Politiikka    |   HS-gallup

Sdp:n Antti Rinne nousi suosikiksi pää­ministeri­kandidaateista, mutta suosion syy vesittää puolueen riemun

Vastaajien mielestä sosiaalidemokraattien suosio gallupeissa selittyy lähes pelkästään hallitukseen kohdistuvasta pettymyksestä ja kyllästymisestä.

Jos kansa saisi nyt päättää todennäköisimpien pääministerikandidaattien väliltä, olisi seuraavan hallituksen johdossa Sdp:n Antti Rinne.

Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen Rinteen näkisi mieluiten pääministerinä 22 prosenttia vastaajista, selviää tuoreesta HS-gallupista.

HS-gallupissa suosikkiehdokkaansa seuraavaksi pääministeriksi sai valita kolmen suurimman puolueen kandidaatista: Rinne, Petteri Orpo (kok) ja Juha Sipilä (kesk).

Orpon näkisi seuraavan hallituksen pääministerinä mieluiten 20 prosenttia suomalaisista, kun istuva pääministeri Sipilä sijoittuu suosituimpien pääministeriehdokkaiden joukossa vasta kolmanneksi. Sipilä on vastaajista 16 prosentille kärkiehdokas myös seuraavan hallituksen johtoon.


Kolmen suurimman puolueen todennäköiset pääministeriehdokkaat oli nimetty kyselyssä etukäteen, mutta mahdollista oli myös valita joku muu ehdokas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka Antti Rinne on suomalaisille kolmesta suuresta puolueesta mieleisin pääministerikandidaatti, HS-gallupin toisessa osiossa on Sdp:lle huonoja uutisia. Suomalaisten mielestä sosiaalidemokraattien suosio gallupeissa johtuu nimittäin lähes pelkästään hallitukseen kohdistuvasta pettymyksestä ja kyllästymisestä.

Kysyttäessä perusteita Sdp:n menestykselle mielipidetiedusteluissa 61 prosenttia vastaajista arvioi syyn olevan yleinen kyllästyminen hallitusta kohtaan. Vastaajista 29 prosenttia arvioi Sdp:n menestyksen johtuvan hallituspuolueiden huonoudesta ja 15 prosenttia kuvasi muita oppositiopuolueita vaisuiksi.

Vain 8 prosenttia vastaajista arvelee Sdp:n menestyvän nyt siksi, että sen poliittiset avaukset ja ehdotukset ovat hyviä. Viidestä etukäteen nimetystä vaihtoehdosta pienimmän kannatuksen, 3 prosenttia, sai Antti Rinteen esiintyminen julkisuudessa.

Vastaajat saivat nimetä enintään kaksi päällimmäistä syytä Sdp:n menestykseen.


Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen yliopistonlehtori Jenni Karimäki ei pidä tuloksia yllättävinä, sillä pääministerisuosikkien kolmen kärki noudattelee puoluekannatusta.

Kesäkuun HS-gallupin mukaan eduskuntavaaleissa äänestäisi sosiaalidemokraatteja 21,6 prosenttia, kokoomusta 19,7 prosenttia ja keskustaa 15,8 prosenttia.

Hallitukseen kohdistuva pettymys ja kyllästyminen taas on Karimäen mukaan suoraa seurausta pitkittyneestä sote-väännöstä.

”Tilanne kanavoituu siihen, että suurimman oppositiopuolueen johtajan nähdään tarjoavan muutosta olemassa olevaan.”

Ideologiaan ja henkilöön liittyvien syiden pieni osuus Sdp:n menestyksessä voi Karimäen mukaan olla puolueelle haaste eduskuntavaalien lähestyessä.

Puolueen poliittista linjaa voi olla vaikea tuoda esiin äänestäjille, jos suosio perustuu pelkästään siihen, että muihin vaihtoehtoihin ei olla tyytyväisiä. Koko puolueen kannatus henkilöityy usein vahvasti puheenjohtajaan, mikä nähtiin Karimäen mukaan viimeksi Sipilän ja keskustan vaalivoitossa.

Se voi tarkoittaa, että Sdp:llä on johtoasemastaan huolimatta vielä työtä tehtävänä ennen tulevia vaaleja.

”Ja jos puolueen puheenjohtajaa ei mielletä niin karismaattiseksi tai varteenotettavaksi kuin ehkä olisi mahdollista, se näkyy sitten puolueen kannatuksessakin.”

Kyllästyminen nykyhallitukseen nousi useimmin mainituksi perusteeksi kaikkien suurimpien puolueiden kannattajien keskuudessa.

Muuten eniten mainitut näkemykset Sdp:n suosiosta vaihtelevat sen mukaan, istuuko oma suosikkipuolue hallituksessa vai oppositiossa. Kokoomuslaisista 34 prosenttia piti muita oppositiopuolueita vaisuina, keskustaa äänestävistä taas 27 prosenttia.

Perussuomalaisista 40 prosenttia piti hallituspuolueita huonoina, vasemmistoliiton kannattajista vastaavasti 57 prosenttia ja vihreistä 44 prosenttia.

Sdp:n kannattajista kolmasosa piti tärkeänä suosion syynä oman puolueen poliittisten avausten ja ehdotusten hyvyyttä.

Muut asiat mainittiin harvemmin. Silloin kyse oli pääosin kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten kannattajista. Mainintoja keräsivät muun muassa katteettomat lupaukset, median ajojahti, hallituksen asema vaikeiden päätösten toteuttajana ja oppositioaseman tarjoama hyvä mahdollisuus kritisoida hallitusta.

Rinteen suosio on tutkimuksen perusteella vähemmän vain oman puolueensa kannattajien varassa kuin Orpon ja Sipilän.

Sdp:tä kannattavista 62 prosenttia piti Rinnettä suosikkinaan pääministeriksi. Kokoomusta äänestävistä 75 prosenttia kannattaisi Orpoa pääministeriksi, keskustalle äänensä antavista Sipilää taas 80 prosenttia.

Noin joka toinen vasemmistoliiton kannattaja valitsisi pääministeriksi Rinteen. Samoin tekisi vihreistä joka neljäs. Perussuomalaisia äänestävistä Rinnettä kannattaa 18 prosenttia.

Muista kuin kokoomusta äänestävistä Orpoa kannattaisi 16 prosenttia vihreistä. Muiden puolueiden äänestäjien keskuudessa hänen suosionsa jäi alle 10 prosentin.

Sipilän kannatus on todennäköisistä pääministeriehdokkaista kaikkein keskittyneintä. Sipilän seuraavaksi suurin kannattajajoukko on tutkimuksen perusteella kokoomuksessa, jonka äänestäjistä nykyisen pääministerin valitsisi uudestaan 8 prosenttia.

Etukäteen nimeämättömistä ehdokkaista sai eniten kannatusta vasemmistoliiton Li Andersson.

Anderssonin haluaisi nähdä seuraavan hallituksen pääministerinä 3 prosenttia vastaajista, perussuomalaisten Jussi Halla-ahon 2 prosenttia ja vihreiden Touko Aallon prosentti vastaajista.

Pelkkä kansansuosio ei suoraan takaa valintaa pääministeriksi. Yliopistonlehtori Karimäki muistuttaa kuitenkin, että eduskuntavaalit olivat pitkään käytännössä myös pääministerivaalit ja suurimman puolueen puheenjohtajasta tulee tavallisesti myös pääministeri.

”Puheenjohtajan suosio heijastelee aina tietyllä tavalla koko puolueen potentiaalia äänestäjien silmissä.”

Pelivaraa ennen seuraavia eduskuntavaaleja on kuitenkin runsaasti. Kyselyn perusteella kolmasosa suomalaisista ei osaa nimetä suosikkiaan seuraavaksi pääministeriksi.

Karimäki arvelee, että kantaansa miettivien määrä pysyy suurena aina eduskuntavaaleihin saakka. Hän muistuttaa, että vaikka kolmen kärkipuolueen järjestys voi tuntua vakiintuneelta, kokoomus on nytkin virhemarginaalin päässä Sdp:stä.

Opposition kannatuksella on tapana kasvaa vaalien lähestyessä, mutta tällä kertaa ero suurimman oppositiopuolueen ja hallituspuolueen välillä on Karimäen mukaan erikoisen pieni.

”Lopullinen järjestys selvinnee vasta vaalipäivänä.”

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kantar TNS toteutti Helsingin Sanomien toimeksiannosta tutkimuksen, jossa kysyttiin suomalaisten mielipidettä heidän suosikeistaan seuraavaksi pääministeriksi ja mielipidettä siitä, miksi Sdp on mielipidetiedustelujen mukaan Suomen suosituin poliittinen puolue.

 Tutkimusaineisto koottiin internetpaneelissa 20.–27.6.2018.

 Tutkimusta osallistui 1 001 haastateltavaa, jotka edustavat maan 15–74-vuotiasta väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Tutkimustulosten virhemarginaali on noin 3,1 prosenttia suuntaansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Sdp
 • Sosialidemokraatit
 • Antti Rinne
 • HS-gallup

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja häkellyttävän moni kertoi ostavansa ne itse

   Tilaajille
  3. 3

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan

  4. 4

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, hän siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  5. 5

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  6. 6

   S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia

  7. 7

   Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

  8. 8

   Päiväkoti vai kotihoito? Syyllisyys kalvaa pienten lasten vanhempia, kertoo tuore tutkimus

  9. 9

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  10. 10

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  10. 10

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää