Politiikka |HS seuraa

Kaikki hallituspuolueet hyväksyivät sote-lykkäyksen – pääministeri Sipilä: ”Tärkeintä on saada se maaliin”

Näillä näkymin sote-uudistus siirtyy vuoteen 2021 ja maakuntavaalit toukokuulle 2019. Lykkäyksen hintalappu on noin 200 miljoonaa euroa.

HS:n seuranta päättyy

Pääministeri Juha Sipilä vahvisti, että kaikki hallituspuolueet ovat nyt antaeet tukensa sote-uudistuksen uudelle aikataululle. Sipilä piti Terhon ehdotusta kaikkien kolmen vaalin järjestämisestä samaan aikaan mahdollisena, mutta antoi asian enemmänkin eduskunnan käsiteltäväksi.

Sipilä pitää myös mahdollisena, että kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden ulkoistuksia rajoittavaa lakia jatketaan nyt, kun sote-uudistus lykkääntyy. Ulkoistusten suuruutta rajoitettiin lailla viime joulukuussa. Tällä hetkellä Sipilän mukaan ei ole puhuttu muusta kuin rajoituslain jatkamisesta.

Huomenna keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa noin kello 15 alkaen Sipilä antaa eduskunnalle pääministerin ilmoituksen sote-uudistuksen lykkääntymisestä. Sitä seuraavat jokaisen ryhmän ryhmäpuheenvuorot, jotka kestävät viisi minuuttia kappale.

HS seuraa sote-keskustelua huomenna. Tältä erää HS:n liveseuranta päättyy tähän.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kaikkonen kertoi, että keskustassa hyväksyttiin uudistuksen uusi aikataulu yksimielisesti. Kaikkosen mukaan ryhmän käymä keskustelu oli "avoin ja rehellinen". Keskustan kokous venyi kokoomusta pidempään.

Myös keskustan ryhmä antoi tukensa sotelle

Antti Kaikkonen saapui kertomaan, että myös keskustan eduskuntaryhmä hyväksyi sote-uudistuksen uuden aikataulun. Näin ollen kaikki hallituspuolueet ovat nyt antaneet tukensa uudistukselle.

Vielä siis odotellaan keskustan ryhmähuoneella pääministeri Juha Sipilää.

Susanna Koski sanoi, ettei sote-uudistuksessa ole tullut esiin mitään, mikä muuttaisi hänen kantansa. Koski on ilmoittanut äänestävänsä uudistusta vastaan.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen sanoi keskustelun ryhmässä keskittyneen lähinnä vuoden 2020 sote-pilottien kustannuksiin sekä maakuntavaalien ajankohtaan toukokuussa 2019. Kritiikkiä uudistusta kohtaan ei hänen mukaansa kokouksessa kuultu.

Terho: Soten jatkuva vatvominen on hanurista

”Sinisten mielestä tämän asian jatkuva vatvominen on suoraan sanottuna aivan hanurista. Kukaan ei toivo, että tämä venyy, mutta kun se pakon edestä venyy, siniset ovat hyväksyneet tämän tosiasian”, Terho sanoi toimittajille.

Kokoomus hyväksyi sote-lykkäyksen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan keskustelu ryhmäkokouksessa oli hyvähenkistä. Hänen mukaansa sote-kantaansa eivät emmi muut kuin Susanna Koski ja Elina Lepomäki. Muu eduskuntaryhmä hyväksyi muutokset uudistukseen.

Siniset puoltavat soten lykkäämistä ja esittävät ensi vuoden vaaleja yhdistettäväksi

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kertoo sinisten hyväksyneen yksimielisesti muutokset sote-uudistuksen aikatauluun.

Siniset esittävät samalla ensi vuoden kaikkien kolmien vaalien yhdistämistä. Puolueen puheenjohtaja Sampo Terhon mukaan eduskuntavaalit siis siirrettäisiin toukokuulle 2019 maakuntavaalien ja eurovaalien yhteyteen.

Orpon ja Sipilän kanssa Terho ei kertonut aiheesta keskustelleensa, vaan tämä on puolueen oma ehdotus. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi tosin heti perään kokoomuksen ryhmähuoneen ulkopuolella, ettei vaalien yhdistäminen häntä innosta.

Kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmien ovien edessä parveilee toimittajia laumaksi asti.

Sinisten oven edessä on kolme toimittajaa ja yksi kuvaaja.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kokoontuivat koolle viiden aikaan. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen odottaa keskustelua, muttei välttämättä vilkasta sellaista. Hänen mukaansa soten lykkääntymistä on ounasteltu jo muutama viikko.

”Eihän tämä aikataulu käytännössä yllätys ollut”, Jokinen sanoi ennen ryhmäkokousta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi odottavansa keskustan ryhmässä keskustelua siitä, mitä uudistuksen lykkääntyminen käytännössä tarkoittaa: vaalien pitämistä vuonna 2019, kustannusten lisääntymistä vuodelle 2020 ja uudistuksen lykkääntymistä vuodelle 2021. Hän uskoi hallituskumppaneiden olevan sitoutuneita muutoksiin.

Eduskuntatalon viidennessä kerroksessa odotellaan hallituspuolueiden eduskuntaryhmien kokousten alkamista kello 17 aikaan.

Ainakaan kokoomuksen eduskuntaryhmän kokous ei välttämättä kestä pitkään. Valtiovarainministeri Petteri Orpo joutuu tiettävästi poistumaan paikalta puoli kuuden aikaan.

Vesittääkö seuraava hallitus uudistuksen?

Voiko seuraava hallitus vesittää uudistuksen, kun sen läpivienti viivästyy? Orpon mukaan uudistuksen kaataminen olisi hyvin poikkeuksellista, muutokset siihen ovat eri asia. "Kaikki haluavat tämän uudistuksen", Orpo sanoo.

Orpo: Syyskauden pitää riittää uudistuksen läpivientiin

Orpon mukaan lykkäys antaa riittävästi lisäaikaa uudistukselle. Niin paljon työtä on jo hänen mukaansa tehty. Eduskunnan syyskauden tulisi Orpon mukaan riittää uudistuksen läpivientiin.

Orpo: Kokoomus on yhä sitoutunut uudistukseen

"Kokoomus on sitoutunut tähän uudistukseen. On ollut ja on jatkossakin", Orpo sanoo.

Uskooko Orpo, että kokoomuksen eduskuntaryhmä hyväksyy uuden aikataulun?

”Kyllä minä uskon. Tämä on ollut jo jonkun aikaa nähtävissä, että 2020-aikataulu on hyvin haastava.”

Orpon mukaan voi olla jopa hyvä, että uudistukselle tulee lisäaikaa.

Orpo toteaa karut tosiasiat alkuun

"Olemme hallituksen trion kanssa todenneet sen tosiasian, että uudistus siirtyy vuodella eteenpäin vuoteen 2021", Orpo sanoo. "Tavoite on, että syysistuntokauden aikana päästään maaliin."

Mitä Orpo sanoo?

Petteri Orpon kommentteja odotetaan millä hetkellä hyvänsä. Olennaista on se, miten itsevarma Orpo on riviensä suoruudesta uudessa tilanteessa. Monet kokoomuksen edustajat ovat alkaneet suhtautua sote-uudistukseen epäilevästi.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindman katsoo, että Sipilä ja hallitus joutuivat asiassa perääntymään. Lindtmanin mukaan näyttää siltä, ettei hallitus uskalla tuoda esitystään eduskunnan eteen."

"Puolitoista viikko pääministeri sanoi, että ilmoitus ei sovi tähän tilanteeseen, koska asian käsittely on vielä kesken. Eilen sanottiin tiedonannosta, joka päättyy luottamuslauseäänestykseen, ja tänään sanottiinkin, ettei anneta tiedonantoa."

"Nyt emme tiedä, löytyykö näille suunnitelmille eduskunnan tukea edes hallituspuolueiden riveistä."

Jännitys sote-uudistuksen ympärillä säilyy Lindtmanin mukaan syksyyn asti, jolloin sote-lakipaketista eduskunnassa äänestetään.

Lindtmanilta tiedusteltiin, miksei oppositio tekisi asiassa välikysymystä ja testaisi näin hallituksen luottamusta, mutta hän ei antanut tarkkaa vastausta kysymykseen.

"Oppositiosta on tehty hallitukselle sote-pilotteihin liittyen kysymys. Se on tällä hetkellä eduskunnassa."

Maanantai-illan A-studiossa pääministeri Juha Sipilä ilmoitti, että jos sote-uudistus lykkääntyy, tuo hallitus asian eduskuntaan hallituksen tiedonantona. Tuon tiedonannon päätteeksi pidetään aina luottamusäänestys, eli eduskunta olisi äänestänyt hallituksen luottamuksesta.

Yhden yön aikana Sipilän menettelytapa vaihtui pääministerin ilmoitukseksi. Siitä pidetään salissa keskustelu, mutta ei luottamusäänestystä.

Kokoomuksen Petteri Orpo puhuu kello 12.30

Petteri Orpo kommentoi sote-uudistuksen tilannetta eduskunnassa kello 12.30. Kokoomukselle tilanne on vaikea, jos se kokee, että uudistuksen viivästyminen uhkaa puolueen tärkeintä tavoitetta eli terveydenhoidon valinnanvapauden toteutumista.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Sote-uudistus
 • Eduskunta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  3. 3

   Helsinkiläinen opettaja kosketteli oppilaitaan ja lähetteli kuvia sukupuolielimestään – Tuomittiin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen

  4. 4

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  5. 5

   Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

  6. 6

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  7. 7

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  8. 8

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  9. 9

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  6. 6

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  7. 7

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  8. 8

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää