Politiikka

Hallitus perui päätöksensä sallia alle 30-vuotiaiden perusteettomat määrä­aikaisuudet

Hallitus esitti työvoimapoliittisia toimia huhtikuun kehysriihessään.

Alle 30-vuotiaiden perusteettomia määräaikaisia työsopimuksia koskevan lain valmistelu lopetetaan, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tiedotteessaan.

Hallitus esitti alun perin kehysriihessä huhtikuussa, että säännöksiä helpotettaisiin alle 30-vuotiaiden määräaikaisten työsopimusten solmimisen suhteen. Määräaikaisuutta ei olisi tarvinnut perustella, mikäli alle 30-vuotias on ollut työttömänä vähintään kolme kuukautta.

Laki sai osakseen keväällä paljon kritiikkiä. Oppositiopuolueiden mukaan esitys asettaa nuoret eriarvoiseen asemaan iän perusteella, mikä on ristiriidassa perustuslain ja Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten kanssa.

Nyt tällaista lakia ei kuitenkaan siis tule, TEM ilmoittaa. Sen mukaan perustuslain ja kansainvälisten velvoitteiden mukainen laki olisi voitu säätää, mutta se olisi ollut ”hyvin byrokraattinen ja sen vaikuttavuus heikko”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisaalta sellaista lakia, joka olisi täyttänyt perustuslain ja kansainvälisten velvoitteiden reunaehdot ja joka olisi ollut ”hyvin toimiva ja vaikuttava”, ei työministeri Jari Lindströmin (sin) mukaan kyetty luomaan.

Lindström perustelee lain selvittämisen alkuperäistä pyrkimystä nuorisotyöttömyyden alentamisella. Elokuun budjettiriihessä hallitus aikoo tehdä toimia nuorisotyöttömyyden suhteen, Lindström kirjoittaa blogissaan.

Toinen hallituksen kehysriihessä sopima työvoimapoliittinen hanke, kevennetty irtisanomismenettely alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä, sen sijaan etenee lausuntokierrokselle.

Lakiesityksen mukaan irtisanomisperusteena pienissä yrityksissä voitaisiin käyttää nykyistä vähäisempää työvelvoitteen laiminlyöntiä tai rikkomista. Myös epäasiallinen käyttäytyminen voidaan ottaa huomioon, kun se on esimerkiksi ”horjuttanut työnantajan ja työntekijän välistä luottamussuhdetta”.

Irtisanomisen edellytyksenä olisi, että työsuhteen jatkamista ei voitaisi pitää työnantajan kannalta kohtuullisena.

Irtisanominen olisi esityksen mukaan mahdollista vasta varoituksen jälkeen. Pienyrityksen ei tarvitse tarjota muuta työtä ennen työsuhteen päättämistä. Tällainen edellytys pysyisi edelleen voimassa vähintään 20 henkeä työllistävien yritysten kohdalla.

SAK:n johtaja Hannu Jouhki on tyytyväinen siihen, että hallitus lopetti alle 30-vuotiaiden perusteettomia määräaikaisuuksia koskevan lain valmistelun.

”Hallitus teki siinä ihan oikean päätöksen. Työsuhteiden epävarmuuden lisääminen ei ole oikea tapa edistää työllisyyttä, emmekä me nähneet yhteyttä siihen, että tällä edistettäisiin työllisyyttä.”

SAK vaatii edelleen, että myös alle 20 hengen yritysten kevennetyn irtisanomismenettelyn valmistelu lopetetaan. Järjestön mukaan esitys on monella tavalla ongelmallinen.

”Se asettaa työntekijät erilaiseen asemaan sen mukaan, onko työntekijä pienen vai suuren työnantajan palveluksessa. Irtisanomisperusteissa on hyvin paljon tulkinnanvaraa”, Jouhki sanoo.

Jouhkin mukaan on myös kyseenalaista, mitkä olisivat lakiesityksen taloudelliset hyödyt.

”Näytöt taloudellisista vaikutuksista eivät ole ristiriidattomia. Ei ole uskottavaa näyttöä siitä, että esitys tulisi lisäämään työllisyyttä.”

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula puolestaan katsoo hallituksen esitysluonnoksen sisältävän sekä hyvää että huonoa.

Järjestö on toivonut työsopimuslaista poistettavaksi muotoilua, jonka mukaan yksilöperusteinen irtisanominen edellyttää sekä asiallista että painavaa syytä. Yrittäjien mukaan asiallisen syyn tulisi riittää.

Tämä muutos ei hallituksen esityksessä ole toteutumassa.

Toisaalta pienessä yrityksessä työntekijän moitittavalta käytökseltä irtisanomisen perusteena ei edellytettäisi samaa vakavuutta kuin nykyään. Tätä muutosta Makkula pitää tärkeänä ja pitää esitysluonnosta hyvänsuuntaisena.

”Jos tähän suuntaan mennään, työllistämisen kynnys alenee.”

Yhtenä kysymyksenä työsuhdeturvan heikentämisen kohdalla pienissä yrityksissä on nostettu esille mahdolliset kasvun esteet tai kynnykset. Laki sallisi pienille yrityksille vastaisuudessa kevyemmät menettelyt kuin suuremmille.

Esitettyä 20 työntekijän rajaa Makkula pitää kohtuullisena.

”Vaikutus kasvuun tuossa kokoluokassa alkaa olla pienempi, kuin jos raja olisi kymmenessä työntekijässä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Määräaikainen työsuhde
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  3. 3

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  4. 4

   Brittimedia: EU varautuu brexit-neuvotteluiden romahtamiseen

  5. 5

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  8. 8

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen – Helsingin pelastuslaitos: Tuuli uhkaa taloja

  9. 9

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  10. 10

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat