Politiikka

Merkel on ehdottanut palautus­sopimusta myös Suomelle – Sisäministeri Mykkänen: ”Olisin yllättynyt, jos tässä olisi Suomen ja Saksan välillä dramatiikkaa”

Mykkäsen mukaan Suomen ja Saksan väliset turvapaikanhakijoiden palautukset ja takaisinottopyynnöt ovat toimineet hyvin tähänkin saakka.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ehdotus kahdenvälisistä turvapaikanhakijoiden palautussopimuksista ei vaikuta dramaattisesti Suomeen, arvioi sisäministeri Kai Mykkänen (kok).

Merkel on ehdottanut, että Saksaan tulleet jo muussa EU-maassa rekisteröidyt turvapaikanhakijat saataisiin palautettua viikon sisällä takaisin ensimmäiseen tulomaahansa. Saksa on nyt tekemässä kahdenvälisiä palautussopimuksia eri maiden kanssa, Suomi mukaan lukien.

Mykkänen sanoo, ettei kahdenvälistä sopimusta turvapaikanhakijoiden palautuksista ole Saksan kanssa vielä tehty, eikä Suomi ole saanut varsinaista sopimustekstiä.

”Merkelin ehdotettua järjestelyä pääministerille [Sipilä] hallitus sopi, että olemme valmiita vahvistamaan tällaisen yhteistyöjärjestelyn Dublin-palautusten toimeenpanosta”, Mykkänen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Dublin-asetuksen mukaisesti turvapaikanhakijat on rekisteröitävä ja heidän hakemuksensa on käsiteltävä ensimmäisessä EU-maassa, jonne he saapuvat. Eli jos henkilö saa käännytyspäätöksen ja matkustaa sen jälkeen esimerkiksi Suomesta Saksaan, Saksa pyytää Suomelta lupaa toimittaa henkilö takaisin.

Merkelin ehdottaman uuden sopimuksen voimaantulon aikataulusta Mykkänen ei vielä osaa sanoa. Asiaa tulee tarkasteltavaksi sitten, kun hallitus on saanut sopimustekstin itselleen.

Hän sanoo, että päähuomio Merkelin kahdenvälisissä sopimuksia koskee muita kuin Suomea.

”Suurin osa Saksaan tulevista turvapaikanhakijoista tulee Itävallasta ja Italiasta. Sen suunnan tilanne on varmasti monimutkaisempi kuin täällä.”

Dublin-sääntö on EU:n yhdessä sopima sääntö, joka on ollut voimassa jo ennen Merkelin ehdotusta. Miksi Merkel on ryhtynyt tekemään kahdenvälisiä sopimuksia samasta asiasta?

”Saksa on ollut turhautunut siihen, että Dublin-sääntö ei ole toiminut kaikkiin ilmansuuntiin. On ymmärrettävä ajatus, että kahdenvälisillä pöytäkirjoilla voidaan vahvistaa menettely, että jokainen maa toimisi Dublin-säännön mukaisesti”, Mykkänen arvioi.

Entä mitä sopimus tarkoittaa Suomen kannalta?

”Siinä vain vahvistetaan menettely, jossa turvapaikanhakija voidaan palauttaa siihen jäsenmaahan, jossa hän on jo aiemmin rekisteröitynyt. Tämä on EU-lainsäädännön periaate nykyisinkin, mutta sen toimeenpanossa on ollut joidenkin maiden osalta vaikeuksia.”

”Olisin yllättynyt, jos tässä olisi Suomen ja Saksan välillä dramatiikkaa. Tähänkin asti Saksan ja Suomen väliset Dublin-palautuspyynnöt ovat toimineet.”

HS ei tavoittanut Maahanmuuttovirastoa sunnuntaina kertomaan tuoreimpia lukuja turvapaikanhakijoiden palautuspyyntöjen ja toteutuneiden palautusten osalta.

Mykkäsen mukaan ne eivät kuitenkaan ole ”järisyttävän suuria” Suomen ja Saksan välillä.

”Se ei ole tässä kokonaisuudessa hallitseva määrä.”

Yle kertoi viime joulukuussa, että vuoden 2016 alusta vuoden 2017 joulukuun alkuun Saksa teki Suomelle yhteensä 1 727 takaisinottopyyntöä. Niistä hyväksyttiin 1 510.

Suomen rooli on Mykkäsen mukaan ennen kaikkea tukea yhteistä eurooppalaista ratkaisua, joka estää tilanteen ajautumisen sellaiseksi, jossa jokainen maa tekee omiaan turvapaikka- ja rajapolitiikkansa kanssa.

”Idean täytyy olla se, että ennen kaikkea Etelä-Euroopan maat alkavat noudattaa Dublin-periaatetta, eli ottavat vastaan ne ihmiset, jotka ovat heille tulleet.”

Samalla hän huomauttaa, ettei esimerkiksi Italiaa voi jättää yksin, vaan tulisi löytää tapa, jolla EU perustaa ja rahoittaa turvapaikkakeskuksia Välimeren pohjois- ja etelärannikolle.

”Kahdenvälisillä sopimuksilla on iso merkitys siinä, että Dublin-periaatetta aletaan soveltaa. Toisaalta huippukokousten päätösten myötä Italia ei ole enää yksin, vaan EU tarttuu yhdessä Välimeren ongelmaan. Ne ovat tässä kolikon eri puolet”, Mykkänen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Turvapaikkapolitiikka
 • Kai Mykkänen
 • Jussi Salmela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  5. 5

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky

  8. 8

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  9. 9

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  9. 9

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  10. 10

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Keskustaministerit yrittävät kiirehtiä puolueen mielen mukaista ilmastosuunnitelmaa – ”Onko tarkoitus sitoa seuraavan hallituksen kädet?”
  3. Venäläiskaksikko oli ”lomailemassa Lontoossa”, kun he saivat villin idean – entisen agentin myrkytyksestä he eivät kuitenkaan muista mitään
  4. Jääkiekon liigaseurojen tuloskunto tökkii – HIFK:n juhlaottelu toi isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”
  5. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  6. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  7. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa hän on erityisessä suosiossa Neuvostoliiton takia – suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  8. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  9. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  10. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  11. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  12. Näytä lisää