Live-seuranta päättyy

Oikeudenkäynti Teuvo Hakkaraiseen kohdistuneista syytöksistä on päättynyt, ja HS lopettaa liveseurantansa.

Tämä oikeudenäynti eteni vauhdilla. Vastaaja Hakkarainen ei missään vaiheessa kiistänyt teonkuvaa, joten ratkaisu saatiin alle kahdessa tunnissa.

HS kiittää lukijoita seuraamisesta!

Syyttäjä: Nukun yön yli ja mietin, valitanko hoviin

Syyttäjä Eija Velitski ei vielä oikeudenkäynnin jälkeen ole varma, aikooko valittaa tuomiosta. Hän kertoo vaatineensa vankeutta, koska pään ja niskan alueelle kohdistuvista väkivallan teoista pääsääntöisesti tuomitaan ehdollisia vankeusrangaistuksia.

Velitskin mukaan tämä oikeudenkäynti oli tärkeä, koska se osoittaa, että oli tekijä kuka hyvänsä, väkivalta sattuu. Velitski korostaa, että humalatila ei missään nimessä oikeuta satuttamaan toista.

Veera Ruoho: Olen tyytyväinen rangaistukseen

Veera Ruoho kertoo oikeudenkäynnin jälkeen olevansa tyytyväinen siihen, että Teuvo Hakkarainen tuomittiin niistä teoista, joista hänelle rangaistusta vaadittiin. Hänelle ei ollut merkityksellistä, onko rangaistus sakkoja vai vankeutta.

Ruohon mukaan oli tärkeää, että tämä oikeudenkäynti käytiin, jotta muut vastaavaa kokeneet näkevät, että tällaisista asioista ei voi vaieta.

Ruoho ei näe syytä, miksi yhteistyö Hakkaraisen kanssa ei sujuisi tulevaisuudessa. "Emme me aiemminkaan ole kovin paljon tekemisissä olleet", Ruoho sanoo.

Tuomio: Hakkarainen on syyllistynyt rikokseen, rangaistus sakkoja

Teuvo Hakkarainen on syyllistynyt pahoinpitelyyn ja seksuaaliseen ahdisteluun. Syytteen mukainen tapahtumankulku, eli niskalenkkiote Veera Ruohosta ja väkisinsuutelu, on selvitetty. Silminnäkijän ja Ruohon kertomukset ovat yhdenmukaiset, eikä Hakkarainen itsekään epäile tapahtumien kulkua.

Pahoinpitelystä todetaan, että Hakkaraisen suoranaisena tarkoituksena ole ollut satuttaa Ruohoa, mutta Hakkaraisen on täytynyt tietää, että kipua ja särkyä aiheutuu. Pahoinpitely ei voi tekotapa huomioonottaen olla lievä.

Seksuaalisesta ahdistelusta todetaan, että väkisinsuutelu, jota on vastustettu, on olennainen seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaaa teko. "Jokainen ymmärtää, että väkisin tehty seksuaalinen suuteleminen on seksuaalista ahdistelua", tuomari toteaa.

Käräjäoikeus tuomitsee Hakkaraisen 45 päiväsakkoon. Asianomistajalle Hakkarainen joutuu maksamaan korvaukseksi yhteensä 1400 euroa korkoineen ja oikeudenkäyntikulut.

Oikeus antaa ratkaisun aamupäivällä

Loppulausunnot on kuultu, ratkaisu tulee puolen tunnin kuluttua.

Vastaajan lausunto: Niskalenkki oli "karhunhalaus"

Hakkaraisen puolustus myöntää teonkuvauksen, mutta ei myönnä etenkään pahoinpitelyä. Hakkaraisen tarkoitus on halunnut osoittaa mieltymystään asianomistajaa kohtaan.

Kun arvioidaan tahallisuutta, pitää puolustuksen mukaan ottaa huomioon se, että Hakkarainen ei ole tekohetkellä tarkoittanut aiheuttaa vahinkoa. Puolustuksen mielestä on valitettavaa, että Ruoholla on sattunut olemaan niskassa aiempi vamma, mutta Hakkarainen ei ole voinut ymmärtää, että teosta aiheutuu kipua asianomistajalle.

Hakkarainen pyytää, että tuomioistuin ei tuomitse häntä rangaistukseen. Jos tuomioistuin tuomitsee rangaistuksen, pahoinpitely pitäisi muuttaa lieväksi pahoinpitelyksi.

Hakkaraisen puolustuksen mukaan Ruohon ja Tolvasen kuvaama kuristusote oli tarkoitettu pikemmin "karhunhalaukseksi".

Hakkarainen on asianajajansa mukaan itsekin traumatisoitunut tapauksesta. Vankeusrangaistus on ehdottomasti kohtuuton, asianajajan mukaan Hakkarainen voidaan tuomita enintään sakkoihin.

Asianomistajan lausunto

Veera Ruohon asianajajan mukaan Tolvasen ja Ruohon kertomusten perusteella Hakkarainen on käyttänyt voimaa ja väkivaltaa. Hakkaraisen on pitänyt tajuta, että tapahtunut väkivalta aiheuttaa kipua ja särkyä.

Hakkaraisen kommentti "Saimpas pussattua Veeraa", kertoo asianajajan mukaan siitä, että suutelu on ollut tavoitteena.

Näillä perusteilla Ruohon edustaja katsoo, että molemmat syytteet ja korvausvaatimukset on näytetty toteen.

Loppulausunnot. Syyttäjä: 60 päivää ehdollista vankeutta.

Syyttäjän mukaan Teuvo Hakkarainen on ollut 14.-15.12. selvästi päihtynyt. Hakkarainen on itse aiheuttanut tilansa, joten päihtymys ei poista teon tahallisuutta.

Syyttäjän mukaan Hakkarainen ei ole voinut tietää Veera Ruohon aiemmista, urheilutaustasta johtuvista, niskavammoista. Tästä huolimatta ote oli hyvin voimakas, eikä Ruoholla ollut mahdollisuutta päässyt irti. Kipua ja särkyä on aiheutunut. Kun pahoinpitely on kohdistunut pään ja niskan alueelle, on se erityisen vaarallista. Pään kääntäminen ja väkisinsuutelu täyttää seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistön.

Syyttäjä vaatii 60 päivän ehdollista rangaistusta.

Tolvasen mukaan Ruohon vastustelu ja "Älä, lopeta"-huudot eivät tehonneet Hakkaraiseen, vaan päinvastoin Hakkarainen tuntui ottavan entistä kovemman otteen. Väkisinsuutelun jälkeen Hakkarainen päästi irti. Tolvasen mukaan tilanne tuli aivan äkkiä, Hakkaraisen käytös juuri tilannetta ennen ei ennakoinut tapahtumaa. Tolvanen kertoo, että seuraavana päivänä Ruoho valitti niskakipuaan. Ruoholla on niskassa myös ennestään tullut vamma.

Todistaja: Hakkarainen saapui erittäin päihtyneenä eduskunnan kahvilaan

Tolvanen kertoo olleensa kahviossa Veera Ruohon kanssa. Hakkarainen saapui erittäin päihtyneenä paikalle ja puhui "päihtyneen ihmisen asioita". Tolvanen kertoo, että yhtäkkiä Hakkarainen otti niskalenkin Veera Ruohosta ja väänsi Ruohon päätä voimakkaasti itseään kohti. Hakkarainen sai niin voimakkaasti käännettyä Ruohon päätä, että pääsi suutelemaan tätä väkisin. Tolvanen kertoo, että tilanne oli hyvin yllättävä ja kaikki tapahtui nopeasti. Tolvasen näkemyksen mukaan Ruoholla ei ollut mahdollisuuksia päästä otteesta irti, vaikka tämä yritti sivuttain kiemurtelemalla päästä vapaaksi.

Tolvanen todistamaan

Kansanedustaja Kari Tolvanen saapuu todistamaan.

Hakkarainen kertoo olevansa erittäin pahoillaan teosta, mutta kiistää silti syytteen pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta, koska teko ei ollut tarkoituksellinen.

Syyttäjä pyytää Hakkaraista kertomaan, mihin asti päivän tapahtumia hän muistaa. "Vaikea muistaa kun ei muista", Hakkarainen vastaa. Hän kertoo menneensä pikkujouluihin kahdeksan aikaan. Sen jälkeen hänen muistikuvansa alkavat olla hämäriä. Hänellä on hyvin hatara muistikuva kahvion tapahtumista.

Hakkarainen kertoo, että hänen tarkoituksenaan oli halata ja antaa suukko poskelle. "Humalassa se ei onnistunut". Hakkarainen kertoo, että tapaus on sattunut häneen paljon. Hakkarainen kertoo, että alkoholi on hänelle ongelma, ja hän on asian takia hakeutunut hoitoon.

Hakkarainen: Olen hyvin pahoillani

Nyt kuullaan Teuvo Hakkaraista. Hakkarainen kertoo olevansa "hyvin pahoillaan" tapahtuneesta. Hän kertoo, että ilta on hänellä hämärän peitossa, koska hän oli voimakkaassa humalassa. Hakkaraisen mukaan hänellä ja Ruoholla on ollut aiemmin hyvät välit.

Ruoho kertoo muista seurauksista

Ruoho kertoo, että tapaus aiheutti myös henkistä kuormitusta. Hän kertoo saaneensa viestejä, joissa häntä itseään on syyllistetty tapauksesta.

Ruoho: kipua kaulaan ja niskaan

Ruoho kertoo, että hänen niskaansa ja kaulaansa tuli tapauksesta merkittäviä kipuja. Hän ei esimerkiksi pystynyt kunnolla kääntämään päätään. Kivut jatkuivat vuodenvaihteen yli.

Ruohon kertomus jatkuu

Ruoho arvioi, että Hakkarainen on ollut vahvassa humalatilassa, mistä kertoo se, että tämä ei seuraavana päivänä ollut muistanut tapahtumia. Hakkarainen oli kuitenkin jo tuolloin pyytänyt tapahtumia anteeksi.

Veera Ruoho kertoo tapahtumista: Hakkarainen otti kuristusotteen

Veera Ruoho kertoo tapahtumista eduskunnan kahviossa. Hän kertoo, että Hakkarainen otti tiukan kuristusotteen, ja että hän tunsi, että tilanne oli vaarallinen. Ruoho kertoo, että kuristusote oli hyvin voimakas. Ruoho kertoo, että Hakkarainen yritti suudella väkisin. Tilanne päättyi siihen, että Tolvanen tuli väliin. Tämän jälkeen Hakkarainen oli Ruohon mukaan sanonut: "Sainpas pussattua Veeraa."

Julkinen käsittely jatkuu

Yleisö pääsi palaamaan saliin.

Lääkärinlausunto

Nyt käsitellään Veera Ruohon lääkärinlausuntoa, jossa käsitellään niitä asioita, joita pahoinpitelystä on aiheutunut. Yleisöä pyydettiin poistumaan salista.

Hakkarainen myöntää teon, kiistää rikoksen

Hakkarainen myöntää teonkuvauksen mutta kiistää syyllistyneensä rikokseen. Hän katsoo, että ei ole tahallisesti aiheuttanut kärsimystä Veera Ruoholle ja pyysi myös julkisesti anteeksi. Hakkaraisen asianajaja korostaa, että Hakkarainen itse on kärsinyt tapahtumista eikä esimerkiksi ole pystynyt nukkumaan kunnolla koko keväänä.

Tarkennus asianomistajan vaatimuksiin

Haastehakemusen mukaan asianomistajan korvausvaatimus syytekohdassa 1 Teuvo Hakkarainen on velvoitettava korvaamaan Veera Ruoholle tälle aiheuttamastaan kivusta ja särystä 500 euroa korkoineen 15.12.2017 lukien.

Veera Ruohon vaatimukset

Asianomistaja vaatii korvauksiksi 1000 euroa kivusta ja särystä ja 400 euroa seksuaalisen ahdistelun aiheuttamista kärsimyksistä. Lisäksi Ruoho vaatii Hakkaraista korvaamaan oikeudenkäyntikulunsa.

Syyttäjän vaatimukset

Syyttäjä vaatii rangaistusta pahoinpitelystä. Teuvo Hakkarainen on syyttäjän mukaan tehnyt väkivaltaa Veera Ruoholle eduskunnan kahviossa joulukuussa. Lisäksi syyttäjä vaatii rangaistusta seksuaalisesta ahdistelusta. Hakkaraisen menettely on syyttäjän mukaan ollut omiaan loukkamaan Ruohon seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Rangaistusvaatimus on 60 päivää ehdollista vankeutta.

Oikeudenkäynti alkaa

Oikeudenkäynti on alkanut Helsingin käräjäoikeudessa. Paikalla on kolme kansanedustajaa: syytettynä Teuvo Hakkarainen, asianomistajana Veera Ruoho ja todistajaksi kutsuttu Kari Tolvanen

Tolvanen todistajaksi

Kansanedustaja Kari Tolvanen (kok) on myös saapunut oikeustalolle todistajaksi.

Teuvo Hakkarainen saapui

Hakkarainen saapui oikeustalolle, mutta ei tässä vaiheessa vielä kommentoinut tulevaa oikeudenkäyntiä.

Oikeudenkäynti alkaa pian

Tervetuloa seuraamaan Teuvo Hakkaraisen oikeudenkäyntiä Helsingin käräjäoikeudesta. Kansanedustaja Hakkaraista (ps) syytetään kansanedustajakollega Veera Ruohon (kok) pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Saat HS Mini -tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oikeudenkäynnit
 • Eduskunta
 • Teuvo Hakkarainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  5. 5

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  6. 6

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  7. 7

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  8. 8

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  9. 9

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  10. 10

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  10. 10

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  3. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  4. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  5. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  6. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  7. Tunti sitten
  8. Turunmaan saariston näyttävästä viranomais­operaatiosta lähti viestejä sekä ulkomaille että Suomen eduskuntaan Tilaajille
  9. CNN: Venäjä-tutkintaa johtava USA:n apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein tarjoutui eroamaan
  10. Tii Möltsi kohtasi ketun työpaikkansa ovella Lauttasaaressa – ”Hän vain siinä makoili ja nakerteli kynnysmattoa”
  11. FC Barcelonan pelaaminen Floridassa sai lisää vastatuulta, päätös ottelusta olisi historiallinen
  12. Presidentti Niinistö näkee avoimuudessa uhan: Suomalaisuutta voidaan käyttää peitetarkoituksiin
  13. Näytä lisää