon resurssointiin ei ole kiinnitetty huomiota. Puuttuu poliittista tahtoa nähdä tämä ongelmana”, Andersson sanoo.

Työterveyshuolto on Anderssonin mielestä eriarvoisuutta luova rakenne, mutta vasemmistoliitto ei silti ole valmis ajamaan sitä alas. Hänen mielestään työterveyshuolto turvaa sen, että myös työnantajat ovat valmiita rahoittamaan terveydenhuoltoa.

Resurssipulan lisäksi asiakasmaksut ovat Anderssonin mukaan toinen syy, mikä vaikeuttaa hoitoon pääsyä. Tämän ovat todenneet myös Kela ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Andersson kiinnittää huomiota terveyskeskusmaksujen nopeaan nousuun: vuonna 2014 niillä kerättiin noin 38 miljoonaa euroa, toissa vuonna jo 67 miljoonaa euroa.

Osa kunnista, esimerkiksi Helsinki, on poistanut maksut kokonaan, osa kunnista on alkanut kerätä maksua myös sairaanhoitajan vastaanotolla käynnistä.

Andersson korostaa, että tällainen lisäresurssointi olisi mahdollista toteuttaa nykyisessä sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteessa. Anderssonin mukaan hoitotakuun kiristäminen nykyisestä toimisi teoriassa myös hallituksen valinnanvapausmallissa.

Olennaista olisi kohdistaa resursseja niihin, joiden hoidon tarve on suurin – hallituksen mallissa on Anderssonin mukaan se valuvika, että valinnanvapaus näyttää hyödyttävän eniten terveitä ja hyvin toimeentulevia suomalaisia. Hallitus väittää toista.

Sdp ja vihreät ovat myös kehitelleet sote-mallejaan

Myös muut oppositiopuolueet ovat esitelleet omia mallejaan hallituksen soten vaihtoehdoksi.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne uudistaisi koko maakuntamallin HS:ssa kesäkuun alussa kuvaamallaan tavalla. Hän tekisi uudistuksen täydentämällä nykyistä kuntalakia. Nykyisten kuntien rinnalle tulisi sote-kuntia, jotka ottaisivat vastuun tietyllä maantieteellisellä alueella soten järjestämisestä ja tuottamisesta. Lähtökohtana olisi julkinen tuotanto, jota voitaisiin ulkoistaa.

Muut alueen kunnat eivät enää sen jälkeen hoitaisi sotea, vaan niille jäisi vastuu lopuista nykykuntien tehtävistä. Niin sote-kunnalla kuin ei-sote-kunnilla olisi verotusoikeus ja vaalit.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto tekisi hallituksen malliin kuusi korjausta. Maakunnat kävisivät vihreille, mutta soten valinnanvapaus poistettaisiin, maakunnille ei siirrettäisi vielä muuta kuin sote-palveluita, maakuntien verotusoikeutta alettaisiin välittömästi valmistella ja maakunnille asetettu menokehys poistettaisiin.

Aalto on esitellyt korjauksiaan muun muassa vihreiden puoluevaltuuskunnassa.

Lisäksi Aalto ei pakottaisi maakuntia erottamaan soten järjestämistä ja tuottamista, eli hän olisi valmis tekemään niin sanotun tilaaja-tuottaja -mallin vapaaehtoiseksi.

Ensimmäiset maakuntavaalit Aalto siirtäisi pidettäväksi aikaisintaan kevään 2019 eduskuntavaalien yhteydessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  3. 3

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  6. 6

   Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

   Tilaajille
  7. 7

   Märkäpuvut kiellettiin Joroisten SM-triathlonin juhlakisassa – Darby Thomas ja Minna Koistinen kirivät mestareiksi: ”Uinnissa keskeytyksiä tuli normaalia vähemmän”

  8. 8

   Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”

  9. 9

   Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella

  10. 10

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Märkäpuvut kiellettiin Joroisten SM-triathlonin juhlakisassa – Darby Thomas ja Minna Koistinen kirivät mestareiksi: ”Uinnissa keskeytyksiä tuli normaalia vähemmän”
  3. Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella
  4. Tunti sitten
  5. Honka saa kovan luokan paluumuuttajan – Demba Savage palaa Espooseen: ”Yksi kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistuksista”
  6. Sadekaan ei sammuttanut Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin toista ilmestymistä – Pianisti Iro Haarla kirkasti Lokkilavalla rooliaan omaäänisenä säveltäjänä
  7. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  8. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  9. 2 tuntia sitten
  10. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  11. Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”
  12. Honka nollasi TPS:n, Macoumba Kandji pyssytti jo kauden yhdeksännen maalinsa – ”Kun miettii kaikkia tapahtumia, Honka ansaitsi voiton”
  13. Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”
  14. Näytä lisää