Politiikka

Ministeri Saarikko: Hallitus tekee sote-muutokset lyhyen kaavan mukaan – HS kokosi vastaukset neljään keskeisimpään kysymykseen

Se, missä muodossa hallitus muutokset esitykseensä antaa, on merkittävää, sillä se vaikuttaa sekä esitysten julkisuuteen että aikatauluun.

Hallitus on päätynyt tekemään eduskunnan vaatimat muutokset sote-uudistukseen vastineen muodossa. Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) tviittasi asiasta aamupäivällä ja kertoi oikeuskanslerinviraston puoltavan hallituksen menettelyä.
Vastine on yksinkertaisempi menettely kuin vaihtoehtona esillä ollut hallituksen täydentävä esitys. Täydentävä esitys olisi todennäköisesti venyttänyt uudistuksen aikataulua entisestään.

Hallitus aikoo Saarikon mukaan tiedottaa muutosten pääkohdista maanantaina, kun vastine esitellään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Aiemmin perjantaina hallitus sai oikeuskanslerinviraston näkemyksen sote-lakipakettiin tehtävistä korjaustarpeista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uudistustarpeet liittyvät perustuslakivaliokunnan antamaan lausuntoon sote-uudistuksen valinnanvapausmalliin sekä maakuntien rahoitukseen. Hallitus on valmistellut omaa vastaustaan perustuslakivaliokunnan esittämiin noin 20 korjaustarpeeseen liittyen.

Sosiaali- ja terveysministeriössä sekä valtiovarainministeriössä valmisteltu vastaus annetaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Hallitus on kuitenkin halunnut saada oikeuskanslerinviraston vahvistuksen sille, että muutosesitykset ovat kestävällä pohjalla.

Mihin asioihin hallitus aikoo vastata?

Erityistä huolta perustuslakivaliokunta kiinnitti lausunnossaan asiakassuunnitelmaa koskevan sääntelyn täsmällisyyteen toisaalta sosiaali- ja toisaalta terveyspalveluissa. Käytännössä kyse on siitä, ettei hallituksen esityksestä käy ilmi, millaisia oikeuksia suunnitelma asiakkaalle antaa.

Valiokunta oli myös huolissaan terveydenhuollon toteutumisesta yhtäläisesti ympäri maata laissa esitetyn maakuntien rahoitusmallin valossa.

Lisäksi huomiota on herättänyt valinnanvapausjärjestelmän säilyminen ja oikeusvarmuus EU-oikeuden valossa. Perustuslakivaliokunnan mukaan lain yhteensopivuudesta EU-oikeuden kanssa on saatava ”riittävä varmuus”, tai muuten valinnanvapausjärjestelmää on lykättävä.

Useat oikeusoppineet ovat sanoneet, että hallituksen tulisi tehdä asiassa Euroopan komissiolle oikeusvarmuusilmoitus eli notifikaatio.

Hallitus on arvioinut, ettei notifikaatiota tarvitse tehdä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan hallitus on antamassa vastauksessaan vastauksen notifiointikysymykseen. Hänen mukaansa komissiosta on suoraan Suomelle sanottu, ettei notifikaatiota kannata tehdä.

HS:n haastatteleman komission virkamiehen mukaan komissio ei koskaan suosittele notifioinnin tekemättä jättämistä. Toisaalta komissio ei saman virkamiehen mukaan todennäköisesti aloittaisi oma-aloitteisesti valtiontukiselvitystä.

Torstain kyselytunnilla Saarikko sanoi, ettei asiassa pystytä saamaan ”absoluuttista varmuutta”.

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki tviittasi perjantaina, että epävirallinen käsittely on ”tavanomainen ja tehokas menettely”.
Vastine vai täydentävä esitys – mitä merkitystä pykälämuutosten muodolla on?

Yksi keskeinen oikeuskanslerinviraston pöydällä oleva kysymys on ollut se, missä muodossa hallituksen on mahdollista lakipaketin muutokset korjata.

Hallitus on itse halunnut antaa muutosesitykset sosiaali- ja terveysvaliokunnalle vastineena. Tavanomaisesti vastinetta on pidetty vain teknisiin ja pienimuotoisempiin korjauksiin soveltuvana korjaustapana.

Saarikon mukaan oikeuskanslerinvirasto siis puoltaa nyt hallituksen menettelytapaa.

Viisi oppositiopuoluetta ilmoitti torstaina, että ne vaativat yhdessä hallitusta tuomaan muutokset eduskuntaan täydentävinä hallituksen esityksinä vastineen sijasta. Mukana lausumassa olivat Sdp:n, perussuomalaisten, vihreiden, vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmät.

Niiden mukaan valinnanvapauslakiin vaaditut muutokset ovat liian suuria, että ne voitaisiin vastineena esittää. Täydentävä hallituksen esitys olisi oppositioryhmien mukaan avoimempi tapa ja sisältäisi vaikutusarviot muutoksista.

”Perustuslakivaliokunnan vaatimat korjaukset muuttavat väistämättä hallituksen sote-esityksen yhteiskunnallisia ja valtiontaloudellisia vaikutuksia. Erityisesti rahoituksen osalta perustuslakivaliokunta nimenomaisesti edellytti sellaisia muutoksia, jotka muuttavat aiotun rahoitusmallin vaikutuksia maakuntien talouteen ja sote-palveluiden saatavuuteen”, oppositioryhmät kirjoittivat tiedotteessaan.

Hallitus on puoltanut omaa menettelyään katsomalla, että perustuslakivaliokunta antoi lausunnossaan hallitukselle mahdollisuuden toteuttaa muutokset vastineena. Valiokunta totesi, että valinnanvapausesitys ”on mahdollista saattaa perustuslainmukaiseksi eduskuntakäsittelyssä, kunhan se toteutetaan huolellisesti ja sille varataan riittävä aika”.

Näin perustuslakivaliokunta ei määritellyt tarkasti, missä muodossa muutokset on tehtävä. Hallitus on valinnut asiassa helpomman tien eli vastineen.

Oppositiossa korostetaan, että hallitus on antanut maakuntauudistusta koskeviin lakeihin täydentäviä esityksiä vähäisemmistäkin muutostarpeista johtuen.

Asiaan ovat ottaneet poikkeuksellisesti kantaa myös eduskunnan virkamiehet. Demokraatti kertoi keskiviikkona, että eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola on esittänyt sote-uudistusta valmistelevalle virkamiehistölle toiveen valtiosääntöoikeudellisen ulottuvuuden varmistamisesta.

”Perusteluissa sanotaan, että jos tehdään merkittäviä muutoksia, pitäisi arvioida, riittääkö vastine vai pitääkö olla täydentävä esitys. Uskoisin, että oikeuskanslerin puolelta otetaan asiaan kantaa. Meidän tehtävänä on katsoa, että on valtiosääntöoikeudellisesti oikein”, Paavola sanoi lehdelle.

Tuleeko hallituksen vastaus julkiseksi?

Oma yksityiskohtansa on se, milloinka Sipilän hallituksen muutosesitykset valinnanvapauslakiin tulevat julkiseksi.

Kun hallitus oikeuskanslerinviraston tuella pystyy antamaan pykälämuutokset vastineena, monimutkaistuu asia hieman.

Eduskunnan työjärjestyksen nojalla hallituksen vastine on sosiaali- ja terveysvaliokunnan asiakirja, joka tulee julkiseksi vasta valiokunnan mietinnön valmistuttua.

Hallitus on ilmoittanut tiedottavansa pykälämuutosten pääkohdista maanantaina. On mahdollista, että tarkempi ja yksityiskohtainen julkinen arviointi vastineen sisällöstä venyy vasta siihen asti, kunnes sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö on valmis.

Koko vastineen julkaisu ennen sitä voisi olla merkittävä ennakkotapaus valiokuntien asiakirjajulkisuuden suhteen.

Toisaalta opposition tyytymättömyys vastinemenettelyyn saattaa merkitä sitä, että asiakirja ennemmin tai myöhemmin vuodetaan valiokunnasta.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa uudistuksen aikataulun suhteen?

Jo nykyiselläänkin on selvää, että sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen käsittely eduskunnan suuressa salissa menee vähintään syksyyn.

Jos hallitus pystyy toteuttamaan pykälämuutokset vastineen kautta, ei lausuntokierrosta tarvita. Täydentävien esitysten valmistelu edellyttäisi hyvin todennäköisesti sitä.

Viime vuonna valinnanvapauslain kaatuminen perustuslakivaliokuntaan johti noin kahden kuukauden lausuntokierrokseen. Kului yhteensä noin yhdeksän kuukautta ennen kuin uusi lakiesitys saatiin eduskuntaan.

Vaikka korjaukset voitaisiinkin hoitaa hallituksen toivomaan tapaan vastineella, täytyy sosiaali- ja terveysvaliokunnan laatia oma mietintöluonnoksensa ja käyttää se perustuslakivaliokunnan nähtävänä ennen kuin se voi varsinaisesti hyväksyä sen.

Todennäköisesti se vaatii, että sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee sote-lakeja ainakin osan kesälomastaan. Valmista sen osalta lienee aikaisintaan elokuussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  5. 5

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  6. 6

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  7. 7

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  8. 8

   Kirjan voi valita kannen perusteella ja 49 muuta vinkkiä kesäkirjan valintaan – Riikka Utriainen keksi hetken mielijohteesta lukuhaasteen, joka on villinnyt jo tuhannet suomalaiset

  9. 9

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  10. 10

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää