Politiikka

Transistoriradio ja seksilehdet sen tekivät – Nils Torvalds kertoo, miksi vuoden 1968 mullistuksissa oli kyse paljon muusta kuin politiikasta

Tuolloista poliittista liikehdintää on turha romantisoida, pohtii Vanhan valtaaja Torvalds nyt.

Vuoden 1968 poliittista liikehdintää on turha romantisoida tai liioitella, sanoo entinen vasemmistoradikaali Nils Torvalds. Hänestä keskeistä tuon ajan tapahtumissa oli vapautuminen edellisten sukupolvien kielloista.

Lehdet ovat nyt täynnä 1968-muisteloita, kun tuosta villistä vuodesta on tasan 50 vuotta. Torvalds sanoo, että häntä näiden juttujen sävy usein ärsyttää, koska niissä keskitytään turhan paljon politiikan muutoksiin ja nuorten radikalisoitumiseen.


”1968 on paljon laajempi asia, jonka juuret ovat sodanjälkeisen sukupolven ja perheiden kehityksessä”, Torvalds aloittaa oman selityksensä.

HS:n suurselvityksen 1968 – vuosi joka muutti kaiken voi lukea tästä linkistä. HS julkaisee kesän aikana joukon aikalaishaastatteluja aiheesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torvalds tunnetaan nykyään Euroopan parlamentin jäsenenä ja vuoden 2018 presidentinvaalien Rkp:n presidenttiehdokkaana. Hän oli presidenttiehdokkaista ainoa, joka avoimesti kannatti Suomen Nato-jäsenyyttä.

Torvaldsin mukaan vuotta 1968 tulisi tarkastella laajemmasta historiallisesta näkökulmasta – siitä, kuinka sodan jälkeiselle kaudella elintason nousu ja teknologian kehitys murtavat samaan aikaan eri puolilla maailmaa erilaisia kulttuurisia kerrostumia.


Nils Torvards syntyi elokuussa 1945, yhdeksän kuukautta jatkosodan päättymisen jälkeen. Noina vuosina syntyivät Suomen suurimmat ikäluokat.

Torvaldsin mukaan hänen ikäpolvensa edustaa omalla tavallaan ensimmäistä urbaania sukupolvea Suomessa. Sen syntyyn on monia syitä: Sotakorvaukset houkuttelevat väkeä maalta kaupunkiin, pikkupaikkakunnilta tuttu tiukka sosiaalinen kontrolli vähenee kaupungeissa ja äidit menevät töihin.

Elintaso ja tekniikka kehittyvät nopeasti, ja se synnyttää erillisen nuorisokulttuurin.

”Meitä on niin paljon, ettei meitä voida urbaaneissa olosuhteissa ja voimakkaasti kasvavan tiedon leviämisen tähden kontrolloida samalla tavalla kuin vanhassa maatalousvaltaisessa yhteiskunnassa”, Torvalds selittää.

Torvalds korostaa tässä murroksessa yhteisen sukupolvikokemuksen merkitystä:

”Minulla se lähtee lapsuudesta, helsinkiläiseltä pihalta, jossa on 40 liki samanikäistä lasta, joita pirukaan ei pysty valvomaan.”

”Juuri se, että meitä ei pystytä valvomaan, on avain sukupolvemme ymmärtämiseen.”

”Ja tämä on ehkä tärkeintä: Kaikki mitä puhutaan vaikka seksuaalisesta vapautumisesta, liittyy vanhemman sukupolven kykenemättömyyteen kontrolloida mitä tapahtuu.”

Seksuaalinen vapautuminen alkaa Torvaldsin mukaan pienin askelin.

”Ei ole sattumaa että suomalaiseen kulttuuriin syöksyi tällaisia Cocktail- ja Jallu-[porno]lehtiä. Ne oli tarkoitettu varttuneimmille, mutta kun meitä ei voi kontrolloida, saamme ne käsiimme.”

Torvalds muistelee, että hänen lukioaikanaan moni koululainen harrasti seksiä. Edellisillä sukupolvilla kyläyhteisöjen ja perheiden kontrolli esti Torvaldsin mukaan tehokkaammin nuo aikeet.

”Muistan kuinka kiersin korttelia ja katsoin koska äiti lähtee töihin. Sitten soitin jollekin tytölle ja sanoin, että nyt kämppä on vapaa.”

Myös tekninen kehitys edisti nuorten vapautumista. Nils Torvalds korostaa transistoriradion merkitystä.

”Silloin kuuntelu vapautettiin kodissa olevasta kilpailusta siitä, kuka saa kuunnella kodin ainoasta radiosta ja mitä.”

Nils Torvaldsille jazz-musiikin löytyminen avasi oven mustan väestön historiaan. Vapautumista lisää sekin, että vanhemmat pitävät kaikenlaista rytmimusiikkia huonona. ”Rytmimusiikki on meille tapa liikkua pois edellisen sukupolven maailmasta.”

Musta musiikki avaa oven myös samaan aikaan käynnissä olevaan Afrikan valtioiden vapautumiseen.

Vaatteillakin ikäpolviraja oli yllättävän tiukka. Torvaldsin mukaan jo vuonna 1942 syntyneet ja sitä vanhemmat pukeutuivat vanhanaikaisesti. Torvaldsin ikäpolvikin ehti keskikoulun viimeisellä luokalla innostua muotiin tulleista loden-takeista ja hatuista.

”Sitten kuluu vuosi, ja tulee farkut!”

Farkutkin olivat tuolloin selkeä protestin muoto.

”Muistan kuinka yksi tyttö lähetetään kotiin, kun hän on tullut farkuissa kouluun.”

Vuoden 1968 tärkein sukupolviviesti onnistuttiin tiivistämään Torvaldsin mielestä yhdessä seinäkirjoituksessa Pariisissa keväällä 1968.

Siinä luki: IL EST INTERDIT D’INTERDIRE – KIELTÄMINEN ON KIELLETTY

”Siinä tiivistyy se, että meitä yritetään kieltää ja että se ei onnistu. Ja että me ymmärrämme, että meitä yritetään kieltää”, Torvalds sanoo.

Näin Torvaldsista tuli taistolainen

Nils Torvalds on tullut vuosien varrella käyneeksi useaan otteeseen läpi sen, miten hän radikalisoitui ja miten hän löysi tiensä tuolta retkeltä ulos.

Tuo tarina alkaa siitä, että joukko sodan jälkeen syntyneitä nuoria on johdettu vapautumisen kynnykselle. Sitten tulee uutisia Vietnamin sodasta. Yhtäkkiä Yhdysvallat, joka on ollut vapauden symboli, pettää. Se sortaa kotimaassaan mustia ja käy raakaa sotaa Vietnamista.

Suomessa kansakunta kipuilee puolestaan sen kanssa, että entisen perivihollisen Venäjän kanssa pitää tulla jotenkin toimeen – vaikka valehtelemalla.

Torvaldsin kokemuksen mukaan tämä tehdään peitellysti ensimmäisen kerran tunteellisessa presidentinvaalikampanjassa 1956, jossa liennytysmyönteinen Urho Kekkonen valitaan presidentiksi.

Tuolloin kaikki tietävät, että Suomen ja Neuvostoliiton välinen ”luottamus” on valetta. Silloin Nils Torvaldsin kaltaiset nuoret yrittävät rationalisoida tuota ristiriitaa.

”Yritämme luoda kuvaa ystävällismielisestä Neuvostoliitosta.”

Sitten Vanha ylioppilastalo vallataan, ja Sdp ilmoittaa, että sellainen toiminta ei puolueelle sovi. Vanhan valtaajista suuri osa on joko demarien kannattajia tai puolueen jäseniä.

”Ollaan vedenjakajalla ja mietitään mitäs nyt tehdään. Tehdään aika kollektiivinen päätös, että okei, kokeillaan Skdl:ää.”

Skdl:ssä Vanhan valtaajat törmäävät heti uutteen ongelmaan. Puolue pyrkii saamaan tulopoliittisissa ratkaisuissa ay-maksut automaattisesti työnantajan maksettavaksi. Se järkyttää Nils Torvaldsia ja hänen ystäviään.

Heidän mielestään juuri se, että luottamusmies joutuu keräämään ay-maksut työpaikoissa paikan päälle pakottaa ay-liikkeen johdon kuuntelemaan kentän ääntä ja auttaa työläisiä ymmärtämään pääoman ja palkansaajien välisen eturistiriidan.

Vanhan valtaajat häviävät tämänkin väittelyn. ”Se kapinointi ajaa meidät taistolaisten leiriin.”

Nuoremmille ja vähän vanhemmillekin lukijoille on hyvä tässä kohtaa kertoa, mitä taistolaisuus tarkoittaa.

Nils Torvalds määrittelee taistolaisuuden vasemmistolaiseksi liikkeeksi, johon kuului kaksi asiaa – liikkeen johdon ehdoton uskollisuus suhteessa Moskovaan, ja kapina Suomen valtiomonopolistista kapitalismia kohtaan, jossa kaikki säännellään.

”Tämä johtaa meidät ikään kuin harhaan”, Torvalds sanoo nyt.

Nils Torvalds lähti sittemmin Moskovaan opiskelemaan. Siellä Neuvostoliiton kommunistisen järjestelmän valheellisuus näkyi entistä selvemmin.

Torvaldsille kommunistisesta uskosta vapautuminen oli raskas taival. HS:n haastattelussa hän on kuvannut omassa muutosprosessissaan tärkeintä olleen sen, että oppii arvostamaan itsessään sitä, että mielipiteet muuttuvat, kun faktat muuttuvat.

Toinen tärkeä oppi oli se, että asioita kannattaa ajatella pitkinä historiallisina kehityskulkuina.

TARKENNUS klo 16.35: Tekstistä saattoi saada käsityksen, että Suomen suurin ikäluokka oli vuonna 1945 syntyneet. Suurin ikäluokka on kuitenkin vuonna 1947 syntyneet.

Kuka?

Nils Torvalds


 Europarlamentaarikko Nils Ole Hilmer Torvalds syntyi Tammisaaressa 7.8.1945. Oli Rkp:n presidenttiehdokas vuoden 2018 vaaleissa.

 Opiskeluaikoinaan radikaali vasemmistolainen. Opiskeli Helsingin yliopistossa 1966–68 ja Moskovan yhteiskuntatieteiden instituutissa 1975–77. Arbetartidningen Enhetenin päätoimittaja 1975–1980. Yleisradiossa vuodesta 1982 vuoteen 2008, jolloin jäi eläkkeelle.

 Rkp:n varapuheenjohtaja 2008–2011. Euroopan parlamentin jäsen vuodesta 2012, valittiin jatkokaudelle 2014, ilmoittanut pyrkivänsä uudestaan.

 Viisi aikuista lasta, nyt toisessa avioliitossaan. Ensimmäinen lapsi Linus Torvalds.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdysvaltain lippu ei enää ”liehu” Kuussa – viiden dollarin nailonliput ovat vähintään haalistuneet valkoisiksi

  3. 3

   ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  4. 4

   Alistuvatko Soinin kriitikot ryhmäkuriin? Tukevatko perussuomalaiset vanhaa johtajaansa? – HS selvitti, mitä epäluottamus­äänestyksessä voi tapahtua

  5. 5

   S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia

  6. 6

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  7. 7

   Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

  8. 8

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  9. 9

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, hän siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  10. 10

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  7. 7

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  8. 8

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Taloyhtiö vaatii maksua saunavuorosta, vaikka sauna on remontissa – Tällainen peli ei vetele, vastaa lakimies
  3. Jaakko Pitkäjärvi näki puolen miljoonan McLaren 720:n Geneven autonäyttelyssä ja teki unelmastaan totta – ”Sen on pakko olla tämä!”
  4. Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”
  5. Alistuvatko Soinin kriitikot ryhmäkuriin? Tukevatko perussuomalaiset vanhaa johtajaansa? – HS selvitti, mitä epäluottamus­äänestyksessä voi tapahtua
  6. Kapteeni hieroi sylkeä kasvoihinsa, maalintekijän juhlintahyppy päätyi syvyyksiin, syöttö kenkiä sitovalle vastustajalle – tätä oli torstain Eurooppa-liiga
  7. Marimekon tuotteet menevät kaupaksi ennustettua paremmin – yhtiöltä positiivinen tulosvaroitus
  8. ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii Tilaajille
  9. Kidding-draamakomediassa tv:stä tuttu satusetä masentuu – Jim Carrey osoittaa taas monipuolisuutensa kameran edessä
  10. Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”
  11. ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä Tilaajille
  12. Näytä lisää