Politiikka

HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön

Poissaololistan kärjessä on eduskunnan tulevaisuusvaliokunta. Kaikkein tunnollisimpia ovat koulutuspoliitikot sivistysvaliokunnassa.

Eikö tulevaisuus kiinnosta? Näin voisi päätellä, kun vertailee eduskunnan eri valiokuntien poissaoloja.

Kansanedustajat ovat olleet tällä vaalikaudella eniten poissa eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan kokouksista. Poissaoloja sieltä oli yli 27 prosenttia eli selvästi enemmän kuin muista valiokunnista.

Keskimäärin kansanedustajat ovat olleet keväällä 2015 alkaneella vaalikaudella poissa yli 15 prosentista kokouksista.

Kansanedustajat korostavat mielellään päätyönsä olevan valiokunnissa, jotka eivät näy julkisuudessa samalla tavalla kuin täysistuntokeskustelut. Valiokunnat ovat olennainen osa kansanvaltaa: ne käsittelevät kaikki eduskuntaan tulevat lakiesitykset. Jos kansanedustaja ei ole ministeri tai puhemies, hän saa osakseen keskimäärin kaksi valiokuntapaikkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin Sanomat kävi läpi, hoitavatko kansanedustajat tätä jatkuviin kokouksiin perustuvaa työtä huolellisesti. Lähteenä ovat eduskunnan kaikkien valiokuntien poissaolotilastot.

Valiokuntien kokoukset eivät ole avoimia, mutta niiden pöytäkirjat ja läsnäololistat tulevat julki pienellä viiveellä.

Poissaolotilastoista selviää, että kaikkein tunnollisin joukko löytyy sivistysvaliokunnasta. Sen poissaoloprosentti on keväällä 2015 alkaneella hallituskaudella ollut 10,3.

Poissaololistan kärjessä oleva tulevaisuusvaliokunta liitelee eduskunta-arjen yläpuolella, koska se ei juuri käsittele lakiesityksiä. Se on eräänlainen eduskunnan sisäinen ajatushautomo ja teettää selvityksiä esimerkiksi teknologian kehityksestä.

Tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Stefan Wallin (r) sanoo, että poissaolot saattavat välillä johtua esityslistasta.

”Jos on mielenkiintoisia asiantuntijakuulemisia, ne kiinnostavat”, Wallin sanoo. Hänen mukaansa etenkin tänä keväänä valiokunnan jäsenillä on ollut paljon päällekkäisyyksiä muiden valiokuntien kanssa.

Yksittäisten edustajien poissaololistan kärjessä on paljon sairastellut Pentti Oinonen (sin). Hän kuuluu juuri Wallinin johtamaan tulevaisuusvaliokuntaan.

Vaan entäpä listan toinen, vihreiden Ville Niinistö? Hänellä on vain yksi valiokunta, eduskunnan nokkimisjärjestyksessä arvostettuna pidetty perustuslakivaliokunta.

Niinistö on ollut poissa lähes joka toisesta sen kokouksesta. Miksi?

Niinistön mukaan ensinnäkin siksi, että hän oli viime kesään asti puolueensa puheenjohtaja. Hän sanoo joutuneensa silloin asettamaan asioita tärkeysjärjestykseen.

Puheenjohtajakauden jälkeen hänellä on ollut paljon esiintymisiä ja luennointitilaisuuksia.

”Olen aina ollut paikalla perustuslakivaliokunnan tärkeimmissä linjaavissa keskusteluissa”, Niinistö sanoo.

”En myöskään tee sitä, että käyn kokouksessa viisi minuuttia, kuten monet muut tekevät. Jos minulla on tuplabuukkaus, niin en mene valiokuntaan kääntymään.”

Niinistö sanoo tänä keväänä olleensa poissa myös lasten sairastelun takia.

”Valiokuntatyö on todella tärkeää, mutta ajatus siitä, että olisi siellä joka kokouksessa alusta loppuun on epärealistinen, jos haluaa tehdä muut tehtävänsä huolella.”

Alla olevasta HS:n hakukoneesta voit katsoa, kuinka aktiivisesti edustajat ovat osallistuneet kokouksiin. Juttu jatkuu hakukoneen jälkeen.Poissaolojen vertailussa kiinnostavaa on, että naiset istuvat kokouksissa miehiä tunnollisemmin. Naiskansanedustajien poissaoloprosentti valiokuntien kokouksista on HS:n selvityksen mukaan 14. Miehillä vastaava lukema on 16,5.

Kymmenen eniten kokouksista poissa olleen edustajan joukossa on kahdeksan miestä ja kaksi naista.

Ahkerimpien kokouksissa istujien joukossa suhde on puolestaan päinvastainen. Heistä naisia on kuusi ja miehiä neljä. Vähiten poissaoloja kokousmäärään suhteutettuna on perussuomalaisten Sami Saviolla.

Osa läsnäolomerkinnöistä on silmänpalvontaa: kansanedustaja on saattanut vain käväistä paikalla valiokunnassa.

Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen huomauttaa, että läsnäolomerkinnän saa esimerkiksi silloin, jos on kokouksessa paikalla vaikka vain 15 minuuttia. Kaikissa valiokunnissa merkitään pöytäkirjaan, jos edustaja on vain osan kokouksesta paikalla.

Osittainen paikalla olo on HS:n selvityksessä laskettu läsnäoloksi.

Paikalla olevien määrä on olennainen, koska valiokunta on päätösvaltainen vain silloin, kun paikalla on vähintään kaksi kolmasosaa jäsenistä. 17-jäsenisessä valiokunnassa se tarkoittaa, että vähintään 12 jäsenen on oltava paikalla.

Valiokunta ei voi tehdä päätösvallattomassa kokouksessa päätöksiä, mutta Tuovisen mukaan kokouksia ei silti peruta. Silloin voi merkitä asioita saapuneiksi valiokuntaan ja kuulla asiantuntijoita.


HS:n selvityksen perusteella kansanedustajat pitävät kohtuullisen hyvin huolta siitä, että ovat valiokuntien kokouksissa paikalla. Yli kymmenen prosenttia kansanedustajista, 21 edustajaa, on ollut poissa korkeintaan viidestä prosentista kokouksista.

Se on kohtalainen tulos, sillä HS:n selvitykseen on laskettu mukaan kaikki edustajan valiokunnat. Edustajille osuu siis tarkastelujaksolle helposti satoja kokouksia. Mukana selvityksessä ovat edustajat, joilla on ollut vähintään 40 valiokuntakokousta.

Jos valiokuntapaikkoja on enemmän kuin yksi, moni selvästikin valitsee itselleen päävastuualueen, josta on vähemmän poissa.

Esimerkiksi perussuomalaisista sinisiin ja sinisistä kokoomukseen tällä vaalikaudella loikannut Kaj Turunen hoiti säntillisesti talousvaliokunnan puheenjohtajuutta, mutta on ottanut paljon poissaoloja muista valiokunnistaan.

Valiokunnat käsittelevät lakiesitysten lisäksi myös valtion talousarvion eli budjetin. Eduskunta hyväksyy lait valiokunnissa tehtyjen mietintöjen ja lausuntojen pohjalta.

Osalla valiokunnista on lisäksi muita erityistehtäviä. Esimerkiksi suuri valiokunta vastaa eduskunnassa EU-asioihin liittyvän kansallisen politiikan valmistelusta.

Joillakin valiokunnilla on ”suolakaivoksen” maine: lakiesitysten louhimista päivästä toiseen ja kiihtyvään tahtiin hallituskauden loppua kohti. Esimerkiksi lakivaliokunta on tällainen työmaa.

Juuri nyt suolakaivoslistan kärjessä on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta, joka istuu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kimpussa tuntikaupalla joka istuntopäivä. Tuloksia on nähty vielä vähän.

Eduskunnan apulaispääsihteeri Tuovinen sanoo, että valiokunnan viikkoja kestänyt sote-savotta on eduskunnan historiassa ainutlaatuinen ja täysin poikkeuksellinen.

Valiokuntien virkamiesten esimiehenä Tuovinen sanoo olevansa sotessa huolestunut myös valiokuntasihteeristön työajoista.

Sote-ruuhkassa yhä useampi on alkanut kysellä, eikö olisi aika uudistaa eduskunnan työtavat. Valiokunnissa kansanedustajalla on rajoittamaton puheoikeus, kokoukset on lopetettava iltapäivällä täysistunnon alkaessa ja työt kasautuvat eduskunnan pitkien istuntotaukojen takia.

Toistaiseksi sote-valiokuntaan kuuluvat edustajat ovat jaksaneet istua kokouksissa tunnollisesti. Valiokunnassa on sivistysvaliokunnan jälkeen vähiten poissaoloja.

Oikaisu klo 7.10: Pentti Oinosen puolue on sininen tulevaisuus (sin) ei perussuomalaiset (ps), kuten kuvatekstissä aiemmin mainittiin.

Fakta

Näin valiokuntapoissaoloja selvitettiin


 HS keräsi eduskunnan valiokuntien kokousten poissaolotiedot tältä vaalikaudelta.

 Eduskunnassa on 16 valiokuntaa, joissa kaikissa on 17 jäsentä ja yhdeksän varajäsentä. Poikkeuksia on kolme: suuressa valiokunnassa on 25, valtiovarainvaliokunnassa 21 ja tarkastusvaliokunnassa 11 jäsentä.

  Poissaoloja verrattiin kokousmääriin. Jos poliitikon valiokunnalla on ollut 100 kokousta ja poliitikolla on ollut 10 poissaoloa, poissaoloprosentti on 10.

 Kansanedustaja kuuluu keskimäärin kahteen valiokuntaan vähintään varajäsenyyden kautta. Jäsenistä enemmistö on aina hallituspuolueilla. Puhemies ja varapuhemiehet eivät kuulu valiokuntiin, eivät myöskään hallituksen ministerit.

 Valiokunnan puheenjohtaja saa työstä 732 euroa ekstraa kansanedustajan 6 510–6 997 euron palkkion ja verottoman kulukorvauksen päälle. Suuren valiokunnan, perustuslaki-, ulkoasiain- , valtiovarain- ja tarkastusvaliokunnan puheenjohtajan lisäpalkkio on 1 207 euroa kuukaudessa.

 Muut valiokuntien jäsenet eivät saa erillistä kokouspalkkiota.

 Eduskunnassa on ollut tällä vaalikaudella loikkauksia. Loikkarien poissaolot on laskettu heidän nykyisen puolueensa poissaoloihin. Mukana ovat myös eduskunnasta kesken lähteneet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskunta
 • Datajournalismi
 • Teija Sutinen
 • Joonas Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp aloitti laajat etsinnät ympäri Turun saaristoa, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  3. 3

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  6. 6

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  7. 7

   Liikemies ammuttiin autosta, joka ajoi 200 kilometriä tunnissa – Pietarin erikoisen surman erikoisin piirre on tappajien auton suomalainen rekisterikilpi

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  9. 9

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  10. 10

   Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja puhaltanut Mauri-myrsky hellittää illalla – Kova tuuli on irrottanut lukuisia veneitä Espoossa ja Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Krp aloitti laajat etsinnät ympäri Turun saaristoa, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  7. 7

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  8. 8

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  9. 9

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää