Politiikka

Vihreiden kannatus jatkaa laskuaan – Puolueen sisällä vakuutellaan, että Touko Aaltoon ollaan silti tyytyväisiä

HS soitti läpi vihreiden puoluehallituksen puheenjohtaja Touko Aaltoa lukuun ottamatta. Viesti on yhtenäinen: Nykyinen kannatus on gallup-luisusta huolimatta korkeampi kuin puolueen kannatus yksissäkään vaaleissa. Viikonloppuna vihreät kokoontuvat puoluekokoukseensa.

Touko Aalto ei ole ollut floppi, häneen ollaan tyytyväisiä, ja vaaleja kohti edetään luottavaisin mielin. Tämä on viesti, jota vihreät vakuuttavat viikonlopun puoluekokouksen alla.

Sen jälkeen, kun Aalto valittiin puheenjohtajaksi viime kesänä, vihreät nousi Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi yli 17 prosentin kannatuksellaan.

Sittemmin kannatus on vain pienentynyt. Uudessa HS-gallupissa se oli 13,5 prosenttia.


Mitään kriisiä ei kuitenkaan ole käsillä, vihreiden puoluehallituksen jäsenet ja muut johtavat poliitikot sanovat. HS haastatteli torstaina kaikki puoluehallituksen jäsenet Touko Aaltoa lukuun ottamatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puoluejohto muistuttaa, että vaikka gallupeissa suunta on ollut koko ajan alaspäin, nykyinen kannatus on yhä selvästi korkeammalla kuin puolueen kannatus yksissäkään vaaleissa. Viesti tulee niin yhdestä suusta, että se kuulostaa melkein harjoitellulta.


”En ole millään tasolla huolissani”, sanoo puolue­hallituksen jäsen Bella Forsgrén.

Forsgrén sai viime kuntavaaleissa ison äänivyöryn Keski-Suomessa, jossa Aalto johdatti vihreät vaalivoittoon.

”Kannatus on noussut viime vaaleista. Vertailukohdan pitäisi olla viime eduskuntavaalit, mutta mediassa se näyttää olevan syksyn huippuluvut.”

Myös puolueen varapuheenjohtaja Veli Liikanen sanoo, että nykyistä kannatusta täytyisi pitää vaaleissa suurena voittona. Parhaimmillaan puolueen kannatus on ollut eduskuntavaaleissa 8–9 prosentin välillä.

Varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpään mielestä 17 prosentin kannatuspiikki oli poikkeusilmiö.

”Siinä näkyi puheenjohtajan vaihdos ja kuntavaalimenestys. Jos peruskannatus vakiintuu 14 prosenttiin, olen henkilökohtaisesti hyvin tyytyväinen.”

Kolmas varapuheenjohtaja Maria Ohisalo sanoo toivovansa, että politiikan tekeminen olisi asioiden edistämistä eikä gallupnumeroiden tuijottamista.

Vihreät koki viime vuonna muodonmuutoksen. Aallon edeltäjä, kansanedustaja Ville Niinistö oli kärkäs ja sanavalmis puheenjohtaja. Niinistö oli jatkuvasti esillä ja profiloitui vahvasti etenkin koulutuskysymyksissä.

Aalto on rauhallinen ja konsensushakuinen. Se näkyi jo heti puheenjohtajavalinnan jälkeen, kun Aalto hehkutti julkisesti pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa käymäänsä keskustelua ”luottamuksesta”. Siinä missä Niinistö ryöpytti porvarihallitusta johtavaa Sipilää armottomasti, Aalto rakensi siltoja.


Aallon luonne on vaikuttanut myös vihreiden viestintään. Niinistön aikana puheenjohtaja tarttui päivänpoliittisiin aiheisiin ja hallitsi ilmatilaa sosiaalisen median kautta. Aalto taas ei ole nopealiikkeinen some-poliitikko.

Aallon alkukaudella Niinistö antoi hänelle selvästi tilaa ja pysyi itse taka-alalla.

Nyt vihreät menevät kahden aallon taktiikalla. Esimerkiksi yritystukikeskustelussa Niinistö, Emma Kari ja Antero Vartia ottivat ensin kantaa. Sen jälkeen Aalto linjasi puheenjohtajana, mitä vihreät tavoittelevat.

Aalto oli alkukautensa ajan näkymätön. Kun HS teetti alkuvuodesta puoluejohtajien imagotutkimuksen, Aallon tulos oli surkea.

Vastaajat pitivät Aaltoa rennoimpana, mutta myös heikoimpana pätevyydessä, päämäärätietoisuudessa, suunnitelmallisuudessa ja yksityiselämänsä puolesta. Vain harva olisi lähtenyt Aallon kanssa kaljalle.

Toinen kyselyn hännille jäänyt oli Sdp:n Antti Rinne. Tästä huolimatta demarit ovat lihoneet oppositiossa suurimmaksi puolueeksi. HS:n haastattelemat vihreät eivät ole yllättyneitä.


”Kun ammatti­yhdistysliike on konfliktissa hallituksen kanssa, niin totta kai demareilla on vahva rooli siinä keskustelussa”, pohtii Emma Kari.

Kari uskoo asetelman muuttuvan, kun päästään lähemmäs vaaleja ja keskustelu siirtyy muihin teemoihin.

”Meillä on vahva omistajuus esimerkiksi ympäristöasioista, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kysymyksistä ja koulutuksesta.”

Tänä keväänä Aalto on silminnähden piristynyt. Hän on ollut aktiivisemmin esillä ja ottanut kantaa. Se on luontevaa, koska sote-uudistus on puhuttanut entistä enemmän. Aalto on eniten kotonaan sosiaali- ja terveyspalvelujen parissa. Hän on leimallisesti sosiaalipoliitikko.

Monet vihreät sanovat, että se on myös tuonut Aallolle haasteen oman äänen löytämiseen.


Niinistö onnistui profiloitumaan etenkin koulutuksen kautta. Sote-uudistuksesta on vai­keampi ottaa omistajuutta, koska se on koko valtakunnan ja opposition asia. Lisäksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on sote-asioissa erittäin vahva, ja myös Rinne on uskottava.

Aallon pitää löytää teemoja, jotka henkilöityvät häneen ja joissa hän hallitsee keskustelua, monet vihreät sanovat. Moni uskoo, että Aallon sosiaalipoliittinen osaaminen luo tälle hyvän pohjan. Eriarvoisuus, koulutus ja perhepolitiikka ovat pinnalla. Sosiaaliturvaa pitää uudistaa.

”Toukon pitää olla puoluejohtajista se kirkas ääni sen puolesta, että nyt on oikea hetki puuttua eriarvoistumiseen ja panostaa varhaiskasvatukseen sekä koulutukseen”, sanoo Niinistö.

Oman roolin löytäminen puheenjohtajana ei ole helppoa. Monet vihreiden aktiivit sanovat, että Aalto tarvitsee vielä kokemusta ja rutiinia.


Puolue­hallituksen jäsen Katja Manner­ström sanoo, että Niinistö oli paljon esillä mediassa persoonansa takia.

”Villen vahvan kauden jälkeen on ihan kenelle tahansa vaikea paikka tulla puheenjohtajaksi.”

Monet vihreät myös muistuttavat, että Niinistöllä kesti vuosia löytää oma roolinsa puheenjohtajana. Niinistö itsekin sanoo, että häntä kuvailtiin ensimmäiset kolme vuotta ”harmaaksi ja värittömäksi virkamieheksi”.

”Nämä mielikuvat kehittyvät, kun itsevarmuus kasvaa ja puheenjohtajan paikka löytyy.”

Niinistön mielestä Aalto on pärjännyt hyvin kovassa paikassa, ensimmäisen kauden kansanedustajana.

”Ensimmäinen vuosi on ollut tavallaan opettelua. Tänä keväänä Toukon linja on selvästi terävöitynyt. Seuraava askel on sitten hyödyntää tuhannen taalan paikka olla se selkein uudistusvaihtoehto vaaleissa.”

Useampi vihreiden edustaja sanoo Aallon vahvuuden puolue­johtajan liittyvän siihen, miten hän huomioi muut. Aalto kiertää kenttää ahkerasti, tapaa ihmisiä, antaa vastuuta ja kuuntelee. ”Touko on tässä parhaimmillaan”, sanoo Kari, joka haastoi Aallon viime vuonna puheenjohtajan paikasta.

”Jokainen kokee olevansa arvostettu. Väittäisin, että meillä on tällä hetkellä parempi yhteishenki kuin koskaan aiemmin.”

Palataan vielä kannatukseen. Vihreitä kuuntelemalla tulee selväksi, että moni uskoo puolueen vahvaan peruskannatukseen, joka on rakennettu vuosien saatossa. Viimeistään syksyllä kannatuslaskun pitäisi kuitenkin loppua. Muuten jotain on vialla.

Mannerström sanoo, että vihreillä on nuorena puolueena paljon äänestäjiä, jotka ovat valmiita muuttamaan mielipidettään.

Puolueen täytyy tehdä paljon töitä sen eteen, että äänestäjät eivät karkaa. ”Tämä puolue ei ole äänestäjille tullut äidinmaidossa vaan henkilökohtaisen valinnan kautta.”

Aalto itse on kuvannut samaa asiaa seuraavaa mottoa toistamalla: ”Tässä ajassa yksikään puolue ei omista yhdenkään äänestäjän luottamusta, vaan se pitää joka päivä ansaita uudelleen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vihreät
 • Politiikka
 • Puoluekokoukset
 • Eduskuntapuolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  3. 3

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  5. 5

   Keskelle Tamperetta rakennettiin vuonna 1925 kaunis sininen talo – nyt se on kadonnut, ja tontista riidellään oikeudessa

  6. 6

   Steve Bannon aikoo perustaa oikeistopopulisteja tukevan säätiön Brysseliin – haluaa nostattaa kapinan

  7. 7

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  8. 8

   Ylipainoon on monia syitä, eikä huomauttelu asiasta auta

  9. 9

   Ylen johtajaksi valittu Merja Ylä-Anttila on super­verkostoituja, joka halaa presidenttejä ja marssii kenraalien kanssa

   Tilaajille
  10. 10

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  3. 3

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  5. 5

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  6. 6

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää