Politiikka

Oppositio hiillosti hallitusta EU-notifioinnin tarpeesta kyselytunnilla – ”Te haluatte, että yksityiset terveysfirmat voivat ottaa isoja voittoja”

Absoluuttista oikeusvarmuutta ei sote-järjestelmän kilpailuneutraliteetin suhteen voida saada, peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) myönsi.

Oppositio pommitti hallitusta eduskunnan kyselytunnilla kysymyksillä siitä, miksi hallitus ei halua lähettää sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen valinnanvapauslakeja Euroopan komissiolle notifiointia eli oikeusvarmuustarkistusta varten.

Taustalla on HS:n eilinen uutinen, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) eduskunnalle viime kyselytunnilla ilmoittama peruste jättää notifikaatio tekemättä on ristiriidassa komission näkemyksen kanssa. Sipilä sanoi viime viikolla, että komissiossa on sanottu, ettei Suomen tule jättää notifikaatiohakemusta.

Suurimman oppositiopuolueen Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kysyi Sipilältä, onko komissio todella suositellut, ettei Suomi tekisi notifikaatiota.

Sipilä sanoi, että komission korkein virkamiesjohto on epävirallisissa keskusteluissa sanonut näin. Hänen mukaansa komission toive on, että sote-uudistuksen kaltaiset asiat käsiteltäisiin kansallisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos me olisimme niin jääräpäisiä Suomessa, että kaikesta huolimatta jättäisimme virallisen notifikaation, niin totta kai komissio käsittelisi sen notifikaation. Mutta kun olemme kysyneet sitäkin tilannetta, komissio on kertonut, etteivät he silloin pysty sanomaan, milloin se käsiteltäisiin”, Sipilä sanoi.

Oikeusoppineet ovat katsoneet, että notifiointi on Suomen velvollisuus EU:n jäsenmaana, ja sen tekemättömyys jättäisi koko uudistuksen epävarmaan tilaan.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan hallituksen ainoa syy jättää tekemättä notifikaatio on, ettei se sovi hallituksen liian kireään aikatauluun sote- ja maakuntauudistuksen suhteen.

Sipilä halusi eduskunnalta vastauksen kysymykseen, mikä on sellaista kiellettyä valtiontukea, joka vääristäisi kilpailua ja saattaisi edellyttää tarkistusta EU:n kilpailulainsäädännön kanssa.

Hän ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) sanoivat eduskunnalle, ettei valinnanvapauslaki hallituksen oman virkamieskunnan arvion mukaan sisällä kilpailua vääristäviä elementtejä.

Perustuslakivaliokunta on kiinnittänyt huomionsa muun muassa maakuntien liikelaitosten konkurssisuojaan, joka voi vääristää kilpailua yksityisiin yrityksiin vedoten.

”Hyvä, että nyt tuli yksi konkreettinen asia”, Sipilä sanoi Anderssonin mainittua perustuslakivaliokunnan huolet konkurssisuojasta.

Sipilän mukaan hallitus antaa omassa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle osoitetussa vastineessaan vastauksen konkurssisuojaan liittyvään kysymykseen.

Hallitus odottelee parhaillaan oikeuskanslerinviraston näkemystä vastineen sisältöön. Sen on määrä tulla huomenna.

Vihreiden Ville Niinistön mukaan hallitus voisi varmistaa sote-järjestelmän oikeusvarmuuden muuttamalla sosiaali- ja terveyspalvelut lainsäädännöllisesti katsoen yleishyödyllisiksi julkisen palveluvelvoitteen palveluiksi eli niin kutsutuiksi SGEI-palveluiksi.

Tätä hallitus ei Niinistön mukaan halua tehdä, koska kyseinen palvelumalli rajoittaa yksityisten tuottajien voittoja.

”Te siis haluatte, että yksityiset terveysfirmat voivat ottaa isoja voittoja, ja siksi ette määrittele näitä yleishyödyllisiksi palveluiksi”, Niinistö sanoi.

”Hallituksen tarkoitus on tuoda Suomeen sellainen järjestelmä, jossa palveluiden yhdenvertaisuus ja riittävyys voidaan turvata”, Saarikko vastasi.

Perussuomalaisten Leena Meren mukaan notifiointivelvollisuus kattaa myös tulkinnanvaraiset tilanteet, eikä täydellistä varmuutta ilman notifiointia voida saavuttaa.

”Jos hallituksella on näitä lisäperusteluita, miksi näitä ei tuotu jo perustuslakivaliokuntaan? Minkä takia näitä asioita salaillaan? Jos on tällainen keskustelu, miksi näitä asioita ei voida avoimesti kertoa?” Meri kysyi.

Saarikko vastasi, että perustuslakivaliokunnalle annettiin lisäselvitys notifikaation tarpeesta.

Toisaalta komission virkamiesten kanssa käytyjen keskusteluiden sisällöstä ei selvityksessä kovinkaan tarkasti kerrottu eikä niistä ole pöytäkirjoja.

Hänen mukaansa ”absoluuttista oikeudellista EU-ulottuvuusvarmuutta” ei voida kysymyksessä saada. Hänen mukaansa sote-malli on vasta suunnitelmavaiheessa, ja vasta sen toteutuma osoittaa mahdollisuuden arvioida sitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Eduskunta
 • kyselytunti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää