Politiikka

Kyselyissä kolmanneksi jämähtäneen keskustan eduskunta­ryhmässä kuplii kritiikki johtoa kohtaan: ”Poliittisen pelisilmän puuttuminen harmittaa”

Erityisesti kokeneemman kaartin sivuuttaminen harmittaa useita HS:n haastattelemia kansanedustajia.

Kannatusmittauksissa selvästi Sdp:n ja kokoomuksen taakse jääneen pääministeripuolue keskustan eduskuntaryhmässä itää kritiikkiä puolueen johtoa kohtaan. HS:n tuoreen gallupin mukaan Sipilän hallitukseen tyytymättömien määrä on kasvanut.

HS:n tavoittamien kriitikkojen mukaan pääministeri Juha Sipilää ympäröi ”jees-porukan” muodostama kupla, jonka läpi eriävät mielipiteet eivät pääse. Ministereille on annettu liian suuri valta, eivätkä eduskuntaryhmät saa juuri muutosehdotuksia läpi, vaikka ryhmässä halu olisi.

Osa johdosta kokee eduskuntaryhmän jopa haittatekijäksi, valittelee eräs kansanedustaja.

”Järjestelmä ei mahdollista muutoksia, kun ministereille on annettu totaalinen veto-oikeus. Ongelma on, että ministeri ei kerää meille ääniä. Eduskuntaryhmä kerää sen vallan, jota ministeri käyttää. Se on jäänyt nyt unholaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viimeisimmän vuoden ajan keskustan kannatuslukemat ovat liikkuneet 15–17 prosentin tietämillä, eikä puolueesta ole pääministeripuolueena puhuttu. Nykyisellään keskustan ryhmä on eduskunnan suurin: kansanedustajia puolueella on 49. Selvää on, että monen kansanedustajan paikka on uhattuna, jos puolueen suosio ei kevääseen mennessä nouse.

Toinen kansanedustaja harmittelee, ettei Sipilä neuvottele juuri puolueen kokeneemman kaartin kanssa. Hänen mukaansa samalla unohtuu puolueen etu, kun johto keskittyy toteuttamaan hallituksen suunnitelmia.

”En minä Sipilää henkilönä arvostele, mutta poliittisen pelisilmän puuttuminen harmittaa. Ja sitä taitoa puolueessa olisi.”

Toisaalta kriittinen siipi ei ole muodostunut pelkästään iän perusteella, sanoo yksi.

”Kyllä nuorissa on kriitikkojakin, mutta he ovat hiljaa oman tulevaisuutensa takia.”

Suurinta tyytymättömyyttä äänestäjäkunnassa herättävät erään kansanedustajan mukaan hallituksen linjaukset aluepolitiikassa ja perusturvan leikkauksessa. Esimerkiksi kriisinhallintakeskuksen siirto ja tuomioistuinviraston perustaminen pääkaupunkiseudulle harmittavat äänestäjiä. Toisaalta perusturvan heikennykset indeksijäädytyksillä kaihertavat köyhän asiaa puolustavia.

Pelkona on, että kenttäväki ja äänestäjät ovat etääntyneet toisistaan, sanoo toinen.

”Jotain ikävää on tapahtunut meidän systeemissä. Puoluehallituksen ihmisten ja toiminnanjohtajien yhteys pätkii äänestäjäkuntaan. Tai sitten on niin, että he niin kovasti haluavat miellyttää puolue-eliittiä.”

Katse pitäisi monen edustajan mukaan nostaa kohti ensi vaalikautta, eikä puhua pelkästään parantuneesta työllisyydestä ja taloustilanteesta. Puoluejohto maalaa erään edustajan mukaan vain isoa kuvaa, muttei kerro, mitä yksilö saa. Äänestäjät olettavat jo valmiiksi, että työllisyyden pitääkin parantua.

Kilpakumppaneista puhuttaessa moni nostaa esille Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen lupauksen nostaa pienimpiä eläkkeitä sadalla eurolla vuodessa.

”Se on täysin katteeton lupaus, mutta sillä ihmiset saadaan uskomaan, että tuo on paremman huomisen kaveri.”

Yhtenä ilmiönä eduskuntaryhmän sisäisestä hajaannuksesta jotkut nostavat esiin ryhmän sisäiset äänestykset, joskin niiden merkityksestä ollaan montaa mieltä.

Moni äänestys on kuitenkin mennyt tiukalle tai jopa arvalle. Eräs eduskuntaryhmän jäsen sanoo, että esimerkiksi ryhmän varapuheenjohtajaa valittaessa ei äänestetty niinkään tietyn henkilön puolesta vaan toista porukkaa vastaan.

Kyseisessä vaalissa Hanna Kosonen voitti Aila Paloniemen äänin 23–19. Heistä Paloniemeä on pidetty kokeneemman kaartin kriitikkona ja Kososta Sipilän tukijana.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo tunnistavansa osan ilmiöistä. Esimerkiksi täpäriä äänestyksiä on hänen mukaansa ollut useita.

”Ei kuitenkaan voi sanoa, että olisi ollut joka äänestyksessä sama porukka, joka on äänestänyt niin tai noin. Äänestysten tulosta on kunnioitettu ja menty eteenpäin.”

Kaikkonen sanoo ryhmän olevan sen koon vuoksi hyvin monipuolinen ja että keskustelua syntyy herkästi aiheesta kuin aiheesta. Ryhmä on hänen mukaansa ”hyvin toimintakykyinen”.

Toisaalta vanhemman kaartin kipuilun Kaikkonen myöntää.

”Osa meidän konkareista kokee, että heidän näkemyksiä olisi syytä kuunnella vähän enemmänkin. Omalta osaltani olen koettanut näin tehdäkin.”

Eduskuntaryhmän ja ministeriryhmän välillä vallitsee puolestaan Kaikkosen mukaan ”luova jännite”. Se tarkoittaa hänen mukaan sitä, ettei eduskuntaryhmä ole mikään kumileimasin.

”Kritiikki kantautuu ministeriryhmään, mutta voi olla, että joinain kertoina on viestit liian myöhään menneet eteenpäin.”

Ensi kevään vaalien suhteen tarkempia linjauksia vaaliohjelmaan työstetään Kaikkosen mukaan vielä. Hänen mukaansa kuluva vaalikausi on kulunut työllisyyden parantamisessa ja hallitusohjelman toteuttamisessa. Vaaleissa esillä olevista teemoista Kaikkonen listaa muun muassa perusturvan uudistuksen, työttömyyden alentamisen ja yrittäjyyden edistämisen.

”Varmasti myös konkreettisia, kouriintuntuvia ja ihmisläheisiä tavoitteita tuodaan syksyllä ja talvella esiin. Eläkeläisiäkään unohtamatta”, Kaikkonen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Eduskuntapuolueet
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  3. 3

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  4. 4

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  6. 6

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  7. 7

   Jupiterilta löytyi 12 uutta kuuta ja niistä yksi on hyvin outo

  8. 8

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Yli 300 päivää ostamatta mitään turhaa – Heidi Juvonen haluaa elää ekologisesti ja siksi hän pesee hiuksensa pelkällä vedellä ja korvaa talouspaperin vaaterievuilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon

  8. 8

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  9. 9

   Ensin kipu, sitten lamauttava väsymys ja lopulta koiran ulkoiluttaminenkin muuttui ylivoimaisen vaikeaksi – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  10. 10

   12 kuvaa, jotka tiivistävät Helsingin historiallisen päivän parrasvaloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  7. 7

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  11. Näytä lisää