Politiikka

Jyrki Katainen jättää politiikan, Stubbille voi avautua tie EU-komission puheenjohtajuustaistoon – Orpo: ”Alex hallitsee sen maailman erinomaisesti”

Nyt on Jyrki Kataisen vaimon Mervi Kataisen vuoro ”kokeilla siipiään” politiikassa. Mervi Katainen toivoo pääsevänsä kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi, Jyrki Kataista kiinnostavat elinkeinoelämä ja järjestöt.

Bryssel

Euroopan komission varapuheenjohtaja ja Suomen entinen pääministeri Jyrki Katainen, 46, jättää politiikan. Hän ei aio pyrkiä komission puheenjohtajaksi ensi keväänä pidettävien europarlamenttivaalien yhteydessä, kuten Brysselissä on pitkään huhuttu.

”Olen miettinyt tätä pitkään ja monista eri näkökulmista ja päätynyt siihen, että en ole näissä kisoissa mukana. Jatkan työtäni täällä tämän kauden loppuun ihan viimeiseen minuuttiin asti [syksyyn 2019]”, Katainen kertoi keskiviikkona suomalaistoimittajille komission päämajassa Brysselissä.

Hän ei myöskään halua palata Suomen politiikkaan. Katainen perusteli päätöstään paljolti perhesyillä.

Hänen vaimonsa Mervi Katainen haluaa lähteä eduskuntavaaliehdokkaaksi kevään 2019 vaaleissa, ja pariskunta on päättänyt, että he eivät halua asua kahdessa eri kaupungissa. Heillä on kaksi pientä tytärtä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos Mervi pääsee ehdokkaaksi, niin sitten kokeillaan niitä siipiä”, Jyrki Katainen sanoi ja kertoi vaimonsa harkinneen ehdolle lähtemistä jo noin viidentoista vuoden ajan.

Valtiotieteiden maisteri Mervi Katainen, 39, kertoi aiemmin kesäkuussa Facebookissa, että hän haluaisi lähteä eduskuntavaalien ehdokkaaksi, jos Uudenmaan kokoomus ottaa hänet listoilleen syksyllä.

”Olen kiinnostunut ehdokkuudesta ja innolla mukana, mikäli kaltaiselleni ehdokkaalle on käyttöä. On erittäin tärkeää, että listalle saadaan osaava ja monipuolinen kokoomusjoukkue”, Mervi Katainen kirjoitti.

Jyrki Katainen sanoo, ettei hän ole aktiivisesti hakenut uusia töitä, mutta haluaa tehdä jotain muuta kuin politiikkaa. Työt kiinnostaisivat mahdollisesti järjestöissä tai elinkeinoelämässä.

”En ole koskaan aikaisemmin ollut tällaisessa tilanteessa, jossa pitää miettiä, mitä muuta tekee kuin politiikkaa. En tiedä, mitä sitä voisi tehdä. Rupean sitä myöhemmässä vaiheessa vähän katselemaan”, Katainen sanoi ja lisäsi, että hänellä voisi terveyden kestäessä olla periaatteessa noin 30 vuotta työelämää jäljellä.

Kataisen päätös tekee nyt tilaa sille mahdollisuudelle, että kokoomus voisi asettaa EU-kuvioissa marinoituneen ja hyvin tunnetun ex-pääministerin Alexander Stubbin mukaan niin sanottuun kärkiehdokastaisteluun. Stubb toimii tätä nykyä Euroopan investointipankin varapääjohtajana.

Sellainen taisto käydään ensi syksynä EU-parlamentin suurimmassa ryhmässä, keskustaoikeistolaisessa EPP:ssä, johon kokoomus kuuluu. Puolueryhmä valitsee ehdokkaansa EPP-kokouksessa 7.–8. marraskuuta Helsingissä.

Stubb kertoi Aamulehden 50-vuotishaastattelussa keväällä, että häntä kiinnostaisi pyrkiä komission puheenjohtajaksi. Se on Euroopan unionin vaikutusvaltaisin virka, jossa on nykyään luxemburgilainen Jean-Claude Juncker.

”Ennen kuin Katainen päättää, mikä hänestä tulee isona, minun ei tarvitse asiasta huolehtia. Jos Jyrki lähtee kärkiehdokkaaksi, tuen häntä. Jos hän ei lähde, menen piirustuspöydän äärelle”, Stubb totesi lehdelle.

Kataisen mukaan Stubbilla on kaikki ne ominaisuudet, joita komission puheenjohtajalta vaaditaan. Hänen mukaansa on kuitenkin kokoomuksen ja erityisesti puheenjohtaja Petteri Orpon tehtävä päättää asiasta.

Kataisen nimi on toistuvasti ollut mukana, kun ”Brysselin kuplassa” juorutaan Junckerin mahdollisesta seuraajasta.

Katainen sanoo, ettei ole varsinaisesti mittauttanut kannatustaan EPP-ryhmässä, mutta kertoo saaneensa monia tuenosoituksia sekä sisarpuolueilta eri puolilta Eurooppaa että EU-parlamentin jäseniltä.

Orpo kertoo keskustelleensa Stubbin kanssa komission puheenjohtajan tehtävästä. Päätöksiä on Orpon mukaan määrä tehdä yhdessä kesän jälkeen.

”Hän olisi erinomainen ehdokas. Hän on itsekin ilmoittanut, että pohtii asiaa ja hyvä niin”, Orpo kertoo Helsingin Sanomille.

Orpo uskoo, että Stubbilla olisi hyvät lähtökohdat komission puheenjohtajan tehtävään. Hän on toiminut pääministerinä, ulkoministerinä, kielitaitoa ei puutu ja Brysselkin on tuttu monesta näkökulmasta. Orpo huomauttaa, että komission maailma on aivan omansa.

”Alex hallitsee sen maailman erinomaisesti”, Orpo sanoo.

Stubb itse sanoi STT:lle, että ”harkintavaihe on vasta alkamassa”. HS ei tavoittanut Stubbia kommentoimaan.

Yleisesti Brysselissä puhutaan, että ranskalainen Michel Barnier, 67, on vahvimmilla EPP-ryhmän kärkiehdokkaaksi. Barnier hävisi kärkiehdokaskisan Junckerille vuonna 2014, mutta on viime aikoina saanut paljon näkyvyyttä ja positiivista julkisuutta johtaessaan komission neuvotteluja Britannian EU-erosta.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että myös seuraavan komission puheenjohtaja tulisi EPP-ryhmästä. Tehtävän saa ryhmä, joka pärjää parhaiten EU-parlamentin vaaleissa, jotka pidetään toukokuussa 2019.

Kataisen mukaan komission puheenjohtajan työ olisi ”maailman mielenkiintoisin työ”, mutta se olisi myös raskasta: pitkää päivää ja paljon matkustamista. Lisäksi se tuuppaisi jälleen Mervi Kataisen toiveet sivuun.

”Vähän tiedossa oleva seikka on se, että jo tämän nykyisen salkkuni tai tehtäväni seurauksena vaimolleni on hyvin vaikea löytää töitä johtuen eturistiriitatyyppisistä asioista”, Katainen sanoi.

Mervi Katainen on toiminut aiemmin esimerkiksi kokoomuksen europarlamentaarikon Henna Virkkusen avustajana ja Espoon sivistystoimen hallintopäällikkönä.

Hän valmistelee parhaillaan väitöskirjaa Helsingin yliopistolle työotsikolla ”Poliitikkojen ja viranhaltijoiden välisen epäluottamuksen vaikutukset poliittiseen päätöksentekoprosessiin”.

Jyrki Katainen päätti kertoa suomalaismedialle tulevaisuudensuunnitelmistaan, koska aikoo kertoa niistä EPP-ryhmän puheenjohtajistossa keskiviikkoiltana. Sieltä tieto vuotanee julkisuuteen muutaman sekunnin sisällä.

Suomen kaikki komissaarit ovat olleet miehiä, kun taas muilla pohjoismailla on ollut useitakin naiskomissaareja. Eikö olisi jo naisen vuoro?

”En halua ottaa Suomen puolesta kantaa, että mies vai nainen. Mutta Suomi ja Ruotsi ovat yhtä huonossa tilanteessa suhteessa komissaarien tasa-arvoon. Ruotsissa mies ei ole koskaan saanut olla komissaari ja Suomessa nainen ei ole koskaan saanut olla komissaari. Pohjoismaissa on tasa-arvossa petraamista kyllä”, Katainen totesi ja sai toimittajat nauramaan.

Oman lisämausteensa Suomen komissaarikuvioihin tuo se, että keväällä 2019 pidetään eduskuntavaalit. Pääministeripuolue on Suomessa tähän asti aina nimittänyt komissaarin. Mielipidekyselyissä vahvin puolue tällä hetkellä on Sdp, äskettäinen HS-gallup näytti.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei halua ottaa kantaa siihen, kuka voisi olla Suomen ehdokas komissaariksi. Hän ei myöskään ota kantaa siihen voisiko Sdp nimittää jonkun muun kuin oman puolueen ehdokkaan komissaariksi.

”Mielestäni on tärkeää, että Suomesta nimettävä komissaari jakaa suomalaiset käsitykset ja arvot unionista. Pitää käydä eduskuntavaalit, joista näkee, mitkä kotimaan poliittiset voimasuhteet ovat”, Rinne sanoo.

Orpon mukaan olisi ”aika erikoista”, jos Sdp eväisi suomalaiselta mahdollisuuden Euroopan vaikutusvaltaisimpaan tehtävään.

”Jos EPP voittaa parlamenttivaalit ja on suurin ryhmä ja saavuttaa komission puheenjohtajuuden ja siihen olisi mahdollisuus suomalaisella nousta, niin kyllä se olisi aika kova juttu Suomen hallitukselta olla eri mieltä”, Orpo sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  2. 2

   Kadulla kävelleiden miesten toisiinsa osuminen johti täydelliseen hermojen menetykseen Aleksis Kiven kadulla – Kovemman kolhun saanut seurasi toista osapuolta rappukäytävään ja yritti tappaa

  3. 3

   Poliisioperaatio Lauttasaaressa: Pitkäpiippuisen aseen ja kookkaan Ruotsin lipun kanssa liikkunut mies otettiin kiinni metroasemalla

  4. 4

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  5. 5

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  6. 6

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  7. 7

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  8. 8

   Keskustan kansanedustajat kutsuttiin ”erittäin tärkeään” kokoukseen Kesärantaan – Myös siniset pitää oman kokouksen

  9. 9

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  10. 10

   Venäläiskaksikko oli ”lomailemassa Lontoossa”, kun he saivat villin idean – entisen agentin myrkytyksestä he eivät kuitenkaan muista mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  8. 8

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää