Politiikka |HS seuraa

Kaikki hallituspuolueet hyväksyivät sote-lykkäyksen – pääministeri Sipilä: ”Tärkeintä on saada se maaliin”

Näillä näkymin sote-uudistus siirtyy vuoteen 2021 ja maakuntavaalit toukokuulle 2019. Lykkäyksen hintalappu on noin 200 miljoonaa euroa.

HS:n seuranta päättyy

Pääministeri Juha Sipilä vahvisti, että kaikki hallituspuolueet ovat nyt antaeet tukensa sote-uudistuksen uudelle aikataululle. Sipilä piti Terhon ehdotusta kaikkien kolmen vaalin järjestämisestä samaan aikaan mahdollisena, mutta antoi asian enemmänkin eduskunnan käsiteltäväksi.

Sipilä pitää myös mahdollisena, että kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden ulkoistuksia rajoittavaa lakia jatketaan nyt, kun sote-uudistus lykkääntyy. Ulkoistusten suuruutta rajoitettiin lailla viime joulukuussa. Tällä hetkellä Sipilän mukaan ei ole puhuttu muusta kuin rajoituslain jatkamisesta.

Huomenna keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa noin kello 15 alkaen Sipilä antaa eduskunnalle pääministerin ilmoituksen sote-uudistuksen lykkääntymisestä. Sitä seuraavat jokaisen ryhmän ryhmäpuheenvuorot, jotka kestävät viisi minuuttia kappale.

HS seuraa sote-keskustelua huomenna. Tältä erää HS:n liveseuranta päättyy tähän.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kaikkonen kertoi, että keskustassa hyväksyttiin uudistuksen uusi aikataulu yksimielisesti. Kaikkosen mukaan ryhmän käymä keskustelu oli "avoin ja rehellinen". Keskustan kokous venyi kokoomusta pidempään.

Myös keskustan ryhmä antoi tukensa sotelle

Antti Kaikkonen saapui kertomaan, että myös keskustan eduskuntaryhmä hyväksyi sote-uudistuksen uuden aikataulun. Näin ollen kaikki hallituspuolueet ovat nyt antaneet tukensa uudistukselle.

Vielä siis odotellaan keskustan ryhmähuoneella pääministeri Juha Sipilää.

Susanna Koski sanoi, ettei sote-uudistuksessa ole tullut esiin mitään, mikä muuttaisi hänen kantansa. Koski on ilmoittanut äänestävänsä uudistusta vastaan.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen sanoi keskustelun ryhmässä keskittyneen lähinnä vuoden 2020 sote-pilottien kustannuksiin sekä maakuntavaalien ajankohtaan toukokuussa 2019. Kritiikkiä uudistusta kohtaan ei hänen mukaansa kokouksessa kuultu.

Terho: Soten jatkuva vatvominen on hanurista

”Sinisten mielestä tämän asian jatkuva vatvominen on suoraan sanottuna aivan hanurista. Kukaan ei toivo, että tämä venyy, mutta kun se pakon edestä venyy, siniset ovat hyväksyneet tämän tosiasian”, Terho sanoi toimittajille.

Kokoomus hyväksyi sote-lykkäyksen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan keskustelu ryhmäkokouksessa oli hyvähenkistä. Hänen mukaansa sote-kantaansa eivät emmi muut kuin Susanna Koski ja Elina Lepomäki. Muu eduskuntaryhmä hyväksyi muutokset uudistukseen.

Siniset puoltavat soten lykkäämistä ja esittävät ensi vuoden vaaleja yhdistettäväksi

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kertoo sinisten hyväksyneen yksimielisesti muutokset sote-uudistuksen aikatauluun.

Siniset esittävät samalla ensi vuoden kaikkien kolmien vaalien yhdistämistä. Puolueen puheenjohtaja Sampo Terhon mukaan eduskuntavaalit siis siirrettäisiin toukokuulle 2019 maakuntavaalien ja eurovaalien yhteyteen.

Orpon ja Sipilän kanssa Terho ei kertonut aiheesta keskustelleensa, vaan tämä on puolueen oma ehdotus. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi tosin heti perään kokoomuksen ryhmähuoneen ulkopuolella, ettei vaalien yhdistäminen häntä innosta.

Kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmien ovien edessä parveilee toimittajia laumaksi asti.

Sinisten oven edessä on kolme toimittajaa ja yksi kuvaaja.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kokoontuivat koolle viiden aikaan. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen odottaa keskustelua, muttei välttämättä vilkasta sellaista. Hänen mukaansa soten lykkääntymistä on ounasteltu jo muutama viikko.

”Eihän tämä aikataulu käytännössä yllätys ollut”, Jokinen sanoi ennen ryhmäkokousta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi odottavansa keskustan ryhmässä keskustelua siitä, mitä uudistuksen lykkääntyminen käytännössä tarkoittaa: vaalien pitämistä vuonna 2019, kustannusten lisääntymistä vuodelle 2020 ja uudistuksen lykkääntymistä vuodelle 2021. Hän uskoi hallituskumppaneiden olevan sitoutuneita muutoksiin.

Eduskuntatalon viidennessä kerroksessa odotellaan hallituspuolueiden eduskuntaryhmien kokousten alkamista kello 17 aikaan.

Ainakaan kokoomuksen eduskuntaryhmän kokous ei välttämättä kestä pitkään. Valtiovarainministeri Petteri Orpo joutuu tiettävästi poistumaan paikalta puoli kuuden aikaan.

Vesittääkö seuraava hallitus uudistuksen?

Voiko seuraava hallitus vesittää uudistuksen, kun sen läpivienti viivästyy? Orpon mukaan uudistuksen kaataminen olisi hyvin poikkeuksellista, muutokset siihen ovat eri asia. "Kaikki haluavat tämän uudistuksen", Orpo sanoo.

Orpo: Syyskauden pitää riittää uudistuksen läpivientiin

Orpon mukaan lykkäys antaa riittävästi lisäaikaa uudistukselle. Niin paljon työtä on jo hänen mukaansa tehty. Eduskunnan syyskauden tulisi Orpon mukaan riittää uudistuksen läpivientiin.

Orpo: Kokoomus on yhä sitoutunut uudistukseen

"Kokoomus on sitoutunut tähän uudistukseen. On ollut ja on jatkossakin", Orpo sanoo.

Uskooko Orpo, että kokoomuksen eduskuntaryhmä hyväksyy uuden aikataulun?

”Kyllä minä uskon. Tämä on ollut jo jonkun aikaa nähtävissä, että 2020-aikataulu on hyvin haastava.”

Orpon mukaan voi olla jopa hyvä, että uudistukselle tulee lisäaikaa.

Orpo toteaa karut tosiasiat alkuun

"Olemme hallituksen trion kanssa todenneet sen tosiasian, että uudistus siirtyy vuodella eteenpäin vuoteen 2021", Orpo sanoo. "Tavoite on, että syysistuntokauden aikana päästään maaliin."

Mitä Orpo sanoo?

Petteri Orpon kommentteja odotetaan millä hetkellä hyvänsä. Olennaista on se, miten itsevarma Orpo on riviensä suoruudesta uudessa tilanteessa. Monet kokoomuksen edustajat ovat alkaneet suhtautua sote-uudistukseen epäilevästi.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindman katsoo, että Sipilä ja hallitus joutuivat asiassa perääntymään. Lindtmanin mukaan näyttää siltä, ettei hallitus uskalla tuoda esitystään eduskunnan eteen."

"Puolitoista viikko pääministeri sanoi, että ilmoitus ei sovi tähän tilanteeseen, koska asian käsittely on vielä kesken. Eilen sanottiin tiedonannosta, joka päättyy luottamuslauseäänestykseen, ja tänään sanottiinkin, ettei anneta tiedonantoa."

"Nyt emme tiedä, löytyykö näille suunnitelmille eduskunnan tukea edes hallituspuolueiden riveistä."

Jännitys sote-uudistuksen ympärillä säilyy Lindtmanin mukaan syksyyn asti, jolloin sote-lakipaketista eduskunnassa äänestetään.

Lindtmanilta tiedusteltiin, miksei oppositio tekisi asiassa välikysymystä ja testaisi näin hallituksen luottamusta, mutta hän ei antanut tarkkaa vastausta kysymykseen.

"Oppositiosta on tehty hallitukselle sote-pilotteihin liittyen kysymys. Se on tällä hetkellä eduskunnassa."

Maanantai-illan A-studiossa pääministeri Juha Sipilä ilmoitti, että jos sote-uudistus lykkääntyy, tuo hallitus asian eduskuntaan hallituksen tiedonantona. Tuon tiedonannon päätteeksi pidetään aina luottamusäänestys, eli eduskunta olisi äänestänyt hallituksen luottamuksesta.

Yhden yön aikana Sipilän menettelytapa vaihtui pääministerin ilmoitukseksi. Siitä pidetään salissa keskustelu, mutta ei luottamusäänestystä.

Kokoomuksen Petteri Orpo puhuu kello 12.30

Petteri Orpo kommentoi sote-uudistuksen tilannetta eduskunnassa kello 12.30. Kokoomukselle tilanne on vaikea, jos se kokee, että uudistuksen viivästyminen uhkaa puolueen tärkeintä tavoitetta eli terveydenhoidon valinnanvapauden toteutumista.

Muutokset tuodaan eduskuntaan pääministerin ilmoituksena. Se tapahtuu huomenna kello 15-17 välillä, jos Sipilä sitä ennen saa hallituspuolueiden sitoumukset, että ne ovat muutosten jälkeen uudistuksen takana.

"Hurjan iso muutos"

"Tämä on hurjan iso muutos tämä lykkääntyminen", Sipilä sanoo. Viivästys tulee Sipilän mukaan maksamaan noin 200 miljoonaa euroa.

Vaalit siirtyvät toukokuulle 2019

Lähdemme hakemaan vaalipäivää maakuntavaaleihin toukokuulta 2019, sanoo pääministeri Juha Sipilä. Sote-uudistus tulisi voimaan vuonna 2021.

Trio eli Juha Sipilän, Petteri Orpon ja Sampo Terhon kolmikko on kokoontunut tänään. Keskusta on kertonut hallituskumppaneille, että puolue haluaa muiden sitoutuvan aikatauluun, jonka mukaan sote tulee voimaan vuonna 2021.

HS:n tietojen mukaan kokoomuksessa asetelma on aiheuttanut epävarmuutta, mutta Orpo on luvannut puolueen sitoutuvan aikatauluun.

Kaikki hallitusryhmät käsittelevät tänään sote-tilannetta ryhmäkokouksissaan klo 17.

Eduskunnan virkamieskunnasta kantautuvien arvioiden perusteella sote-valiokunnan mietintö vaatii kokonaisuudessaan jopa 12 viikon työn, kun lomat otetaan huomioon. Valiokuntien henkilöstö on painanut kevätkauden ajan pitkää päivää ja eräiden tietojen mukaan lakisääteiset ylityötunnitkin ovat jo täynnä. Tästä seuraisi se, että lomat käytännössä täytyy pitää pian. Jatkamalla työtä ensi viikon sote-valiokunta jatkaa työtä viimeiseen realistiseen hetkeen asti. Yksi viikko heinäkuussa ei kuitenkaan mahdollista mietinnön valmistumista.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa kokoustamistaan iltapäivään asti asiantuntijakuulemisilla. On epätodennäköistä, että tänään enää mitään suurempaa informaatiota valiokunnasta tulee. Aikatauluista päätettiin heti aamulla ja se on käytännössä ollut tämän päivän suurin anti.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Sote-uudistus
 • Eduskunta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  4. 4

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

  8. 8

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  9. 9

   Nico Rosberg nosti itsensä suomalaisten F1-voittajien listan ykköseksi – faneilta tyly vastaanotto

  10. 10

   Benettonin perustaja Gilberto Benetton on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  9. 9

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  10. 10

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää