Politiikka

HS-gallup: Sipilän hallitukseen tyytymättömien määrä kasvanut – hyvä arvosana joka neljänneltä

Sipilän hallitus on saanut kautensa aikana hyviä arvosanoja vain kerran huonoja enemmän.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen suosio palasi talven pienestä kannatuspiikistä takaisin perustasolleen, selviää tuoreesta HS-gallupista.

25 prosenttia vastaajista arvioi nyt nykyhallituksen onnistuneen tehtävissään vähintään melko hyvin, päinvastoin taas 39 prosenttia. Puolta vuotta aikaisemmin hyviä arvosanoja hallitukselle antoi 29 prosenttia vastaajista, huonoja taas 33.

Kyselyissä kolmanneksi jämähtäneen keskustan eduskuntaryhmässä kuplii nyt kritiikki johtoa kohtaan.


Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaaren mukaan jonkin verran yllättävää tilanteessa on se, ettei pudotusta ole alkuvuoden soteväännön aikana tapahtunut enempää.

”Paljon muitakin epäsuosittuja asioita, kuten aktiivimalli on ollut agendalla. Kun katsotaan, mitä on tapahtunut, niin yllättävän vähän se näkyy”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesä 2015 on edelleen HS-gallupin mittaushistorian ainoa hetki, kun Sipilän hallitukseen tyytyväisiä oli tyytymättömiä enemmän.

Vaikka hallitus näyttäisikin olevan saavuttamassa suuria tavoitteitaan, kuten työllisyysasteen parantumisen tai talouskasvun, eivät ne ole juuri arvosanoihin asti välittyneet.

”Kansalaiset arvioivat enemmän esillä olevia keinoja, kuten vaikkapa aktiivimallia ja sen vaikutusta omaan arkeen. Makrotason tavoitteet jäävät kansalaisen näkökulmasta etäisiksi”, sanoo Ruostetsaari.

Pääministeri Sipilä saa kyselyssä hieman enemmän hyviä arvosanoja kuin hallitus.

29 prosenttia vastaajista pitää Sipilän onnistumista pääministerinä vähintään melko hyvänä, melko huonona tai huonona 44 prosenttia. Puoli vuotta sitten luvut olivat 31 ja 41 prosenttia.


Muutos on tutkimuksen virhemarginaalin sisällä, mutta nykytulos on Sipilän pääministerikauden toiseksi heikoin tulos. Alhaisemmat luvut saavutettiin joulukuussa 2016, jolloin myönteisen arvion pääministerille antoi 27 prosenttia, päinvastaista mieltä olevien määrän ollessa 45 prosenttia vastaajista.

Kyselyn ministereistä selkeimmin on kevään aikana heikentynyt ulkoministeri Timo Soinin (sin) suosio. Tuorein lukema on koko joulukuussa 2015 alkaneen mittausajanjakson heikoin.

Soinin onnistumista ulkoministerinä vähintään melko hyväksi arvioi nyt 24 prosenttia ja vähintään melko huonoksi 39 prosenttia vastaajista, kun puoli vuotta sitten vastaavat lukemat olivat 33 ja 26 prosenttia.

Ruostetsaari arvelee, että Soinin onnistumisarvion huonontumisen takana on heikentynyt näkyvyys päivänpolitiikassa perussuomalaisten hajoamisen jälkeen. Tällöin Soinille jäi vain ulkoministerin salkku.

”Ulkopolitiikka on alue, joka ei kansalaisten arkeen kovin paljon vaikuta.”

Myös arviot kyselyn suosituimman ministerin, Petteri Orpon (kok) toiminnasta ovat heikentyneet. Valtiovarainministerin onnistumista vähintään melko hyvänä piti nyt 32 prosenttia, kun viime joulukuussa lukema oli 37 prosenttia. Päinvastoin arvioi nyt 27 prosenttia vastaajista, viimeksi 22 prosenttia.

Kokoomus pitää kyselyn kärkisijaa myös hallituspuolueiden onnistumisesta kysyttäessä. Toimintaa pitää vähintään melko hyvänä 24 prosenttia vastaajista, keskustan vastaavasti 17 prosenttia ja sinisten toimintaa 9 prosenttia.


Hallituspuolueista tyytymättömimpiä vastaajat ovat sinisten toimintaan. Huonoksi puolueen suoriutumisen hallituksessa arvioi 53 prosenttia. Keskustalle melko tai erittäin huonon arvosanan antaa 42 prosenttia, kokoomukselle 36 prosenttia.

Oppositiopuolueista kansalaisten mielestä parhaiten suoriutuvat vihreät, joiden kaula Sdp:hn on kuitenkin pienentynyt. Hyvien arvosanojen osuus vihreiden arvioissa on vuodessa vähentynyt 12 prosenttiyksikköä.


Kuudella yhdeksästä kyselyn puolueesta yleisin arvosana löytyy kuitenkin asteikon keskiväliltä. Keskustalla, sinisillä ja perussuomalaisilla kyselyn yleisin arvosana on huono.

Eduskunnan puhemies Paula Risikon (kok) verrattain hyvien arvioiden taustalla näkynee Risikon toiminta kansanedustajien eläkejärjestelmän uudistamisessa, arvelee Ruostetsaari.


Risikon onnistumista vähintään melko hyvänä pitää 42 prosenttia vastanneista, päinvastoin taas arvioi 11 prosenttia.

Kun keskustelu kansanedustajien sopeutumiseläkkeistä keväällä roihahti, otti Risikko asiaan näkyvästi kantaa. Puhemies sai nyt enemmän hyviä arvosanoja kuin edeltäjänsä kertaakaan, mikä Ruostetsaaren mukaan selittynee puoluetaustoilla.

”Risikko on ison puolueen edustaja verrattuna Maria Lohelaan, joka kuitenkin myös suoriutui myös puhemiehen tehtävästä hyvin.”

Kiintoisa yksityiskohta Ruostetsaaren mukaan tuloksissa on, että yhtä paljon huonoja arvosanoja hallitukselle antavat työväestöön ja yrittäjiin kuuluvat.

”Hallitushan on oikeastaan tehnyt kaikkensa, jotta yrittäjien asema parantuisi. Näyttää siltä, että odotukset ovat olleet kovia, ja mihinkään ei olla tyytyväisiä”

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten suhtautumista maan hallitukseen ja pääministeriin sekä arvioita hallitus- ja oppositiopuolueiden sekä puhemiehen, ulkoministerin ja valtiovarainministerin onnistumisesta.

 Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla puhelimitse 1000 henkilöä kesäkuun 2018 lopussa.

 Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

 Tutkimuksen toteutti Helsingin Sanomien toimeksiannosta Kantar TNS.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS-gallup
 • Hallitus
 • Oppositio
 • Ministerit
 • Eduskunnan puhemies

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  2. 2

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   Kauris tuijotti kahvilan asiakkaita ja karisti sen jälkeen poliisit kannoiltaan Katajanokalla – ”Se oli siinä ehkä minuutin verran”

  5. 5

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  6. 6

   Francisco Francon ruumis halutaan kaivaa ylös, mutta suunnitelma herättää vasta­rintaa – Mielen­osoittajat vastasivat aikeisiin fasistitervehdyksin

  7. 7

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  8. 8

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  9. 9

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  10. 10

   Maauimalat ovat yksi merkki kaupungistumis­trendistä – Tällainen tulee Tampereen ensimmäisestä uimalasta, jossa vettä puhdistetaan Särkänniemen delfinaarion vanhoilla suodattimilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  5. 5

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  6. 6

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  7. 7

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  10. 10

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja
  3. Venäjän näyteikkuna kehuttuna kisajärjestäjänä sulkeutuu – ennen seuraavia kisoja on selvitettävä dopingsotkut: ”Siinä on selvästi kahdet kasvot”
  4. Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla
  5. Toimittajan lukusuositus: Tunnetaitokirjat kannustavat lapsia rohkeuteen
  6. Sammutustyöt jatkuvat Varsinais-Suomessa: Maasto kytee jopa kymmenien senttien syvyydessä, ja uusia paloja voi vielä syttyä
  7. Europeleissään hävinneet suomalaisjoukkueet palaavat sunnuntaina arkeen – käteen euroseikkailusta jäi pettymys ja 240 000 euroa kullekin
  8. Francisco Francon ruumis halutaan kaivaa ylös, mutta suunnitelma herättää vasta­rintaa – Mielen­osoittajat vastasivat aikeisiin fasistitervehdyksin
  9. Oliver Helander tähtää jo finaalipaikkaan EM-kisojen keihäsfinaalissa – sitä ennen hän ottaa ensimmäisen Suomen mestaruutensa
  10. Tunti sitten
  11. Maastopalot jatkavat roihuamistaan Lapissa, ukkosten pelätään pahentavan tilannetta – Savu­patsaat näkyvät Nasan satelliitti­kuvissa
  12. Edes Ranskan maailman­mestaruus ei nostanut Macronia epäsuosion alhosta – ehkä hänenkin olisi pitänyt turvautua jalkapallopaitaan
  13. Näytä lisää