Politiikka

Sauli Niinistölle on jaettu käteen pelkkiä valttikortteja – Edes huipputapaamisen epäonnistuminen tuskin horjuttaisi Niinistön imagoa

Huipputapaaminen on yksi esimerkki siitä, että hallitukselle on jäänyt apupojan rooli Suomen ulkopolitiikan tontilla.

Isännän roolissa paistattelee yksin presidentti Sauli Niinistö, kun presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat Helsingissä. Huipputapaaminen on jälleen yksi osoitus siitä, että ulkopolitiikan tontti on tiukasti Niinistön hallussa.

Tälläkin kertaa hallitukselle näyttää jääneen apupojan rooli, vaikka perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa presidentti yhteistyössä hallituksen kanssa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) roolista maanantain huipputapaamisessa ei vielä perjantaina ollut tarkempaa julkista tietoa.

Ulkoministeri Timo Soini (sin) tapaa ainakin ulkoministerikollegansa Yhdysvaltojen Mike Pompeon. Ulkoministeriö vahvisti Soinin ja Pompeon tapaamisen perjantaina. Soinin ja Venäjän Sergei Lavrovin tapaamisesta ei sen sijaan ollut vielä varmaa tietoa.


Niinistö on ottanut ulkopolitiikan johtajuuden haltuun korkean tason keskustelujen avulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on korostanut toimivan keskusteluyhteyden tärkeyttä erityisesti Venäjä-suhteissa ja on päämäärätietoisesti rakentanut yhteyttä Putiniin. Lisäksi hän on päässyt lähelle muita maailman johtajia, vieraillut Valkoisessa talossa ja isännöinyt Helsingissä esimerkiksi Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä.

Pääministeri Juha Sipilä on puolestaan keskittynyt suuriin kotimaan uudistuksiin, kilpailukykysopimuksen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen sorvaamiseen. Pääministeri toki edustaa Suomea säännöllisesti EU-kokouksissa, mutta muilta osin Sipilän voidaan katsoa jääneen Niinistön varjoon ulkopoliittisena toimijana.

Valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta kuvailee, että ulkopolitiikan työnjaossa presidentti on ottanut hoidettavakseen erityisesti suhteidenhoidon EU:n ulkopuolisten maiden presidentteihin.

Osittain tämän ansiosta Niinistön rooli on kasvanut, sillä viime vuosien konflikteissa ja jännittyneessä maailmanpoliittisessa tilanteessa merkittävinä pelureina ovat olleet EU:n ulkopuoliset tekijät.

Korkean tason tapaamiset tuovat Niinistölle suuren medianäkyvyyden, mikä taas antaa harhaanjohtavan kuvan siitä, mihin presidentin valtaoikeudet oikeastaan ulottuvatkaan.

”Presidentin medianäkyvyys ei millään tavalla vastaa hänen vaikutusvaltaansa. Presidenttihän on sivuraiteella Suomen politiikasta” Raunio sanoo.

Hallituksen olisi huolehdittava, että ulkopolitiikan johtaminen on todellista yhteisjohtajuutta.

”Jos pääministeri ja hallitus yhdessä eivät huolehdi siitä, että ulkopolitiikka perustuu todellakin yhteisjohtajuuteen, niin eduskunta jää paitsioon”, Raunio pohtii.

Raunio huomauttaa, että nyt alkaneella toisella kaudella Niinistö ei oikeastaan ole vastuussa toimistaan kenellekään, sillä hän ei joudu enää mittauttamaan suosiotaan vaaleissa.

HS:n haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että Trumpin ja Putinin tapaamisen isännöinti entisestään vahvistaa Niinistön suosiota kansan keskuudessa.

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund naurahtaa, että huipputapaamisen isännöiminen ei missään tapauksessa heikennä Niinistön suosiota.

”Koko hänen imagonsa on rakentunut sen varaan, että hän on tällainen visionääri ja hänellä kykyjä, joita muilla politiikoilla ei ole”, Grönlund arvioi.


Julkisten tietojen perusteella on hankala arvioida, kuinka paljon Niinistön suhteet maailman johtajiin vaikuttivat lopulta siihen, että Helsinki valikoitui tapaamisen näyttämöksi.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen uskoo, että Trumpin ja Putinin silmissä Niinistö nauttii ainakin jonkinasteista luottamusta.

”Se ei ehkä kuitenkaan ole ihan vähäinen se rooli, joka Niinistön henkilöön liittyy. Hän on käynyt sitä vuoropuhelua”, Tiilikainen sanoo.

Tiilikainen sanoo, että koko EU:n tasolta katsottuna Niinistö on edustanut melko jääräpäisestikin linjaa, jonka mukaan vuoropuhelusta on pidettävä kiinni niin hyvinä kuin huonoina aikoina.

Grönlund pohtii, että keskusteluyhteyden pitäminen auki Putinin suuntaan ei missään nimessä ole heikentänyt Niinistön suosiota, pikemminkin päinvastoin.

”Hän käyttää perustuslain antamia mahdollisuuksia niin pitkälle kuin vaan on mahdollista, niinhän se on koko ajan mennyt”, Grönlund sanoo.

Grönlund lisää, että Niinistö ei kuitenkaan ole ylittänyt perustuslain asettamia rajoja.

Aiemmin on uutisoitu, että Trumpin ja Putinin tapaamiseen etsitään ”diiliä”, josta presidentit voisivat sopia ja siten julistaa tapaamiseen menestykseksi.

Esimerkiksi sotilasliitto Naton huippukokouksen yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Trump vihjaili epämääräisesti sotaharjoitusten lopettamisesta Baltiassa, mutta ei täsmentänyt asiaa tarkemmin.

Huippukokouksen illalliselle ja Afganistan-osuuteen osallistunut presidentti Niinistö kertoi ymmärtäneensä, ettei Trump nostaisi harjoituksia Putinin kanssa esiin maanantaina.

Tiilikainen pohtii, että Niinistö saattaa onnistua jollain tapaa vaikuttamaan Trumpin ajatteluun kahdenvälisissä keskusteluissa. Hänen mukaansa perinteisissä, huolellisesti valmistelluissa diplomaattisissa huipputapaamisissa kolmannen maan johtajan vaikutusmahdollisuudet ovat yleensä pieniä.

Trump on kuitenkin tunnettu arvaamattomuudestaan.

”Jos Niinistö pääsee Trumpin kanssa hyvään puheyhteyteen, hän voi ehkä tuoda Euroopan, Pohjois-Euroopan tai Suomen lähialueiden asioita ja huolia esille. Voi olla, että se vaikuttaa Trumpin ajatteluun ja siihen, miten hän näkee Putin-tapaamisen”, Tiilikainen sanoo.

Niinistön ei tarvitse etsiä ässää hihastaan, sillä hänelle on jaettu käsi täyteen valttikortteja.

Jos Trumpin ja Putinin tapaaminen jollain tapaa epäonnistuisi, syy siitä leimautuisi päähenkilöihin itseensä, ei Niinistöön. Näin ollen Niinistöllä ei ole juuri mitään hävittävää, arvioi Tiilikainen.

Toisaalta samasta syystä Niinistö jäänee paitsi laajasta kansainvälisestä kunniasta.

Jos huipputapaamisessa onnistutaan sopimaan jotain merkittävää, kiitokset kerää todennäköisesti Trump tai Putin tai kummatkin yhdessä.

Suomen kannat huipputapaamisen isäntämaana kiinnostavat myös ulkomailla.

Tiilikainen kertoo, että Ulkopoliittiseen instituuttiin on tullut lukuisia haastattelupyyntöjä kansainväliseltä medialta, joka haluaa kuulla suomalaisnäkökulmaa tapaamisesta.

Tiilikainen muistuttaa, että Suomella ja Niinistöllä on historia puolellaan, sillä idän ja lännen suurvaltojen tapaamiset Helsingissä ovat perinteisesti menneet hyvin ja katastrofeilta on vältytty.

”Tulkinta on ollut ylipäätään se, että Helsingin tapaamiset ovat edistäneet suurvaltojen yhteistyötä ja dialogia”, Tiilikainen sanoo.

Toisaalta voidaan kysyä, onko huipputapaamisten isännille koskaan langennut mitään muuta kuin sivuhenkilön rooli.

Esimerkiksi kesäkuussa huomio keskittyi ainoastaan päähenkilöihin, kun Trump tapasi Singaporessa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin. Kirkkaimman valokeilan ulkopuolelle jäivät niin Singaporen presidentti Halimah Yacob kuin pääministeri Lee Hsien Loong.

Kritiikki Niinistöä kohtaan hyvin vähäistä

Suurin osa suomalaisista arvioi presidentti Sauli Niinistön onnistuneen hyvin tehtävässään. Tuoreen HS-gallupin mukaan 86 prosenttia suomalaisista antaa Niinistölle erittäin tai melko hyvän arvosanan.

Kritiikki Niinistöä kohtaan on vaimeaa. Vain kolme prosenttia suomalaisista katsoo Niinistön onnistuneen huonosti.

Tyytyväisten osuus on laskenut hieman verrattuna viime vuoden joulukuussa tehtyyn HS-gallupiin, jossa Niinistölle hyvän arvosanan antoi jopa 89 prosenttia suomalaisista. Vastaajat eivät ole kuitenkaan siirtyneet tyytymättömien leiriin, vaan tuoreessa mittauksesta neutraalisti suhtautuvien osuus on kasvanut. Jos vastaukset erotellaan sukupuolen mukaan, niin Niinistön suosio vaikuttaa aavistuksen vankemmalta naisten keskuudessa kuin miesten.


Poimintoja Niinistön korkean tason tapaamisista

Presidentti Sauli Niinistö on tavannut maailman johtajia tiuhaan tahtiin viime vuosina.

2018

Niinistö on osallistunut Naton huippukokoukseen ja Münchenin turvallisuusfoorumiin sekä tavannut YK:n pääsihteerin António Guterresin, Venäjän ja Yhdysvaltojen asevoimien komentajat sekä EU:n brexit-neuvotteluista vastaavan pääneuvottelija Michel Barnierin.

2017

Niinistö tapasi muun muassa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin, Venäjän presidentin Vladimir Putinin, Kiinan presidentin Xi Jinpingin, Japanin pääministerin Shinzō Aben, Puolan presidentin Andrzej Dudan, Italian presidentin Sergio Mattarellan, Kazakstanin presidentin Nursultan Nazarbajevin, Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin, Britannian prinssi Williamin, Tanskan kuningatar Margareetan, Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan, Norjan kuningas Haraldin ja Islannin presidentin Guðni Thorlacius Jóhannessonin.

2016

Niinistö tapasi muun muassa Viron presidentin Kersti Kaljulaidin, Latvian presidentin Raimonds Vējonisin, Liettuan presidentin Dalia Grybauskaitėn, Iranin presidentin Hassan Ruhanin, Venäjän presidentin Putinin ja Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin.

Lähde: Presidentin kanslia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  2. 2

   100 000 euron huone kommuunista – Helsingin Laajasalossa on myynnissä harvoin tarjolla oleva koti

  3. 3

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle, poliisikin saapui paikalle

  6. 6

   10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

  7. 7

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  8. 8

   ”Suuhun katsomalla näkee, rakastetaanko lasta”, sanoo emeritus­professori – Lapsen hampaat voivat kertoa perheen ongelmista tai liiasta lellimisestä

  9. 9

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  10. 10

   Australia suunnittelee poikkeuksellisen järeitä keinoja: Neulojen upottamisesta elintarvikkeisiin 15 vuoden vankeusrangaistus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  10. 10

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Harva saa haalean tahran esille keskeiseen galleriaan – kriitikko selittää, miksi Antti Oikarisen teokset eivät ole sitä miltä näyttävät
  3. Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies
  4. Danske Bankin pääjohtaja Thomas Borgen eroaa rahanpesuskandaalin takia – tänään julkistettava raportti paljastaa kymmenien miljardien eurojen siirtojen yksityiskohdat
  5. Pohjois- ja Etelä Korea liennyttävät kireitä suhteitaan urheilulla – tavoitteena järjestää yhdessä vuoden 2032 kesäolympialaiset
  6. Kun Kati Pohja ja Mikko Mäntyniemi haluavat parisuhdeaikaa, he lähtevät Lappiin ampumaan riekkoja: ”Metsässä ei tarvitse puhua mitään”
  7. Merimetsot ja talitiaiset piinaavat Ilmatieteen laitosta: linnut vääntelevät havaintoaseman antureita Porvoossa
  8. Kuka pelkää mustaa miestä? huusivat lapset opettajan nöyryyttämälle Fathi Ahmedille – Nyt entinen järvenpääläinen tekee surusta komiikkaa, menestyksellä
  9. Australia suunnittelee poikkeuksellisen järeitä keinoja: Neulojen upottamisesta elintarvikkeisiin 15 vuoden vankeusrangaistus
  10. Kaura on nyt kuumaa: Fazer haastaa ruotsalaisen Oatlyn – ”Haluamme nousta kärkipelaajaksi Pohjoismaissa”
  11. ”Suuhun katsomalla näkee, rakastetaanko lasta”, sanoo emeritus­professori – Lapsen hampaat voivat kertoa perheen ongelmista tai liiasta lellimisestä
  12. Näytä lisää