Politiikka

Eläkeläisten asialle on nyt monta ajajaa – Kolme kuvaa näyttää, miksi kovat lupaukset eläkkeiden nostamisesta ovat vasta alkua

Ikääntyneiden painoarvo vaaleissa kasvaa nyt nopeasti.

Lähes parin vuoden ajan Sdp:n entinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen piti eläkejärjestelmän toimijoita varpaillaan. Syksyllä 2015 Kiljunen aloitti julkisuudessa voimakkaan kampanjoinnin työeläkkeiden nostamiseksi.

Kiljunen keräsi nimiä kansalaisaloitteeseen taitetusta indeksistä luopumiseksi. Käytännössä aloite olisi tarkoittanut, että eläkkeiden vuotuisissa indeksikorotuksissa ei enää huomioitaisi hintojen nousua, vaan eläkkeet nousisivat tismalleen samaa vauhtia yleisen palkkatason kanssa.

Aloite sai kovaa kritiikkiä, sillä se olisi lisännyt tuntuvasti eläke­menoja tilanteessa, jossa nopeasti ikääntyvä väestö muutenkin koettelee Suomessa eläkejärjestelmän kestävyyttä. Taitettu indeksi otettiin käyttöön juuri eläkemenojen hillitsemiseksi. Eläketurvakeskus varoitti aloitteen kustannuksista. Maaliskuussa 2017 eduskunta hylkäsi Kiljusen aloitteen.

Sdp:tä aloite jakoi. Sen allekirjoitti moni entinen demarikansanedustaja ja pari entistä puheenjohtajaa. Eduskuntaryhmä kuitenkin kääntyi sitä vastaan. Aloitteen hylkäämistä esittänyttä valiokuntaa johti Sdp:n Tuula Haatainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänä keväänä Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kuitenkin jatkoi Kiljusen viitoittamalla tiellä kohti eläkeläisten sydämiä.

Vappupuheessaan Rinne lupasi sadan euron nettokorotuksen alle 1 400 euron eläkkeisiin. Kesäkuussa lehtihaastattelussa Rinne lupasi kasvattaa nykyisten eläkkeiden lisäksi myös tulevia eläkkeitä korjaamalla niin sanottua elinaikakerrointa. Se on mekanismi, joka leikkaa nuorempien sukupolvien eläkkeitä sitä mukaa kuin suomalaisten elinikä nousee.

Sadan euron korotus sai varovaista tukea sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalta (sin). Kiljusen aloite on sekin noussut haudasta: kristillisdemokraattien kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Sari Tanus esitti viime viikolla, että taitetusta indeksistä pitäisi siirtyä malliin, jossa palkat ja hintataso vaikuttavat eläkkeiden korotuksiin yhtä paljon.

Eläkkeistä voi hyvinkin tulla teema ensi kevään eduskuntavaaleihin, ja sille on yksinkertainen syy: Suomi ikääntyy vauhdilla. Eläkkeellä tai eläkeiän kynnyksellä olevat ihmiset ovat entistä suurempi poliittinen voima. He eivät ole arvoiltaan ja intresseiltään yhtenäinen joukko, mutta eläkevuosien toimeentuloa he varmasti miettivät nuoria enemmän.

Ikääntymisen vauhti Suomessa on suorastaan hengästyttävä.


Alle kaksi vaalikautta sitten, kevään 2011 eduskuntavaalien aikaan, Suomessa oli hieman yli 960 000 yli 65-vuotiasta äänioikeutettua. Sen jälkeen yli 65-vuotiaiden äänioikeutettujen määrä on kasvanut yli 220 000:lla lähes 1,2 miljoonaan.

Puolueen tai poliitikon näkökulmasta viestin kohdistaminen tälle joukolle on käynyt entistä houkuttelevammaksi. Vuosi vuodelta houkutus vain kasvaa.

Kolmen vaalikauden kuluttua, kun Suomi valmistautuu kevään 2031 eduskuntavaaleihin, yli 65-vuotiaita on Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan noin 300 000 nykyistä enemmän, lähes 1,5 miljoonaa. Tämä on noin neljäsosa väestöstä.


Tosiasiassa iäkkäiden voima politiikassa kasvaa vielä nopeammin kuin pelkästä väestöennusteesta voisi päätellä. Tämä johtuu siitä, että iäkkäät käyttävät äänioikeuttaan muita ikäryhmiä useammin.


Nuorimmat ikäluokat äänestävät vähiten, ja aktiivisuus nousee keski-ikää lähestyttäessä. Korkeimmillaan äänestysaktiivisuus on 65–74-vuotiaiden keskuudessa, kunnes käyrä lähtee jälleen laskemaan.

Ikäihmisten painoarvon kasvua vaaleissa voi hahmotella hyvin karkealla laskelmalla: Oletetaan, että Suomessa pidetään vaalit vuonna 2010 ja vuonna 2030, ja että äänestysaktiivisuus noissa vaaleissa on tismalleen sama kuin vuoden 2018 presidentinvaaleissa. Työikäisestä väestöstä noin 63 prosenttia käy uurnilla, kun taas yli 65-vuotiaista äänestämässä käy 74 prosenttia.

Vuoden 2010 väestön ikäjakaumalla uurnilla kävisi siis 2,24 miljoonaa työikäistä ja 700 000 yli 65-vuotiasta. Vuonna 2030 työikäisten äänestäjien antamien äänien määrä putoaisi 2,16 miljoonaan, kun yli 65-vuotiaiden antama äänipotti kasvaa lähes 1,1 miljoonaan.

Yksinkertaistettu laskelma ei läpäise minkäänlaista tieteellistä seulaa, mutta aavistuksen tulevaisuuden voimasuhteista se antaa.

Eivät puolueet silti ole nuorempia ikäluokkia unohtamassa, eivät ainakaan, jos puoluetoimistolla osataan ajatella yhtään pidemmällä aikajänteellä, uskoo viestintätoimisto Ellun Kanoissa nykyisin työskentelevä Jukka Manninen. Manninen oli aiemmin suunnittelupäällikkö kokoomuksen puoluetoimistolla ja osallistui kampanjastrategioiden tekemiseen.

Hänen mukaansa puoluetoimistoilla suurin huoli on kannatuspohjan turvaaminen. Siksi jokainen puolue seuraa tarkasti jäsen- ja kannattajakuntansa ikäjakaumaa. Ikäpyramidi halutaan pitää tasaisena, jotta puolueella olisi ehdokkaita ja äänestäjiä myös tulevina vuosina ja vuosikymmeninä.

”Dynastiaa ei voi rakentaa keskittymällä vain eläkeläisten asioihin”, Manninen sanoo.

Ikäpyramidi voi selittää, miksi näyttävät eläkealoitteet ovat tulleet nimenomaan Sdp:n riveistä.

Turun yliopiston tutkimuksen mukaan Sdp:n jäsenten ja kannattajien keski-ikä on korkeampi kuin muilla puolueilla. Eläkeläisten osuus kannattajista ja jäsenistä on niin ikään korkein. Sdp on muuttunut leimallisesti ikääntyvien puolueeksi.

Nuoria kykyjä puolue onnistuu silti yhä nostamaan. Sellaisia kuin eduskunnan nuorin jäsen Ilmari Nurminen. Hän nousi kansanedustajaksi 24-vuotiaana – keskittymällä vanhusten asioihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläkkeet
 • Ikääntyminen
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  2. 2

   Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

  3. 3

   Suolan vaaroja liioitellaan, väittää suurtutkimus – Oikein käytettynä suola jopa vähensi sydän- ja verisuonitauteja

   Tilaajille
  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   Soullegenda Aretha Franklin on kuollut – Ennätyksiä rikkonut laulajatar eli pettymyksien täyttämän elämän, mutta raivasi naisille tien

  6. 6

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  7. 7

   Yhdysvalloissa kuoli viime vuonna huumeisiin enemmän ihmisiä kuin koskaan – yksi selitys superhuumeen yleistyminen

  8. 8

   Antti Rinne sai Sdp:n nousuun, mutta onko hänestä pääministeriksi? Sitä puolueen kannattajatkin pohtivat, kun vaalikausi alkaa

  9. 9

   Yli kymmenen vuotta Suomessa asuneen kansalaisuushakemus hylättiin väärän syntymävuoden takia, vaikka mies yritti itse oikaista virheen

  10. 10

   Paavo Arhinmäki soitti Helsingin kaupungin puhelinvaihteeseen, mutta hukkuikin ”absurdiin limboon”, jonka aikana lomakin vaihtui eläkkeeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  9. 9

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  10. 10

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  6. 6

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  7. 7

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää