Politiikka

Lomarahojen leikkaukset järkyttivät julkista sektoria – uuden laskelman mukaan veron­kevennykset paikkaavat loven

Hallituksen tekemät veronkevennykset ovat jo paikanneet kiky-sopimuksen leikkaukset suurella osalla julkisen sektorin työntekijöistä, käy ilmi uudesta puolueettomasta laskelmasta. Ainoita häviäjiä ovat pitkään työskennelleet pieni- ja suurituloisimmat työntekijät.

Hallituksen tekemät veronkevennykset ovat pääosin paikanneet loven, jonka kilpailukykysopimus on tehnyt julkisen sektorin työntekijöiden tuloihin.

Asia selviää laskelmasta, jonka kokoomus teetti puolueettomalla eduskunnan tietopalvelulla.

Kilpailukykysopimus on osunut eniten kuntien ja valtion työntekijöihin siksi, että heidän lomarahoistaan päätettiin leikata noin kolmannes vuosiksi 2017–2019. Tämän lisäksi työntekijöiden sosiaaliturvamaksuja on korotettu, kuten yksityisellä sektorillakin.

Heikennysten vastapainoksi hallitus sitoutui keventämään kaikkien suomalaisten työntekijöiden tuloverotusta. Viime ja tänä vuonna toteutettujen veronkevennysten vuoksi kokonais­tulot nousevat myös valtaosalla julkisen sektorin työntekijöistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oheinen taulukko näyttää, miten kilpailukykysopimus vaikuttaa julkisella sektorilla eri tulotasoilla tuloihin vuosina 2017–2018, jos tilannetta verrataan sopimusta edeltävään vuoteen 2016.

Toisin sanoen laskelma kuvaa sitä, miten kilpailukykysopimus ja siihen sidotut veronkevennykset ovat kahdessa vuodessa muuttaneet työntekijöiden nettotuloja verrattuna kuvitteelliseen tilanteeseen, jossa vuoden 2016 jälkeen verotukseen, sosiaaliturvamaksuihin tai lomarahoihin ei olisi tehty lainkaan muutoksia.

Eduskunnan tietopalvelu on laskenut tulomuutokset sekä alle 15 vuotta että yli 15 vuotta työskennelleille työntekijöille, sillä lomarahoja korotetaan julkisella sektorilla työvuosien karttuessa.

Artikkeli jatkuu grafiikan jälkeen.


Lomarahat maksetaan aina kesäisin, ja niiden leikkaus on noussut puheenaiheeksi jälleen menneellä viikolla.

Hallituspuolueiden edustajat ovat viime vuosina toistuvasti sanoneet, että veronkevennysten ansiosta lomarahaleikkaukset eivät juurikaan pienennä julkisen sektorin työntekijöiden kokonaistuloja. Kokoomuksen eduskunnan tietopalvelulta tilaamat laskelmat näyttävät vahvistavan väitteen.

Tänä ja viime vuonna kilpailukykysopimuksen kokonaisvaikutus on plusmerkkinen kaikilla paitsi pieni- ja suurituloisimmilla julkisen sektorin työntekijöillä, joilla on takanaan yli 15 vuoden työura.

Kuntien ja valtioiden työntekijöiden tulot ovat silti nousseet vähemmän kuin yksityisen sektorin työntekijöiden. Yksityisellä sektorilla työskentelevät ovat saaneet veronkevennykset, mutta heidän lomarahojaan ei ole leikattu.

Lisäksi julkisen sektorin työntekijöiden ostovoima on viime vuosina laskenut, koska veronkevennykset eivät Nordean ekonomistin Olli Kärkkäisen mukaan ole riittäneet paikkaamaan inflaatiota eli hintojen nousua.

Lomarahojen leikkaus voi myös vaikuttaa työntekijöiden käytännön arkeen. Lomarahat maksetaan könttänä kesällä, kun taas veronkevennykset jakautuvat tasaisesti koko vuodelle.

Kuntien ja valtioiden työntekijöiden lomarahat maksetaan typistettyinä vielä ensi kesänä. Korvaukseksi menetetyistä lomarahoista kuntatyönantajat maksavat heille vuoden alussa kertaerän, joka sovittiin talven liittokierroksella.

Kertaerä kattaa viimeisen vuoden lomarahaleikkauksesta keskimäärin noin puolet. Lisäksi hallituksen tänä ja viime vuonna tekemät veronkevennykset jäävät hyvin todennäköisesti voimaan.

Veronkevennykset olivat keskeinen neuvottelukeino, kun hallitus taivutteli työmarkkinaosapuolet kilpailukykysopimuksen solmimiseen vuonna 2016.

Halvaksi vastentahtoisten liittojen taivuttelu ei tullut. Talouspolitiikan arviointineuvosto arvioi viime vuonna, että veronkevennysten vuoksi kilpailukykysopimus syö julkiseen talouteen pitkällä aikavälillä puolen miljardin euron loven.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kilpailukykysopimus
 • Julkinen sektori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  2. 2

   Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa

  3. 3

   Touko Aallon tapaus tarjosi Venäjän medialle varsinaisen herkkupalan – siihen yhdistyi kolme keskeistä mielikuvaa, joita suomalaisista yritetään iskostaa venäläisiin

  4. 4

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  6. 6

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  7. 7

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – ”Käsivoimin on revitty kiviä alas”

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  10. 10

   Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  7. 7

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ensin jätkäsaarelaiset menettivät 8-ratikan, nyt sitä korvaavat bussit ovat jatkuvissa vaikeuksissa – ”Vaikka laittaisimme sinne kuinka paljon autoja, ne seisovat ruuhkassa”
  3. Yksi kuoppa Kurvissa halvaannutti tuhansien ihmisten työmatkan maanantaiaamuna Helsingissä – Sähköverkkotyöt keskeytettiin ruuhkien takia ja urakkaa päätettiin jatkaa yöllä
  4. Näyttämötaiteilija Urho Somersalmi surmasi vaimonsa eläkelahjaksi saamallaan kirveellä, eikä jättänyt Kansallisteatteria kuolemankaan jälkeen – Uusi kirja kokoaa Helsingin hirveät kummitustarinat
  5. Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun
  6. Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa
  7. Uusi voimistelu­skandaali muhii Yhdysvalloissa: arvostettua valmentajaa syytetään henkisestä ja fyysisestä ahdistelusta – treenien aluksi kootaan ”läskiryhmä”
  8. Paavi julkaisi kirjeen, jossa hän tuomitsee lapsia hyväksi­käyttäneet papit: ”Hylkäsimme pienokaiset”
  9. Kokoomuksen ex-ministeri Lenita Toivakka ei lähde enää ehdolle vaaleissa – jättää politiikan kokonaan
  10. Espanjan poliisi ampui poliisi­asemalle veitsen kanssa hyökänneen miehen
  11. Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita
  12. Näytä lisää