Politiikka

Vihreiden uusi poliittinen ohjelma: Nousukausi lyhentäisi ansiosidonnaista, ydinvoimalle keltaista valoa

Poliittisen ohjelman valmistelutyötä johtanut kansanedustaja Olli-Poika Parviainen sanoo, että etenkin maataloustuet herättivät paljon keskustelua.

Vihreät on saanut uuden periaateohjelman. Kolmen tunnin äänestämisen jälkeen sunnuntaina puoluekokous hyväksyi 35-sivuisen listan tavoitteita.

Työtä johti kansanedustaja Olli-Poika Parviainen ja ohjelman tekemiseen osallistui suurempi joukko kuin kertaakaan puolueen historiassa.

Äänestyksessä pohjaesityksen kohtia muutettiin konservatiivisempaan suuntaan esimerkiksi maataloustukien leikkaamisessa ja äänioikeuden alaikärajan alentamisessa.

Ansiosidonnaisen työttömyystuen keston puolue haluaisi sitoa suhdanteisiin. Äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden alaikärajaa vihreät laskisi 16 vuoteen. Pohjaesitys oli 15 vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puolue muuttaisi rikoslain raiskausmääritelmä suostumuksen puutteeseen perustuvaksi.

Parviainen sanoo, että etenkin maataloustuista heräsi paljon keskustelua.

”Pohjaesityksessä ajatus oli se, että maataloustukia saatetaan joutua vähentämään, mutta määrään ei otettu kantaa.”

Puoluekokouksessa tämä linja todettiin Parviaisen mukaan epämääräiseksi ja sellaiseksi, joka ei ota huomioon EU:n maatalouspolitiikan uudistumista sekä sieltä tulevien tukien vähentymistä.

”Ja kun suomalaisesta maataloudesta halutaan tehdä eettisintä ja kestävintä Euroopassa, niin se vaatii myös satsauksia. Kompromissimuotoilu tarkastelee maataloutta ja tukia laajemmin. Ei mennä missään tapauksessa leikkaukset vaan uudistaminen edellä.”

Vihreiden talousliberaali siipi haluaisi leikata maataloustuet valtaosin pois. Parviainen sanoo, että aihe on polarisoinut jäseniä ja sitä työstettiin viimeiseen asti.

”Olemme lähteneet siitä, mikä on se jäsenten keskitie, jota puolue ajaa. Sanoisin, että pragmaattisempi näkemys voitti. Pohjakanta oli myös vähän epäselvä ja avoin tulkinnoille.”

Vihreiden ydinvoimakanta ei muuttunut, mutta sekin herätti paljon keskustelua. Puolue ”suhtautuu avoimesti kaikkeen vähäpäästöisen ja ympäristöystävällisen teknologian tutkimukseen ja kehittämiseen”.

Kuitenkin ohjelmassa todetaan, että ”viimeisimmät Suomessa tehdyt ydinvoimahankkeet ovat olleet hitaita ja ongelmallisia” ja ”sellaisia emme halua lisää”.

Parviaisen mukaan vihreät ei sulje etukäteen tulevia asioita pois. Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, voisiko ydinvoima olla kynnyskysymys tulevassa hallituksessa esimerkiksi Loviisan kolmannen reaktorin suhteen.

”Otamme siihen kantaa sitten kun se on edessä. Meillä ei ole dogmaattista kantaa.”

Vain pieni vähemmistö äänestäneistä oli kategorisesti ydinvoimaa vastaan. Puheenjohtaja Touko Aaltoa tämä ei yllättänyt.

”Joskus kauan aikaa sitten ihmiset saattoivat vastustaa ydinvoimaa ideologisin perustein. Nykyään sitä lähinnä kannatetaan ideologisin perustein. Jos katsoo mihin yksityinen pääoma menee, niin se ei todellakaan mene ydinvoimahankkeisiin.”

Pohjaesityksessä todettiin, että ”vihreä talouspolitiikka perustuu markkinatalouteen”.

Lopullisessa versiossa tämä muutettiin muotoon ”vihreä talouspolitiikka perustuu kestävyyteen ja kohtuullisuuteen”. Markkinataloutta kutsutaan työkaluksi, joilla näitä tavoitteita voidaan edistää.

Aalto selittää muutosta sillä, että vihreille ”ihmisen ja luonnon hyvinvointi” on ensiarvoisen tärkeää.

Ohjelmassa puolue esittää ansiosidonnaisen turvan keston sitomista suhdannetilanteeseen. Se tarkoittaisi ansiosidonnaisen keston lyhentämistä noususuhdanteessa ja pidentämistä laskusuhdanteessa.

Aalto sanoo, että esimerkiksi Talouspolitiikan arviointineuvosto on nostanut keskusteluun työttömyysturvan ja suhdannetilanteen yhteyden.

”Se on perusteltua ja me pohdimme sitä. Kaikki tarkempi määrittelytyö tehdään myöhemmin, mutta idea on siinä, että esimerkiksi vaikeassa suhdannetilanteessa ansiosidonnaisen heikentäminen osuu ihmisiin, kun ihmisten on vaikeampi työllistyä”, Aalto sanoo.

”On hirveän helppo olla keynesiläinen laskusuhdanteessa, mutta paljon vaikeampaa kun talous uhkaa ylikuumentua.”

Vihreiden virallisen tavoitteen mukaan varallisuuseroja tulee hallita ”korottamalla tarvittaessa kiinteistöveroa”.

Parviaisen mukaan kiinteistöveron määräytymisperusteet pitäisi miettiä uudelleen. Ohjelmassa todetaan, että verolle tulee määrittää ”riittävät minimitasot ja oikeat kiinteistöjen arvot” sekä siirtyä verottamaan ”ensisijaisesti maan arvoa”.

Puolue haluaa tehdä selvityksen kiinteistöveron progressiivisuudesta asunto-omistusten arvon noustessa.

”Emme halunneet lukita yhtä ainutta kulmaa. Jos pääsemme tähän vaikuttamaan, niin kiinteistöveron uudistaminen menisi jatkovalmisteluun.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  2. 2

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  3. 3

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  4. 4

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin kaupunki haastoi itsensä oikeuteen – Postitalon ikkunoista syntyi harvinaislaatuinen riita

  6. 6

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  7. 7

   Rikkooko hyvä­tuloisten eläkeläisten ”raippavero” yhden­vertaisuutta? Ihmis­oikeus­tuomioistuin pyytää Suomen hallitukselta vastauksia

  8. 8

   Risteilyaluksesta pudonnut nainen virui meressä 10 tuntia Kroatian lähellä – ”On onni, että olen elossa”

  9. 9

   Joonatan, Jasmina ja Julius Anttilan koulumatka on yli 130 kilometriä päivässä, ja sitä kutsutaan ”kouluverkon kehittämiseksi” – Suomesta katosi 12 vuodessa yli tuhat koulua

   Tilaajille
  10. 10

   ”Kassiraivo” söi kauppa­jätin myyntiä Australiassa – asiakkaat reagoivat muovi­pussien poistoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  6. 6

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  7. 7

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  8. 8

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  9. 9

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää