Politiikka |HS seuraa

Käräjäoikeus tuomitsi Teuvo Hakkaraisen sakkoihin kansanedustajakollegansa pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta

Hakkarainen kävi viime joulukuussa käsiksi Ruohoon eduskunnan kuppilassa. Ruoho on kertonut, että Hakkarainen oli tarttunut häntä niskasta kiinni ja yrittänyt suudella.

Syyttäjä: Nukun yön yli ja mietin, valitanko hoviin

Veera Ruoho: Olen tyytyväinen rangaistukseen

Tuomio: Hakkarainen on syyllistynyt rikokseen, rangaistus sakkoja

Oikeus antaa ratkaisun aamupäivällä

Vastaajan lausunto: Niskalenkki oli "karhunhalaus"

Näytä lisää(1 kpl)

Live-seuranta päättyy

Oikeudenkäynti Teuvo Hakkaraiseen kohdistuneista syytöksistä on päättynyt, ja HS lopettaa liveseurantansa.

Tämä oikeudenäynti eteni vauhdilla. Vastaaja Hakkarainen ei missään vaiheessa kiistänyt teonkuvaa, joten ratkaisu saatiin alle kahdessa tunnissa.

HS kiittää lukijoita seuraamisesta!

Syyttäjä: Nukun yön yli ja mietin, valitanko hoviin

Syyttäjä Eija Velitski ei vielä oikeudenkäynnin jälkeen ole varma, aikooko valittaa tuomiosta. Hän kertoo vaatineensa vankeutta, koska pään ja niskan alueelle kohdistuvista väkivallan teoista pääsääntöisesti tuomitaan ehdollisia vankeusrangaistuksia.

Velitskin mukaan tämä oikeudenkäynti oli tärkeä, koska se osoittaa, että oli tekijä kuka hyvänsä, väkivalta sattuu. Velitski korostaa, että humalatila ei missään nimessä oikeuta satuttamaan toista.

Veera Ruoho: Olen tyytyväinen rangaistukseen

Veera Ruoho kertoo oikeudenkäynnin jälkeen olevansa tyytyväinen siihen, että Teuvo Hakkarainen tuomittiin niistä teoista, joista hänelle rangaistusta vaadittiin. Hänelle ei ollut merkityksellistä, onko rangaistus sakkoja vai vankeutta.

Ruohon mukaan oli tärkeää, että tämä oikeudenkäynti käytiin, jotta muut vastaavaa kokeneet näkevät, että tällaisista asioista ei voi vaieta.

Ruoho ei näe syytä, miksi yhteistyö Hakkaraisen kanssa ei sujuisi tulevaisuudessa. "Emme me aiemminkaan ole kovin paljon tekemisissä olleet", Ruoho sanoo.

Tuomio: Hakkarainen on syyllistynyt rikokseen, rangaistus sakkoja

Teuvo Hakkarainen on syyllistynyt pahoinpitelyyn ja seksuaaliseen ahdisteluun. Syytteen mukainen tapahtumankulku, eli niskalenkkiote Veera Ruohosta ja väkisinsuutelu, on selvitetty. Silminnäkijän ja Ruohon kertomukset ovat yhdenmukaiset, eikä Hakkarainen itsekään epäile tapahtumien kulkua.

Pahoinpitelystä todetaan, että Hakkaraisen suoranaisena tarkoituksena ole ollut satuttaa Ruohoa, mutta Hakkaraisen on täytynyt tietää, että kipua ja särkyä aiheutuu. Pahoinpitely ei voi tekotapa huomioonottaen olla lievä.

Seksuaalisesta ahdistelusta todetaan, että väkisinsuutelu, jota on vastustettu, on olennainen seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaaa teko. "Jokainen ymmärtää, että väkisin tehty seksuaalinen suuteleminen on seksuaalista ahdistelua", tuomari toteaa.

Käräjäoikeus tuomitsee Hakkaraisen 45 päiväsakkoon. Asianomistajalle Hakkarainen joutuu maksamaan korvaukseksi yhteensä 1400 euroa korkoineen ja oikeudenkäyntikulut.

Oikeus antaa ratkaisun aamupäivällä

Loppulausunnot on kuultu, ratkaisu tulee puolen tunnin kuluttua.

Vastaajan lausunto: Niskalenkki oli "karhunhalaus"

Hakkaraisen puolustus myöntää teonkuvauksen, mutta ei myönnä etenkään pahoinpitelyä. Hakkaraisen tarkoitus on halunnut osoittaa mieltymystään asianomistajaa kohtaan.

Kun arvioidaan tahallisuutta, pitää puolustuksen mukaan ottaa huomioon se, että Hakkarainen ei ole tekohetkellä tarkoittanut aiheuttaa vahinkoa. Puolustuksen mielestä on valitettavaa, että Ruoholla on sattunut olemaan niskassa aiempi vamma, mutta Hakkarainen ei ole voinut ymmärtää, että teosta aiheutuu kipua asianomistajalle.

Hakkarainen pyytää, että tuomioistuin ei tuomitse häntä rangaistukseen. Jos tuomioistuin tuomitsee rangaistuksen, pahoinpitely pitäisi muuttaa lieväksi pahoinpitelyksi.

Hakkaraisen puolustuksen mukaan Ruohon ja Tolvasen kuvaama kuristusote oli tarkoitettu pikemmin "karhunhalaukseksi".

Hakkarainen on asianajajansa mukaan itsekin traumatisoitunut tapauksesta. Vankeusrangaistus on ehdottomasti kohtuuton, asianajajan mukaan Hakkarainen voidaan tuomita enintään sakkoihin.

Asianomistajan lausunto

Veera Ruohon asianajajan mukaan Tolvasen ja Ruohon kertomusten perusteella Hakkarainen on käyttänyt voimaa ja väkivaltaa. Hakkaraisen on pitänyt tajuta, että tapahtunut väkivalta aiheuttaa kipua ja särkyä.

Hakkaraisen kommentti "Saimpas pussattua Veeraa", kertoo asianajajan mukaan siitä, että suutelu on ollut tavoitteena.

Näillä perusteilla Ruohon edustaja katsoo, että molemmat syytteet ja korvausvaatimukset on näytetty toteen.

Loppulausunnot. Syyttäjä: 60 päivää ehdollista vankeutta.

Syyttäjän mukaan Teuvo Hakkarainen on ollut 14.-15.12. selvästi päihtynyt. Hakkarainen on itse aiheuttanut tilansa, joten päihtymys ei poista teon tahallisuutta.

Syyttäjän mukaan Hakkarainen ei ole voinut tietää Veera Ruohon aiemmista, urheilutaustasta johtuvista, niskavammoista. Tästä huolimatta ote oli hyvin voimakas, eikä Ruoholla ollut mahdollisuutta päässyt irti. Kipua ja särkyä on aiheutunut. Kun pahoinpitely on kohdistunut pään ja niskan alueelle, on se erityisen vaarallista. Pään kääntäminen ja väkisinsuutelu täyttää seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistön.

Syyttäjä vaatii 60 päivän ehdollista rangaistusta.

Tolvasen mukaan Ruohon vastustelu ja "Älä, lopeta"-huudot eivät tehonneet Hakkaraiseen, vaan päinvastoin Hakkarainen tuntui ottavan entistä kovemman otteen. Väkisinsuutelun jälkeen Hakkarainen päästi irti. Tolvasen mukaan tilanne tuli aivan äkkiä, Hakkaraisen käytös juuri tilannetta ennen ei ennakoinut tapahtumaa. Tolvanen kertoo, että seuraavana päivänä Ruoho valitti niskakipuaan. Ruoholla on niskassa myös ennestään tullut vamma.

Todistaja: Hakkarainen saapui erittäin päihtyneenä eduskunnan kahvilaan

Tolvanen kertoo olleensa kahviossa Veera Ruohon kanssa. Hakkarainen saapui erittäin päihtyneenä paikalle ja puhui "päihtyneen ihmisen asioita". Tolvanen kertoo, että yhtäkkiä Hakkarainen otti niskalenkin Veera Ruohosta ja väänsi Ruohon päätä voimakkaasti itseään kohti. Hakkarainen sai niin voimakkaasti käännettyä Ruohon päätä, että pääsi suutelemaan tätä väkisin. Tolvanen kertoo, että tilanne oli hyvin yllättävä ja kaikki tapahtui nopeasti. Tolvasen näkemyksen mukaan Ruoholla ei ollut mahdollisuuksia päästä otteesta irti, vaikka tämä yritti sivuttain kiemurtelemalla päästä vapaaksi.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tilaus päättyy automaattisesti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  2. 2

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  3. 3

   YK:n päätöslauselma sotien seksuaalisesta väkivallasta vesittyi, kun Yhdysvallat uhkasi aborttikammossaan kaataa sen kokonaan

  4. 4

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  5. 5

   Itävalta tyrmistyi, kun poliitikko rinnasti kiusallisen huonossa ja vastenmielisessä runossaan maahanmuuttajat rottiin

  6. 6

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  7. 7

   Esperi Care sai Valviralta poikkeuksellisen määräyksen: Vanhustenhoidon epäkohdat kuntoon kaikissa yksiköissä, aikaa heinäkuun loppuun

  8. 8

   CNN: Intia sai ennakkotiedon Sri Lankan iskuista kuulustelemalla Isis-taistelijaa

  9. 9

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  10. 10

   Shane Long iski Valioliigan historian nopeimman maalin Watfordin verkkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  2. 2

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  3. 3

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  4. 4

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  5. 5

   ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

  6. 6

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  7. 7

   Miten on mahdollista, että kunnallinen hammashoito panee luukut kiinni jo kello 14.30?

  8. 8

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  9. 9

   Oulun seksuaali­rikoksesta syytetty peitti kasvonsa huivilla – ensimmäinen oikeus­käsittely laajassa vyyhdissä alkoi

  10. 10

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  4. 4

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  6. 6

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  7. 7

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  8. 8

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  9. 9

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  10. 10

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää