Politiikka

Trumpin ja Putinin huippukokous Suomessa ”työntäisi Helsingin maailmanpolitiikan parrasvaloihin” – lähteiden mukaan Helsinki ehdolla tapaamispaikaksi

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton neuvottelee keskiviikkona Moskovassa kokouksen pitämisestä. Reutersin viranomaislähteen mukaan ”Helsinki on todennäköisin vaihtoehto” tapaamiselle.

Yhdysvaltain viranomaislähteet kertovat, että Helsinkiä harkitaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huippukokouksen pitopaikaksi. Asiasta uutisoivat ainakin Politico sekä uutistoimisto Reuters eri lähteisiin nojaten.

Virallisia päätöksiä huippukokouksen suhteen ei ole lähteiden mukaan tehty. ”Mutta jokainen valmistautuu niin kuin se olisi Helsinki”, lähde kommentoi Politicolle.

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton matkustaa keskiviikoksi Moskovaan keskustelemaan mahdollisesta kokouksesta, kertovat Politico ja venäläinen uutistoimisto Tass.

Tassin mukaan Venäjän ulkoministeriö on aiemmin kertonut, että Boltonin ottaa keskiviikkona vastaan Venäjän korkein diplomaatti Sergei Lavrov.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Reutersin mukaan Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoi viikonloppuna, että Trump todennäköisesti tapaisi Putinin lähiaikoina.

Valkoinen talo ei ole kommentoinut huippukokouksen järjestämistä.

Reutersin nimettömänä pysyttelevän viranomaislähteen mukaan ”Helsinki on todennäköisin vaihtoehto” kokouspaikaksi. Lopullinen päätös riippuu kuitenkin siitä, miten Boltonin neuvottelut Moskovassa sujuvat.

Mahdollinen ajankohta huippukokoukselle on heinäkuun puolivälissä, jolloin Trump matkustaa Eurooppaan.

Tuolloin Trumpin aikatauluun on sovittu Naton huippukokous Brysselissä 11.–12. heinäkuuta.

13. heinäkuuta puolestaan hänen on määrä tavata Britanniassa maan pääministeri Theresa May.

Mikäli tapaaminen ajoittuu kyseiselle ajankohdalle, se on juuri ennen 15. heinäkuuta pelattavaa jalkapallon MM-finaalia.

Toteutuessaan tapaaminen olisi kolmas kerta, kun presidentit istuvat saman neuvottelupöydän ääreen.

Yhdysvaltain ja Venäjän välejä ovat hiertäneet muun muassa Syyrian ja Ukrainan tilanteet sekä Yhdysvaltain sisäinen tutkinta Venäjän mahdollisesta sekaantumista Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Tasavallan presidentin kanslia twiittasi tiistai-iltana, että presidentti Sauli Niinistön mukaan ”Suomi on aina valmis tarjoamaan hyviä palveluksia, jos niitä kysytään”. Muuten kanslia ei suostunut kommentoimaan asiaa.
Aiemmin ainakin Itävaltaa on povattu presidenttien kohtaamispaikaksi. Kesäkuussa sanomalehti The Wall Street Journal uutisoi, että Putin olisi pyytänyt Itävallan liittokansleria järjestämään tapaamisen Trumpin kanssa Wienissä kuluvana kesänä.

”Kertoo arvostuksesta Suomen kansainvälistä asemaa kohtaan”

Helsingin Sanomat tavoitti tiistai-iltana Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen kommentoimaan mahdollista huippukokousta Helsingissä.


Jos tapaaminen toteutuu Helsingissä, millainen merkitys sillä on Suomelle?

”Suomella on perinteitä vaikeissa tilanteissa tällaisten suurvaltatapaamisten järjestämisestä ja nimenomaan Yhdysvaltojen ja varhaisina vaiheina Neuvostoliiton välillä. Se kertoo luottamuksesta”, Tiilikainen sanoo.

”Tapaamispaikka täytyy aina pohtia ja kummankin osapuolen hyväksyä. Kyllä se jonkinlaisesta arvostuksesta Suomen kansainvälistä asemaa kohtaan kertoo. Ainakaan kummallakaan ei ole vahvasti hampaankolossa mitään, minkä vuoksi Helsinki ei voisi olla tapaamispaikka.”

Tiilikaisen mukaan mahdollisen tapaamisen merkitystä ei sovi liioitella. Toistaiseksi ei ole tietoa, onko Suomella ollut asiasta sopimisessa aktiivista roolia vai ovatko suurvaltajohtajat päättäneet keskenään, että Suomi on paikka, johon ”kummatkin nyt ovat tyytyväisiä.”

”Meidän presidenttimme Niinistö on aina sanonut, että Suomi ei etsi välittäjän roolia, mutta on aina valmis tarjoamaan hyviä palveluksia. Vähän sillä viestitetään, että voidaan isännöidä tämmöisiä tapaamisia, jos tarvetta on, mutta ei etsitä siinä minkäänlaista välittäjäosapuolen roolia.”

Presidenttien tapaaminen olisi Tiilikaisesta tärkeä myös Helsingille. Tapaaminen kohdistaisi hetkellisesti koko maailman huomion Helsinkiin ja lisäisi kaupungin tunnettuutta.

”Kyllähän tapaaminen Helsingin maailmanpolitiikan parrasvaloihin työntää. Helsinki on onnistuneesti jättänyt nimensä kansainväliseen politiikkaan monessa yhteydessä”, Tiilikainen toteaa ja mainitsee muun muassa Etyjin päätösasiakirjan.

Niinistö väläytti tapaamista jo viime vuonna

Trumpin ja Putinin tapaaminen Helsingissä nousi esiin jo viime vuoden maaliskuussa, kun Niinistö ilmoitti Suomen ehdottavan Arktisen huippukokouksen järjestämistä kaksivuotisella Arktisen neuvoston puheenjohtajakaudellaan.

Neuvoston kahdeksan jäsenmaan joukossa ovat sekä Venäjä että Yhdysvallat. Tuolloin Putin kehui Suomea huippukokouspaikkana muttei nähnyt välitöntä syytä pikaiseen tapaamiseen.

Niinistö yritti myös toissa kesänä synnyttää keskustelua Venäjän ja lännen välille, kun hän esitti Putinille Itämeren lentoturvallisuuden parantamista vähentämällä Venäjän sotilaskoneiden niin sanottuja pimeitä lentoja.

Lopulta Venäjä ja Nato sopivat lentoturvallisuushankkeen palauttamisesta kansainvälisen siviili-ilmailuliiton Icaon käsittelyyn.

Helsinki on aiemminkin ollut suurvaltojen huipputapaamisten paikkana. Vuonna 1975 Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford tapasi Helsingissä neuvostojohtaja Leonid Brežnevin, vuonna 1990 puolestaan presidentti George H. W. Bush tapasi Mihail Gorbatšovin ja vuonna 1997 Bill Clinton tapasi Borin Jeltsinin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suurvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  4. 4

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  5. 5

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Kyyti paljastui epämääräiseksi Taksi Helsinki -kopioksi

  6. 6

   Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

  7. 7

   Järjestö: Lesboksen pakolaisleirillä jopa lapset ovat yrittäneet itsemurhaa – ”En ole koskaan nähnyt samanlaista kärsimystä”

  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  10. 10

   Kahdeksan ihmistä sai tuomiot Turun parkkimittarijutussa – työntekijät veivät mittareista satojatuhansia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  6. 6

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  7. 7

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  8. 8

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää