Politiikka

Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

Muu Ahvenanmaa käy kiivasta poliittista taistelua kuntauudistuksen tiimoilta, mutta Sottungassa tiedetään, että yhdistyminen muihin kuntiin on vain ajan kysymys.

Ahvenanmaan saaristossa sijaitsevassa Sottungan kunnassa oli viime vuonna 92 asukasta, joista koululaisia on kaksi ja eläkeikäisiä 35. Budjetista puolet menee vanhusten hoitoon.

Muu Ahvenanmaa käy kiivasta poliittista taistelua kuntauudistuksen tiimoilta, mutta Suomen pienin kunta ei enää taistele väistämätöntä vastaan. Sottungassa tiedetään, että yhdistyminen muihin kuntiin on vain ajan kysymys.

”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita, vanhusten hoito maksaa liikaa”, tiivistää kunnanhallituksen puheenjohtaja Björn Rönnlöf, 75.

”Suhteellisen realistisesti me nähdään, että emme pärjää.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ahvenanmaan maakuntapäivät käsittelee parhaillaan ehdotusta, jossa maakunnan 16 kuntaa yhdistettäisiin toisiinsa niin, että jäljelle jäisi vain neljä. Suuresta kuntaremontista on syntynyt kova poliittinen kiista.

Ahvenanmaan keskustan puheenjohtaja Veronica Thörnroos sanoi Svenska Ylen mukaan, että keskusta aikoo käyttää ”kaikkia mahdollisia keinoja, jotta saamme laillisesti pysäytettyä prosessin”.

Ahvenanmaan kuntaministerin Nina Fellmanin (sd) mukaan kuntien on yhdistyttävä toisiinsa, jotta saadaan suurempia ja vahvempia yksiköitä. Thörnroos on eri mieltä.

”Meidän kuntarakenteemme on ollut olemassa 700 vuotta, se on halpa, se toimii tehokkaasti ja lähidemokratia on vahva”, hän perusteli Svenska Ylen mukaan.

Suomen kahdeksan pienintä kuntaa sijaitsevat kaikki Ahvenanmaalla, ja pienin pienistä on Sottunga.

Pian se todennäköisesti lakkaa olemasta – samoin kuin Suomen toiseksi ja kolmanneksi pienimmät kunnat Kökar ja Kumlinge. Maakuntapäivien käsittelyssä oleva ehdotus yhdistäisi ne ja kaksi muuta pientä kuntaa yli 1 600 asukkaan saaristokunnaksi. Se menisi väkiluvultaan jo monen Manner-Suomenkin kunnan ohi.

Vaikka tämän ehdotuksen käsittely on kesken eikä ole varmaa, onko kuntien lopullinen määrä Ahvenanmaalla juuri neljä, Sottungan kunnanhallituksen puheenjohtaja Björn Rönnlöf uskoo oman kuntansa yhdistyvän johonkin suurempaan väistämättä viimeistään seuraavan valtuustokauden jälkeen.

Puolen tunnin lauttamatkan päässä naapurikunnastaan sijaitseva Sottunga on ääriesimerkki siitä, mihin väestön ikääntyminen voi syrjäisillä seuduilla johtaa.

Siellä väestö on supistunut ja keski-ikä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Vielä kymmenen vuotta sitten yli 64-vuotiaiden osuus asukkaista oli kymmenen prosenttiyksikköä matalampi. Vuonna 2012 koulussa oli kahdeksan oppilasta, nyt enää kaksi.


Sottungalla ei kunnanhallituksen puheenjohtaja Rönnlöfin mukaan ole mahdollisuuksia jatkaa pitkään itsenäisenä senkään takia, että väen määrä ja jaksaminen ei yksinkertaisesti riitä kunnan hallintoelinten pyörittämiseen. 92 asukkaan kunnalla on yhdeksänhenkinen valtuusto ja joukko lautakuntia.

”Joka ikinen yli 18- ja alle 80-vuotias on mukana kunnan pyörittämisessä”, Rönnlöf sanoo.

Sottungassa on kunnan elinten lisäksi posti, kauppa, kirkko, kirjasto ja koulu. Kunnan kaksi koululaista tosin käyvät Sottungan koulua vain kahtena päivänä viikossa, muina koulupäivinä he matkustavat lautalla Föglöön.

Vanhuksia hoitaa kotihoito.

Syrjäiselle saaristokunnalle yhteys muuhun maailmaan on elintärkeä. Kunnansihteeri Kennet Lundströmin mukaan kuntauudistustakin keskeisempi kysymys kunnalle on se, miten usein ja mitä reittiä lautat kulkevat ja mahtuuko niiden kyytiin riittävästi autoja.

Rönnlöf korostaa, että vaikka Sottungassa yhdistyminen ennen pitkää otetaan väistämättömänä, näin ei kaikissa Ahvenanmaan kunnissa ole.

Sottungassakin oman kunnan lakkauttaminen herättää myös huolia.

Kunnassa on parhaillaan meneillään sataman uudistushanke, joka sai 400 000 euroa rahoitusta EU:lta. Rönnlöf ei usko, että vastaavaa olisi Sottungaan saatu, jos se olisi isomman kunnan syrjäinen kolkka.

Myös kiinnostus yhteisten asioiden hoitamiseen saattaa kärsiä, Rönnlöf arvelee. Hän ei itse ikänsäkään vuoksi aio hakeutua sen kunnan luottamustehtäviin, joka mahdollisesti imaisee Sottungan sisäänsä.

Sottungan asioita hoitamaan on Rönnlöfin mukaan löytynyt väkeä, mutta hän pohtii, löytyykö riittävästi kiinnostusta mennä edustamaan Sottungaa johonkin isompaan kuntaan.

”Kuka haluaa mennä sinne tappelemaan muiden kanssa?”

HS vieraili Sottungassa vuonna 2013. Täältä voit lukea laajan jutun Suomen pienimmästä mutta terveimmästä kunnasta.

Fakta

Suomen pienimpien kuntien väkiluvut 2017


1. Sottunga 92

2. Kökar 236

3. Kumlinge 314

4. Lumparland 395

5. Vårdö 430

6. Brändö 452

7. Geta 495

8. Föglö 532

9. Luhanka 734

10. Lestijärvi 789

Lähde: Tilastokeskus

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ahvenanmaa
 • Politiikka
 • Kunnat
 • Kuntauudistus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  2. 2

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  3. 3

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  4. 4

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  5. 5

   Mäntyharjun kuolonkolarin aiheuttajaksi epäilty mies ajoi samaa tietä poliisia pakoon myös viime syksynä – tuolloin poliisi onnistui pysäyttämään kuljettajan

  6. 6

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  7. 7

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  8. 8

   Maa-ampiaiset hyökkäsivät päivä­koti­ryhmän kimppuun Lappeen­rannassa – ensihoitajat paikalle

  9. 9

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  10. 10

   Irakissa uhkaavat laajat levottomuudet, jotka voivat yltyä tänään – öljy­rikkauksista huolimatta paikalliset elävät kurjuudessa: ”Koti­rouvatkin käyttävät metamfetamiinia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  10. 10

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää