Politiikka

Presidentti Ahtisaari: Uhka suurvaltojen väliseen yhteenottoon on noussut jälleen esiin

HS seuraa Kultaranta-keskusteluja presidentin kesäasunnolla Naantalissa.

Suurvaltojen välisen väkivaltaisen yhteenoton uhka on jälleen noussut esiin, arvioi presidentti Martti Ahtisaari lausuessaan Kultarannan avauskeskustelun päätössanoja sunnuntai-iltana.

Huoli kansainvälisen järjestelmän luisumisesta raiteiltaan puhutti Kultarannan pihalle pystytettyyn vaaleaan telttaan kerääntynyttä kutsuvierasjoukkoa.

Keskusteluja isännöivä presidentti Sauli Niinistö huomautti, että pelkkä huolestuneisuus ei riitä.

”Huolemme ei muuta mitään. Tarvitsemme toimia muuttaaksemme suuntaa”, Niinistö sanoi avauspuheenvuorossaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Avauskeskustelussa YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajcak, Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt sekä OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi olivat samoilla linjoilla siitä, että yhteisen kansainvälisen sääntöjärjestelmän mureneminen aiheuttaa vaikeuksia erityisesti pienille valtioille.

”Erittäin suuret saattavat kärsiä harhakuvasta, etteivät ne tarvitse sääntöjä, että mahti on oikeus ja mahdilla pystyy muuttamaan maailmaa. Suomella ei ole sitä harhakuvaa, ja jopa Ruotsi on luopunut siitä”, Bildt nauratti yleisöä.

YK:n Lajcak sanoi, että maailma ilman yhteistä järjestystä olisi sekasotku. Hän pohti ongelmat saattavat juontua siitä, että kansainvälisestä järjestelmästä on tullut oman menestyksensä vanki.

Avauspaneelin puhujat olivat yhtä mieltä myös siitä, että kansainvälinen yhteistyö on tuonut paljon hyvää. Esimerkiksi köyhyys on vähentynyt merkittävästi, vaikka maailman väestön lukumäärä on moninkertaistunut.

Ahtisaari totesi, ettei ole menettänyt uskoa YK:n toimintamahdollisuuksiin. Hän muistutti, että jokainen YK:n jäsenmaa on sitoutunut ylläpitämään kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta sekä muihin YK:n peruskirjassa mainittuihin arvoihin.

Ongelmana kuitenkin on, että jäsenet usein sivuuttavat sitoumuksensa.

”Toinen ongelma on, että niihin [arvoihin] viitataan usein läntisenä asiana. Haluan sanoa tämän selvästi: nämä arvot eivät ole ainoastaan läntisiä. Ne ovat maailmanlaajuisia”, Ahtisaari sanoi.

Ennen varsinaisten Kultaranta-keskustelujen alkua presidentti Niinistö piti lyhyen lehdistötilaisuuden. Siinä esiin nousi muun muassa EU:n asema maailmanjärjestyksessä.

Niinistö kertoi pohtineensa, pitäisikö EU:n puolustusulottuvuutta lisätä ”ponnekkaasti”, jotta unionista tulisi kunnioitetumpi pelkkää voimaa yhä enemmän kunnioittavassa maailmassa.

”Olen ollut aika pitkään sitä mieltä, että EU:lta puuttuu yksi aika oleellinen tekijä [- -] eli jäsentensä turvaaminen”, Niinistö sanoi.

”Nyt ilahduttavalla tavalla se on noussut esiin, mutta sen olisi pitänyt nousta jo paljon aiemmin.”

Ulkoministeri Timo Soini (sin) arvioi tapahtumateltalle saapuessaan, että EU on tehnyt puolustusasioiden saralla oikeita asioita.

”Olen siinä mielessä tyytyväinen, että EU-maiden puolustus kannattaa tehdä yhdessä. Siinä on paljon mahdollisuuksia hankintapuolella ja tiedustelupuolella”, Soini kommentoi.

Soini muistutti, että yhteistyö Britannian kanssa kannattaa pitää läheisenä brittien EU-eron jälkeenkin.

EU näyttää jääneen syrjään maailmanpolitiikan polttavimmista kysymyksistä, arvioi Niinistö.

”Samalla tavoin syrjään on jäänyt YK, jos me ajattelemme tämän päivän kriisipesäkkeitä kuten Syyriaa, Korean niemimaata, Israelin ja Iranin tilannetta. Niistä keskustelemaan ei tunnu nyt mahtuvan kuin kolme maata tai henkilöä, [Yhdysvaltain presidentti Donald] Trump, [Kiinan presidentti] Xi [Jinping] ja [Venäjän presidentti Vladimir] Putin eri kokoonpanoissa”, Niinistö sanoi.

Presidentti otti tiedotustilaisuudessa kantaa myös turvapaikanhakijoista EU:ssa syttyneisiin erimielisyyksiin. Hän sanoi, että koska ongelma on EU:n yhteinen, sen voi ratkaista vain unionin yhteisin toimin.

”Jos edetään siihen suuntaan, [- -] että kukin tekee vain omia ratkaisujaan, niin siitä tulee aika hankala tilanne. Nyt keskustellaan varmasti ihan lähiaikoina hyvinkin syvälti se, onko EU:ssa valmiuksia lähteä yhteiseen toimintaan.”

EU:n eri ulottuvuuksia pohtinut Niinistö kehotti kiinnittämään huomiota myös henkiseen puoleen.

”Tuntevatko eurooppalaiset olevansa Euroopan unionin kansalaisia? Vähän lainausmerkeissä se kansalaisuus tässä. Arvostetaanko sitä, että ollaan eurooppalaisia?”

Niinistöllä ei ollut tarjota ratkaisuja esittämiinsä kysymyksiin. Hän huomautti, että EU:n kannatus jäsenmaissa on ollut jopa nousemaan päin, mutta tämä ei ole välttämättä vielä vauhdittanut intoa etsiä tarmokkaasti yhteisiä ratkaisuja.

”Aika yllättävissä maissa Euroopan unionin suosio on aika korkea. Huolimatta siitä, että kyseisen maan politiikka perustuu aika paljon EU:n politiikan kritisoimiseen ja erimielisyyteen.”

Kuluneella viikolla Suomen ilmastohuippukokouksessa pitämässään puheessa Niinistö mainitsi, että Suomi ajaa arktista huippukokousta, johon osallistuisivat Yhdysvaltojen, Venäjän, Kanadan ja kaikkien Pohjoismaiden valtion- ja hallitusten päämiehet.

Kultarannassa Niinistö ei ottanut kantaa, toteutuuko huippukokous Suomen arktisen neuvoston puheenjohtajuuskauden aikana. Suomen puheenjohtajuuskausi päättyy ensi vuonna.

Niinistön mukaan niin Venäjän Putinin, Yhdysvaltojen Trumpin kuin Kanadan pääministerin Justin Trudeaun suunnalta on löytynyt tukea huippukokousajatukselle huippukokouksesta.

Niinistön mukaan huippukokouksen toteutuminen riippuu siitä, onko valmiutta tehdä positiivisia ratkaisuja ja saada mukaan arktisen neuvoston kaikkien jäsenmaiden edustajat.

Niinistö kertoi pitävänsä hyvänä, jos mahdollisessa huippukokouksen päätökset koskisivat konkreettisia asioita.

”Yksi sellainen on vanhanaikaisten energialaitosten uusiminen, lähinnä Venäjällä. Siinä suhteessa on tutkittu mahdollisuuksia pohjoisen ulottuvuuden vielä jäljellä olevien varojen käyttämisestä. Voidaanko niitä käyttää vai ei, se vaatii tietysti EU:n suostumuksen”, Niinistö mainitsi esimerkkinä.

Kultaranta-keskustelut jatkuvat maanantaina pohdinnalla EU:sta sekä talouden ja ympäristön hyvinvoinnin yhteensovittamisesta. Niinistö pitää tapahtuman päätöspuheenvuoron yhdessä YK:n pääsihteeri António Guterresin kanssa.

Guterres antoi aiemmin New Yorkissa HS:lle haastattelun, jossa hän sanoi muun muassa, että kylmän sodan loppuessa uskottiin liian naiivisti demokratian voittaneen.

Kultarantaan kokoontuu vuosittain noin sata kutsuvierasta keskustelemaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sivuavista aiheista. Viime vuonna keskusteluihin ylimääräisen lisäjännitteen toi hallituskriisi, jonka oli laukaissut perussuomalaisten puoluejohdon vaihdos.

Fakta

Kultarantaan keräännytään keskustelemaan kuudetta kertaa


 Presidentti Sauli Niinistö isännöi Kultaranta-keskusteluja 17.–18. kesäkuuta.

 Keskustelut järjestetään presidentin kesäasunnolla Naantalissa.

 Tämän vuoden teemana on kansainvälisen järjestelmän tulevaisuus.

 Tapahtumaan on kutsuttu noin 100 keskustelijaa politiikan, talouden, tieteen sekä kulttuurin aloilta.

 Kultaranta-keskustelut järjestetään nyt kuudetta kertaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  3. 3

   CBS: Trumpin mukaan Putin on vastuussa Venäjän vaalivaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

  4. 4

   Laaja maasto­palo roihuaa Pyhärannassa Varsinais-Suomessa: Asukkaita evakuoitiin, rakennuksia paloi – ”Ihmiset pelkäävät, että oma torppa menee”

  5. 5

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  6. 6

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  7. 7

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  8. 8

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  9. 9

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  10. 10

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  3. 3

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  4. 4

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  5. 5

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  6. 6

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  7. 7

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  8. 8

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  9. 9

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  10. 10

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  8. 8

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää