Politiikka    |   HS-gallup

Enemmistö suomalaisista kannattaa paperittomien välttämättömiä terveyspalveluita – lakialoite niiden laajentamisesta tuskin etenee tällä hallituskaudella

Kyselytutkimukseen vastanneista yli puolet toteaa, että paperittomilla ihmisillä tulee olla oikeus välttämättömiin terveyspalveluihin kaikkialla Suomessa. Joka kolmas vastaajista vastustaa paperittomien välttämättömiä terveyspalveluita.

Kysymys ilman oleskelulupaa maassa olevien ihmisten terveyspalveluista jakaa suomalaisten näkemykset.

Niukka enemmistö on sitä mieltä, että paperittomilla on oltava oikeus välttämättömiin terveyspalveluihin kaikkialla Suomessa.

Tämä ilmenee HS:n teettämästä kyselystä, johon vastasi kesäkuun loppupuolella 1001 ihmistä.

Vastanneista joka neljäs oli täysin ja runsas kolmannes jokseenkin sitä mieltä, että paperittomilla on oltava oikeus välttämättömiin terveyspalveluihin. Kaikista vastanneista joka kolmas ei antaisi paperittomille tätä oikeutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asiasta keskusteltiin eduskunnassa kesäkuussa. Viimeisenä valtiopäivien tekonaan sdp:n kansanedustaja, entinen peruspalveluministeri Susanna Huovinen teki lakialoitteen paperittomien välttämättömien terveyspalveluiden turvaamisesta niin, että lapsilla ja raskaana olevilla olisi samat oikeudet terveyspalveluihin kuin suomalaisilla.


Lakialoite on sisällöltään pitkälti sama kuin se, jonka käsittelyn sdp:n kansanedustaja Kari Rajamäki torppasi kansanedustajauransa viime metreillä maaliskuussa 2015. Rajamäen esityksestä eduskunta jätti terveydenhoitolain pöydälle juuri ennen valtiopäivien päättymistä.

”Asian raukeaminen oli perustavanlaatuisesti sosiaalidemokraattien globaalien arvojen vastaista. On vähän niin kuin meidän (sdp:n) vastuu tuoda asia nyt uudelleen käsittelyyn”, sanoo paperittomien terveyspalveluita eduskunnassa ja Helsingin valtuustossa ajanut Pilvi Torsti (sdp).

Hänen mukaansa olennaista on se, että laki saataisiin muutettua yhtenäiseksi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeistuksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen kanssa.

STM:n mukaan kuntien tulee tarjota kiireellisiä terveyspalveluita kaikille ihmisille, myös heille, joilla ei ole voimassa olevaa oleskelulupaa. THL taas suosittaa, että paperittomien terveyspalvelut turvataan nykyistä laajemmin.

Palveluiden saatavuudessa on isoja alueellisia eroja. Helsingin valtuusto päätti lokakuussa laajentaa paperittomien terveyspalvelut koskemaan kiireellisten lisäksi välttämättömiä terveyspalveluita, joihin kuuluu muiden muassa kroonisten sairauksien hoito ja rokotukset. Myös Espoo ja Turku ovat laajentaneet lapsien ja raskaana olevien paperittomien pääsyä terveyspalveluihin.

Huovisen lakialoitteessa on allekirjoitus kustakin puolueesta paitsi perussuomalaisista. Perussuomalaisten kielteinen suhtautuminen paperittomien terveyspalveluihin heijastuu myös HS:n teettämän kyselyn vastauksista. Lähes 70 prosenttia ps:n kannattajista oli täysin eri mieltä siitä, että paperittomilla on oikeus terveyspalveluihin. Vain 14 prosenttia tuki annettua väittämää.

Turun yliopiston väitöskirjatutkija Matti Välimäki huomauttaa, että tuoreessa kyselyssä paperittomien terveyspalvelut saivat laajemman tuen kuin Uutissuomalaisen alkuvuonna teettämässä mielipidemittauksessa. Sen mukaan noin kolmannes suomalaisista kannattaa paperittomien terveyspalveluiden laajentamista.

Tuloksien erovaisuuden syy on Välimäen mukaan kysymyksenasettelussa. Tammikuisessa mittauksessa kysyttiin vastaajien mielipidettä siitä, tulisiko paperittomien terveyspalveluja laajentaa koskemaan kiireetöntä hoitoa. HS:n teettämässä kyselyssä puhutaan puolestaan välttämättömästä hoidosta.

"Välttämätön saattaa kuulostaa maallikon korvaan pienemmältä määrältä oikeuksia terveyspalveluihin kuin kiireetön, ja siksi näiden selvitysten tuloksia on haastavaa verrata toisiinsa.”

Kiireellisellä hoidolla viitataan tyypillisesti ensihoidon kaltaiseen akuuttiin hoitoon. Välttämättömät terveyspalvelut ovat tätä laajempia ja koskevat joitakin ennaltaehkäiseviä toimia.

HS:n teettämän kyselyn mukaan sekä vihreiden että vasemmiston kannattajista noin 80 prosenttia takaisi paperittomille oikeuden terveyspalveluihin. Sdp:n kannattajista 71 prosenttia ja keskustan kannattajista 65 prosenttia ilmoitti tukevansa kyselyn väittämää. Kokoomuksen kannattajista 55 prosenttia tukee paperittomien välttämättömiä terveyspalveluita.

”Ainakin keskusta ja kokoomus ovat puolueinakin todennäköisesti jakautuneita asian suhteen. Samoin mahdollisesti sdp”, Välimäki arvio.

Hänen mukaansa puolueiden kannattajien suhtautumista paperittomien terveydenhuoltoon voi peilata puolueiden laajempiin näkemyksiin ulkomaalaisten oikeuksista Suomessa.

Sdp ja vihreät sekä osin myös rkp ja kokoomus ovat Välimäen mukaan perinteisesti tukeneet Suomessa asuvien ulkomaalaisten oikeusaseman vahvistumista.

”Vasemmistopuolueet ovat myös usein olleet vahvojen julkisten palvelujen kannalla kun taas kokoomus ja keskusta ja jossain määrin ps on tavoitellut julkisen sektorin menojen pienentämistä. ”

Tämä voi Välimäen mukaan osaltaan vaikuttaa puolueiden näkemyksiin siitä, tulisiko ilman oleskelulupaa maassa olevien ihmisten terveyspalveluita laajentaa.

Paperittomien määrää on hankala arvioida, mutta Turun yliopiston URMI-tutkimushankkeen mukaan Suomessa oli vuoden 2018 alussa 2000–4000 paperitonta ulkomaalaista.

Huovisen tekemä lakialoite odottaa nyt käsittelyään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. On oletettavissa, ettei aloite kuitenkaan nouse sote-uudistuksen työllistämän valiokunnan pöydälle tämän hallituskauden aikana.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on useita lakiesityksiä ja joukko kansalaisaloitteita odottamassa käsittelyä, valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sdp) viestittää. Koska lakialoitteesta ei ole hallituksen esitystä, Kiuru ei usko, että toimiin sen pohjalta ryhdytään.

Sama koskee Kiurun mukaan Silvia Modigin (vas) lokakuussa 2016 tekemää lakialoitetta translain uudistamisesta.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kantar TNS teki HS:n toimeksiannosta tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten suhtautumista paperittomien terveyspalveluihin.

 Tutkimusaineisto koottiin Gallup Kanava -internetpaneelissa 20.–27.6.2018.

 Tutkimusta varten haastateltiin kaikkiaan 1 001 ihmistä.

 Tutkimustulosten virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

 Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa 15–74 -vuotiasta väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trumpin asianajaja Giuliani: ”Totuus ei ole totuus”

  2. 2

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  3. 3

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi tanssiin ilta-auringossa

  7. 7

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  8. 8

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  10. 10

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  8. 8

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  9. 9

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  10. 10

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää