Politiikka |HS seuraa

Pettynyt Sipilä antoi eduskunnalle ilmoituksen soten viivästymisestä – Oppositio suomi hallitusta: oma vika ja ”tulos tai ulos”

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan soten aikatauluviive on pettymys. ”Parempaan on pystyttävä jatkossa”, hän sanoi ilmoituksensa päätteeksi.

Pääministeri Juha Sipilä antoi eduskunnalle keskiviikkoiltapäivällä ilmoituksen sosiaali- ja terveysuudistuksen viivästymisestä.

Sipilä vetosi eduskuntaan, jotta se käsittelisi sote-lait mahdollisimman nopeasti. Pääministeri lähetti terveisensä myös kunnille ja kuntayhtymille.

”Hallitus toivoo kunnilta ja kuntayhtymiltä vielä sitkoa, jotta lisävuodesta ei muodostu markkinavoimien temmellyskenttää”, Sipilä sanoi.

Sipilä lopetti puheensa toteamalla, että kaikkien on katsottava peiliin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aikatauluviive on kieltämättä pettymys. Meidän kaikkien, myös minun, on katsottava peiliin. Parempaan on pystyttävä jatkossa”, Sipilä sanoi.


Pääministerin ilmoitusta seurasi eduskuntaryhmien puheenvuoroja.

Oppositio suomi hallitusta kovalla kädellä. Opposition pääviesti oli, että uudistuksen viivästys oli hallituksen oma vika. Useampi opposition edustaja mainitsi puheenvuorossaan, että valiokunnalle annettu aikataulu oli liian tiukka.

"Vaikka [sote]valiokunta olisi juossut piikkarit jalassa, se ei olisi riittänyt", sanoi kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vaati uudistuksen kannalta keskeiselle sosiaali- ja terveysvaliokunnalle työrauhaa ja riittävää aikaa lakien käsittelylle.

Kuten aiemminkin, kritiikkiä tuli myös ”lehmänkaupoista”, jotka moni oppositiopuolueen edustaja mainitsi. Lehmänkaupoilla viitataan siihen, että keskusta ja kokoomus sopivat keskenään maakunnista ja valinnanvapaudesta.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne piikitteli hallitusta siitä, että hallitus ei antanutkaan tiedonantoa, vaan ilmoituksen.

"Ei tarvitse kovin pitkään arvuutella, miksi hallitus ei uskaltanut mittauttaa luottamustaan", Rinne sanoi.

”Tulos tai ulos”, Rinne päätti puheenvuoronsa.

Ryhmien puheenvuorojen jälkeen eduskunta kävi vilkkaan ja tunteikkaan keskustelun.

Hallitus syytti oppositiopuolueita siitä, että nämä keskittyvät kritisoimaan prosessin ongelmia, eivätkä esitä omia vaihtoehtojaan.

Opposition edustajat eivät näitä syytteitä ole nielleet. Muun muassa vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto huomautti, että vihreät on useaan otteeseen ehdottanut omia vaihtoehtojaan.

Hallitus puolusti salissa opposition markkinamalliksi kutsumaa valinnanvapautta sillä, että se laittaa kansalaiset samalle viivalle. Nykyään yksityiset terveyspalvelut ovat mahdollisia vain niille, jotka niistä pystyvät maksamaan.

Tämä kirvoitti salissa kiivasta puhetta. Useat opposition edustajat vaativat hallitusta vastaamaan kysymykseen: ”Mitä maksaa?”

Esimerkiksi Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaati pääministeriltä vastausta siihen, kuinka paljon suomalainen tulevaisuudessa joutuu lääkärikäynnistä pulittamaan. Asiakasmaksulain uudistus ei ole vielä tullut eduskuntaan.

Keskustelu päättyi Sipilän puheenvuoroon, jossa tämä antoi ymmärryksensä kritiikin kohteena olleelle sote-valiokunnalle.

"Otan nöyränä vastaan sen valiokunnasta tulleen kritiikin, että tällä on ollut liian kiire", pääministeri sanoi.


Hallituspuolueet antoivat eilen hyväksyntänsä sote-uudistuksen uudelle aikataululle. Sote siirtyy vuodella aiemmasta suunnitelmasta, vuoteen 2021.

Lue täältä, mitä seurauksia lykkääntymisellä voi olla.

Viivästys tarkoittaa ainakin sitä, ettei maakuntavaaleja saada järjestettyä alkuvuodesta 2019. Sipilä kertoi eilen, että todennäköinen vaalipäivä olisi toukokuussa 2019.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ilmoitti eilen aikataulusta, jossa se käsittelee uudistuksen lakipakettia. Valiokunnan aikataulun kuultuaan Sipilä totesi, että se on liian tiukka, jotta uudistus voisi astua voimaan vuoden 2020 alussa. Hallituspuolueet kokoustivat eilen ja päättivät tukea uutta suunnitelmaa.

HS seurasi pääministerin ilmoitusta hetki hetkeltä.


Oikaisu 27.6.2018 kello 17.17. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että kaikki eduskuntaryhmät olisivat saaneet puheenvuoron pääministerin ilmoituksen jälkeen.

Live-seuranta loppuu

Pääministerin ilmoitus on nyt annettu, ja eduskunta on käynyt asiasta vilkkaan keskustelun.

HS:n live-seuranta eduskunnasta loppuu tähän. Kiitos seuraamisesta!

Keskustelu päättyi Sipilän puheenvuoroon

Pääministeri Juha Sipilä käytti viimeisen puheenvuoron.

Sipilä osoitti ymmärrystä sote-valiokunnalle: "Otan nöyränä vastaan sen valiokunnasta tulleen kritiikin, että tällä on ollut liian kiire."

Loppuun Sipilä totesi, että sotea on yritetty tehdä 13 vuotta, ja sitä on ollut tekemässä monta hallitusta. Lopuksi hän kiitti "sote-sotureita", jotka ovat puurtaneet pitkää päivää soten hyväksi.

"Mitä maksaa?"

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaatii pääministeriä "vielä tänään" vastaamaan siihen, mitä suomalaiselle kansalaiselle tulevaisuudessa maksaa mennä hoitoon.

"Niin, mitä maksaa?" kuuluvat huudot salista.

Myös Sari Essayah (kd) tivaa tietoa asiakasmaksuista.

"Millaisen asiakasmaksulain uudistuksen olemme saamassa, ja milloin sen saamme? Se on koko rahoituksen ja kansalaisten maksukyvyn kannalta keskeinen lakiuudistus, eikä sitä ole vielä eduskunnassa."

Kiuru puolustaa valiokuntaa

Sote-valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (Sdp) sanoo puheenvuorossaan, että viivästys ei johdu valiokunnasta.

"Teemme töitä 12-kertaisella aikataululla normaaliin aikatauluun verrattuna, aamusta iltaan."

Kiuru muistuttaa, että työ on kesken. Viimeksi tänään on tullut uusia pykäliä ministeriöstä.

Hallitus ja oppositio väittelevät valinnanvapaudesta

Oppositio kritisoi "markkinamallia" eli valinnanvapautta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) korosti puheenvuorossaa, että valinnanvapaudella pyritään nimenomaan siihen, että hoitoonpääsy ei "katsoisi lompakon paksuutta".

"Mitä maksaa?" kyseli Timo Harakka (Sdp) paikaltaan ja levitteli käsiään.

Salissa väitellään "vaihtoehdoista" ja "prosessista"

Salissa on käyty nyt eniten keskustelua "prosessista" ja vaihtoehdoista.

Hallituksen puolelta on kritisoitu sitä, että oppositio tarttuu vain uudistuksen prosessin ongelmiin, eikä ole esittänyt omia vaihtoehtoja itse soten sisältöön.

Opposition edustajat eivät näitä syytteitä ole nielleet. Muun muassa Touko Aalto huomautti, että vihreät on useaan otteeseen ehdottanut omia vaihtoehtojaan.

Eduskunta debatoi

Eduskunta käy nyt keskustelua annetusta ilmoituksesta ja puheenvuoroista.

Saarikko vastaa eduskunnalle

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) myöntää, että sote-uudistuksen valmistelu ei ole "aina ollut tyylikästä".

Saarikko kritisoi oppositiopuolueita "markkinamalli"-sanasta.

"Miten voi avata markkinat maassa, jossa ne ovat jo avoinna?" Saarikko kysyy. Hän viittaa siihen, että moni suomalainen käyttää jo nyt yksityisiä terveyspalveluja.

Ryhmien puheet on kuultu

Eduskuntaryhmien puheet on nyt pidetty. Nyt kuullaan hallituspuolueiden edustajien vastauksia.

Oppositio: kiire on hallituksen oma vika

Kristillisdemokraattien Peter Östman tiivistää kaikkien oppositiopuolueiden yhteisen kannan aikatauluista. Oppositiopuolueiden mukaan tällä viikolla esillä ollut kiire lakien käsittelyssä on hallituksen oma vika.

"Vaikka [sote]valiokunta olisi juossut piikkarit jalassa, se ei olisi riittänyt", Östman julisti.

"Hyvin sanottu!" kuului demareiden leiristä.

Rkp:n Henriksson vaatii nofitikaatiota

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kiittelee sote-valiokuntaa sen tekemästä aikataulupäätöksestä. Hän peräänkuuluttaa työrauhaa ja riittävää aikaa lakien käsittelylle.

"Maamme ei ole missään poikkeustilassa", Henriksson toteaa.

Henriksson vaatii myös valinnanvapauslain EU-notifiointia. Se tarkoittaa sitä, että ennen valinnanvapauslain hyväksymistä sen yhteensopivuus EU-lakien kanssa tulisi varmistaa. Hallitus on aiemmin kertonut, että se ei aio tehdä notifikaatiota.

Oppositio jatkaa kovaa kritiikkiä

Perussuomalaisten ryhmän puheenjohtajan Leena Meren mukaan hallitusta on kiinnostanut enemmän "kähmintä" kuin suomalaisten kansanterveys.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto toteaa, että alun perin hallitusohjelman askelmerkit näyttivät hänenkin mielestä vielä hyviltä. Hänen mukaansa hallitus ei kuitenkaan noudattanut alkuperäisiä sote-suunnitelmia, vaan ryhtyi "suhmuroimaan". Hän viittaa samaan "lehmänkauppaan", kuin Rinne.

Aalto syyttää etenkin kokoomuksen halua avata markkinat "hallitsemattomasti" yksityisille toimijoille.

Lehmänkaupasta puhuu myös vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen. Pekonen peräänkuuluttaa Aallon tavoin verotusoikeutta maakunnille ja luopumista "markkinamallista".

Sinisten Simon Elo puolustaa sote-uudistusta

Elo kritisoi oppositiota, etenkin demareita.

"Punaiset puhuvat, siniset tekevät", heittää Simon Elo ja aiheuttaa salissa naurunremakan.

Rinteeltä kovaa kritiikkiä

Oppositiojohtaja Antti Rinne (Sdp) suomii hallitusta:

"Ilman keskustan ja kokoomuksen lehmänkauppaa sote-uudistus olisi jo valmis."

Rinne kritisoi hallitusta epärealistisen aikataulun asettamisesta ja sote-valiokunnan painostuksesta. Rinne antaa piikin myös tiedonannon vaihtumisesta pääministerin ilmoitukseen.

"Ei tarvitse kovin pitkään arvuutella, miksi hallitus ei uskaltanut mittauttaa luottamustaan."

Rinteen mukaan nykyisen hallituksen toimintakyvystä "ei ole paljon jäljellä".

Eduskuntaryhmien puheet

Nyt on käynnissä eduskuntaryhmien puheet. Ensimmäisenä aloitti Antti Kaikkonen, keskustan ryhmän puheenjohtaja.

Pääministerin ilmoitus on annettu

"Meidän kaikkien, myös minun, on katsottava peiliin", lopetti Sipilä puheensa.

Sipilä vetosi eduskuntaan, jotta se käsittelisi sote-lait mahdollisimman nopeasti. Hän korosti, että kansalaisten täytyy saada tietää, milloin maakuntavaalit järjestetään. Myös julkisen sektorin työntekijöiden kuuluu saada tietoa työkentästään.

"Hallitus toivoo kunnilta ja kuntayhtymiltä vielä sitkoa, jotta lisävuodesta ei muodostu markkinavoimien temmellyskenttää."

Pääministeri totesi, että uudistus viivästyy. Erityisesti demareiden ja vasemmiston puolelta kuului tässä kohtaa tyytymättömiä ääniä.

Sipilä puhuu eduskunnalle sote-uudistuksen tavoitteista: menojen hillitsemisestä, hoitoonpääsyn parantamisesta ja tasa-arvoisesta hoidosta. Soten avulla yritetään hillitä kustannuksia ja helpottaa kestävyysvajetta 3 miljardilla eurolla.

Pääministerin ilmoitus

Pääministeri Juha Sipilä antaa nyt ilmoituksensa.

Äänestykset käynnissä, pääministerin ilmoitusta odotetaan

Täysistunto on edennyt äänestyksillä päivän istunnon asioista. Sali on lähes täynnä kansanedustajista, vain harva tuoli on tyhjillään. Vielä odotellaan päivän kohokohtaa, eli pääministerin ilmoitusta.

Täysistunto on alkanut

Ohjelmassa keskiviikon täysistunnossa on ensin muun muassa lisätalousarviota, julkisen talouden suunnitelmaa ja varhaiskasvatuslakeja. Sitten vauhtiin pääsee päivän odotetuin asia: pääministerin ilmoitus maakunta- sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen siirtymisestä. Odotamme tämän keskustelun alkavan noin kello 15, mutta se voi alkaa myös aiemmin tai myöhemmin muiden asioiden edistymisestä riippuen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Idyllisessä Hermannissa syttyi sota, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle – Poliisi saapui turvaamaan rauhaa

  5. 5

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  6. 6

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  7. 7

   Maailman korkeimmasta rakennuksesta tuli puolivalmis ikuisuusprojekti, joka hädin tuskin etenee – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  8. 8

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  9. 9

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  10. 10

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää