Politiikka    |   HS-analyysi

Yksityinen Mehiläinen palaa synnytyssairaalaksi lähes 40 vuoden tauon jälkeen – Länsi-Pohjan keskussairaalan ympärillä käydään mielenkiintoinen vääntö siitä, kuka terveydenhuollossa määrää

Kemin Länsi-Pohjan sairaalaa pyörittää maanantaista alkaen Mehiläinen, mikä tekee siitä Suomen ainoan yksityisen synnytyssairaalan. Pian nähdään uhmaako sairaala voimassa olevia asetuksia leikkaustoiminnan keskittämisestä.

Kemissä sijaitsevaa Länsi-Pohjan keskussairaalaa pyörittää maanantaista alkaen yhteisyritys, josta enemmistön omistaa terveysyritys Mehiläinen. Se tarkoittaa, että Suomessa synnytetään maanantaista alkaen pitkästä aikaa jälleen yksityisessä sairaalassa.

Synnytystoimintaan liittyy erityinen jännitysmomentti siksi, että synnytysten pitäisi päättyä voimassa olevien asetusten mukaan Kemissä kokonaan vuoden vaihteessa. Mehiläisen ja sairaanhoitopiirin sekä alueen kuntien solmiman ulkoistussopimuksen perusteella synnytyksiä aiotaan kuitenkin jatkaa.

Mehiläisenkin operoimana Länsi-Pohjan keskussairaala on yhä osa julkista terveydenhuoltoa.

Varsinainen yksityinen terveydenhuolto, joka maksetaan potilaan omasta tai vakuutusyhtiön kukkarosta on eri asia ja syytä pitää keskustelussa erillään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mehiläinen ei ulkoistussopimuksen mukaan edes voi hoitaa Länsi-Pohjan sairaalassa varsinaisia yksityisasiakkaita, ellei siitä erikseen sovita. Hoito on siis ihan sitä samaa julkista hoitoa, mitä sairaala tähänkin asti on tuottanut.

Myös hoidon asiakasmaksut määräytyvät julkisen terveydenhuollon mukaan.

Täysin yksityinenkään synnytystoiminta ei tosin ole Mehiläiselle vierasta. Helsingin Mehiläisessä hoidettiin yksityisiä synnytyksiä vuodesta 1910 lokakuuhun 1980 asti.

Länsi-Pohjan sairaalan synnytyksiin kiteytyy iso näkemysero terveydenhuollon päätöksenteosta. Maan hallitus on nykinyt määrätietoisesti päätöksentekoa keskusjohtoisempaan suuntaan. Toimet ovat herättäneet voimakasta vastustusta maakunnissa.

Vuosi sitten uusilla asetuksilla määrättiin, miten ympärivuorokautinen erikoissairaanhoidon päivystys tulisi valtakunnallisesti järjestää. Päivystystä keskitettiin vaativuuden mukaan entistä harvempiin sairaaloihin.

Synnytysten osalta määriteltiin, että ne keskitettäisiin sairaaloihin, joissa hoidetaan vähintään tuhat synnytystä vuodessa. Perusteena oli turvallisuus. Alle tuhannen synnytyksen yksiköissä esimerkiksi hätäkeisarinleikkauksia tulee eteen niin harvoin, ettei henkilökunnalle ehdi viranomaisten mukaan kertyä niistä rutiinia.

Kemissä synnytyksiä on noin 500 vuodessa.

Samalla myös muuta vaativaa leikkaustoimintaa keskitettiin leikkausmäärien perusteella. Esimerkiksi Kemistä pitäisi heinäkuun alussa loppua tekonivelkirurgia ja rinta- ja suolistosyöpien leikkaukset.

Sairaalalla ei kuitenkaan ole aikomusta lopettaa mitään. Mehiläinen Länsi-Pohjan toimitusjohtajan Lasse Männistön mukaan Mehiläisen, sairaanhoitopiirin ja kuntien välillä solmitussa sopimuksessa on määritelty, mitä kaikkea sairaala hoitaa.

”Sopimamme ulkoistussopimus velvoittaa meidät toteuttamaan tietyt toimenpiteet ja vastaavasti tilaajan maksamaan kiinteän hinnan niistä. Sopimuksen alaan kuuluu koko Länsi-Pohjan sairaalan nykyinen toiminta lukuun ottamatta psykiatriaa”, Mehiläinen Länsi-Pohjan toimitusjohtaja Lasse Männistö sanoo.

Synnytysten jatkamiselle kuntia edustava Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on saanut poikkeusluvan tämän vuoden loppuun asti. Viime viikolla se haki poikkeusluvalle jatkoa.

Mitä sitten tapahtuu, jos ja kun Länsi-Pohjan sairaala jatkaa leikkauksia tai ehkä myöhemmin synnytyksiä, jotka sen lain mukaan pitäisi lopettaa?

Julkista hoitoa koskevien lakien pitäisi päteä sairaalaan ihan yhtä lailla kuin muihinkin julkisiin sairaaloihin. Vaikka sairaalaa pyörittää yksityinen yritys, se on kuitenkin osa julkista terveydenhoitoa.

Tämä asia on testattu korkeimmassa hallinto-oikeudessa pari vuotta sitten. Pihlajalinna haki tuolloin enemmistöomistamalleen Jämsän Jokilaakson sairaalalle linjauksen siitä, että sairaala on julkinen toimija.

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvoksen Timo Keistisen mukaan terveydenhuoltolaki ja siihen liittyvät laatukriteerit toimenpidemäärineen koskevat kaikkia julkisia sairaaloita.

Ja vaikka sairaala katsottaisiin yksityiseksi, niin samat laatuvaatimukset pätisivät edelleen.

”Laki sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionavustuksesta edellyttää kunnan ostamilta terveyspalveluilta samoja laatukriteereitä kuin julkiselta puolelta. Leikkausmäärät ovat näistä yksi”, Keistinen sanoo.

Jos leikkaukset sairaalassa jatkuvat määräajan jälkeen, tilanteeseen voisi puuttua aluehallintovirasto ja valitukset ratkaistaisiin lopulta korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Vastaavia ennakkotapauksia ei ole.

Mehiläisen kannalta tilanne on selkeä. Sillä on sopimus palvelujen tuottamisesta ja lupaus maksusta. Laillisuusongelma koskisi ennen kaikkea palvelun ostajaa eli sairaanhoitopiiriä.

Lopetusuhan alla olevissa leikkauksissa on kyse varsin pienestä osasta sairaalan toimintaa. Vaativia syöpäleikkauksia on Keistisen mukaan tehty Länsi-Pohjan sairaalassa vain joitain kymmeniä vuodessa ja tekoniveliä laitettu vajaat 400 vuodessa.

Tekonivelten osalta sairaala voisi periaatteessa pyrkiä täyttämään laatuvaatimusten edellyttämän 600 leikkauksen rajan kanavoimalla sairaalaan Mehiläisen yksityispotilaita, jos siitä sovittaisiin sairaanhoitopiirin kanssa.

Synnytysmääriä Mehiläinen voi kasvattaa houkuttelemalla synnyttäjiä Ruotsin puolelta. Myös Ruotsin puolella synnytysmatkat ovat maan pohjoisosissa pitkiä.

”Meillä on aiemminkin käynyt synnyttäjiä Ruotsin puolelta. He ovat tulleet sairaalaan EU:n potilaiden liikkuvuutta koskevien säädösten nojalla eli se on ihan normaalia julkisen terveydenhuollon toimintaa. Ruotsalaisten synnyttäjien saaminen asiakkaiksi voisi olla yksi vaihtoehto kehittää toimintaa jatkossa”, Lasse Männistö sanoo.

Tästä on kyse

Kokonaisen keskussairaalan ulkoistus


 Meri-Lapin kunnat Kemi, Tornion, Keminmaa ja Simo allekirjoittivat joulun alla Mehiläisen kanssa sopimuksen Kemissä sijaitsevan Länsi-Pohjan keskussairaalan sekä kahden kunnan perusterveydenhuollon pyörittämisestä 15 vuoden ajaksi. Sairaalaa pyörittää yhteisyritys, josta Mehiläinen omistaa enemmistön.

 Taustalla oli pelko sairaalan alasajosta sote-uudistuksen tullessa voimaan. Jo ennen sote-uudistusta Kemistä olivat loppumassa synnytykset, tekonivelleikkaukset ja eräät vaativat syöpäleikkaukset.

 Hallitus antoi vuonna asetuksia, joilla laaja erikoissairaanhoidon päivystys ja tietyt leikkaukset keskitetään entistä harvempiin sairaaloihin. Synnytyksille asetettiin sairaalakohtainen 1000 synnytyksen minimiraja.

 Keskittämällä haluttiin parantaa hoidon laatua mutta myös saavuttaa 300 miljoonan euron säästöt.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trumpin asianajaja Giuliani: ”Totuus ei ole totuus”

  2. 2

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  3. 3

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi tanssiin ilta-auringossa

  7. 7

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  8. 8

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  10. 10

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  8. 8

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  9. 9

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  10. 10

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää