Politiikka |HS seuraa

Pääministeri Sipilä: Sote-uudistuksella voidaan edelleen hillitä kustannuksia kolmella miljardilla eurolla

Hallitus esitteli sote-vastineensa tiedotustilaisuudessa maanantaina. Se esittää valinnanvapauden lykkäämistä vuodella, mutta ministeri Saarikon mukaan valtaosa maakunnista pystyy silti aloittamaan sen jo ennen vuotta 2022.

Tiedotustilaisuus on päättynyt. Kiitos kaikille lukijoille!

HS:n Teittinen kysyy:

Miten talouskuri pitää yksittäisen maakunnan lisärahoituksen suhteen, jos sitä ei ole mitenkään rajattu?

Vehviläinen vastaa lisärahoituksesta. Sellainen maakunta, joka joutuu lisärahoituksen piiriin, tiedetään että siellä on ongelmia. Laukaisee arviointimenettelyn.

Valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston ylijohtaja Jani Pitkäniemi: "Ei ole oikeus saada koska tahansa lisärahaa koska tahansa", maakunta saa lisärahaa vain jos asukkaiden perustuslailliset oikeudet vaarantumassa.

Saarikko sanoo kokeneensa "äärimmäisen ikävänä" sen sävyn joka on tuotu siihen, miten hallitus suhtautuisi perustuslakivaliokunnan esittämiin vaatimuksiin.

"Eriskummallisin kysymys joka minulle on esitetty, on aikooko hallitus toteuttaa perustuslakivaliokunnan esittämät vaatimukset."

Myös Saarikko haluaa vastata: "Nämä tavoitteet on myös keskustalle tärkeitä tavoitteita."

Keskusta haluaa parantaa sote-palvelujen laatua ja vaikuttavuutta ja myös vaikuttaa kustannusten hillintään.

Taas Häkkäseltä perätään, tukeeko koko kokoomuksen eduskuntaryhmä korjattua uudistusta.

Häkkänen: "Valinnanvapauden iso kuva mallina on edelleen se, mitä me ollaan tavoiteltu." Valinnanvapauden voimaan tulon ajankohdalla ei ole niin paljon merkitystä.

"Nyt valinnanvapaus tulee 20-22 välisenä aikana voimaan."

Kysymys: Asiakassuunnitelmien juridinen velvoittavuus poistetaan. Se on kuitenkin keskeinen palveluintegraation väline. Miten tämä vaikuttaa?

Saarikko: Integraatio ei ole hävinnyt mihinkään, mutta kyllä tämä asettaa maakunnalle ja palveluntuottajalle lisää omavastuullisuutta. Mutta paremmin yhteensovitetut palvelut toisaalta tuottavat terveempiä asukkaita ja parempaa kustannustehokkuutta.

Häkkänen: "Tämä tarvitsee kokonaisohjausta, se on se iso kuva."

Kysymys Häkkäselle: Kokoomukselle menokuri ja valinnanvapaus ovat olleet tärkeitä asioita. Ostaako kokoomus tämän paketin?

Häkkänen vastaa: Rahoituskehyksellä otetaan sote-menot kontrollin piiriin. Se on se iso kuva.

"Me joudutaan tekemään muutoksia, että yksittäinen maakunta saa rahoitusta jos vaikka marras- joulukuussa alkaa rahat loppua mutta leikkauksia pitäisi yhä tehdä."

"Tämä ei isoa kuvaa heikennä. Kokonaiskontrolli vahvistuu ja valtiovarainministeriöllä ote säilyy. Eli tavoitteet täyttyvät kyllä."

Kysymys: Pääsevätkö maakunnat aloittamaan vuoden 2020 alusta?

Vehviläinen vastaa: Ensin pitää saada asiat ratkaistua. Vasta sen jälkeen arvioidaan, milloin pidetään maakuntavaalit. "Lähiviikot näyttävät, miten ripeästi päästään eteenpäin."

HS:n toimittajan Paavo Teittisen kysymykseen ministeri Vehviläinen vastasi, että niin sanotun järjestelmäongelman myötä tapahtuva maakuntien rahoituksen korotus olisi pysyvä. Nykyistä tiukkaa 0,9 prosentin menokehystä siis korotettaisiin, mikä tarkoittaisi 3 miljardin euron säästötavoitteen vesittymistä. 

 Vehviläinen kuitenkin korostaa, että tällainen maakuntien rahoituksen tason korotus on ison kynnyksen takana, ja pitäisi tarkastella ensisijaisesti yksittäisen kriisitilaan ajautuneen maakunnan rahoitusta. 

Nyt on siirrytty kysymyksiin.

Saarikon mukaan maakuntien oma arvio siitä, milloin voisivat olla valmiita, tuotti käsityksen, että sote-keskusten osalta osa olisi valmiita jo 2020 aikana ja suurin osa 2021 aikana.

Häkkänen: Tarkoitus on ollut, että soten rahoitus olisi valtiovarainministeriön kokonaiskontrollissa. Vastineessa esitetyt korjaukset eivät Häkkäsen mukaan poista tätä, vaikka tiukkaa rahoituskehystä höllennetään.

"Edelleen kontrolli säilyy", hän korostaa.

Häkkänen korostaa, että valinnanvapauden aloittamiseen syntyy nyt kahden vuoden siirtymäaika 2020-2022. Alun perin valinnanvapauden piti alkaa 2021, mutta osa maakunnista pystyy aloittamaan jo tätä aiemmin. Kaikkien on siirryttävä valinnanvapauteen 2022.

"Monet maakunnat ovat jo hyvässä vauhdissa."

Nyt vuorossa on kokoomuksen oikeusministeri Antti Häkkänen.

Vastineessa tehdyissä korjauksissa ei hänen mukaansa ole kyse mistään isoista poliittisista valinnoista vaan siitä, että korjataan mitä perustuslakivaliokunta vaati.

Mattila kertoo ymmärtävänsä kriittisen keskustelun soteen liittyen, mutta pitää sitä osittain ylimitoitettuna. "Uudistuksia on uskallettava tehdä Suomessa harkitusti, tarkkaan suunnitellusti ja perustellen."

Sitten vuorossa on sinisten sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.

"Uskon vilpittömästi että tarvitsemme tämän uudistuksen." "Suuri uudistus astuu voimaan askel kerrallaan."

Seuraavaksi puhuu kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) .

Hän käsittelee maakuntien menokehystä, jonka on tarkoitus hillitä sote-kustannusten kasvua. Hallitus on täsmentänyt "joustomekanismeja".

Yksittäisellä maakunnalla on oikeus saada lisärahoitusta. Sitä voitaisiin myöntää maakunnan hakemuksen lisäksi myös valtion aloitteesta. Sitä voidaan hakea äkillisissä ja yllättävissä tilanteissa.

Hallitus ehdottaa myös muutoksia maakunnan ja viranomaisten tiedonsaantioikeuksiin ja palveluntuottajien velvoitteisiin toimittaa tietoja annetuista palveluista.

Perustuslakivaliokunnan mukaan arkaluonteisten henkilötietojen sääntely oli hallituksen aiemmassa esityksessä puutteellista.

Nyt kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen käy läpi maakuntien rahoitusta.

Saarikon mukaan lakiin täsmennetään, että asiakassuunnitelma ei ole palveluntuottajaa juridisesti velvoittava valituskelpoinen päätös vaan työkalu asiakkaan palvelujen yhteensovittamiseksi.

Seuraavaksi Saarikko puhuu EU-notifikaatiosta. Hän toistaa hallituksen kannan, että notifiointiin ei kannanmuodostusta EU:sta saataisi.

Saarikko tiivistää vielä: "Tähän mennessä tekemämme arviot osoittavat, että suurin osa maakunnista tulee kykenemään aloittamaan jo aiemmin" kuin 2022, jolloin valinnanvapaus kaikkialla astuu voimaan.

Saarikko esittelee valinnanvapauslain osalta keskeisimmät muutokset.

Ensin hän käy läpi valinnanvapauden vaiheistamisen.

Maakunnilta on kysytty, miten ne kokevat mahdollisuutensa ottaa valinnanvapauden käyttöön.

Kysely osoitti, että valtaosa maakunnista on valmiudessa aloittamaan jo aiemmin kuin vuonna 2022. Ensimmäiset ovat valmiina jo 2020. Ja suurin osa vuoden 2021 aikana.

Saarikko perustelee, miksi vastinetta ei tehty heti julkiseksi. "Hallituksella ei ole ollut ongelmia sen suhteen, että tämä vastine julkistettaisiin. (--) Ongelma on se, että esitys ja käsitys julkisuudesta ei ole vain hallituksen käsissä vaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsissä oleva asia."

Nyt vastineesta esitellään siis vain päälinjaukset.

Saarikko: Tästä eteenpäin uudistuksen eteneminen on vahvasti eduskunnasta kiinni.

Saarikon mukaan toisin kuin viime kesänä, perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset koskevat lähinnä yksityiskohtia.

Ensin puhuu perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk). Hän kertaa, missä vaiheessa ollaan juuri nyt.

Hän korostaa, että hallitus on halunnut tukea eduskunnan työtä. Se on muun muassa toimittanut 30 lisämuistiota sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Tervetuloa seuraamaan HS:n kanssa hallituksen tiedotustilaisuutta siitä, miten se aikoo korjata perustuslakivaliokunnan sote-uudistuksesta havaitsemat ongelmat. Tilaisuuden on määrä alkaa ihan pian.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Saat HS Mini -tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote
 • Politiikka
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  5. 5

   Maailman korkeimmasta rakennuksesta tuli puolivalmis ikuisuusprojekti, joka hädin tuskin etenee – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  6. 6

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  9. 9

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  10. 10

   Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää