Politiikka

Liike Nyt on hankkinut toimiston ja työntekijöitä, ensi viikolla julkaistaan toisen nettiäänestyksen tulokset – siinä saattaa myös ratketa Harry Harkimon sote-kanta

Liike Nytin seuraavat haasteet ovat alueellinen laajentuminen, asiantuntijaryhmän kokoaminen ja uusien perusarvojen lisääminen.

”Tästä ei tule puoluetta, mutta emme me myöskään halua, että tämä on vain nettipeukutuspaikka”, kuvailee Mikael Jungner Liike Nytin visiota.

Liike Nyt aloitti viime keväänä rysäyksellä. Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo ilmoitti huhtikuussa ensin eronneensa kokoomuksesta, ja pari päivää tämän jälkeen hän tuli julkisuuteen niin sanotun poliittisen startupin, Liike Nytin kanssa.

Liikkeeseen olivat lähteneet mukaan muun muassa entinen Sdp:n puoluesihteeri, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner sekä toimittaja Tuomas Enbuske ja viestinnän ammattilainen Sarian Antila.

Liike Nytin tarkoituksena on muuttaa politiikan teon tapaa ja tuoda kansalaisten ääni paremmin kuuluviin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Demokratisoida demokratia”, kuten Jungner tiivistää.

Paljon huomiota saaneen alun jälkeen Liike Nyt pitkälti katosi julkisuudesta.

Tähän mennessä on kuitenkin tapahtunut seuraavaa. Liikkeen ”nettiparlamenttiin” on liittynyt noin 10­000 ihmistä ja ensimmäiseen nettiäänestykseen osallistui heistä 3­500.

Heinolassa sitoutumaton, alle 10 hengen Parempi Heinola -ryhmä liittyi kokonaisuudessaan Liike Nytiin. Täyspäiväisiä työntekijöitä on neljä, ja perjantaina liike kävi tutustumassa uuteen toimistoonsa Abrahaminkadulla.

”Joudutaan vähän maalailemaan siellä, mutta parin viikon kuluttua pääsemme varmaan muuttamaan”, Jungner kertoo.

Liike Nytin ideana on alistaa omat tavoitteensa nettiäänestyksille. Ensimmäinen äänestys koski ilmastonmuutosta. Tuhannet ihmiset vastasivat kysymyksiin siitä, mitä olisi itse valmis tekemään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja toisaalta, millaisia ilmastotoimia Suomen tulisi valtiona tehdä.

Seuraavan, sote-uudistusta koskevan kyselyn tulokset julkaistaan tiistaina. Kysymys kuuluu: pitäisikö Liike Nytin edetä nykyisen sote-mallin kehittämisen kautta vai pitäisikö hallituksen esitystä parantaa?

Hjallis Harkimo on sitoutunut noudattamaan tiistaina julkaistavan sote-äänestyksen tulosta syksyllä eduskunnassa, jos tulos on selvempi kuin 45 vastaan 55 prosenttia.

Tämän lisäksi äänestystuloksilla ei toistaiseksi ole laajasti käyttöä. Liike Nyt ei ole puolue eikä pelkkä äänestysalusta, mutta sen ensisijainen tavoite ei ole myöskään edustajien saaminen valtuustoihin tai eduskuntaan.

Jungnerin mukaan tavoitteena on se, että kaikissa suurissa kaupungeissa olisi liikkeen edustajia, jotka järjestäisivät paikallisesti kyselyitä kaupunkilaisille ja jatkaisivat liikkeen kehittämistä. Alueellinen laajentuminen on vielä työn alla.

”Tällä hetkellä emme niinkään hae valtaa, vaan pyrimme etsimään käytännön tapoja siihen, miten tämä toimii. Meillä on kuitenkin Hjallis kansanedustajana, ja nämä äänestykset vaikuttavat häneen.”

Vaikka liikkeellä ei ole ohjelmaa eikä muita tavoitteita kuin poliitikan teon muuttaminen, neljä perusarvoa määrittävät sitä, millaisia äänestyksiä liikkeen alustalla voidaan järjestää.

Liikkeen mukaan jokaisesta on pidettävä huolta ja markkinatalous on toimiva tapa kehittää yhteiskuntaa, kunhan sen säännöt ovat reilut. Sen lisäksi ilmastonmuutos on totta, päätökset on tehtävä ympäristön kannalta kestävällä tavalla ja yrittäjyys on tehokkain tapa tehdä asioita, jos sille annetaan tilaa.

Heinäkuun aikana liikkeessä pohditaan uusien perusarvojen lisäämistä.

”Viidenneksi varmaan voisi tulla kansainvälisyys tai Eurooppa-myönteisyys ja yksilön arvostaminen kuudenneksi. Tiivistäisimme siis vähän sitä yhteistä arvopohjaa, mikä liikkeellä on.”

Arvopohjasta päättää liikkeen ydinryhmä, eivät nettiparlamentin jäsenet.

Liikkeen arvopohja annetaan äänestäjille siis valmiina. Vaikka liikkeellä on perusarvot, joita äänestäjien on periaatteessa kannatettava, muuta ennustettavuutta tai johdonmukaisuutta liikkeessä ei ainakaan toistaiseksi ole.

Alueellisen laajentumisen ja perusarvojen pohtimisen lisäksi Jungner ja kumppanit etsivät tällä hetkellä pariakymmentä asiantuntijaa, jotka määrittelisivät nettialustan äänestyskysymykset. Äänestyksiä voisi olla jatkossa jopa viikoittain, ja äänestysten tueksi asiantuntijat kirjoittaisivat tekstejä aiheesta eri näkökulmista.

Ensi kevään eduskuntavaaleihin osallistumisesta liike ei ole tehnyt päätöksiä, vaikka keväällä liikkui huhuja, että liike olisi jo kysellyt ehdokkaiksi tunnettuja nimiä. Vaaleihin lähteminen vaatisi Jungnerin mukaan sitä, että sadat ihmiset haluaisivat lähteä Liike Nytin kautta ehdolle.

”Me emme sitä itse tee, koska me emme ole puolue. Vaaleihin lähtö riippuu siitä, löytyykö näitä ihmisiä. Jos siihen mennään, pitää olla tiekartta eli ajatus siitä, mitä haluamme tulevaisuudessa tehdä. Tiekartta on tarkoitus tehdä nettityökalulla niiden ihmisten kanssa, jotka siellä on.”

Liikkeen lähitulevaisuutta määrittääkin pitkälti se, asettuuko kukaan liikkeen nimissä ehdolle ensi keväänä. Ilman omia edustajia äänestystulosten hyödyntäminen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen on vaikeaa.

”Olisi hyvä, että meillä olisi kansanedustajia ja valtuutettuja, koska se tekisi tästä kehittämisestä aitoa. Mutta toiveeni on edelleen, että puolueet kopioisivat tämän tavan toimia ja alkaisivat kysyä omilta jäseniltään, miten niiden pitäisi toimia”, Jungner toteaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liike Nyt
 • Mikael Jungner
 • Politiikka
 • Oona Lohilahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  3. 3

   Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

  4. 4

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  5. 5

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  6. 6

   Sukupuoli voi nyt olla vaikka salmiakki

  7. 7

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  10. 10

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää