Politiikka |HS seuraa

Pääministeri Sipilä: Sote-uudistuksella voidaan edelleen hillitä kustannuksia kolmella miljardilla eurolla

Hallitus esitteli sote-vastineensa tiedotustilaisuudessa maanantaina. Se esittää valinnanvapauden lykkäämistä vuodella, mutta ministeri Saarikon mukaan valtaosa maakunnista pystyy silti aloittamaan sen jo ennen vuotta 2022.

Tiedotustilaisuus on päättynyt. Kiitos kaikille lukijoille!

HS:n Teittinen kysyy:

Miten talouskuri pitää yksittäisen maakunnan lisärahoituksen suhteen, jos sitä ei ole mitenkään rajattu?

Vehviläinen vastaa lisärahoituksesta. Sellainen maakunta, joka joutuu lisärahoituksen piiriin, tiedetään että siellä on ongelmia. Laukaisee arviointimenettelyn.

Valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston ylijohtaja Jani Pitkäniemi: "Ei ole oikeus saada koska tahansa lisärahaa koska tahansa", maakunta saa lisärahaa vain jos asukkaiden perustuslailliset oikeudet vaarantumassa.

Saarikko sanoo kokeneensa "äärimmäisen ikävänä" sen sävyn joka on tuotu siihen, miten hallitus suhtautuisi perustuslakivaliokunnan esittämiin vaatimuksiin.

"Eriskummallisin kysymys joka minulle on esitetty, on aikooko hallitus toteuttaa perustuslakivaliokunnan esittämät vaatimukset."

Myös Saarikko haluaa vastata: "Nämä tavoitteet on myös keskustalle tärkeitä tavoitteita."

Keskusta haluaa parantaa sote-palvelujen laatua ja vaikuttavuutta ja myös vaikuttaa kustannusten hillintään.

Taas Häkkäseltä perätään, tukeeko koko kokoomuksen eduskuntaryhmä korjattua uudistusta.

Häkkänen: "Valinnanvapauden iso kuva mallina on edelleen se, mitä me ollaan tavoiteltu." Valinnanvapauden voimaan tulon ajankohdalla ei ole niin paljon merkitystä.

"Nyt valinnanvapaus tulee 20-22 välisenä aikana voimaan."

Kysymys: Asiakassuunnitelmien juridinen velvoittavuus poistetaan. Se on kuitenkin keskeinen palveluintegraation väline. Miten tämä vaikuttaa?

Saarikko: Integraatio ei ole hävinnyt mihinkään, mutta kyllä tämä asettaa maakunnalle ja palveluntuottajalle lisää omavastuullisuutta. Mutta paremmin yhteensovitetut palvelut toisaalta tuottavat terveempiä asukkaita ja parempaa kustannustehokkuutta.

Häkkänen: "Tämä tarvitsee kokonaisohjausta, se on se iso kuva."

Kysymys Häkkäselle: Kokoomukselle menokuri ja valinnanvapaus ovat olleet tärkeitä asioita. Ostaako kokoomus tämän paketin?

Häkkänen vastaa: Rahoituskehyksellä otetaan sote-menot kontrollin piiriin. Se on se iso kuva.

"Me joudutaan tekemään muutoksia, että yksittäinen maakunta saa rahoitusta jos vaikka marras- joulukuussa alkaa rahat loppua mutta leikkauksia pitäisi yhä tehdä."

"Tämä ei isoa kuvaa heikennä. Kokonaiskontrolli vahvistuu ja valtiovarainministeriöllä ote säilyy. Eli tavoitteet täyttyvät kyllä."

Kysymys: Pääsevätkö maakunnat aloittamaan vuoden 2020 alusta?

Vehviläinen vastaa: Ensin pitää saada asiat ratkaistua. Vasta sen jälkeen arvioidaan, milloin pidetään maakuntavaalit. "Lähiviikot näyttävät, miten ripeästi päästään eteenpäin."

HS:n toimittajan Paavo Teittisen kysymykseen ministeri Vehviläinen vastasi, että niin sanotun järjestelmäongelman myötä tapahtuva maakuntien rahoituksen korotus olisi pysyvä. Nykyistä tiukkaa 0,9 prosentin menokehystä siis korotettaisiin, mikä tarkoittaisi 3 miljardin euron säästötavoitteen vesittymistä. 

 Vehviläinen kuitenkin korostaa, että tällainen maakuntien rahoituksen tason korotus on ison kynnyksen takana, ja pitäisi tarkastella ensisijaisesti yksittäisen kriisitilaan ajautuneen maakunnan rahoitusta. 

Nyt on siirrytty kysymyksiin.

Saarikon mukaan maakuntien oma arvio siitä, milloin voisivat olla valmiita, tuotti käsityksen, että sote-keskusten osalta osa olisi valmiita jo 2020 aikana ja suurin osa 2021 aikana.

Häkkänen: Tarkoitus on ollut, että soten rahoitus olisi valtiovarainministeriön kokonaiskontrollissa. Vastineessa esitetyt korjaukset eivät Häkkäsen mukaan poista tätä, vaikka tiukkaa rahoituskehystä höllennetään.

"Edelleen kontrolli säilyy", hän korostaa.

Häkkänen korostaa, että valinnanvapauden aloittamiseen syntyy nyt kahden vuoden siirtymäaika 2020-2022. Alun perin valinnanvapauden piti alkaa 2021, mutta osa maakunnista pystyy aloittamaan jo tätä aiemmin. Kaikkien on siirryttävä valinnanvapauteen 2022.

"Monet maakunnat ovat jo hyvässä vauhdissa."

Nyt vuorossa on kokoomuksen oikeusministeri Antti Häkkänen.

Vastineessa tehdyissä korjauksissa ei hänen mukaansa ole kyse mistään isoista poliittisista valinnoista vaan siitä, että korjataan mitä perustuslakivaliokunta vaati.

Mattila kertoo ymmärtävänsä kriittisen keskustelun soteen liittyen, mutta pitää sitä osittain ylimitoitettuna. "Uudistuksia on uskallettava tehdä Suomessa harkitusti, tarkkaan suunnitellusti ja perustellen."

Sitten vuorossa on sinisten sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.

"Uskon vilpittömästi että tarvitsemme tämän uudistuksen." "Suuri uudistus astuu voimaan askel kerrallaan."

Seuraavaksi puhuu kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) .

Hän käsittelee maakuntien menokehystä, jonka on tarkoitus hillitä sote-kustannusten kasvua. Hallitus on täsmentänyt "joustomekanismeja".

Yksittäisellä maakunnalla on oikeus saada lisärahoitusta. Sitä voitaisiin myöntää maakunnan hakemuksen lisäksi myös valtion aloitteesta. Sitä voidaan hakea äkillisissä ja yllättävissä tilanteissa.

Hallitus ehdottaa myös muutoksia maakunnan ja viranomaisten tiedonsaantioikeuksiin ja palveluntuottajien velvoitteisiin toimittaa tietoja annetuista palveluista.

Perustuslakivaliokunnan mukaan arkaluonteisten henkilötietojen sääntely oli hallituksen aiemmassa esityksessä puutteellista.

Nyt kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen käy läpi maakuntien rahoitusta.

Saarikon mukaan lakiin täsmennetään, että asiakassuunnitelma ei ole palveluntuottajaa juridisesti velvoittava valituskelpoinen päätös vaan työkalu asiakkaan palvelujen yhteensovittamiseksi.

Seuraavaksi Saarikko puhuu EU-notifikaatiosta. Hän toistaa hallituksen kannan, että notifiointiin ei kannanmuodostusta EU:sta saataisi.

Saarikko tiivistää vielä: "Tähän mennessä tekemämme arviot osoittavat, että suurin osa maakunnista tulee kykenemään aloittamaan jo aiemmin" kuin 2022, jolloin valinnanvapaus kaikkialla astuu voimaan.

Saarikko esittelee valinnanvapauslain osalta keskeisimmät muutokset.

Ensin hän käy läpi valinnanvapauden vaiheistamisen.

Maakunnilta on kysytty, miten ne kokevat mahdollisuutensa ottaa valinnanvapauden käyttöön.

Kysely osoitti, että valtaosa maakunnista on valmiudessa aloittamaan jo aiemmin kuin vuonna 2022. Ensimmäiset ovat valmiina jo 2020. Ja suurin osa vuoden 2021 aikana.

Saarikko perustelee, miksi vastinetta ei tehty heti julkiseksi. "Hallituksella ei ole ollut ongelmia sen suhteen, että tämä vastine julkistettaisiin. (--) Ongelma on se, että esitys ja käsitys julkisuudesta ei ole vain hallituksen käsissä vaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsissä oleva asia."

Nyt vastineesta esitellään siis vain päälinjaukset.

Saarikko: Tästä eteenpäin uudistuksen eteneminen on vahvasti eduskunnasta kiinni.

Saarikon mukaan toisin kuin viime kesänä, perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset koskevat lähinnä yksityiskohtia.

Ensin puhuu perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk). Hän kertaa, missä vaiheessa ollaan juuri nyt.

Hän korostaa, että hallitus on halunnut tukea eduskunnan työtä. Se on muun muassa toimittanut 30 lisämuistiota sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Tervetuloa seuraamaan HS:n kanssa hallituksen tiedotustilaisuutta siitä, miten se aikoo korjata perustuslakivaliokunnan sote-uudistuksesta havaitsemat ongelmat. Tilaisuuden on määrä alkaa ihan pian.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote
 • Politiikka
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – sairastuneita enemmän kuin EU-maissa keskimäärin

  2. 2

   Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin

  5. 5

   Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin

   Tilaajille
  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  9. 9

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  10. 10

   Britannia ja EU löysivät alustavan sovun, mutta peli ei ole vielä pelattu: HS kokosi tärkeimmät kysymykset 585-sivuisesta brexit-sopimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  10. 10

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Stormy Danielsin lakimies Michael Avenatti pidätettiin Los Angelesissa perheväkivallasta epäiltynä
  3. Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jaetaan tänään 24. kerran – edellinen voittaja Pauli Tapio pohtii kirjallisuuden ja palkinnon merkitystä Varaslähtö-esseessään
  4. Mielenterveyshäiriöistä kärsivät eivät ole väkivaltaisempia kuin muut kansalaiset
  5. Robin Lod on usein oikeassa paikassa ratkaisemassa otteluita, ja sitä taitoa tarvitaan torstaina Ateenassa – ”Äiti hoki aina sitä, että ikinä ei anneta periksi”
  6. Näin todellakin voi käydä: Ruotsin valtion rautatiet ei enää liikennöi Tukholmassa, mutta saattaa tulla ajamaan Helsingin lähiliikennettä
  7. Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin
  8. Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin Tilaajille
  9. Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan Tilaajille
  10. Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – sairastuneita enemmän kuin EU-maissa keskimäärin
  11. Britannia ja EU löysivät alustavan sovun, mutta peli ei ole vielä pelattu: HS kokosi tärkeimmät kysymykset 585-sivuisesta brexit-sopimuksesta
  12. Näytä lisää