Politiikka

Alexander Stubb voi olla vahvoilla EU-komission johtoon – Kohtaloksi saattaa kuitenkin koitua sukupuoli, puoluetoverit tai vihanpito Antti Rinteen kanssa

Stubbin komissaarihaaveet elpyivät, kun Jyrki Katainen ilmoitti jättävänsä politiikan ja muuttavansa Suomeen.

Keväällä 2014 silloinen ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) valmistautui jo henkisesti muuttamaan Brysseliin ja aloittamaan työt komissaarina, mutta varmalta tuntunut paikka vietiin häneltä nenän edestä. Silloinen pääministeri Jyrki Katainen ilmoitti huhtikuussa 2014, ettei hae jatkokautta kokoomuksen puheenjohtajana vaan lähtee komissaariksi. Viime vuonna julkaistussa elämäkerrassaan Stubb paljasti olleensa varma siitä, että hänestä tulisi Suomen komissaari.

”Olin työskennellyt komissiossa virkamiehenä. Olin ollut meppinä. Olin työskennellyt Suomen EU-edustustossa. Olin ollut Suomen ulko-, ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri sekä eduskuntavaalien ääniharava. Minulla oli väitöskirja Euroopan integraatiosta. Olin opettanut EU:ta Bruggessa. Kielitaito, kiinnostukset, kansainvälinen verkosto, kokemus – kaikki EU-palaset kohdillaan”, Stubb kertoo kirjassaan.

Tällä viikolla Stubbin komissaarihaaveet elpyivät, ja syynä oli jälleen Kataisen ilmoitus. Katainen ilmoitti jättävänsä politiikan ja muuttavansa Suomeen. Suomen komissaaripaikka on jaossa ensi toukokuun eurovaalien jälkeen.

Eikä vain komissaaripaikka, vaan ensi keväänä Suomi voi tavoitella komission puheenjohtajan pestiä, EU:n vaikutusvaltaisinta tehtävää.
Nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ei aio hakea jatkokautta. Stubb on sanonut olevansa kiinnostunut tehtävästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tie komission päärakennuksen Berlaymontin yläkerroksiin on kuitenkin mutkia täynnä.

Ensimmäinen askel tiellä komission johtoon on niin kutsuttu kärkiehdokasvaali.

Viime eurovaaleissa käyttöön otetun menettelyn mukaan europarlamentin kukin poliittinen ryhmä asettaa vaaleihin oman kärkiehdokkaan, ja vaaleissa eniten ääniä saavan ryhmän kärkiehdokas nousee komission johtoon. Eurooppalaiset puolueet ovat sitoutuneet kärkiehdokasmenettelyyn myös ensi kevään vaaleissa.

Kokoomus kuuluu europarlamentin perinteiseen valtaryhmään EPP:hen, jota pidetään todennäköisenä vaalivoittajana. Siksi EPP:n kärkiehdokkuudesta käydään vielä kova kisa. Stubbin olisi voitettava taakseen EPP:n mepit ja kansalliset puolueet.

Stubbin puolesta puhuu moni tekijä. Hänet tunnetaan Brysselissä laajasti. Kaikki vahvuudet, joita hän kirjassaan luettelee, pitävät paikkansa. Sen jälkeen vahvuuksia on tullut lisääkin: Stubbilla on nyt pääministerikokemusta, jota laajalti pidetään vaatimuksena komission puheenjohtajan tehtävän hoitamiselle.

Maantiede, joka aina vaikuttaa nimityksiin, voi myös suosia Stubbia. Komission puheenjohtaja ei vielä koskaan ole tullut pienestä pohjoisesta maasta. Lisäksi 50-vuotiaanakin Stubb onnistuu esiintymään politiikan nuoremman polven edustajana. Tämä miellyttänee heitä, jotka haluavat EU:n johtoon sukupolvenvaihdoksen.

Ranskalainen konkaripoliitikko,
brexit-neuvotteluja EU:n puolelta johtava ex-komissaari Michel Barnier, jota yleisesti pidetään EPP:n vahvimpana kandidaattina kärkiehdokkaaksi, olisi sen sijaan jälleen yksi harmaahapsinen herra EU:n perustajavaltiosta.

Mutta Stubb olisi silti jälleen yksi herra. Komissiota ei koskaan ole johtanut nainen, ja komission ukkovaltaisuudesta käytiin kovaa keskustelua jo viime vaalien aikaan. Nyt paine vain kasvaa.

EPP:llä on ollut vaikeuksia löytää sopivaa naisehdokasta. Varteenotettavin ehdokas,
Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitė on ulkona pelistä, sillä presidenttinä hän ei voi ottaa puolueen jäsenkirjaa. Sitoutumatonta ehdokasta EPP ei valtapaikalle päästä.

Myös arvot voivat koitua Stubbin kohtaloksi. Jos Stubbin täytyi peitellä liberaaliuttaan jo kokoomuksen puheenjohtajakisassa, EPP:n tasolla tästä voi tulla monin verroin isompi ongelma. Iso osa EPP:stä on hyvin konservatiivista. Kärkiehdokasta ovat valitsemassa saksalaiset kristillisdemokraatit ja delegaatiot eri puolilta Itä-Eurooppaa. Ryhmään kuuluu jopa Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolue.

Myös huhtikuussa pidettävien eduskuntavaalien tulos vaikuttaa siihen, kuka Suomesta lähtee komissioon. Vakiintuneen tavan mukaan pääministeripuolue valitsee Suomen komissaarin. On mahdollista, että suurimmaksi puolueeksi nousee kannatuskyselyissä vahvoilla oleva Sdp.

Ongelma on, että riitaisa hallituskausi rikkoi Stubbin ja Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen välit. Rinne ei keskiviikkona halunnut ottaa kantaa siihen, voisiko puolue nimetä Suomen komissaariksi toisen puolueen jäsenen. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että olisi ”aika kova juttu”, mikäli uusi hallitus estäisi suomalaisen nousemisen komission puheenjohtajan paikalle.


Vielä yhden lisäkierteen kuvioon tuo Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Hänen perustamana La République en marche -puolue osallistuu ensi keväänä historiansa ensimmäisiin eurovaaleihin, eikä puolue kuulu mihinkään nykyisistä eurooppalaisista puolueista. Brysselissä arvuutellaan kovasti, mitä Macron aikoo.

Kokoaako hän eri puolilta Eurooppaa kokonaan uuden poliittisen ryhmän? Liittyykö hän liberaalien Alde-puolueeseen? Macronin liikkeet voivat vielä ravistella eurovaalien vakiintuneita asetelmia, eikä EPP:n vaalivoitto ole kirkossa kuulutettu.

Stubb ei ole vielä vahvistanut, lähteekö hän hakemaan EPP:n kärkiehdokkuutta. Päätöksen hän on luvannut tehdä elokuun jälkeen. EPP valitsee kärkiehdokkaan kokouksessaan Helsingissä 8. marraskuuta.

Fakta

Näin komission puheenjohtaja valitaan


 Komission puheenjohtajan valintamenettelyä ei ole virallisesti määritelty tarkasti.

 Vuoden 2014 eurovaalien yhteydessä otettiin käyttöön menettely, jossa jokainen europarlamentin poliittinen ryhmä asettaa eurovaaleihin kärkiehdokkaan (Spitzenkandidaten). Komission puheenjohtajaksi nousee vaalien jälkeen suurimman poliittisen ryhmän kärkiehdokas.

 Todennäköisesti kärkiehdokasmenettely on käytössä myös ensi keväänä. Europarlamentti linjasi helmikuussa, että se kieltäytyy hyväksymästä komission puheenjohtajaksi henkilöä, joka ei ole ollut puolueensa kärkiehdokas.

 Poliittiset ryhmät valitsevat kärkiehdokkaansa syksyn mittaan. Parlamentin suurin ryhmä EPP valitsee kärkiehdokkaan kokouksessaan Helsingissä marraskuussa.

 Kärkiehdokasmenettelyn tavoitteena on vahvistaa äänestäjien valtaa komission johtoon. Aiemmin komission puheenjohtaja on valittu EU-maiden päämiesten kesken.

 Kampanjoinnin aikaan kunkin puolueen kärkiehdokkaat kiertävät Eurooppaa ja osallistuvat yhteisiin televisiodebatteihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurovaalit 2019
 • EU
 • Euroopan komissio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  2. 2

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  5. 5

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  6. 6

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  7. 7

   Donald Trumpin ja NFL-pelaajien kansallislaulukiista roihahti jälleen liekkiin – presidentti haluaisi protestoivien pelaajien palkanmaksun poikki

  8. 8

   Handmaid’s Tale tarvitsee rinnalleen kertomuksen, jossa naiset on vapautettu raskaudesta – mutta olisiko se dystopia vai utopia?

  9. 9

   Kauris tuijotti kahvilan asiakkaita ja karisti sen jälkeen poliisit kannoiltaan Katajanokalla – ”Se oli siinä ehkä minuutin verran”

  10. 10

   Maastopalot jatkavat roihuamistaan Lapissa, ukkosten pelätään pahentavan tilannetta – Savu­patsaat näkyvät Nasan satelliitti­kuvissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  3. 3

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  4. 4

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  5. 5

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  6. 6

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  7. 7

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  10. 10

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää