Live-seuranta päättyy

Oikeudenkäynti Teuvo Hakkaraiseen kohdistuneista syytöksistä on päättynyt, ja HS lopettaa liveseurantansa.

Tämä oikeudenäynti eteni vauhdilla. Vastaaja Hakkarainen ei missään vaiheessa kiistänyt teonkuvaa, joten ratkaisu saatiin alle kahdessa tunnissa.

HS kiittää lukijoita seuraamisesta!

Syyttäjä: Nukun yön yli ja mietin, valitanko hoviin

Syyttäjä Eija Velitski ei vielä oikeudenkäynnin jälkeen ole varma, aikooko valittaa tuomiosta. Hän kertoo vaatineensa vankeutta, koska pään ja niskan alueelle kohdistuvista väkivallan teoista pääsääntöisesti tuomitaan ehdollisia vankeusrangaistuksia.

Velitskin mukaan tämä oikeudenkäynti oli tärkeä, koska se osoittaa, että oli tekijä kuka hyvänsä, väkivalta sattuu. Velitski korostaa, että humalatila ei missään nimessä oikeuta satuttamaan toista.

Veera Ruoho: Olen tyytyväinen rangaistukseen

Veera Ruoho kertoo oikeudenkäynnin jälkeen olevansa tyytyväinen siihen, että Teuvo Hakkarainen tuomittiin niistä teoista, joista hänelle rangaistusta vaadittiin. Hänelle ei ollut merkityksellistä, onko rangaistus sakkoja vai vankeutta.

Ruohon mukaan oli tärkeää, että tämä oikeudenkäynti käytiin, jotta muut vastaavaa kokeneet näkevät, että tällaisista asioista ei voi vaieta.

Ruoho ei näe syytä, miksi yhteistyö Hakkaraisen kanssa ei sujuisi tulevaisuudessa. "Emme me aiemminkaan ole kovin paljon tekemisissä olleet", Ruoho sanoo.

Tuomio: Hakkarainen on syyllistynyt rikokseen, rangaistus sakkoja

Teuvo Hakkarainen on syyllistynyt pahoinpitelyyn ja seksuaaliseen ahdisteluun. Syytteen mukainen tapahtumankulku, eli niskalenkkiote Veera Ruohosta ja väkisinsuutelu, on selvitetty. Silminnäkijän ja Ruohon kertomukset ovat yhdenmukaiset, eikä Hakkarainen itsekään epäile tapahtumien kulkua.

Pahoinpitelystä todetaan, että Hakkaraisen suoranaisena tarkoituksena ole ollut satuttaa Ruohoa, mutta Hakkaraisen on täytynyt tietää, että kipua ja särkyä aiheutuu. Pahoinpitely ei voi tekotapa huomioonottaen olla lievä.

Seksuaalisesta ahdistelusta todetaan, että väkisinsuutelu, jota on vastustettu, on olennainen seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaaa teko. "Jokainen ymmärtää, että väkisin tehty seksuaalinen suuteleminen on seksuaalista ahdistelua", tuomari toteaa.

Käräjäoikeus tuomitsee Hakkaraisen 45 päiväsakkoon. Asianomistajalle Hakkarainen joutuu maksamaan korvaukseksi yhteensä 1400 euroa korkoineen ja oikeudenkäyntikulut.

Oikeus antaa ratkaisun aamupäivällä

Loppulausunnot on kuultu, ratkaisu tulee puolen tunnin kuluttua.

Vastaajan lausunto: Niskalenkki oli "karhunhalaus"

Hakkaraisen puolustus myöntää teonkuvauksen, mutta ei myönnä etenkään pahoinpitelyä. Hakkaraisen tarkoitus on halunnut osoittaa mieltymystään asianomistajaa kohtaan.

Kun arvioidaan tahallisuutta, pitää puolustuksen mukaan ottaa huomioon se, että Hakkarainen ei ole tekohetkellä tarkoittanut aiheuttaa vahinkoa. Puolustuksen mielestä on valitettavaa, että Ruoholla on sattunut olemaan niskassa aiempi vamma, mutta Hakkarainen ei ole voinut ymmärtää, että teosta aiheutuu kipua asianomistajalle.

Hakkarainen pyytää, että tuomioistuin ei tuomitse häntä rangaistukseen. Jos tuomioistuin tuomitsee rangaistuksen, pahoinpitely pitäisi muuttaa lieväksi pahoinpitelyksi.

Hakkaraisen puolustuksen mukaan Ruohon ja Tolvasen kuvaama kuristusote oli tarkoitettu pikemmin "karhunhalaukseksi".

Hakkarainen on asianajajansa mukaan itsekin traumatisoitunut tapauksesta. Vankeusrangaistus on ehdottomasti kohtuuton, asianajajan mukaan Hakkarainen voidaan tuomita enintään sakkoihin.

Asianomistajan lausunto

Veera Ruohon asianajajan mukaan Tolvasen ja Ruohon kertomusten perusteella Hakkarainen on käyttänyt voimaa ja väkivaltaa. Hakkaraisen on pitänyt tajuta, että tapahtunut väkivalta aiheuttaa kipua ja särkyä.

Hakkaraisen kommentti "Saimpas pussattua Veeraa", kertoo asianajajan mukaan siitä, että suutelu on ollut tavoitteena.

Näillä perusteilla Ruohon edustaja katsoo, että molemmat syytteet ja korvausvaatimukset on näytetty toteen.

Loppulausunnot. Syyttäjä: 60 päivää ehdollista vankeutta.

Syyttäjän mukaan Teuvo Hakkarainen on ollut 14.-15.12. selvästi päihtynyt. Hakkarainen on itse aiheuttanut tilansa, joten päihtymys ei poista teon tahallisuutta.

Syyttäjän mukaan Hakkarainen ei ole voinut tietää Veera Ruohon aiemmista, urheilutaustasta johtuvista, niskavammoista. Tästä huolimatta ote oli hyvin voimakas, eikä Ruoholla ollut mahdollisuutta päässyt irti. Kipua ja särkyä on aiheutunut. Kun pahoinpitely on kohdistunut pään ja niskan alueelle, on se erityisen vaarallista. Pään kääntäminen ja väkisinsuutelu täyttää seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistön.

Syyttäjä vaatii 60 päivän ehdollista rangaistusta.

Tolvasen mukaan Ruohon vastustelu ja "Älä, lopeta"-huudot eivät tehonneet Hakkaraiseen, vaan päinvastoin Hakkarainen tuntui ottavan entistä kovemman otteen. Väkisinsuutelun jälkeen Hakkarainen päästi irti. Tolvasen mukaan tilanne tuli aivan äkkiä, Hakkaraisen käytös juuri tilannetta ennen ei ennakoinut tapahtumaa. Tolvanen kertoo, että seuraavana päivänä Ruoho valitti niskakipuaan. Ruoholla on niskassa myös ennestään tullut vamma.

Todistaja: Hakkarainen saapui erittäin päihtyneenä eduskunnan kahvilaan

Tolvanen kertoo olleensa kahviossa Veera Ruohon kanssa. Hakkarainen saapui erittäin päihtyneenä paikalle ja puhui "päihtyneen ihmisen asioita". Tolvanen kertoo, että yhtäkkiä Hakkarainen otti niskalenkin Veera Ruohosta ja väänsi Ruohon päätä voimakkaasti itseään kohti. Hakkarainen sai niin voimakkaasti käännettyä Ruohon päätä, että pääsi suutelemaan tätä väkisin. Tolvanen kertoo, että tilanne oli hyvin yllättävä ja kaikki tapahtui nopeasti. Tolvasen näkemyksen mukaan Ruoholla ei ollut mahdollisuuksia päästä otteesta irti, vaikka tämä yritti sivuttain kiemurtelemalla päästä vapaaksi.

Tolvanen todistamaan

Kansanedustaja Kari Tolvanen saapuu todistamaan.

Hakkarainen kertoo olevansa erittäin pahoillaan teosta, mutta kiistää silti syytteen pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta, koska teko ei ollut tarkoituksellinen.

Syyttäjä pyytää Hakkaraista kertomaan, mihin asti päivän tapahtumia hän muistaa. "Vaikea muistaa kun ei muista", Hakkarainen vastaa. Hän kertoo menneensä pikkujouluihin kahdeksan aikaan. Sen jälkeen hänen muistikuvansa alkavat olla hämäriä. Hänellä on hyvin hatara muistikuva kahvion tapahtumista.

Hakkarainen kertoo, että hänen tarkoituksenaan oli halata ja antaa suukko poskelle. "Humalassa se ei onnistunut". Hakkarainen kertoo, että tapaus on sattunut häneen paljon. Hakkarainen kertoo, että alkoholi on hänelle ongelma, ja hän on asian takia hakeutunut hoitoon.

Hakkarainen: Olen hyvin pahoillani

Nyt kuullaan Teuvo Hakkaraista. Hakkarainen kertoo olevansa "hyvin pahoillaan" tapahtuneesta. Hän kertoo, että ilta on hänellä hämärän peitossa, koska hän oli voimakkaassa humalassa. Hakkaraisen mukaan hänellä ja Ruoholla on ollut aiemmin hyvät välit.

Ruoho kertoo muista seurauksista

Ruoho kertoo, että tapaus aiheutti myös henkistä kuormitusta. Hän kertoo saaneensa viestejä, joissa häntä itseään on syyllistetty tapauksesta.

Ruoho: kipua kaulaan ja niskaan

Ruoho kertoo, että hänen niskaansa ja kaulaansa tuli tapauksesta merkittäviä kipuja. Hän ei esimerkiksi pystynyt kunnolla kääntämään päätään. Kivut jatkuivat vuodenvaihteen yli.

Ruohon kertomus jatkuu

Ruoho arvioi, että Hakkarainen on ollut vahvassa humalatilassa, mistä kertoo se, että tämä ei seuraavana päivänä ollut muistanut tapahtumia. Hakkarainen oli kuitenkin jo tuolloin pyytänyt tapahtumia anteeksi.

Veera Ruoho kertoo tapahtumista: Hakkarainen otti kuristusotteen

Veera Ruoho kertoo tapahtumista eduskunnan kahviossa. Hän kertoo, että Hakkarainen otti tiukan kuristusotteen, ja että hän tunsi, että tilanne oli vaarallinen. Ruoho kertoo, että kuristusote oli hyvin voimakas. Ruoho kertoo, että Hakkarainen yritti suudella väkisin. Tilanne päättyi siihen, että Tolvanen tuli väliin. Tämän jälkeen Hakkarainen oli Ruohon mukaan sanonut: "Sainpas pussattua Veeraa."

Julkinen käsittely jatkuu

Yleisö pääsi palaamaan saliin.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  2. 2

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Vaatimus istuttaa puita on outo vastaus nuorten huoleen ilmastosta

  5. 5

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  6. 6

   Keravalle rakennetaan uusi vankila 22 miljoonalla eurolla

  7. 7

   Tietosuoja­valtuutettu harkitsee Euroopan laajuista selvitystä Nokia-puhelimista: Norjan yleisradion kertoo puhelimen lähettävän tietoja Kiinaan

  8. 8

   Kun poptähdet pysyvät vaiti homoudestaan, he antavat ymmärtää, että siinä on jotain väärää. Alman peloton avoimuus on muutos, jota olemme odottaneet

  9. 9

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  10. 10

   Venäjä vakoilee Suomen tietoverkkoja yhä ärhäkämmin – ulkoministeriön koneilta löytynyt salamyhkäinen kampanja teki paluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  2. 2

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  3. 3

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  5. 5

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  6. 6

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  7. 7

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  8. 8

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  9. 9

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  10. 10

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää