Live-seuranta päättyy

Oikeudenkäynti Teuvo Hakkaraiseen kohdistuneista syytöksistä on päättynyt, ja HS lopettaa liveseurantansa.

Tämä oikeudenäynti eteni vauhdilla. Vastaaja Hakkarainen ei missään vaiheessa kiistänyt teonkuvaa, joten ratkaisu saatiin alle kahdessa tunnissa.

HS kiittää lukijoita seuraamisesta!

Syyttäjä: Nukun yön yli ja mietin, valitanko hoviin

Syyttäjä Eija Velitski ei vielä oikeudenkäynnin jälkeen ole varma, aikooko valittaa tuomiosta. Hän kertoo vaatineensa vankeutta, koska pään ja niskan alueelle kohdistuvista väkivallan teoista pääsääntöisesti tuomitaan ehdollisia vankeusrangaistuksia.

Velitskin mukaan tämä oikeudenkäynti oli tärkeä, koska se osoittaa, että oli tekijä kuka hyvänsä, väkivalta sattuu. Velitski korostaa, että humalatila ei missään nimessä oikeuta satuttamaan toista.

Veera Ruoho: Olen tyytyväinen rangaistukseen

Veera Ruoho kertoo oikeudenkäynnin jälkeen olevansa tyytyväinen siihen, että Teuvo Hakkarainen tuomittiin niistä teoista, joista hänelle rangaistusta vaadittiin. Hänelle ei ollut merkityksellistä, onko rangaistus sakkoja vai vankeutta.

Ruohon mukaan oli tärkeää, että tämä oikeudenkäynti käytiin, jotta muut vastaavaa kokeneet näkevät, että tällaisista asioista ei voi vaieta.

Ruoho ei näe syytä, miksi yhteistyö Hakkaraisen kanssa ei sujuisi tulevaisuudessa. "Emme me aiemminkaan ole kovin paljon tekemisissä olleet", Ruoho sanoo.

Tuomio: Hakkarainen on syyllistynyt rikokseen, rangaistus sakkoja

Teuvo Hakkarainen on syyllistynyt pahoinpitelyyn ja seksuaaliseen ahdisteluun. Syytteen mukainen tapahtumankulku, eli niskalenkkiote Veera Ruohosta ja väkisinsuutelu, on selvitetty. Silminnäkijän ja Ruohon kertomukset ovat yhdenmukaiset, eikä Hakkarainen itsekään epäile tapahtumien kulkua.

Pahoinpitelystä todetaan, että Hakkaraisen suoranaisena tarkoituksena ole ollut satuttaa Ruohoa, mutta Hakkaraisen on täytynyt tietää, että kipua ja särkyä aiheutuu. Pahoinpitely ei voi tekotapa huomioonottaen olla lievä.

Seksuaalisesta ahdistelusta todetaan, että väkisinsuutelu, jota on vastustettu, on olennainen seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaaa teko. "Jokainen ymmärtää, että väkisin tehty seksuaalinen suuteleminen on seksuaalista ahdistelua", tuomari toteaa.

Käräjäoikeus tuomitsee Hakkaraisen 45 päiväsakkoon. Asianomistajalle Hakkarainen joutuu maksamaan korvaukseksi yhteensä 1400 euroa korkoineen ja oikeudenkäyntikulut.

Oikeus antaa ratkaisun aamupäivällä

Loppulausunnot on kuultu, ratkaisu tulee puolen tunnin kuluttua.

Vastaajan lausunto: Niskalenkki oli "karhunhalaus"

Hakkaraisen puolustus myöntää teonkuvauksen, mutta ei myönnä etenkään pahoinpitelyä. Hakkaraisen tarkoitus on halunnut osoittaa mieltymystään asianomistajaa kohtaan.

Kun arvioidaan tahallisuutta, pitää puolustuksen mukaan ottaa huomioon se, että Hakkarainen ei ole tekohetkellä tarkoittanut aiheuttaa vahinkoa. Puolustuksen mielestä on valitettavaa, että Ruoholla on sattunut olemaan niskassa aiempi vamma, mutta Hakkarainen ei ole voinut ymmärtää, että teosta aiheutuu kipua asianomistajalle.

Hakkarainen pyytää, että tuomioistuin ei tuomitse häntä rangaistukseen. Jos tuomioistuin tuomitsee rangaistuksen, pahoinpitely pitäisi muuttaa lieväksi pahoinpitelyksi.

Hakkaraisen puolustuksen mukaan Ruohon ja Tolvasen kuvaama kuristusote oli tarkoitettu pikemmin "karhunhalaukseksi".

Hakkarainen on asianajajansa mukaan itsekin traumatisoitunut tapauksesta. Vankeusrangaistus on ehdottomasti kohtuuton, asianajajan mukaan Hakkarainen voidaan tuomita enintään sakkoihin.

Asianomistajan lausunto

Veera Ruohon asianajajan mukaan Tolvasen ja Ruohon kertomusten perusteella Hakkarainen on käyttänyt voimaa ja väkivaltaa. Hakkaraisen on pitänyt tajuta, että tapahtunut väkivalta aiheuttaa kipua ja särkyä.

Hakkaraisen kommentti "Saimpas pussattua Veeraa", kertoo asianajajan mukaan siitä, että suutelu on ollut tavoitteena.

Näillä perusteilla Ruohon edustaja katsoo, että molemmat syytteet ja korvausvaatimukset on näytetty toteen.

Loppulausunnot. Syyttäjä: 60 päivää ehdollista vankeutta.

Syyttäjän mukaan Teuvo Hakkarainen on ollut 14.-15.12. selvästi päihtynyt. Hakkarainen on itse aiheuttanut tilansa, joten päihtymys ei poista teon tahallisuutta.

Syyttäjän mukaan Hakkarainen ei ole voinut tietää Veera Ruohon aiemmista, urheilutaustasta johtuvista, niskavammoista. Tästä huolimatta ote oli hyvin voimakas, eikä Ruoholla ollut mahdollisuutta päässyt irti. Kipua ja särkyä on aiheutunut. Kun pahoinpitely on kohdistunut pään ja niskan alueelle, on se erityisen vaarallista. Pään kääntäminen ja väkisinsuutelu täyttää seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistön.

Syyttäjä vaatii 60 päivän ehdollista rangaistusta.

Tolvasen mukaan Ruohon vastustelu ja "Älä, lopeta"-huudot eivät tehonneet Hakkaraiseen, vaan päinvastoin Hakkarainen tuntui ottavan entistä kovemman otteen. Väkisinsuutelun jälkeen Hakkarainen päästi irti. Tolvasen mukaan tilanne tuli aivan äkkiä, Hakkaraisen käytös juuri tilannetta ennen ei ennakoinut tapahtumaa. Tolvanen kertoo, että seuraavana päivänä Ruoho valitti niskakipuaan. Ruoholla on niskassa myös ennestään tullut vamma.

Todistaja: Hakkarainen saapui erittäin päihtyneenä eduskunnan kahvilaan

Tolvanen kertoo olleensa kahviossa Veera Ruohon kanssa. Hakkarainen saapui erittäin päihtyneenä paikalle ja puhui "päihtyneen ihmisen asioita". Tolvanen kertoo, että yhtäkkiä Hakkarainen otti niskalenkin Veera Ruohosta ja väänsi Ruohon päätä voimakkaasti itseään kohti. Hakkarainen sai niin voimakkaasti käännettyä Ruohon päätä, että pääsi suutelemaan tätä väkisin. Tolvanen kertoo, että tilanne oli hyvin yllättävä ja kaikki tapahtui nopeasti. Tolvasen näkemyksen mukaan Ruoholla ei ollut mahdollisuuksia päästä otteesta irti, vaikka tämä yritti sivuttain kiemurtelemalla päästä vapaaksi.

Tolvanen todistamaan

Kansanedustaja Kari Tolvanen saapuu todistamaan.

Hakkarainen kertoo olevansa erittäin pahoillaan teosta, mutta kiistää silti syytteen pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta, koska teko ei ollut tarkoituksellinen.

Syyttäjä pyytää Hakkaraista kertomaan, mihin asti päivän tapahtumia hän muistaa. "Vaikea muistaa kun ei muista", Hakkarainen vastaa. Hän kertoo menneensä pikkujouluihin kahdeksan aikaan. Sen jälkeen hänen muistikuvansa alkavat olla hämäriä. Hänellä on hyvin hatara muistikuva kahvion tapahtumista.

Hakkarainen kertoo, että hänen tarkoituksenaan oli halata ja antaa suukko poskelle. "Humalassa se ei onnistunut". Hakkarainen kertoo, että tapaus on sattunut häneen paljon. Hakkarainen kertoo, että alkoholi on hänelle ongelma, ja hän on asian takia hakeutunut hoitoon.

Hakkarainen: Olen hyvin pahoillani

Nyt kuullaan Teuvo Hakkaraista. Hakkarainen kertoo olevansa "hyvin pahoillaan" tapahtuneesta. Hän kertoo, että ilta on hänellä hämärän peitossa, koska hän oli voimakkaassa humalassa. Hakkaraisen mukaan hänellä ja Ruoholla on ollut aiemmin hyvät välit.

Ruoho kertoo muista seurauksista

Ruoho kertoo, että tapaus aiheutti myös henkistä kuormitusta. Hän kertoo saaneensa viestejä, joissa häntä itseään on syyllistetty tapauksesta.

Ruoho: kipua kaulaan ja niskaan

Ruoho kertoo, että hänen niskaansa ja kaulaansa tuli tapauksesta merkittäviä kipuja. Hän ei esimerkiksi pystynyt kunnolla kääntämään päätään. Kivut jatkuivat vuodenvaihteen yli.

Ruohon kertomus jatkuu

Ruoho arvioi, että Hakkarainen on ollut vahvassa humalatilassa, mistä kertoo se, että tämä ei seuraavana päivänä ollut muistanut tapahtumia. Hakkarainen oli kuitenkin jo tuolloin pyytänyt tapahtumia anteeksi.

Veera Ruoho kertoo tapahtumista: Hakkarainen otti kuristusotteen

Veera Ruoho kertoo tapahtumista eduskunnan kahviossa. Hän kertoo, että Hakkarainen otti tiukan kuristusotteen, ja että hän tunsi, että tilanne oli vaarallinen. Ruoho kertoo, että kuristusote oli hyvin voimakas. Ruoho kertoo, että Hakkarainen yritti suudella väkisin. Tilanne päättyi siihen, että Tolvanen tuli väliin. Tämän jälkeen Hakkarainen oli Ruohon mukaan sanonut: "Sainpas pussattua Veeraa."

Julkinen käsittely jatkuu

Yleisö pääsi palaamaan saliin.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oikeudenkäynnit
 • Eduskunta
 • Teuvo Hakkarainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   NYT: Facebook antoi Netflixille ja Spotifylle vapaan pääsyn käyttäjien yksityis­viesteihin

  2. 2

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  3. 3

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  4. 4

   Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”

  5. 5

   Viikingit kasvattivat kissoja turkiseläiminä, mutta keskiajalla kissojen koossa tapahtui poikkeuksellinen muutos

  6. 6

   Hyvän parisuhteen salaisuus, reippaan tytön syndrooma ja luksusnarina: Tältä kuulostavat Maaret Kallion suosituimmat kolumnit Maaret Kallion lukemina

  7. 7

   Punaisten hiusten syy selvisi

  8. 8

   Manchester Cityn Raheem Sterling yritti klassista temppua rangaistuspotkussa – sai maalivahdin nauramaan päin naamaa

  9. 9

   ”Halpuutus on saanut liiallista arvostelua tuottajien taholta” –Raportti kyseenalaistaa syytökset, että ruuan hinnan lasku otettiin viljelijän selkä nahasta

  10. 10

   PSG:n hyökkääjä teki älyttömän tempauksen: käytti 5 000 euroa tekstiviesteihin pudottaakseen entisen tyttöystävänsä Big Brotherista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Punaisten hiusten syy selvisi

  3. 3

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  4. 4

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  5. 5

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  6. 6

   Ravintoloitsija Seppo ”Sedu” Koskinen ajoi Namuravintolan konkurssiin saadakseen verovähennyksiä – Verottajalle jäämässä 29 000 euron saatavat

  7. 7

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  8. 8

   #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  9. 9

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  7. 7

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  8. 8

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  9. 9

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää