Politiikka |HS seuraa

Kaikki hallituspuolueet hyväksyivät sote-lykkäyksen – pääministeri Sipilä: ”Tärkeintä on saada se maaliin”

Näillä näkymin sote-uudistus siirtyy vuoteen 2021 ja maakuntavaalit toukokuulle 2019. Lykkäyksen hintalappu on noin 200 miljoonaa euroa.

Kaikki kolme hallituspuoluetta ovat hyväksyneet sosiaali- ja terveyspalveluuudistuksen lykkääntymisen. Sote-uudistus siirtyy vuodella vuoteen 2021.

Myös maakuntavaalit lykkääntyvät. Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä kertoi tiistaina, että maakuntavaalien päivää haetaan toukokuulta 2019.

Sipilän mukaan nyt on tärkeintä, että sotea viedään määrätietoisesti eteenpäin.

”Tärkeintä on saada se maaliin”, Sipilä sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilä antaa huomenna eduskunnalle asiasta ilmoituksen kello 15. Sitä seuraavat jokaisen ryhmän ryhmäpuheenvuorot.

Kaikki kolme hallituspuoluetta pitivät aiheesta ryhmäkokouksen tiistaina kello 17.Ennen ryhmien kokouksia suurin kysymysmerkki leijui kokoomuksen yllä. Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi kuitenkin, että ryhmäkokous oli käyty hyvässä hengessä ja lykkäys hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokoomuksen kansanedustajat Susanna Koski ja Elina Lepomäki ovat aiemmin ilmoittaneet äänestävänsä sote-uudistusta vastaan. Orpon mukaan uusia empijöitä ryhmässä ei tämänpäiväisten muutosten takia ole astunut esiin.

Myös sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kertoi, että siniset hyväksyivät yksimielisesti muutokset aikatauluun. Terho kertoi samalla, että siniset ehdottavat ensi vuoden kaikkien kolmien vaalien yhdistämistä. Eduskuntavaalit siis siirrettäisiin toukokuulle 2019 maakuntavaalien ja eurovaalien yhteyteen.

Sipilä piti Terhon ehdotusta mahdollisena, mutta antoi asian enemmänkin eduskunnan käsiteltäväksi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) kertoi aamulla valiokunnan päättäneen aikataulusta, jonka mukaan se etenee lakipaketin käsittelyssä. Valiokunta kokoontuu koko heinäkuun ensimmäisen viikon ajan sekä myöhemmin kesällä yhteen kokoukseen 20. päivä elokuuta. Sen jälkeen työ jatkuu 3. syyskuuta.

Kiurun ilmoituksen jälkeen Sipilä totesi, että sote-uudistusta ei tällä aikataululla saada valmiiksi alkuperäisen suunnitelman mukaan.

”On selvää, että uudistus siirtyy vuodella eteenpäin”, Sipilä kommentoi.

Keskusta oli toivonut elokuulle useampaa työpäivää, ettei uudistuksen valmistuminen myöhästyisi. Jo maanantaina keskustan johtajat uumoilivat, että valiokunnan aikataulut aiheuttavat uudistuksen siirtymisen.

Kiurun mukaan valiokunta oli yksimielinen päättäessään aikatauluista.

”Kahteen päivään ei tämä uudistus kaadu. Nyt toimitaan eduskunnan asettamissa aikaraameissa”, Kiuru sanoi.

Sipilän mukaan uudistuksen lykkääntyminen on iso asia, ja lykkäämisen hintalappu on hänen mukaansa 200 miljoonaa euroa.

Sote- ja maakuntauudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg valtiovarainministeriöstä kertoo HS:lle, että 200 miljoonan euron hinta-arvio perustuu tietoihin vuoden 2019 maakunta- ja sotevalmistelun kustannuksista. Kustannuksia tulee muun muassa henkilöstö- ja ict-kuluista.

Tämä 200 miljoonaa jää valtion maksettavaksi Nergin mukaan siksi, ettei maakunnilla ole yleiskatteellista rahoitusta vielä vuonna 2020. Järjestämisvastuu siirtyy maakunnille näillä näkymin vasta vuoden 2021 alussa, jolloin maakunnat saavat myös rahoituksen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) kommentoi HS:lle, että keskustalle tärkeät tavoitteet ovat edelleen täyttymässä.

”Keskustalle ei ole ollut itseisarvoista se, milloin vaalit pidetään. Kyllä keskustalle on olennaisinta, että ihmisten palvelut voidaan turvata ja uudistus saada voimaan.”

Saarikon mukaan uudistus on niin suuri, että vuosien varrella siihen jää kohtia, joita pitää tarkistaa, arvioida ja viilata. Hän toivoo silti, ettei ensi kevään vaaleissa enää keskustella sotesta, vaan esimerkiksi sosiaaliturvan uudistamisesta.

HS seurasi tiistain sote-tapahtumia hetki hetkeltä. Live-seuranta on luettavissa tämän jutun alta.

HS:n seuranta päättyy

Pääministeri Juha Sipilä vahvisti, että kaikki hallituspuolueet ovat nyt antaeet tukensa sote-uudistuksen uudelle aikataululle. Sipilä piti Terhon ehdotusta kaikkien kolmen vaalin järjestämisestä samaan aikaan mahdollisena, mutta antoi asian enemmänkin eduskunnan käsiteltäväksi.

Sipilä pitää myös mahdollisena, että kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden ulkoistuksia rajoittavaa lakia jatketaan nyt, kun sote-uudistus lykkääntyy. Ulkoistusten suuruutta rajoitettiin lailla viime joulukuussa. Tällä hetkellä Sipilän mukaan ei ole puhuttu muusta kuin rajoituslain jatkamisesta.

Huomenna keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa noin kello 15 alkaen Sipilä antaa eduskunnalle pääministerin ilmoituksen sote-uudistuksen lykkääntymisestä. Sitä seuraavat jokaisen ryhmän ryhmäpuheenvuorot, jotka kestävät viisi minuuttia kappale.

HS seuraa sote-keskustelua huomenna. Tältä erää HS:n liveseuranta päättyy tähän.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kaikkonen kertoi, että keskustassa hyväksyttiin uudistuksen uusi aikataulu yksimielisesti. Kaikkosen mukaan ryhmän käymä keskustelu oli "avoin ja rehellinen". Keskustan kokous venyi kokoomusta pidempään.

Myös keskustan ryhmä antoi tukensa sotelle

Antti Kaikkonen saapui kertomaan, että myös keskustan eduskuntaryhmä hyväksyi sote-uudistuksen uuden aikataulun. Näin ollen kaikki hallituspuolueet ovat nyt antaneet tukensa uudistukselle.

Vielä siis odotellaan keskustan ryhmähuoneella pääministeri Juha Sipilää.

Susanna Koski sanoi, ettei sote-uudistuksessa ole tullut esiin mitään, mikä muuttaisi hänen kantansa. Koski on ilmoittanut äänestävänsä uudistusta vastaan.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen sanoi keskustelun ryhmässä keskittyneen lähinnä vuoden 2020 sote-pilottien kustannuksiin sekä maakuntavaalien ajankohtaan toukokuussa 2019. Kritiikkiä uudistusta kohtaan ei hänen mukaansa kokouksessa kuultu.

Terho: Soten jatkuva vatvominen on hanurista

”Sinisten mielestä tämän asian jatkuva vatvominen on suoraan sanottuna aivan hanurista. Kukaan ei toivo, että tämä venyy, mutta kun se pakon edestä venyy, siniset ovat hyväksyneet tämän tosiasian”, Terho sanoi toimittajille.

Kokoomus hyväksyi sote-lykkäyksen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan keskustelu ryhmäkokouksessa oli hyvähenkistä. Hänen mukaansa sote-kantaansa eivät emmi muut kuin Susanna Koski ja Elina Lepomäki. Muu eduskuntaryhmä hyväksyi muutokset uudistukseen.

Siniset puoltavat soten lykkäämistä ja esittävät ensi vuoden vaaleja yhdistettäväksi

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kertoo sinisten hyväksyneen yksimielisesti muutokset sote-uudistuksen aikatauluun.

Siniset esittävät samalla ensi vuoden kaikkien kolmien vaalien yhdistämistä. Puolueen puheenjohtaja Sampo Terhon mukaan eduskuntavaalit siis siirrettäisiin toukokuulle 2019 maakuntavaalien ja eurovaalien yhteyteen.

Orpon ja Sipilän kanssa Terho ei kertonut aiheesta keskustelleensa, vaan tämä on puolueen oma ehdotus. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi tosin heti perään kokoomuksen ryhmähuoneen ulkopuolella, ettei vaalien yhdistäminen häntä innosta.

Kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmien ovien edessä parveilee toimittajia laumaksi asti.

Sinisten oven edessä on kolme toimittajaa ja yksi kuvaaja.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kokoontuivat koolle viiden aikaan. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen odottaa keskustelua, muttei välttämättä vilkasta sellaista. Hänen mukaansa soten lykkääntymistä on ounasteltu jo muutama viikko.

”Eihän tämä aikataulu käytännössä yllätys ollut”, Jokinen sanoi ennen ryhmäkokousta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi odottavansa keskustan ryhmässä keskustelua siitä, mitä uudistuksen lykkääntyminen käytännössä tarkoittaa: vaalien pitämistä vuonna 2019, kustannusten lisääntymistä vuodelle 2020 ja uudistuksen lykkääntymistä vuodelle 2021. Hän uskoi hallituskumppaneiden olevan sitoutuneita muutoksiin.

Eduskuntatalon viidennessä kerroksessa odotellaan hallituspuolueiden eduskuntaryhmien kokousten alkamista kello 17 aikaan.

Ainakaan kokoomuksen eduskuntaryhmän kokous ei välttämättä kestä pitkään. Valtiovarainministeri Petteri Orpo joutuu tiettävästi poistumaan paikalta puoli kuuden aikaan.

Vesittääkö seuraava hallitus uudistuksen?

Voiko seuraava hallitus vesittää uudistuksen, kun sen läpivienti viivästyy? Orpon mukaan uudistuksen kaataminen olisi hyvin poikkeuksellista, muutokset siihen ovat eri asia. "Kaikki haluavat tämän uudistuksen", Orpo sanoo.

Orpo: Syyskauden pitää riittää uudistuksen läpivientiin

Orpon mukaan lykkäys antaa riittävästi lisäaikaa uudistukselle. Niin paljon työtä on jo hänen mukaansa tehty. Eduskunnan syyskauden tulisi Orpon mukaan riittää uudistuksen läpivientiin.

Orpo: Kokoomus on yhä sitoutunut uudistukseen

"Kokoomus on sitoutunut tähän uudistukseen. On ollut ja on jatkossakin", Orpo sanoo.

Uskooko Orpo, että kokoomuksen eduskuntaryhmä hyväksyy uuden aikataulun?

”Kyllä minä uskon. Tämä on ollut jo jonkun aikaa nähtävissä, että 2020-aikataulu on hyvin haastava.”

Orpon mukaan voi olla jopa hyvä, että uudistukselle tulee lisäaikaa.

Orpo toteaa karut tosiasiat alkuun

"Olemme hallituksen trion kanssa todenneet sen tosiasian, että uudistus siirtyy vuodella eteenpäin vuoteen 2021", Orpo sanoo. "Tavoite on, että syysistuntokauden aikana päästään maaliin."

Mitä Orpo sanoo?

Petteri Orpon kommentteja odotetaan millä hetkellä hyvänsä. Olennaista on se, miten itsevarma Orpo on riviensä suoruudesta uudessa tilanteessa. Monet kokoomuksen edustajat ovat alkaneet suhtautua sote-uudistukseen epäilevästi.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindman katsoo, että Sipilä ja hallitus joutuivat asiassa perääntymään. Lindtmanin mukaan näyttää siltä, ettei hallitus uskalla tuoda esitystään eduskunnan eteen."

"Puolitoista viikko pääministeri sanoi, että ilmoitus ei sovi tähän tilanteeseen, koska asian käsittely on vielä kesken. Eilen sanottiin tiedonannosta, joka päättyy luottamuslauseäänestykseen, ja tänään sanottiinkin, ettei anneta tiedonantoa."

"Nyt emme tiedä, löytyykö näille suunnitelmille eduskunnan tukea edes hallituspuolueiden riveistä."

Jännitys sote-uudistuksen ympärillä säilyy Lindtmanin mukaan syksyyn asti, jolloin sote-lakipaketista eduskunnassa äänestetään.

Lindtmanilta tiedusteltiin, miksei oppositio tekisi asiassa välikysymystä ja testaisi näin hallituksen luottamusta, mutta hän ei antanut tarkkaa vastausta kysymykseen.

"Oppositiosta on tehty hallitukselle sote-pilotteihin liittyen kysymys. Se on tällä hetkellä eduskunnassa."

Maanantai-illan A-studiossa pääministeri Juha Sipilä ilmoitti, että jos sote-uudistus lykkääntyy, tuo hallitus asian eduskuntaan hallituksen tiedonantona. Tuon tiedonannon päätteeksi pidetään aina luottamusäänestys, eli eduskunta olisi äänestänyt hallituksen luottamuksesta.

Yhden yön aikana Sipilän menettelytapa vaihtui pääministerin ilmoitukseksi. Siitä pidetään salissa keskustelu, mutta ei luottamusäänestystä.

Kokoomuksen Petteri Orpo puhuu kello 12.30

Petteri Orpo kommentoi sote-uudistuksen tilannetta eduskunnassa kello 12.30. Kokoomukselle tilanne on vaikea, jos se kokee, että uudistuksen viivästyminen uhkaa puolueen tärkeintä tavoitetta eli terveydenhoidon valinnanvapauden toteutumista.

Muutokset tuodaan eduskuntaan pääministerin ilmoituksena. Se tapahtuu huomenna kello 15-17 välillä, jos Sipilä sitä ennen saa hallituspuolueiden sitoumukset, että ne ovat muutosten jälkeen uudistuksen takana.

"Hurjan iso muutos"

"Tämä on hurjan iso muutos tämä lykkääntyminen", Sipilä sanoo. Viivästys tulee Sipilän mukaan maksamaan noin 200 miljoonaa euroa.

Vaalit siirtyvät toukokuulle 2019

Lähdemme hakemaan vaalipäivää maakuntavaaleihin toukokuulta 2019, sanoo pääministeri Juha Sipilä. Sote-uudistus tulisi voimaan vuonna 2021.

Trio eli Juha Sipilän, Petteri Orpon ja Sampo Terhon kolmikko on kokoontunut tänään. Keskusta on kertonut hallituskumppaneille, että puolue haluaa muiden sitoutuvan aikatauluun, jonka mukaan sote tulee voimaan vuonna 2021.

HS:n tietojen mukaan kokoomuksessa asetelma on aiheuttanut epävarmuutta, mutta Orpo on luvannut puolueen sitoutuvan aikatauluun.

Kaikki hallitusryhmät käsittelevät tänään sote-tilannetta ryhmäkokouksissaan klo 17.

Eduskunnan virkamieskunnasta kantautuvien arvioiden perusteella sote-valiokunnan mietintö vaatii kokonaisuudessaan jopa 12 viikon työn, kun lomat otetaan huomioon. Valiokuntien henkilöstö on painanut kevätkauden ajan pitkää päivää ja eräiden tietojen mukaan lakisääteiset ylityötunnitkin ovat jo täynnä. Tästä seuraisi se, että lomat käytännössä täytyy pitää pian. Jatkamalla työtä ensi viikon sote-valiokunta jatkaa työtä viimeiseen realistiseen hetkeen asti. Yksi viikko heinäkuussa ei kuitenkaan mahdollista mietinnön valmistumista.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa kokoustamistaan iltapäivään asti asiantuntijakuulemisilla. On epätodennäköistä, että tänään enää mitään suurempaa informaatiota valiokunnasta tulee. Aikatauluista päätettiin heti aamulla ja se on käytännössä ollut tämän päivän suurin anti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Sote-uudistus
 • Eduskunta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  4. 4

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  5. 5

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  6. 6

   Anttilan konkurssin jäljiltä saataviaan kaipaa edelleen 1 500 kuluttajaa, sadat jäämässä ilman rahojaan

  7. 7

   Lukittu mökkitie voi maksaa ihmishengen – pelastus­viranomaisten kulkua ei tule estää

  8. 8

   Kertotaulun tankkausta ja ruotsin epäsäännöllisiä verbejä 70 euron tuntihintaan – maailmalla miljardiluokkaan paisunut yksityisopetusbisnes on rantautumassa Suomeenkin

  9. 9

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  10. 10

   Weekend-festivaalin järjestäminen Hietaniemessä ei ollut viisasta: Näin omin silmin, kun nuoret juoksivat hautojen yli turvamiehiä karkuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  2. 2

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  3. 3

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  4. 4

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  5. 5

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  6. 6

   ”Menetin 25 Facebook-kaveria, kun sanoin sen” – Ruotsidemokraateille vyöryy ääniä Ruotsin ”ruostevyöhykkeeltä”, mutta kun Pär Åhrlin kertoi yhden niistä olevan hänen, kaverit kaikkosivat

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset sopimus­juristit olivat ovelampia kuin amerikkalainen jätti­yhtiö, ja se pelasti Uuden­kaupungin auto­tehtaan – Tällainen on Valmet Automotiven ihmeellinen tarina

  8. 8

   Syntyvyyden laskuun löytyi uusi selitys: Vanhempien uupumus vaikuttaa lapsitoiveisiin

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  7. 7

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  8. 8

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää