Politiikka

Sote-valiokunnan kokous päättyi kaaokseen: ilmiriita aikataulusta, syytteitä poliittisesta painostuksesta

Keskustan mukaan valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) lopetti kokouksen, vaikka kokouksessa oli tehty kannatettu esitys, josta keskusta olisi halunnut äänestyksen. Keskustan mukaan on syytä tarkastella, onko valiokunta enää toimintakykyinen.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei pystynyt torstaina päättämään, jatkaako se työtään vielä heinäkuussa muun eduskunnan jäädessä kesätauolle.

Aikatauluja käytiin läpi kaksi tuntia tuloksetta ja vielä uudestaan puolenpäivän aikaan.

Kokous päättyi tuloksettomana ilmiriitaan. Valiokunnan keskustalaisen varapuheenjohtajan Hannakaisa Heikkisen mukaan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) lopetti kokouksen, vaikka kokouksessa oli tehty kannatettu esitys, josta keskusta olisi halunnut äänestyksen.


”Puheenjohtaja ei antanut mahdollisuutta ratkaista sitä, että jatkamme työtä 6. heinäkuuta saakka. Emme saaneet tästä tänä päivänä valmista, ja työ jatkuu maanantaina”, Heikkinen sanoi kokouksen päätyttyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nyt on vakava paikka keskustella. Tämä on kolmas kerta tänä keväänä, että meillä on pöydässä kannatettu esitys, ja äänestystä emme saaneet käydä, vaan kokous lopetettiin”, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan tämä on ennenkuulumatonta ja täysin poikkeavaa.

”Keskustelu oli kuin villissä lännessä. Tunnelma oli erittäin kaoottinen”, Heikkinen sanoi. Osa huutamisesta kuului myös oven läpi käytävälle asti.

HS kysyi Heikkiseltä, pystyykö valiokunta tekemään jotakin, jos enemmistö on täysin tyytymätön puheenjohtajaan.

”Sitä täytyy selvittää”, Heikkinen sanoo. ”Tällä hetkellä oma tuntemus on melko sekava, että olemmeko me enää työ- ja toimintakykyisiä tässä valiokunnassa, jos me emme pääse normaaliin käytännön tapaan päättämään asioista. On hyvä, jos tarkastellaan, onko valiokunta toimintakykyinen.”

Aikataulusta käytiin torstaina kiivaita neuvotteluja hallituspuolueiden kesken.

Tiettävästi keskusta, kokoomus ja siniset pääsivät jo opposition kanssa sopuun siitä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta istuu vielä heinäkuun ensimmäisen viikon, kun muu eduskunta on kesätauolla.

Asia kuitenkin mutkistui, kun keskusta alkoi yhtäkkiä esittää, että sosiaali- ja terveysvaliokunta aloittaisi kokoukset jo elokuussa eli kuukautta ennen kun muu eduskunta palaa tauolta.

Tämä muotoiltiin niin, että tulevien kahden viikon aikana valiokuntaneuvokset ja heidän esimiehensä tarkastelisivat, miten eduskunnan virkamiehet ehtivät pitää kesälomansa, ja sen pohjalta mahdollisesti määritettäisiin kokousvaraus elokuulle.

Keskustan Matti Vanhanen esitti tätä kokouksessa Heikkisen kannattaessa, mutta äänestystä ei siis tullut.

Muut kuvasivat tätä keskustan ”iltalypsyksi”.

Keskustaa ajaa halu saada maakuntavaalit pidetyksi ennen kevään 2019 eduskuntavaaleja.

Kokoomuksessa keskustan aikatauluvaatimusta ei pidetä realistisena.

Krista Kiuru sanoi haluavansa eduskunnan puhemiesneuvoston ottavan kantaa valiokunnalle ehdotettuun työaikaan.


Tämä tapahtuu vasta juhannuksen jälkeen. Eduskunta on koolla vielä viikon juhannuksen jälkeen ennen lähtöään istuntotauolle.

”Me emme olleet vielä lähelläkään sitä vaihetta, että olisimme päässeet äänestämään”, Kiuru sanoo syyksi kokouksen päättämiseen. ”Meillä oli useita puheenvuoroja vielä jäljellä ja aika iso erimielisyys.”

Kiurun mukaan pöydässä oli uusia ehdotuksia, jonka jälkeen tilanne tuli ”vähän vaikeammaksi”.

”Puheenjohtajana minulle on annettu kiusallinen vastuu, että eduskunnassa ei voi tehdä mitä tahansa päätöksiä, ja siltä osin oletan puhemiesneuvoston haluavan ottaa kantaa ratkaisuesityksiin”, Kiuru sanoi.

Sari Sarkomaa (kok) sanoo tavoitteena olevan yhä, että valiokunta tekisi vielä töitä kahden viikon ajan ennen taukoa.

”Ajatus on ollut se, että teemme työtä heinäkuun ensimmäisen viikon ja sitten jäämme tauolle. Katsomme yksityiskohtia ensi viikolla”, Sarkomaa sanoo

Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) sanoi kokouksen päätyneen umpikujaan poliittisen painostuksen takia. Hän nimesi keskustan suurimmaksi painostajaksi.

”Meille asetettiin aikataulu, joka ei olisi ollut mahdollinen”, Alanko-Kahiluoto sanoi äänestykseen tulleesta ehdotuksesta. Alanko-Kahiluodon mukaan valiokunnan virkamiehillä pitää olla aikaa sekä pitää vuosilomansa että kirjoittaa valiokunnan mietinnöt.

”Meitä painostettiin poliittisesti nimenomaan keskustan suunnalta. Se ei ole asiallista. Hallitus tekee oman työnsä ja eduskunta omansa.”

Alanko-Kahiluodon mukaan hallituksella on toki vaihtoehto: jos se katsoo, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ei pysty tekemään valinnanvapauslain korjauksia, se voi tuoda muutokset täydentävänä lakiesityksenä eduskuntaan.

Valiokunnassa ei ole erityisemmin ilahduttu pääministeri Juha Sipilän (kesk) keskiviikkoisesta haastattelusta, jossa käsiteltiin myös valiokunnan aikatauluja.

Sipilä sanoi STT:n haastattelussa, että sote-aikataulun pitäminen vaatii sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksen valmistumista heinäkuun loppuun mennessä. Sipilän mukaan tässä kulkee selkeä raja.

Sipilä perusti näkemyksen virkamiesarvioon.

Jos mietintöjä ei ala ilmestyä heinäkuun loppuun mennessä, uudistuksen alku lykkääntyy Sipilän mukaan vuoden 2021 alkuun. Tämänhetkisen aikataulun mukaan uudistuksen piti alkaa 2020 alussa.

”Toivoisin, että hallitus ei kovin paljon ohjaisi eduskunnan työtä. Eduskunnan ja hallituksen välillä kulkee hyvän tahdon palomuuri, joka tarkoittaa sitä, että eduskunta päättää omista aikatauluistaan”, Krista Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan valiokunta voi tehdä työnsä sillä edellytyksellä, että sille varataan riittävä aika.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Eduskunta
 • Terveydenhuolto
 • Lainsäädäntö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  2. 2

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  3. 3

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  4. 4

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  5. 5

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  6. 6

   Mäntyharjun kuolonkolarin aiheuttajaksi epäilty mies ajoi samaa tietä poliisia pakoon myös viime syksynä – tuolloin poliisi onnistui pysäyttämään kuljettajan

  7. 7

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  8. 8

   Maa-ampiaiset hyökkäsivät päivä­koti­ryhmän kimppuun Lappeen­rannassa – ensihoitajat paikalle

  9. 9

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  10. 10

   Irakissa uhkaavat laajat levottomuudet, jotka voivat yltyä tänään – öljy­rikkauksista huolimatta paikalliset elävät kurjuudessa: ”Koti­rouvatkin käyttävät metamfetamiinia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  10. 10

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää