Politiikka

Miten EU selviää, kun maailma kunnioittaa yhä enemmän voimaa? HS poimi kolme keskeistä kysymystä Kultarannan EU-keskustelusta

HS seuraa Kultaranta-keskusteluja presidentin kesäasunnolla Naantalissa.

Euroopan unionin yhtenäisyys on ollut viime vuosina koetuksella, ja samaan aikaan unionin vahvuus maailmanpolitiikan pelurina on kyseenalaistettu.

Presidentti Sauli Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kiinnitti huomiota mielenkiintoiseen yksityiskohtaan:

”Ensimmäistä kertaa historiassa Yhdysvaltojen presidentti jakaa Venäjän presidentin kanssa saman ajatuksen Euroopasta: Mitä hajanaisempi, mitä heikompi Eurooppa, sitä parempi.”

Katainen osallistui paneelikeskusteluun, jossa hänen kanssaan olivat äänessä pääministeri Juha Sipilä (kesk), Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen ja HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kultaranta-keskustelut huipentuvat maanantaina iltapäivällä YK:n pääsihteerin António Guterresin päätössanoihin. Guterresin puhetta voi seurata suorana lähetyksenä HS:n verkkosivuilta.

Maanantaiaamuna käyty EU-keskustelu liikkui varsin tutuissa teemoissa. HS nosti esiin kolme ajankohtaista kysymystä.

Mikä on tämän hetken suurin uhka EU:lle?

Komission varapuheenjohtaja Katainen luonnehti, että suurin uhka EU:lle on yhteisen arvopohjan rapautuminen.

Hän nosti Puolan ja Unkarin esimerkeiksi liberaalin demokratian perusarvojen kyseenalaistajista.

Katainen kuitenkin muistutti, että kaikkiin demokratioihin kuuluu myös ongelmia, jotka ovat toisinaan vakavia ja toisinaan vähän vähemmän vakavia.

Pääministeri Sipilän mukaan arvopohjan rapautuminen toisi todellisia ongelmia.

”Nämä talouskriisit ja maahanmuuttokriisit, ne ovat kuitenkin asioita, jotka meidän pitää kyetä yhdessä ratkaisemaan ja uskon, että niihin kaikkiin ratkaisut löytyy ja pikkuhiljaa nekin ovat menneet oikeaan suuntaan”, Sipilä sanoi.

”Arvojen rapautuminen näkyy esimerkiksi oikeusvaltioperiaatteen halveksimisena ja niissä meidän pitää olla äärimmäisen tiukkana, koska silloin lähtee perusta murenemaan.”

HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä ei usko, että Euroopassa arvopohja olisi laajasti rapautumassa.

”Puolan ja Unkarin tilanne on tietenkin aivan omassa luokassaan. Mutta jos ajatellaan Britanniaa, Italiaa, Itävaltaa, sitä mitä Saksassa tapahtuu. Ei arvopohja rapaudu siellä, ihmiset ajattelee eri tavalla. Ihmiset ajattelee eri tavalla kuin iso osa EU-johtajista”, Sipilä sanoi.

Ulkopoliittisen instituutin Tiilikaisen mukaan pitää olla varuillaan, että EU:n sisälle ei synny liian syviä jakolinjoja.

Hänen mukaansa globalisaation voittajien ja häviäjien välille muodostunut jakolinja on synnyttänyt hajaannusta myös Euroopan sisällä. Globalisaation vastustajista on tullut myös EU:n integraation vastustajia. Aikaisemmin poliittinen paletti ei ollut aivan näin yksinkertainen, Tiilikainen sanoi.

”Olemmeko me integraation puolustajat jääneet hieman taka-alalle omine argumentteinemme? Luulen, että olemme. [Ranskan] presidentti [Emmanuel] Macron on tästä poikkeus. Hän on uskaltanut lähteä puolustamaan tätä projektia” Tiilikainen pohti.

Miten EU:n pitäisi ratkaista turvapaikkakysymys?

Saksan hallitusta on viime päivinä repinyt riita turvapaikkapolitiikasta. Liittokansleri Angela Merkel haluaa koko EU:ta koskeviin turvapaikkajärjestelmän ja ulkorajavalvonnan ongelmiin eurooppalaisen ratkaisun, kun taas sisäministeri Horst Seehofer vaatii, että Saksa käännyttäisi suoraan rajalta sellaisia turvapaikanhakijoita, jotka jo jossain muussa EU-maassa on rekisteröity turvapaikanhakijoiksi.

Aihe on ollut pinnalla myös monessa muussa EU-maassa.

HS:n Annamari Sipilä muistutti, että asiaa pohtiessa on tärkeää tunnustaa se, että on EU-kansalaisia, jotka kokevat turvapaikkakysymykset ongelmalliseksi.

”Heitä ei saa demonisoida siitä, että he kokevat tilanteen omassa arjessaan vaikeaksi.”

Pääministeri Juha Sipilä puolestaan kaipasi turvapaikkapolitiikkaan kokonaisratkaisua EU:lta.

”Ensinnäkin meidän pitää auttaa ihmisiä lähempänä ongelma-alueita ja lisätä rahoitusta juurisyiden hoitamiseen.”

Lisäksi Sipilän mukaan EU:ssa pitäisi olla järjestelmä, jolla ratkaistiin ongelmat, jos jonkun jäsenmaan kantokyky ei riitä ottamaan vastaan sinne saapuvia turvapaikanhakijoita.

Sipilä arvioi, että EU:n rahanjaossa olisi kannattavampaa ohjata varoja edellä mainitun turvapaikkajärjestelmän luomiseen kuin esimerkiksi suhdannetasausrahaston perustamiseen.

Katainen kertoi, että komissio on esittänyt seuraavaan EU-budjettiin 35 miljardin euron määrärahaa eurooppalaisen maahanmuuttokysymysten ratkaisuun ja rajavalvonnan tehostamiseen.

Hän huomautti, että turvapaikkakysymystä ratkaistaessa on tärkeää katsoa myös kehityspolitiikkaan.

”Mitä paremmin me onnistumme kehityspolitiikassa, eli mitä vauraammaksi Afrikka tulee, sitä vähemmän tulee pakolaisia.”

Ihmisten liikkumista tämä ei kuitenkaan pysäytä, Katainen lisäsi. Vaurastumisen myötä ihmiset liikkuvat esimerkiksi työn ja opintojen perässä ympäri maailmaa.

Millä tavoin EU:n puolustusyhteistyötä pitäisi kehittää?

Presidentti Sauli Niinistö kertoi sunnuntaina pohtineensa, pitäisikö EU:n puolustusulottuvuutta lisätä ”ponnekkaasti”, jotta unionista tulisi kunnioitetumpi pelkkää voimaa yhä enemmän kunnioittavassa maailmassa.

Katainen arvioi maanantain paneelikeskustelussa, että puolustusyhteistyön tekeminen kannattaisi myös siksi, että EU-maiden puolustuskapasiteetti saataisiin tehokkaampaan käyttöön.

”Perinteisesti on puhuttu siitä, että ei pitäisi kaksinkertaistaa kaikkea Naton kanssa, mutta tämähän ei ole mikään ongelma. Ongelma on se, että kaikkea on 28-kertaisesti”, Katainen sanoi.

Keskustelun tunnelma sähköistyi, kun valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka kutsuvierasyleisöstä kysyi panelisteilta, minkä takia EU ei voi liittyä sotilasliitto Natoon järjestöllisenä jäsenenä.

Katainen sanoi, että EU ja Nato tekevät jo nykyisellään hyvin läheistä yhteistyötä.

”Kyllähän se tietysti selventäisi asioita, mutta miksi näin ei ole, sitä pitää kysyä EU:lta”, Katainen vastasi Tarkan kysymykseen.

Ulkopoliittisen instituutin Tiilikainen pohti, että vastauksen löytymiseksi olisi ensin tarkastella, miten Naton perussopimus suhtautuisi EU:n järjestöjäsenyyteen.

Pääministeri Juha Sipilä puolestaan vastasi pitävänsä sotilasliiton ja unionin yhteistyötä tärkeänä.

EU:n sisäistä puolustusyhteistyötä voisi hänen mukaansa syventää esimerkiksi kyberuhkien torjumisessa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) kommentoi paneelikeskustelun jälkeen, että yhteisen vastauksen löytäminen kyberuhkiin on helpommin sanottu kuin tehty.

”Tositilanne on kuitenkin se, että kukin maa kehittää pitkälti omia kykyjään, eikä kovin helposti avaa niitä muille, että minkälaista osaamista siellä on taustalla”, Niinistö sanoi.

Puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg pitää kyberasioita hyvänä yhteistyön alueena, sillä kyberuhat eivät seuraa valtioiden rajoja, vaan ovat globaaleja ongelmia.

”Yksi näistä pysyvän rakenteellisen yhteistyön ensimmäisistä hankkeista, joissa Suomi on mukana, on Liettuan vetämä kybervalmius, eli sinänsä olemme jo tavallaan näissä talkoissa mukana” Lindberg kertoi.

EU:n puolustusulottuvuudesta puhuttaessa on Lindbergin mukaan muistettava, että valtaosa EU-maista on ratkaissut puolustuksensa kollektiiviset ratkaisut Naton kautta.

Tämän vuoksi syntyisi mielenkiintoinen tilanne, jos EU lähtisi järjestönä tavoittelemaan Naton jäsenyyttä.

”Siitä tulee tällainen jännä päällekkäisyysasetelma. Varmasti se on yksi syy, miksi tällaista ei ole tehty, eikä sellaista olla nyt suunnittelemassa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Kultaranta-keskustelu
 • Euroopan unioni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  2. 2

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Uskontotutkija: ”Maallistuneet pohjoismaalaiset” ovat todellisuudessa paljon uskonnollisempia kuin kehtaavat myöntää

  5. 5

   Huippukokouspäivä on koittanut: Tänään Trump ja Putin tapaavat Helsingissä – mitä siitä voi oikeasti seurata? Asiantuntijat listasivat hyvät ja huonot lopputulokset

  6. 6

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  7. 7

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  8. 8

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  9. 9

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  10. 10

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  5. 5

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Alle kouluikäinen isoveli haki Annemari Karjalaisen kotiin pulkassa vetäen – Vasta aikuisena hän oppi, että pitäisi sanoa sijaissisarus ja sijaiskotiin

  10. 10

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  4. 4

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää