Politiikka

HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön

Poissaololistan kärjessä on eduskunnan tulevaisuusvaliokunta. Kaikkein tunnollisimpia ovat koulutuspoliitikot sivistysvaliokunnassa.

Eikö tulevaisuus kiinnosta? Näin voisi päätellä, kun vertailee eduskunnan eri valiokuntien poissaoloja.

Kansanedustajat ovat olleet tällä vaalikaudella eniten poissa eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan kokouksista. Poissaoloja sieltä oli yli 27 prosenttia eli selvästi enemmän kuin muista valiokunnista.

Keskimäärin kansanedustajat ovat olleet keväällä 2015 alkaneella vaalikaudella poissa yli 15 prosentista kokouksista.

Kansanedustajat korostavat mielellään päätyönsä olevan valiokunnissa, jotka eivät näy julkisuudessa samalla tavalla kuin täysistuntokeskustelut. Valiokunnat ovat olennainen osa kansanvaltaa: ne käsittelevät kaikki eduskuntaan tulevat lakiesitykset. Jos kansanedustaja ei ole ministeri tai puhemies, hän saa osakseen keskimäärin kaksi valiokuntapaikkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin Sanomat kävi läpi, hoitavatko kansanedustajat tätä jatkuviin kokouksiin perustuvaa työtä huolellisesti. Lähteenä ovat eduskunnan kaikkien valiokuntien poissaolotilastot.

Valiokuntien kokoukset eivät ole avoimia, mutta niiden pöytäkirjat ja läsnäololistat tulevat julki pienellä viiveellä.

Poissaolotilastoista selviää, että kaikkein tunnollisin joukko löytyy sivistysvaliokunnasta. Sen poissaoloprosentti on keväällä 2015 alkaneella hallituskaudella ollut 10,3.

Poissaololistan kärjessä oleva tulevaisuusvaliokunta liitelee eduskunta-arjen yläpuolella, koska se ei juuri käsittele lakiesityksiä. Se on eräänlainen eduskunnan sisäinen ajatushautomo ja teettää selvityksiä esimerkiksi teknologian kehityksestä.

Tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Stefan Wallin (r) sanoo, että poissaolot saattavat välillä johtua esityslistasta.

”Jos on mielenkiintoisia asiantuntijakuulemisia, ne kiinnostavat”, Wallin sanoo. Hänen mukaansa etenkin tänä keväänä valiokunnan jäsenillä on ollut paljon päällekkäisyyksiä muiden valiokuntien kanssa.

Yksittäisten edustajien poissaololistan kärjessä on paljon sairastellut Pentti Oinonen (sin). Hän kuuluu juuri Wallinin johtamaan tulevaisuusvaliokuntaan.

Vaan entäpä listan toinen, vihreiden Ville Niinistö? Hänellä on vain yksi valiokunta, eduskunnan nokkimisjärjestyksessä arvostettuna pidetty perustuslakivaliokunta.

Niinistö on ollut poissa lähes joka toisesta sen kokouksesta. Miksi?

Niinistön mukaan ensinnäkin siksi, että hän oli viime kesään asti puolueensa puheenjohtaja. Hän sanoo joutuneensa silloin asettamaan asioita tärkeysjärjestykseen.

Puheenjohtajakauden jälkeen hänellä on ollut paljon esiintymisiä ja luennointitilaisuuksia.

”Olen aina ollut paikalla perustuslakivaliokunnan tärkeimmissä linjaavissa keskusteluissa”, Niinistö sanoo.

”En myöskään tee sitä, että käyn kokouksessa viisi minuuttia, kuten monet muut tekevät. Jos minulla on tuplabuukkaus, niin en mene valiokuntaan kääntymään.”

Niinistö sanoo tänä keväänä olleensa poissa myös lasten sairastelun takia.

”Valiokuntatyö on todella tärkeää, mutta ajatus siitä, että olisi siellä joka kokouksessa alusta loppuun on epärealistinen, jos haluaa tehdä muut tehtävänsä huolella.”

Alla olevasta HS:n hakukoneesta voit katsoa, kuinka aktiivisesti edustajat ovat osallistuneet kokouksiin. Juttu jatkuu hakukoneen jälkeen.Poissaolojen vertailussa kiinnostavaa on, että naiset istuvat kokouksissa miehiä tunnollisemmin. Naiskansanedustajien poissaoloprosentti valiokuntien kokouksista on HS:n selvityksen mukaan 14. Miehillä vastaava lukema on 16,5.

Kymmenen eniten kokouksista poissa olleen edustajan joukossa on kahdeksan miestä ja kaksi naista.

Ahkerimpien kokouksissa istujien joukossa suhde on puolestaan päinvastainen. Heistä naisia on kuusi ja miehiä neljä. Vähiten poissaoloja kokousmäärään suhteutettuna on perussuomalaisten Sami Saviolla.

Osa läsnäolomerkinnöistä on silmänpalvontaa: kansanedustaja on saattanut vain käväistä paikalla valiokunnassa.

Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen huomauttaa, että läsnäolomerkinnän saa esimerkiksi silloin, jos on kokouksessa paikalla vaikka vain 15 minuuttia. Kaikissa valiokunnissa merkitään pöytäkirjaan, jos edustaja on vain osan kokouksesta paikalla.

Osittainen paikalla olo on HS:n selvityksessä laskettu läsnäoloksi.

Paikalla olevien määrä on olennainen, koska valiokunta on päätösvaltainen vain silloin, kun paikalla on vähintään kaksi kolmasosaa jäsenistä. 17-jäsenisessä valiokunnassa se tarkoittaa, että vähintään 12 jäsenen on oltava paikalla.

Valiokunta ei voi tehdä päätösvallattomassa kokouksessa päätöksiä, mutta Tuovisen mukaan kokouksia ei silti peruta. Silloin voi merkitä asioita saapuneiksi valiokuntaan ja kuulla asiantuntijoita.


HS:n selvityksen perusteella kansanedustajat pitävät kohtuullisen hyvin huolta siitä, että ovat valiokuntien kokouksissa paikalla. Yli kymmenen prosenttia kansanedustajista, 21 edustajaa, on ollut poissa korkeintaan viidestä prosentista kokouksista.

Se on kohtalainen tulos, sillä HS:n selvitykseen on laskettu mukaan kaikki edustajan valiokunnat. Edustajille osuu siis tarkastelujaksolle helposti satoja kokouksia. Mukana selvityksessä ovat edustajat, joilla on ollut vähintään 40 valiokuntakokousta.

Jos valiokuntapaikkoja on enemmän kuin yksi, moni selvästikin valitsee itselleen päävastuualueen, josta on vähemmän poissa.

Esimerkiksi perussuomalaisista sinisiin ja sinisistä kokoomukseen tällä vaalikaudella loikannut Kaj Turunen hoiti säntillisesti talousvaliokunnan puheenjohtajuutta, mutta on ottanut paljon poissaoloja muista valiokunnistaan.

Valiokunnat käsittelevät lakiesitysten lisäksi myös valtion talousarvion eli budjetin. Eduskunta hyväksyy lait valiokunnissa tehtyjen mietintöjen ja lausuntojen pohjalta.

Osalla valiokunnista on lisäksi muita erityistehtäviä. Esimerkiksi suuri valiokunta vastaa eduskunnassa EU-asioihin liittyvän kansallisen politiikan valmistelusta.

Joillakin valiokunnilla on ”suolakaivoksen” maine: lakiesitysten louhimista päivästä toiseen ja kiihtyvään tahtiin hallituskauden loppua kohti. Esimerkiksi lakivaliokunta on tällainen työmaa.

Juuri nyt suolakaivoslistan kärjessä on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta, joka istuu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kimpussa tuntikaupalla joka istuntopäivä. Tuloksia on nähty vielä vähän.

Eduskunnan apulaispääsihteeri Tuovinen sanoo, että valiokunnan viikkoja kestänyt sote-savotta on eduskunnan historiassa ainutlaatuinen ja täysin poikkeuksellinen.

Valiokuntien virkamiesten esimiehenä Tuovinen sanoo olevansa sotessa huolestunut myös valiokuntasihteeristön työajoista.

Sote-ruuhkassa yhä useampi on alkanut kysellä, eikö olisi aika uudistaa eduskunnan työtavat. Valiokunnissa kansanedustajalla on rajoittamaton puheoikeus, kokoukset on lopetettava iltapäivällä täysistunnon alkaessa ja työt kasautuvat eduskunnan pitkien istuntotaukojen takia.

Toistaiseksi sote-valiokuntaan kuuluvat edustajat ovat jaksaneet istua kokouksissa tunnollisesti. Valiokunnassa on sivistysvaliokunnan jälkeen vähiten poissaoloja.

Oikaisu klo 7.10: Pentti Oinosen puolue on sininen tulevaisuus (sin) ei perussuomalaiset (ps), kuten kuvatekstissä aiemmin mainittiin.

Fakta

Näin valiokuntapoissaoloja selvitettiin


 HS keräsi eduskunnan valiokuntien kokousten poissaolotiedot tältä vaalikaudelta.

 Eduskunnassa on 16 valiokuntaa, joissa kaikissa on 17 jäsentä ja yhdeksän varajäsentä. Poikkeuksia on kolme: suuressa valiokunnassa on 25, valtiovarainvaliokunnassa 21 ja tarkastusvaliokunnassa 11 jäsentä.

  Poissaoloja verrattiin kokousmääriin. Jos poliitikon valiokunnalla on ollut 100 kokousta ja poliitikolla on ollut 10 poissaoloa, poissaoloprosentti on 10.

 Kansanedustaja kuuluu keskimäärin kahteen valiokuntaan vähintään varajäsenyyden kautta. Jäsenistä enemmistö on aina hallituspuolueilla. Puhemies ja varapuhemiehet eivät kuulu valiokuntiin, eivät myöskään hallituksen ministerit.

 Valiokunnan puheenjohtaja saa työstä 732 euroa ekstraa kansanedustajan 6 510–6 997 euron palkkion ja verottoman kulukorvauksen päälle. Suuren valiokunnan, perustuslaki-, ulkoasiain- , valtiovarain- ja tarkastusvaliokunnan puheenjohtajan lisäpalkkio on 1 207 euroa kuukaudessa.

 Muut valiokuntien jäsenet eivät saa erillistä kokouspalkkiota.

 Eduskunnassa on ollut tällä vaalikaudella loikkauksia. Loikkarien poissaolot on laskettu heidän nykyisen puolueensa poissaoloihin. Mukana ovat myös eduskunnasta kesken lähteneet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskunta
 • Datajournalismi
 • Teija Sutinen
 • Joonas Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisyhtiö: Kiina yritti hyökätä Suomen verkkoihin ennen Trumpin ja Putinin kokousta

  2. 2

   Tuntematon Konstantin ilmestyi biljardisalille ja teki ”työttömästä rakennusmiehestä” yritysjohtajan – Näin kansainvälinen rahanpesu ulotti lonkeronsa Järvenpään Nordeaan

  3. 3

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  4. 4

   Trump uhosi CNBC:n haastattelussa olevansa valmis ryhtymään ”Putinin pahimmaksi painajaiseksi” – arveli kuitenkin, ettei niin pitkälle tarvitse mennä

  5. 5

   Japania kurittavat ennätykselliset helteet – Useita ihmisiä on kuollut ja yli 2 000 joutunut sairaalaan kuumuuden takia

  6. 6

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  7. 7

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  8. 8

   Kaikkien aikojen lämpöennätystä Lapissa hehkutettiin tällä viikolla – ikivanhoista vuosikirjoista löytyikin merkintä vielä hikisemmästä päivästä

  9. 9

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  10. 10

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  6. 6

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  7. 7

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  10. 10

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti
  3. Yhden miehen matkatoimisto otti rahaa lomamatkoista ja palveluista, joita ei kuitenkaan ollut – bulgarialaisen toimiston vetäjä tuomittiin lähes 50 petosrikoksesta
  4. Amerikkalaisyhtiö: Kiina yritti hyökätä Suomen verkkoihin ennen Trumpin ja Putinin kokousta
  5. Japania kurittavat ennätykselliset helteet – Useita ihmisiä on kuollut ja yli 2 000 joutunut sairaalaan kuumuuden takia
  6. Tuntematon Konstantin ilmestyi biljardisalille ja teki ”työttömästä rakennusmiehestä” yritysjohtajan – Näin kansainvälinen rahanpesu ulotti lonkeronsa Järvenpään Nordeaan
  7. Suomalaisvauhti jäi vielä paitsioon Saksan GP:n harjoituksissa – Räikkönen ja Bottas eivät onnistuneet ajamaan kunnon kierrosta pehmeimmillä renkailla
  8. Trump uhosi CNBC:n haastattelussa olevansa valmis ryhtymään ”Putinin pahimmaksi painajaiseksi” – arveli kuitenkin, ettei niin pitkälle tarvitse mennä
  9. Vapaaottelija Minna Grusander haluaa tehdä lauantaina historiaa tittelitaistossa
  10. Tunti sitten
  11. Pori Jazzin esiintyjät laidasta laitaan arvostelivat Donald Trumpin esiintymistä Helsingissä – ja soittivat oikeudenmukaisuuden puolesta
  12. ”Tyhjän tien syndrooma otti vallan”, perusteli poliisin kiinniottama kaahari toimintaansa – Vantaalaismies ajoi satasta 40 kilometrin rajoitusalueella
  13. Näytä lisää