Politiikka

Huippukokouksen pitopaikaksi on varmistumassa Helsingin alue eikä Königstedt – tiedossa ennennäkemättömät turvajärjestelyt

Ulkoministeriö keskustelee ja ehdottaa tilaratkaisua, mutta viimeinen sana on Trumpilla ja Putinilla. Poliisilla, Helsingin kaupungilla ja Suomen ulkoministeriöllä on omat suosikkinsa pitopaikaksi ja majoitustiloiksi.

Presidenttien Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaamispaikaksi on varmistumassa Helsingin alue eikä ennakkoveikkailuissa esillä pidetty Königstedt lentoaseman vieressä, Helsingin Sanomien saamat tiedot kertovat. Putin, Trump ja presidentti Sauli Niinistö ovat alun perinkin tiedottaneet kokouksen olevan Helsingissä.

Helsingin alueen varmistuminen tarkoittaa sitä, että tiedossa on ennennäkemättömät turvallisuusjärjestelyt pääkaupunkiin. Ne sotkevat liikenteen perusteellisesti ainakin maanantaina 16. heinäkuuta.

Trump ja Putin ovat maailman tarkimmin vartioidut ihmiset.

Kokouspaikka saattaa selvitä vasta viime tingassa. Asiasta saa ensimmäisenä tietää ulkoministeriö, joka käy parhaillaan neuvotteluja presidenttien edustajien kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ulkoministeriö kertoo tiedon eteenpäin poliisille ja suojelupoliisille.

Useiden valtiovierailujen järjestelyissä mukana ollut lähde kertoo HS:lle, että ulkoministeriö luultavasti tekee ehdotuksen tapaamispaikasta Venäjälle ja Yhdysvalloille, koska Suomi pyrkii olemaan tapaamisessa vieraanvarainen isäntä. Ne joko hyväksyvät ehdotukset tai esittävät omia toiveitaan kokouspaikasta.

Sekä yhdysvaltalaisilla että venäläisillä on hyvät tiedot Suomen turvallisuustilanteesta ja vaihtoehdoista, joten kovin paljon viranomaisneuvoja ei kumpikaan puoli tarvitse. Isoja turvallisuusriskejä kumpikaan osapuoli ei Suomesta löydä, joten mahdollisuuksia on sen vuoksi paljon.

Viranomaiset pyrkivät pitämään tiedon tapaamispaikasta ja mahdollisesta majoituksesta suppeassa piirissä. Lisäjännitystä luo se, että valtiovieraat saattavat haluta vaihtaa esimerkiksi majoituspaikkaa viime hetkellä.

Poliisin kannalta helpoin vaihtoehto olisi ollut Vantaan Königstedt tapaamiseen ja valtion vierastalo Helsingin Munkkiniemessä majoittumiseen. Valtionjohtajat ovat toisinaan jostain syystä karsastaneet vierastaloa ja halunneet majoittua mieluummin huippuhotelliin.

Vaikka Königstedtin kartano-alue on turvallinen, ulkoministeriön ja Helsingin kaupungin kannalta se ei olisi paras vaihtoehto. Ulkoministeriö ja Helsinki haluavat käyttää tilaisuutta Suomen pääkaupungin markkinointiin, joten Vantaan lentokentältä Vantaan Königstedtiin ja takaisin livahtavat presidentit olisivat huono mainos.

Königstedt on pudonnut pois suunnitelmista tiettävästi sen vuoksi, että se on tapaamiseen liian pieni sisältä ja ulkoa.

Hotellien varaustilanteen perusteella majoituspaikkaa on vaikea arvailla, sillä Helsinkiin saapuu presidenttien seurueiden lisäksi myös runsaasti kansainvälisen median edustajia. On arvioitu, että huipputapaaminen tuo pääkaupunkiseudulle noin 2 000 ihmistä.

Monet hotellit ovat jo täyteen varattuja. Esimerkiksi Kämpiin, St. Georgeen tai Kalastajatorpan Hilton-hotelliin ei ole enää huoneita saatavilla tapaamispäivälle.

HS kävi maanantaina iltapäivällä katsomassa, näkyykö Munkkiniemessä valtion vierastalon tuntumassa liikehdintää.

Vierastalon edusta oli tyhjillään, mutta viereisen Kalastajatorpan parkkipaikalla oli pysäköitynä diplomaattikilpinen Chevrolet’n katumaasturi. Rekisterikilven perusteella auto kuuluu Yhdysvaltojen suurlähetystölle. Sisäänkäynnin edustalle oli pysäköity suuria tilatakseja. Muutoin hotellilla vaikutti olevan hiljaista.

Tämä ei välttämättä merkitse, että Kalastajatorpalle oltaisiin valmistelemassa roolia huipputapaamisessa – se saattaa toimia vain Helsingissä olevien kokousvalmistelijoiden asuinpaikkana.

Huipputapaamisen valmisteluja johtaa presidentin kanslia yhteistyössä ulkoministeriön kanssa. Presidentin viestintäpäällikkö Katri Makkonen kertoi tiistaina, että tapaamispaikkaa ei vielä julkisteta.

Epätietoisuus tapaamispaikasta ei ole uusi asia. Kun Yhdysvaltain presidentti George Bush ja hänen neuvostoliittolainen virkaveljensä Mihail Gorbatšov tapasivat Helsingissä 8. syyskuuta 1990, tiloista ei ollut päätöstä vielä vajaa viikko ennen huipputapaamista.

”Kokouspaikkaa ei vielä eilen sunnuntaina päätetty, sillä paikan valitsevat vieraat. Neuvottelut saatetaan pitää Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton suurlähetystöissä. Myös Suomi on esittänyt joitakin vaihtoehtoja neuvottelupaikaksi, mutta niitä ei kerrota julkisuuteen”, Helsingin Sanomat kirjoitti maanantaina 3. syyskuuta 1990.

Bushin ja Gorbatšovin tapaaminen päädyttiin lopulta järjestämään Presidentinlinnassa.

Yhdysvaltojen presidentti Ronald Reagan asui valtion vierasmajassa vieraillessaan Suomessa vuonna 1988.

Vuonna 1997 vieraillut Bill Clinton yöpyi puolestaan Mannerheimintien varrella silloisessa Intercontinental-hotellissa.

Tapaaminen keskeyttää poliisien lomia ympäri Suomen. Poliisipäälliköt ovat saaneet pyynnön tiedustella vapaaehtoisia auttamaan Helsingin poliisia.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan asiassa on edetty vapaaehtoisuuden pohjalta siksi, että näin varmistetaan apujoukkojen motivaatio tehdä hyvää työtä.

Poliisien erikoisjoukot saavat kutsun joka tapauksessa. Heihin kuuluvat ainakin koirapoliisit ja niin sanottu Karhu-ryhmä, joka kuuluu Helsingin poliisin valmiusyksikköön.

Varsinaisten toimintaryhmien lisäksi Karhussa on tekniikka-, koira- ja tepo- eli terroripommiryhmä, joka käy läpi kokouspaikan ja mahdolliset majoituspaikat perusteellisesti. Karhussa on myös tarkka-ampujia, jotka ovat tarvittaessa valmiudessa. Kiväärit ovat kuitenkin harvoin esillä.

Putinin ja Trumpin tapaaminen ajoittuu myös samaan päivään, jolloin Porissa alkaa Suomi-Areena-keskustelutapahtuma.

Vastaava tuottaja Mari Haavisto kertoo, että huipputapaaminen ei ole toistaiseksi aiheuttanut muutoksia Suomi-Areenan järjestelyihin. Haavisto uskoo, että Trumpin ja Putinin tapaaminen näkyy Porissakin maanantain ohjelmassa esimerkiksi liveseurannassa ja kommenteissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  4. 4

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – muusikko kiistää syytteet, väittää ex-vaimonsa sepittäneen tapahtumat

  5. 5

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  6. 6

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  9. 9

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  10. 10

   Aamulehti: Tamperelainen makkaratehtailija, ”mustanmakkaran äiti” Kyllikki Tapola on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  8. 8

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää