Politiikka

Torilla tavataan, ajatteli vihreiden Maria Ohisalo, kun Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaaminen tuli julkisuuteen

Vihreiden varapuheenjohtaja on hyvinvointivaltion puolustaja, joka toivoo, että sosiaaliturvan uudistuksessa onnistutaan luomaan yhdenmukainen järjestelmä.

Viikon päästä maanantaina Maria Ohisalon piti olla Porissa edustamassa vihreitä Suomi-Areena-tapahtumassa. Suunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi, kun julkisuuteen tuli tieto presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisesta Helsingissä.

Porin sijaan vihreiden varapuheenjohtaja aikoo seistä torilla osoittamassa mieltään kahden mahtimiehen politiikkaa vastaan.

Monenkeskistä, kansainvälisiin sopimuksiin perustavaa maailmanjärjestystä on hänen mukaansa puolustettava, sillä Trump ja Putin ovat esimerkeillään osoittaneet vähät välittävänsä yhteisistä säännöistä.

”Meillä on Suomessa sananvapaus, jota meidän pitää käyttää”, Ohisalo sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Presidenttien huipputapaamisen kulissina Helsinki pääsee hetkeksi maailman valokeilaan. Ohisalo toivoo, että kaupunki ei näyttäydy tuolloin pelkästään paikkana, jossa ihmiset heiluttelevat tyytyväisinä Yhdysvaltojen ja Venäjän lippuja.

Mellakkaa hän ei kuitenkaan odota, vaan vaikuttavaa rauhanomaista mielenilmausta. Sellaisia Helsingissä on nähty useita viime vuosina, hän muistuttaa.

Suomi voisi käyttää tilaisuutta hyväkseen välittääkseen maailmalle viestiä siitä, että toimiva hyvinvointivaltio takaa myös turvallisuutta. Ohisalo pitää ajatuksesta, jonka mukaan sosiaalipolitiikka on parasta turvallisuuspolitiikkaa.

Hän perustelee kantaansa sillä, että yhteiskunnassa, jossa palvelut ja instituutiot toimivat hyvin, ihmiset luottavat niihin. Ja jos ihmiset pystyvät luottamaan instituutioihin, he pystyvät luottamaan myös toisiinsa.

Hyvinvointivaltion tulevaisuus on keskeinen kysymys, kun lähivuosina pohditaan sosiaaliturvan uudistusta. Ohisalo huomauttaa, että jo nyt istuva hallitus pääsee ottamaan melko vahvan kannan siihen, miten uudistuksen tietä viitoitetaan.

Valtioneuvoston kanslian Toimi-hanke valmistelee parhaillaan perusturvan kokonaisuudistuksen vaihtoehtoja seuraavaa hallituskautta varten. Puolueet ovat seurantaryhminä mukana valmistelussa.

”Mielestäni on mielenkiintoista seurata, millaisia arvovalintoja Toimi-hanke tällä hetkellä tekee. Hanketta vetää puoluepoliittisesti sitoutumaton ihminen, ja siellä on asiantuntijoita laidasta laitaan, mutta voiko se olla täysin arvolatautumaton”, Ohisalo pohtii.

Ohisalo toivoo, että uudistuksessa onnistuttaisiin rakentamaan yhdenmukainen järjestelmä, jossa ihmisen olisi helppo tietää, mistä hakea apua. Etuuksien pitäisi kannustaa kekseliäisyyteen ja työn tekemiseen.

Hän kannattaa perustuloa, joka olisi universaali ja vastikkeeton. Vihreiden esittämässä mallissa perustulo maksettaisiin kaikille mutta verotettaisiin pois, jos tulot kasvavat.

Ohisalo huomauttaa, että perustulokeskustelusta on puuttunut arvokeskustelu siitä, pitäisikö mallin pyrkiä vähentämään köyhyyttä. Vihreiden mallissa tuloerot kaventuisivat hieman.

Sosiaaliturvan uudistusta on katsottava kokonaisuutena. Ohisalon mukaan nyt on jo nähty, kuinka muista sosiaalietuuksista leikkaamalla ihmisiä putoaa toimeentulotuen varaan ja näin tavoitellut säästöt päätyvät lopulta yhteiskunnan maksettaviksi.

Uudistusta tehtäessä on myös valittava, ottaako käteen kepin vai porkkanan. Ohisalo nostaa esimerkiksi viimeaikaiset aktiivimallikeskustelut, joissa on puhuttu paljon siitä, mitä kaikkea ihminen menettää tuistaan, jos jotain jää tekemättä.

Ohisalo ehdottaa, että saman asetelman voisi kääntää myös toisin päin ja rakentaa järjestelmää niin, että ihmiset voisivat saada jotain enemmän, jos he tarttuvat toimeen.

”Tavoite olisi silloin sama mutta kehys erilainen.”


Vihreiden talouspolitiikkaa Ohisalo ei halua määritellä vasemmistolaiseksi tai oikeistolaiseksi. Hän toivoo, että vihreät voisivat olla oma värinsä.

”Politiikkamme ei tarvitse olla punaista tai sinistä, vaan se on vihreää. Ja se on se, mikä ei ehkä vieläkään ole ihan mennyt ihmisten ymmärrykseen, vaikka me olemme olleet puoluekentällä jo yli 30 vuotta.”

Ohisalo määrittelee vihreän talouspolitiikan kulkevan hyvinvoinnin rakentaminen edellä. Lähestymistapa tekee esimerkiksi tasa-arvokysymyksistä myös talouskysymyksiä, kun puhutaan vanhemmuuden kustannusten jakamisesta.

Vihreiden talouspolitiikka eroaa Ohisalon mukaan muihin puolueisiin verrattuna muun muassa siinä, että vihreät ajavat voimakkaasti verotuksen uudistamista siirtämällä painopistettä pois työn verottamisesta kohti ympäristölle haitallisten asioiden verottamista.

Verotuksen uudistaminen on välttämätöntä, koska työelämä muuttuu.

Ohisalon mukaan on mahdollista, että tulevaisuudessa töitä ei riitä enää yhtä suurelle osalle kansalaisia, ja silloin myös yhteiskunnan saamat verotulot pienentyvät.

Ohisalo uskoo, että gallupkyselyissä vihreiden saamat kaksinumeroiset kannatusluvut kantavat ensi vuoden vaalikevääseen asti. Hän sanoo, että varsinkin edellisten kuntavaalien jälkeen vihreistä on tullut aidosti koko maan puolue.

Kunnissa vihreät ovat vieneet eteenpäin monia uudistuksia, vaikka eduskunnassa puolue on oppositiossa. Ohisalo nostaa esimerkiksi oman valtuustoaloitteensa, jossa lastensuojelun työntekijöiden asiakasmääriä rajoitettiin.

Helsingin kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksessa istuva Ohisalo on puolueensa varapuheenjohtajana yksi vihreiden näkyvimmistä kasvoista.

”Välillä ihmiset ovat yhteydessä siitäkin, että hei kansanedustajani, voisitko muuttaa tätä ja tuota”, Ohisalo sanoo.

Niin, Ohisalo ei ole kansanedustaja. Edelliset kuntavaalit olivat ensimmäiset vaalit, joissa hän pääsi läpi. Sitä ennen hän oli ehtinyt olla ehdolla eduskuntavaaleissa, eurovaaleissa ja niitä edeltävissä kuntavaaleissa.

Viime vuonna ennen kuntavaaleja Ohisalo kohtasi kaduilla ihmisiä, jotka tulivat sanomaan, että ”pääsisitpä jo läpi, kun olen jo niin monta kertaa sinua äänestänyt”.

Kuten elämässä usein, jälkikäteen katsottuna asiat menivät kuitenkin juuri niin kuin pitikin. Kun Ohisalo ei päässyt läpi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa, hänelle jäi aikaa tehdä väitöskirjansa loppuun.

Sitä paitsi Ohisalo uskoo siihen, että nykymaailmassa ihmisellä voi olla monta eri uraa. Hän kertoo olevansa kiitollinen siitä, että on tähän mennessä ehtinyt tehdä kahta erilaista työtä tutkijana ja poliitikkona.

Viisi kysymystä Maria Ohisalolle

1. Kenen kanssa lounastit viimeksi?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viestintäsuunnittelijan Salla Valtarin ja Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntijan Paloma Hannosen kanssa. Jos ihmetellään, miten nämä kytkeytyvät yhteen, niin siten, että meillä on yhteinen joukkue triathlonviestiin, jossa kolme ihmistä tekee kisan eri osiot. Minun osuuteni on 90 kilometrin pyöräily. Joukkueemme on nimeltään Avohakkuut historiaan, sillä keräämme asiaa koskevalle kansalaisaloitteelle nimiä.

2. Kuka hallituspuolueiden edustaja ansaitsee kehut?

Pidän Elina Lepomäen (kok) tavasta ajatella itsenäisesti. Emme ole kaikista asioista samaa mieltä, vaikka Lepomäki puhuu toki myös köyhyydestä ja ymmärtää tiettyjä mekanismeja, jotka liittyvät vaurastumiseen ja köyhyyteen. Pidän siitä, että hän ajattelee itsenäisesti ja asiat edellä eikä pelkästään puoluekuri edellä.

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

Olen juuri lukemassa loppuun Mia Kankimäen kirjaa Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Kävin viime syksynä Japanissa ja olen kaivannut sitä maan vastakohtaisuutta. Kankimäen kirja paitsi kuvaa hyvin Japania myös tuo esiin pohdintoja naisen asemasta ja arjen irtiotoista.

4. Mikä saa sinut suuttumaan?

Epäoikeudenmukaisuus ja huono käytös. Se, että ei tunnisteta toista ihmistä lähimmäisenä ja vertaisena vaan ohitetaan kokonaan. Oli se ohittaminen mitä tahansa pienistä teoista, kuten tervehtimisestä, lähtien.

5. Mitä teet viikonloppuna?

Viime viikonloppuna olin avopuolisoni kanssa maantiepyöräilyn SM-kisoissa, joten tänä viikonloppuna on minun vuoroni päättää ohjelmasta. Nukumme paljon, ehkä luemme, ehkä pyöräilemme. Ihan sellainen perusviikonloppu.

Kuka?

Maria Ohisalo


 Syntynyt 8. maaliskuuta 1985 Helsingissä.

 Vihreiden varapuheenjohtaja, Y-säätiön tutkija.

 Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen.

 Koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori.

 Tutkinut köyhyyttä ja kirjoittanut väitöskirjansa leipäjonoista.

 Toimi aiemmin Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtajana.

 Viime vuonna vihreiden puheenjohtajaäänestyksessä Ohisalo eteni neljännelle eli toiseksi viimeiselle äänestyskierrokselle Touko Aallon ja Emma Karin kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   ”Luontainen taipumus” – Äiti teki itsemurhan, ja kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, paljastui suvun synkkä historia

   Tilaajille
  3. 3

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  4. 4

   Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

  5. 5

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  6. 6

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  7. 7

   Kuninkaan haave oli maailman korkein torni, jossa Koneen hissit sinkoavat ihastelijat yli 660 metriin – tulos on puoli­valmis ranka

   Tilaajille
  8. 8

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  9. 9

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  10. 10

   Osa suomalaisten välisistä tuloeroista syntyy jo ensimmäisten elinvuosien aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kuninkaan haave oli maailman korkein torni, jossa Koneen hissit sinkoavat ihastelijat yli 660 metriin – tulos on puoli­valmis ranka Tilaajille
  3. Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme
  4. Etelänorjalaisen pikku­kaupungin rannoilla on tekeillä vallankumous, jossa suomalaisillakin on iso rooli: Frier­vuonossa liikennöi pian itse­ohjautuva laiva
  5. Nyky-yhteiskunta vaatii paljon, eikä puoli miljoonaa suomalaista pysy perässä – Raija Kokko, 48, on yksi heistä, sillä hän ei osaa lukea kunnolla Tilaajille
  6. Osa suomalaisten välisistä tuloeroista syntyy jo ensimmäisten elinvuosien aikana
  7. ”Luontainen taipumus” – Äiti teki itsemurhan, ja kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, paljastui suvun synkkä historia Tilaajille
  8. Pikatestissä Teurastamolle avattu uusi Moko, jonka aamiainen ei jättänyt nälkäiseksi
  9. ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen
  10. Toivottavasti Petteri Orpoa ei valita Euroopan parhaaksi valtio­varain­ministeriksi – arvonimi herättää pahoja enteitä
  11. Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua
  12. Näytä lisää