Politiikka    |   HS-analyysi

Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

Poikkeuksellista kiinnostusta herättänyt Trumpin ja Putinin tapaaminen ei sinänsä muuta Suomen asemaa maailmalla, kirjoittaa HS:n politiikan toimittaja Marko Junkkari.

Maailman
huomio oli maanantaina kohdistunut Helsinkiin – mikä tietysti synnytti meissä suomalaisissa tuttuun tapaan kollektiivisen huolen.

Mitähän ne meistä ajattelevat?

Vastaus on kuitenkin lohdullinen: eivät mitään. Tai tarkemmin sanoen eivät välttämättä mitään uutta.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamisen järjestäminen Suomessa ei muuttanut Suomen asemaa maailmassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt ei siis puhuta neuvotteluiden sisällöstä vaan siitä, että kokous ylipäätään järjestettiin Suomessa.

Riski kokouksen järjestäminen toki oli. Maailmanpolitiikka on muuttunut arvaamattomaksi, eikä kenelläkään tuntunut olevan etukäteen tarkkaa kuvaa, mistä Trump ja Putin tarkkaan ottaen neuvottelevat Suomessa.

Karmeimmissa skenaarioissa pelättiin kaksikon tekevän eurooppalaisten kohtaloon vaikuttavia sopimuksia.

Huoli ei ole syntynyt tyhjästä. Donald Trump on viikon Euroopan-kiertueellaan aiheuttanut hämmennystä haukkumalla Yhdysvaltain keskeisiä eurooppalaisia liittolaisia.

Ennen tapaamista Suomessa aiheuttivat huolta myös historialliset mielleyhtymät.

Kokouksen alla julkaistiin muutamissa maailman viestimissä juttuja, joissa Suomea kuvattiin puolueettomana maana Venäjän kainalossa. Annettiin kuvaa, että Suomi on jossain harmaalla alueella idän ja lännen välissä.

Asiahan ei ole näin. Ei enää.

Suomi on EU:n jäsen ja kuuluu selvästi läntiseen arvoyhteisöön. Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka tekee yhteistyötä Naton kanssa ja yllä­pitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä.

Suomi ei siis ole puolueeton maa.

Yhdysvallat ja Venäjä tiedostavat Suomen aseman. Eikä asiaa tarvitse enää jankuttaa samaan tapaan kuin puolueettomuusmantraa yya-aikoina.

Suomen paikka maailmassa on nykyisin selvä, eikä Trumpin ja Putinin tapaamisen isännöinti muuttanut asiaa. Pyyntö tapaamisen isännöinnistä tuli Venäjältä ja Yhdysvalloilta – ja Suomi vastasi pyyntöön myöntävästi. Eihän siihen oikein muuta voikaan vastata.

Ja Suomi hoiti homman tyylikkäästi.

Järjestelyt toimivat erinomaisesti. Mitään isompia mokia ei tiettävästi nähty. Aikataulut toki pettivät, mutta se ei johtunut isännistä.

Yleensä tämän mittaluokan tapahtumia edeltää kuukausien valmistelu, mutta Helsinki selvisi järjestelyistä parissa viikossa. Se oli hieno suoritus.

Kansainväliset mediatalot lähettivät tuntikaupalla suoraa lähetystä Kauppatorilta, ja kelpasihan sitä katsella. Etenkin kun helteinen Helsinki näytti parhaat puolensa.

Kyseessä oli siis melkoinen ­pr-voitto Suomelle ja Helsingille. Silti mediahuomion merkitystä ei kannata liioitella.

Runsas kuukausi sitten Donald Trump tapasi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin Singaporessa. Tapaamisesta tehtiin eri viestimiin valtavasti juttuja, mutta isäntäkaupunki jäi sivurooliin. Mediahuomio keskittyi lähes pelkästään neuvottelijoihin.

Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaaminen Helsingissä on kuin megaluokan kesäteatteri­esitys. Megaluokan siinä mielessä, että harvemmin teatterin lavalla nähdään kaksi näin valtavaegoista näyttelijää.

Kansainvälisen median huomio keskittyikin tietysti pääosan esittäjiin.

Suomi vastasi esityksen puitteista. Näytelmän lavasteet ja tekniikka toimivat hienosti. Ne kuitenkin harvemmin pääsevät otsikoihin.

Maanantaiaamuna presidentti Sauli Niinistö otti puolisonsa Jenni Haukion kanssa vastaan Donald ja Melania Trumpin.

Niinistö ja Haukio näyttivät rennoilta, niin rennoilta kuin maailmanpolitiikan polttopisteessä televisiokameroiden edessä voi olla.

Trumpin eleet olivat isoja kuten suurvallan edustajalla usein. Mäntyniemen ovella hän levitti kätensä. Suomalaisten vieraanvaraisuus on ollut ”fantastista”, Trump kuului sanovan aamu­palapöydässä.

Niinistö oli vähäeleisempi. Sillä vähäeleistähän Sauli Niinistön ulkopolitiikka on ollut – pragmaattista pienten askelten politiikkaa. Se lienee yksi syy, miksi Yhdysvaltain ja Venäjän johtajat tapaavat toisensa juuri Helsingissä. Suomi ei ärsytä ketään.

Niinistö on presidenttikaudellaan monesti todennut, että Suomi on pieni maa, jonka ei pidä liiaksi yrittää opettaa isompiaan esimerkiksi ihmisoikeus- ja demokratiakysymyksissä.

”Ongelmana ei nyt niinkään ole se, ettei ihmisoikeus- ja demokratiaviestiämme riittävästi kuulla, vaan se, että monissa maissa sitä ei yksinkertaisesti pidetä oikeaan osuvana. Silloin ei volume- tai repeat-nappi auta”, Niinistö sanoi puheessaan suurlähettiläspäivillä 2013.

Volumella säädetään äänenvoimakkuutta. Repeat-napista saa saman levyn toistumaan kerta toisensa jälkeen.

Niinistö sanoi samaisessa puheessaan, että Suomi huolehtii eduistaan ”älykkäästi ja tuloksekkaasti”. Tähän sanapariin voisi tiivistää Niinistön ­ulkopo­liit­tisen ajattelun: mieluummin pieniä ja konkreettisia edistysaskelia kuin huutamista ja jankutusta suurista periaatteista.

”Minulla on vakava usko periaatteeseen keep it simple. Pieniä asioita, niissä eteenpäin, jotta ehkä päästään seuraavalle portaalle vähän isompaan asiaan”, Niinistö sanoi kesäkuussa politiikan toimittajien lounaalla.

Niinistön pienten askelten politiikka on näkynyt siinä, miten hän on pyrkinyt edistämään transpondereiden käyttöä Itämerellä ja mustan hiilen torjumista arktisilla alueilla. Niistä hän on puhunut jo aiemmin sekä Vladimir Putinin että Donald Trumpin kanssa.

Transponderit ja musta hiili ovat merkittäviä asioita mutta eivät maailman tärkeimpiä. Ne ovat myös siitä hyviä hankkeita, että niitä on helppo lähes kaikkien kannattaa.

Näillä konkreettisilla hankkeilla on myös laajempi tausta-ajatus. Niiden avulla Niinistö on pyrkinyt edistämään dialogia. Ja keskustelu on hyvä asia.

Suomen kannalta on tietysti merkitystä myös sillä, että Suomen presidentti pääsi maanantaiaamuna keskustelemaan yli tunnin Yhdysvaltain presidentin kanssa. Sen lisäksi Niinistöllä oli illalla kahdenkeskinen tapaaminen Putinin kanssa.

Esillä keskusteluissa oli myös musta hiili.

Arktisen neuvoston puheen- johtajana toimiva Suomi pyrkii järjestämään neuvoston huippukokouksen ensi talvena Suomessa. Huhujen mukaan Trump ja Putin yritetään saada osallistumaan kokoukseen.

Silloin maailman huomio kohdistuisi taas tänne – ja päästään miettimään, mitähän ne maailmalla meistä oikein ajattelevat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Trumpin asianajaja Giuliani: ”Totuus ei ole totuus”

  3. 3

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi tanssiin ilta-auringossa

  6. 6

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  8. 8

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  9. 9

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  10. 10

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  8. 8

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  9. 9

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  10. 10

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää