Politiikka

Tulolaskuri näyttää ensimmäistä kertaa, millaisissa kannustinloukuissa suomalaiset pahimmillaan elävät

Me-säätiön ja THL:n tulolaskurista voi katsoa, miltä pienten ansiotulojen, tulonsiirtojen ja vuokrien monimutkainen kokonaisuus näyttää eri perhetyypeillä.

Tänään julkaistu Me-säätiön ja THL:n tulolaskuri on ensimmäinen ilmainen ja helposti käytettävä työkalu, jonka avulla kuka tahansa voi tarkastella sosiaaliturvan, pienten ansiotulojen, vuokrien ja perhetyypin vaikutuksia toisiinsa ja vieläpä neljännesvuosisadan ajalta.

Laskuri siis kertoo, miten esimerkiksi työttömyyspäiväraha ja asumistuki leikkaantuvat, jos ihminen ottaa vastaan pätkätyön. Laskuri kertoo hyvin olennaisen asian – paljon käteen jää rahaa.

”Tämä laskuri näyttää laajalle yleisölle syyperustaisen sosiaaliturvan monimutkaisuuden. Se näyttää myös sen, että sosiaaliturvajärjestelmämme tuottaa aika saman euromäärän tukia eri tilanteissa oleville ihmisille”, sanoo tutkimusprofessori Pasi Moisio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Moisio sanoo, että 10 vuotta sitten edes valtaosalla tutkijoista ei ollut työkaluja vastaavien esimerkkitapauksien laskemiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Voit itse kokeilla laskuria alla tai Me-säätiön sivuilla klikkaamalla tästä. Laskuri näyttää yläreunassa arvioidut tulot asumismenojen jälkeen - tätä tietoa voi täsmentää omaan elämäntilanteeseen sopivaksi vastaamalla laskurin kysymyksiin. HS:n artikkeli jatkuu laskurin jälkeen.Laskuri näyttää selkeästi sen, millaisessa tukiviidakossa etenkin perheet ja yksinhuoltajat pahimmillaan elävät.

Vuokralla asuvan yksinhuoltajan elanto saattaa koostua työttömyyspäivärahasta, elatusavusta, asumistuesta, lapsilisästä ja toimeentulotuesta. Usean tuen kanssa taiteilevien elämää hankaloittaa sekin, että eri tuissa on erilaiset myöntöperusteet ja tulorajat. Osa tuista on perhekohtaisia, osa yksilökohtaisia.

Tulonsiirtoja voi myös saada hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa. Pienipalkkainen saattaa joutua nostamaan tukia vuokranmaksuun, mutta toisaalta työttömyysturvaa nostava voi käydä töissä.

Toinen projektissa mukana ollut THL:n tutkija Ilari Ilmakunnas tiivistää, että laskuri visualisoi senkin, mitä ei aina tule ajatelleeksi: kaikista pienituloisimmat, sosiaaliturvaa saavat ihmiset ovat usein oikeutettuja myös sekä asumistukeen että toimeentulotukeen.

”Asumistuki ja toimeentulotuki korvaavat molemmat asumista. Etenkin toimeentulotuki, mutta myös asumistuki vähenevät aika paljon, jos saa palkkatuloja. On syytä miettiä, onko se tarkoituksenmukaista, että asumista tuetaan kahdesta eri järjestelmästä”, Ilmakunnas sanoo.

Moisio huomauttaa, että tämän tuloja tasaavan vaikutuksen takia sosiaaliturvan antama tulotaso on aika lähellä pienimpiä palkkoja erityisesti vuokralla asuvilla lapsiperheillä.

Sosiaaliturvassa ongelmallisimpana nähdään usein kannustinloukut. Ne ovat tilanteita, joissa työllistyminen ei ole syystä tai toisesta kannattavaa. Esimerkiksi toimeentulotukiasiakkaalle jää lisäansioista käteen vain 20 prosenttia. Toinen syy kartella työtä ovat byrokratialoukut. Tällöin työn vastaanottaminen voi viivyttää tukien maksua kohtuuttomasti.

Kannustinloukussa on esimerkiksi tulolaskurista löytyvä työmarkkinatuella elävä ja 600 euron vuokraa maksava työtön, joka käy töissä 300 euron suojaosan verran eikä menetä siis vielä tukiaan. Hänelle jää käteen 547 euroa, kun palkasta, asumistuesta ja työttömyystuesta vähennetään verot ja vuokra.

Jos saman työttömän ansiotulot olisivatkin 300 euron sijaan 1­500 euroa kuukaudessa, hänelle jäisi käteen 880 euroa. 1­200 euron lisäansioista viivan alle jäisi vain 333 euroa. Vaikka yli 300 euroa on merkittävä summa, palkkatuloista on jäänyt käteen alle kolmasosa, eikä työnteko ole taloudellisesti kovin kannustavaa.

1 500 euron tienaaminen voi kaiken lisäksi tarkoittaa matalapalkka-aloilla lähes täysien tuntien tekemistä.

Tukia ei silti aina kannata katkaista, vaikka ne leikkaavatkin palkkatuloja. Tulolaskurikin näyttää, että käteen voi jäädä hieman enemmän tukien ja matalan palkan yhdistelmällä kuin pelkillä palkkatuloilla.

Kannustinloukkujen toinen muoto ovat byrokratialoukut. Siihen joutuessaan työn tekeminen ei kannata, koska seuraava rahansaantipäivä voi viivästyä kohtuuttomasti. Byrokratialoukut eivät näy tulolaskurista.

Kannustinloukut ovat järjestelmän vika, jonka seurauksena työllistyminen voi vaikeutua. Poliitikot haluavatkin uudistaa järjestelmää, jotta työllistyminen kannattaisi nykyistä useammin.

Kannustinloukkukysymyksen vaikeutta kuvaa kuitenkin se, että perhetyyppien lisäksi suurin syy loukuille ovat asumiskulut. Mutta jos asumistukea leikataan, leikkaus paikataan joka tapauksessa toimeentulotuella. Jos tukea korotetaan, vuokrat tuppaavat nousemaan.

Tulolaskuristakin näkee sen, että toimeentulotuki ilmestyy tulolistaan vasta, kun vuokra kohoaa tarpeeksi korkeaksi. Koska toimeentulotuessa on vain pieni, 150 euron suojaosa, tuki passivoi, kun käteen jää jopa alle viidesosa tienatuista ansioista.

Korjaus 19.6. Juttua korjattu kello 15.36. Grafiikassa ollut takuueläke ja takuueläkeläinen muutettu eläkkeeksi ja eläkeläiseksi. Oikaisu 20.6. kello 14.21. Toimeentulotuessa on 150 euron suojaosa. Aiemmin jutussa luki, ettei suojaosaa ole. Tarkennus 20.6. kello 16.34. Tarkennettu viimeistä lausetta. Käteen voi siis jäädä jopa alle viidesosa ansioista. Aiemmin tekstissä luki viidesosa.

Tästä on kyse?

Tulolaskuri


 Me-säätiön ja THL:n tulolaskurin kautta kautta voi tarkastella, miten sosiaaliturvan ja ansiotulojen yhteensovittaminen on eri vuosina onnistunut.

 Laskuri visualisoi käyttäjän valitseman elämäntilanteen mukaiset tulot vuosien 1994–2018 verotus- ja sosiaaliturvalainsäädäntöjen mukaan. Työkalulla voi kokeilla, miten tulonmuodostus saattaa muuttua elämäntilanteen vaihtuessa.

  Laskurin tietolähteenä on Tilastokeskuksen SISU-mikrosimulointimalli.

 Laskurissa ei ole mukana edes varhaiskasvatusmaksuja, jotka voivat muodostaa oman tuloloukkunsa siitä huolimatta, että Juha Sipilän hallitus on laskenut pienituloisimpien varhaiskasvatusmaksuja.

 Me-säätiö on vuonna 2015 rekisteröity säätiö, jonka tavoitteena on vähentää lasten, nuorten ja perheiden syrjäytymistä ja eriarvoistumista Suomessa. Säätiön ovat perustaneet Supercell-yrittäjät Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kannustinloukut
 • Sosiaaliturva
 • Oona Lohilahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  2. 2

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  3. 3

   Trump heräsi nöyryytykseksi kuvaillun päivän jälkeen ja alkoi twiitata: ”Putinin kanssa oli mahtava kokous, mutta valeuutiset menivät siitä aivan sekaisin”

  4. 4

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  5. 5

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  6. 6

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  7. 7

   Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä

  8. 8

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  9. 9

   Sdp:n kannatus jatkaa kasvuaan, keskustan suosio yhä laskussa – Sipilä: Kannatuksen lasku on vain kestettävä

  10. 10

   Helsingin huippukokous oli outo jopa Trumpin asteikolla – se oli liikaa presidentin uskollisille tukijoillekin, mutta mitä siitä seuraa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  8. 8

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  9. 9

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  9. 9

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta
  3. Myrskyn merkit näkyivät, kun sote-valiokunta kohtasi kesken kesän – ministeri varoittaa syksyllä tulossa olevasta lakisumasta
  4. Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä
  5. HS seuraa: Mestarienliigan karsinta-ottelussa maali-iloittelu jo ensimmäisellä puoliajalla – HJK johtaa 3–1
  6. ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon
  7. Tunti sitten
  8. Sylikoira talutus­nuorassa – nämä kolme asiaa jäivät ulkomaisten tiedotus­välineiden mieleen Trumpin ja Putinin tapaamisesta Helsingissä
  9. Rinne ja Orpo sanailivat ensi vaalikauden menoista, ensimmäinen tentti ennen huhtikuun vaaleja sujui rauhallisesti – HS seurasi hetki hetkeltä
  10. Kaksi nuorta miestä vangittu epäiltynä Joensuun Ilona-yökerhossa tapahtuneesta puukotuksesta – epäillään iskeneen kolmea puukolla
  11. EU:lta lisää miljardisakkoja Googlelle, kertovat lähteet – pakotti valmistajat asentamaan yhtiön sovelluksia puhelimiin
  12. IS: Putin lipsautti Helsingissä Venäjän järjestäneen Krimin kansan­äänestyksen – Kreml sensuroi puheen virallisen version
  13. Näytä lisää