Politiikka

HS-gallup: Sipilän hallitukseen tyytymättömien määrä kasvanut – hyvä arvosana joka neljänneltä

Sipilän hallitus on saanut kautensa aikana hyviä arvosanoja vain kerran huonoja enemmän.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen suosio palasi talven pienestä kannatuspiikistä takaisin perustasolleen, selviää tuoreesta HS-gallupista.

25 prosenttia vastaajista arvioi nyt nykyhallituksen onnistuneen tehtävissään vähintään melko hyvin, päinvastoin taas 39 prosenttia. Puolta vuotta aikaisemmin hyviä arvosanoja hallitukselle antoi 29 prosenttia vastaajista, huonoja taas 33.

Kyselyissä kolmanneksi jämähtäneen keskustan eduskuntaryhmässä kuplii nyt kritiikki johtoa kohtaan.


Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaaren mukaan jonkin verran yllättävää tilanteessa on se, ettei pudotusta ole alkuvuoden soteväännön aikana tapahtunut enempää.

”Paljon muitakin epäsuosittuja asioita, kuten aktiivimalli on ollut agendalla. Kun katsotaan, mitä on tapahtunut, niin yllättävän vähän se näkyy”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesä 2015 on edelleen HS-gallupin mittaushistorian ainoa hetki, kun Sipilän hallitukseen tyytyväisiä oli tyytymättömiä enemmän.

Vaikka hallitus näyttäisikin olevan saavuttamassa suuria tavoitteitaan, kuten työllisyysasteen parantumisen tai talouskasvun, eivät ne ole juuri arvosanoihin asti välittyneet.

”Kansalaiset arvioivat enemmän esillä olevia keinoja, kuten vaikkapa aktiivimallia ja sen vaikutusta omaan arkeen. Makrotason tavoitteet jäävät kansalaisen näkökulmasta etäisiksi”, sanoo Ruostetsaari.

Pääministeri Sipilä saa kyselyssä hieman enemmän hyviä arvosanoja kuin hallitus.

29 prosenttia vastaajista pitää Sipilän onnistumista pääministerinä vähintään melko hyvänä, melko huonona tai huonona 44 prosenttia. Puoli vuotta sitten luvut olivat 31 ja 41 prosenttia.


Muutos on tutkimuksen virhemarginaalin sisällä, mutta nykytulos on Sipilän pääministerikauden toiseksi heikoin tulos. Alhaisemmat luvut saavutettiin joulukuussa 2016, jolloin myönteisen arvion pääministerille antoi 27 prosenttia, päinvastaista mieltä olevien määrän ollessa 45 prosenttia vastaajista.

Kyselyn ministereistä selkeimmin on kevään aikana heikentynyt ulkoministeri Timo Soinin (sin) suosio. Tuorein lukema on koko joulukuussa 2015 alkaneen mittausajanjakson heikoin.

Soinin onnistumista ulkoministerinä vähintään melko hyväksi arvioi nyt 24 prosenttia ja vähintään melko huonoksi 39 prosenttia vastaajista, kun puoli vuotta sitten vastaavat lukemat olivat 33 ja 26 prosenttia.

Ruostetsaari arvelee, että Soinin onnistumisarvion huonontumisen takana on heikentynyt näkyvyys päivänpolitiikassa perussuomalaisten hajoamisen jälkeen. Tällöin Soinille jäi vain ulkoministerin salkku.

”Ulkopolitiikka on alue, joka ei kansalaisten arkeen kovin paljon vaikuta.”

Myös arviot kyselyn suosituimman ministerin, Petteri Orpon (kok) toiminnasta ovat heikentyneet. Valtiovarainministerin onnistumista vähintään melko hyvänä piti nyt 32 prosenttia, kun viime joulukuussa lukema oli 37 prosenttia. Päinvastoin arvioi nyt 27 prosenttia vastaajista, viimeksi 22 prosenttia.

Kokoomus pitää kyselyn kärkisijaa myös hallituspuolueiden onnistumisesta kysyttäessä. Toimintaa pitää vähintään melko hyvänä 24 prosenttia vastaajista, keskustan vastaavasti 17 prosenttia ja sinisten toimintaa 9 prosenttia.


Hallituspuolueista tyytymättömimpiä vastaajat ovat sinisten toimintaan. Huonoksi puolueen suoriutumisen hallituksessa arvioi 53 prosenttia. Keskustalle melko tai erittäin huonon arvosanan antaa 42 prosenttia, kokoomukselle 36 prosenttia.

Oppositiopuolueista kansalaisten mielestä parhaiten suoriutuvat vihreät, joiden kaula Sdp:hn on kuitenkin pienentynyt. Hyvien arvosanojen osuus vihreiden arvioissa on vuodessa vähentynyt 12 prosenttiyksikköä.


Kuudella yhdeksästä kyselyn puolueesta yleisin arvosana löytyy kuitenkin asteikon keskiväliltä. Keskustalla, sinisillä ja perussuomalaisilla kyselyn yleisin arvosana on huono.

Eduskunnan puhemies Paula Risikon (kok) verrattain hyvien arvioiden taustalla näkynee Risikon toiminta kansanedustajien eläkejärjestelmän uudistamisessa, arvelee Ruostetsaari.


Risikon onnistumista vähintään melko hyvänä pitää 42 prosenttia vastanneista, päinvastoin taas arvioi 11 prosenttia.

Kun keskustelu kansanedustajien sopeutumiseläkkeistä keväällä roihahti, otti Risikko asiaan näkyvästi kantaa. Puhemies sai nyt enemmän hyviä arvosanoja kuin edeltäjänsä kertaakaan, mikä Ruostetsaaren mukaan selittynee puoluetaustoilla.

”Risikko on ison puolueen edustaja verrattuna Maria Lohelaan, joka kuitenkin myös suoriutui myös puhemiehen tehtävästä hyvin.”

Kiintoisa yksityiskohta Ruostetsaaren mukaan tuloksissa on, että yhtä paljon huonoja arvosanoja hallitukselle antavat työväestöön ja yrittäjiin kuuluvat.

”Hallitushan on oikeastaan tehnyt kaikkensa, jotta yrittäjien asema parantuisi. Näyttää siltä, että odotukset ovat olleet kovia, ja mihinkään ei olla tyytyväisiä”

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten suhtautumista maan hallitukseen ja pääministeriin sekä arvioita hallitus- ja oppositiopuolueiden sekä puhemiehen, ulkoministerin ja valtiovarainministerin onnistumisesta.

 Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla puhelimitse 1000 henkilöä kesäkuun 2018 lopussa.

 Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

 Tutkimuksen toteutti Helsingin Sanomien toimeksiannosta Kantar TNS.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS-gallup
 • Hallitus
 • Oppositio
 • Ministerit
 • Eduskunnan puhemies

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  3. 3

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  6. 6

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  10. 10

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää