Politiikka    |   HS-gallup

Sdp:n Antti Rinne nousi suosikiksi pää­ministeri­kandidaateista, mutta suosion syy vesittää puolueen riemun

Vastaajien mielestä sosiaalidemokraattien suosio gallupeissa selittyy lähes pelkästään hallitukseen kohdistuvasta pettymyksestä ja kyllästymisestä.

Jos kansa saisi nyt päättää todennäköisimpien pääministerikandidaattien väliltä, olisi seuraavan hallituksen johdossa Sdp:n Antti Rinne.

Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen Rinteen näkisi mieluiten pääministerinä 22 prosenttia vastaajista, selviää tuoreesta HS-gallupista.

HS-gallupissa suosikkiehdokkaansa seuraavaksi pääministeriksi sai valita kolmen suurimman puolueen kandidaatista: Rinne, Petteri Orpo (kok) ja Juha Sipilä (kesk).

Orpon näkisi seuraavan hallituksen pääministerinä mieluiten 20 prosenttia suomalaisista, kun istuva pääministeri Sipilä sijoittuu suosituimpien pääministeriehdokkaiden joukossa vasta kolmanneksi. Sipilä on vastaajista 16 prosentille kärkiehdokas myös seuraavan hallituksen johtoon.


Kolmen suurimman puolueen todennäköiset pääministeriehdokkaat oli nimetty kyselyssä etukäteen, mutta mahdollista oli myös valita joku muu ehdokas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka Antti Rinne on suomalaisille kolmesta suuresta puolueesta mieleisin pääministerikandidaatti, HS-gallupin toisessa osiossa on Sdp:lle huonoja uutisia. Suomalaisten mielestä sosiaalidemokraattien suosio gallupeissa johtuu nimittäin lähes pelkästään hallitukseen kohdistuvasta pettymyksestä ja kyllästymisestä.

Kysyttäessä perusteita Sdp:n menestykselle mielipidetiedusteluissa 61 prosenttia vastaajista arvioi syyn olevan yleinen kyllästyminen hallitusta kohtaan. Vastaajista 29 prosenttia arvioi Sdp:n menestyksen johtuvan hallituspuolueiden huonoudesta ja 15 prosenttia kuvasi muita oppositiopuolueita vaisuiksi.

Vain 8 prosenttia vastaajista arvelee Sdp:n menestyvän nyt siksi, että sen poliittiset avaukset ja ehdotukset ovat hyviä. Viidestä etukäteen nimetystä vaihtoehdosta pienimmän kannatuksen, 3 prosenttia, sai Antti Rinteen esiintyminen julkisuudessa.

Vastaajat saivat nimetä enintään kaksi päällimmäistä syytä Sdp:n menestykseen.


Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen yliopistonlehtori Jenni Karimäki ei pidä tuloksia yllättävinä, sillä pääministerisuosikkien kolmen kärki noudattelee puoluekannatusta.

Kesäkuun HS-gallupin mukaan eduskuntavaaleissa äänestäisi sosiaalidemokraatteja 21,6 prosenttia, kokoomusta 19,7 prosenttia ja keskustaa 15,8 prosenttia.

Hallitukseen kohdistuva pettymys ja kyllästyminen taas on Karimäen mukaan suoraa seurausta pitkittyneestä sote-väännöstä.

”Tilanne kanavoituu siihen, että suurimman oppositiopuolueen johtajan nähdään tarjoavan muutosta olemassa olevaan.”

Ideologiaan ja henkilöön liittyvien syiden pieni osuus Sdp:n menestyksessä voi Karimäen mukaan olla puolueelle haaste eduskuntavaalien lähestyessä.

Puolueen poliittista linjaa voi olla vaikea tuoda esiin äänestäjille, jos suosio perustuu pelkästään siihen, että muihin vaihtoehtoihin ei olla tyytyväisiä. Koko puolueen kannatus henkilöityy usein vahvasti puheenjohtajaan, mikä nähtiin Karimäen mukaan viimeksi Sipilän ja keskustan vaalivoitossa.

Se voi tarkoittaa, että Sdp:llä on johtoasemastaan huolimatta vielä työtä tehtävänä ennen tulevia vaaleja.

”Ja jos puolueen puheenjohtajaa ei mielletä niin karismaattiseksi tai varteenotettavaksi kuin ehkä olisi mahdollista, se näkyy sitten puolueen kannatuksessakin.”

Kyllästyminen nykyhallitukseen nousi useimmin mainituksi perusteeksi kaikkien suurimpien puolueiden kannattajien keskuudessa.

Muuten eniten mainitut näkemykset Sdp:n suosiosta vaihtelevat sen mukaan, istuuko oma suosikkipuolue hallituksessa vai oppositiossa. Kokoomuslaisista 34 prosenttia piti muita oppositiopuolueita vaisuina, keskustaa äänestävistä taas 27 prosenttia.

Perussuomalaisista 40 prosenttia piti hallituspuolueita huonoina, vasemmistoliiton kannattajista vastaavasti 57 prosenttia ja vihreistä 44 prosenttia.

Sdp:n kannattajista kolmasosa piti tärkeänä suosion syynä oman puolueen poliittisten avausten ja ehdotusten hyvyyttä.

Muut asiat mainittiin harvemmin. Silloin kyse oli pääosin kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten kannattajista. Mainintoja keräsivät muun muassa katteettomat lupaukset, median ajojahti, hallituksen asema vaikeiden päätösten toteuttajana ja oppositioaseman tarjoama hyvä mahdollisuus kritisoida hallitusta.

Rinteen suosio on tutkimuksen perusteella vähemmän vain oman puolueensa kannattajien varassa kuin Orpon ja Sipilän.

Sdp:tä kannattavista 62 prosenttia piti Rinnettä suosikkinaan pääministeriksi. Kokoomusta äänestävistä 75 prosenttia kannattaisi Orpoa pääministeriksi, keskustalle äänensä antavista Sipilää taas 80 prosenttia.

Noin joka toinen vasemmistoliiton kannattaja valitsisi pääministeriksi Rinteen. Samoin tekisi vihreistä joka neljäs. Perussuomalaisia äänestävistä Rinnettä kannattaa 18 prosenttia.

Muista kuin kokoomusta äänestävistä Orpoa kannattaisi 16 prosenttia vihreistä. Muiden puolueiden äänestäjien keskuudessa hänen suosionsa jäi alle 10 prosentin.

Sipilän kannatus on todennäköisistä pääministeriehdokkaista kaikkein keskittyneintä. Sipilän seuraavaksi suurin kannattajajoukko on tutkimuksen perusteella kokoomuksessa, jonka äänestäjistä nykyisen pääministerin valitsisi uudestaan 8 prosenttia.

Etukäteen nimeämättömistä ehdokkaista sai eniten kannatusta vasemmistoliiton Li Andersson.

Anderssonin haluaisi nähdä seuraavan hallituksen pääministerinä 3 prosenttia vastaajista, perussuomalaisten Jussi Halla-ahon 2 prosenttia ja vihreiden Touko Aallon prosentti vastaajista.

Pelkkä kansansuosio ei suoraan takaa valintaa pääministeriksi. Yliopistonlehtori Karimäki muistuttaa kuitenkin, että eduskuntavaalit olivat pitkään käytännössä myös pääministerivaalit ja suurimman puolueen puheenjohtajasta tulee tavallisesti myös pääministeri.

”Puheenjohtajan suosio heijastelee aina tietyllä tavalla koko puolueen potentiaalia äänestäjien silmissä.”

Pelivaraa ennen seuraavia eduskuntavaaleja on kuitenkin runsaasti. Kyselyn perusteella kolmasosa suomalaisista ei osaa nimetä suosikkiaan seuraavaksi pääministeriksi.

Karimäki arvelee, että kantaansa miettivien määrä pysyy suurena aina eduskuntavaaleihin saakka. Hän muistuttaa, että vaikka kolmen kärkipuolueen järjestys voi tuntua vakiintuneelta, kokoomus on nytkin virhemarginaalin päässä Sdp:stä.

Opposition kannatuksella on tapana kasvaa vaalien lähestyessä, mutta tällä kertaa ero suurimman oppositiopuolueen ja hallituspuolueen välillä on Karimäen mukaan erikoisen pieni.

”Lopullinen järjestys selvinnee vasta vaalipäivänä.”

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kantar TNS toteutti Helsingin Sanomien toimeksiannosta tutkimuksen, jossa kysyttiin suomalaisten mielipidettä heidän suosikeistaan seuraavaksi pääministeriksi ja mielipidettä siitä, miksi Sdp on mielipidetiedustelujen mukaan Suomen suosituin poliittinen puolue.

 Tutkimusaineisto koottiin internetpaneelissa 20.–27.6.2018.

 Tutkimusta osallistui 1 001 haastateltavaa, jotka edustavat maan 15–74-vuotiasta väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Tutkimustulosten virhemarginaali on noin 3,1 prosenttia suuntaansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Sdp
 • Sosialidemokraatit
 • Antti Rinne
 • HS-gallup

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  3. 3

   CBS: Trumpin mukaan Putin on vastuussa Venäjän vaalivaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

  4. 4

   Laaja maasto­palo roihuaa Pyhärannassa Varsinais-Suomessa: Asukkaita evakuoitiin, rakennuksia paloi – ”Ihmiset pelkäävät, että oma torppa menee”

  5. 5

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  6. 6

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  7. 7

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  8. 8

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  9. 9

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  10. 10

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  3. 3

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  4. 4

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  5. 5

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  6. 6

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  7. 7

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  8. 8

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  9. 9

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  10. 10

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  8. 8

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää