Politiikka    |   HS-gallup

Sdp:n kannatus jatkaa kasvuaan, keskustan suosio yhä laskussa – Sipilä: Kannatuksen lasku on vain kestettävä

Sdp:n kannatus on nyt korkeimmillaan yli kahteen vuoteen. Kokoomuksen ja Sdp:n ero HS-gallupissa säilyi samansuuruisena, keskustan kannatuksen pienentyessä hieman.

Sdp:n kannatus on hivuttautunut yli 22 prosenttiin, selviää tuoreesta HS-gallupista. Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, keräisi puolue 22,1 prosenttia äänistä.

Sosiaalidemokraatit ovat pitäneet tilaston kärkisijaa huhtikuusta lähtien. Sdp:n kannatus on käynyt 22 prosentissa viimeksi toukokuussa 2016.

Ero tilaston toisena olevaan kokoomuksen virhemarginaalin sisällä 1,9 prosentissa. Lukema on sama kuin viime mittauksessa.

Kokoomuksen kannatus palasi jälleen yli 20 prosentin rajan. Uusimmassa mittauksessa puoluetta äänestäisi 20,2 prosenttia vastaajista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolmanneksi kannatusmittauksissa sijoittuu edelleen alamäessä oleva keskusta, jota äänestäisi nyt 15,3 prosenttia vastaajista.

Neljäntenä mittauksessa ovat vihreät, joiden kannatus on uusimmassa mittauksessa enää 13,2 prosenttia.

HS-gallupin kärkinelikosta Sdp on ainoa puolue, jonka kannatus on kyselyssä suurempi kuin kuluvan vuoden alussa.Kesä-heinäkuun taitteen muutokset puoluekannatuksessa ovat kautta linjan varsin maltillisia. Suurimmat liikahdukset lukemissa ovat puolen prosenttiyksikön luokkaa.

Sdp:n, kokoomuksen, vasemmistoliiton sekä kristillisdemokraattien kannatuslukemat kasvoivat hitusen viime mittauksesta, muiden pienenivät. Rkp ja kristillisdemokraatit ovat nyt käytännössä tasoissa 4,3 ja 4,2 prosentin kannatuslukemilla.

Viimeksi sijaluvut vaihtuivat HS-gallupissa maalis-huhtikuun taitteessa, kun Sdp ohitti kokoomuksen kannatuslukemissa.

Keskustasta, kokoomuksesta ja sinisistä muodostuvan hallituksen kokonaiskannatus on nyt koko kautensa matalimmillaan. Tuoreessa kyselyssä hallitusryhmien kannatus oli yhteensä 36,8 prosenttia.

Kun näistä ryhmistä muodostuvan hallituksen suosiota mitattiin ensimmäisen kerran kesällä 2017, oli kannatus yhteenä 41,9 prosenttia. Tämän jälkeen kaikkien kannatuslukemat ovat pudonneet.

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kommentoi puolueensa kannatusta Porissa.

”Suomessa tahtoo poliittisilla päättäjillä isojen uudistusten kriittisissä vaiheissa kintaat aina tipahtaa. On paljon helpompaa antaa periksi populismille ja olla tekemättä mitään, ja sitten kun ollaan tekemättä mitään, niin meitä poliitikkoja syytetään siitä, että emme saa mitään aikaiseksi. Tämä on kierre, josta on päästävä ulos”, Sipilä selitti Suomi-Areena-tapahtumassa tiistaina.

Keskustan järjestämässä tilaisuudessa esiintynyt Sipilä sanoi, että poliitikkojen pitää vain kestää kritiikki ja kannatuksen lasku ja tehdä tarvittavat uudistukset.

”Uskon, että kun mennään vaaleihin, suomalaiset kyllä näkevät sen vastuunottamisen. Ja kun meillä on selkeä visio, mihin Suomea ollaan viemässä seuraavalla vaalikaudella, niin ei tässä vielä mitään ole menetetty. Eikä periksi anneta”, Sipilä sanoi.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ilahtuu tuoreista gallup-lukemista.

”Kuulostaa kivalta”, Rinne sanoi Porissa. Rinne toistaa syyksi sen, minkä on aiemminkin sanonut: hänen mukaansa suosion kasvu johtuu Sdp:n systemaattisesta ohjelmatyöstä ja siitä seuranneista uusista yhteiskunnallisista avauksista.

”Uskon, että aloitteellisuudella on vaikutusta. Paljon pitää tehdä töitä, nämä ovat vasta gallupeita.”

Rinne sanoo kuulevansa ihmisiltä kehuja hyvästä työstä sekä kehotuksia torjua hallituksen sote-malli.

”Myös työsuhteen ehtojen heikennykset tulevat esiin”, Rinne sanoo. ”Yleiskuva on järkytys siitä, että tehdään tavalliselle ihmisille ikäviä asioita aiheuttavaa politiikkaa.”

Rinteen mukaan Sdp aikoo syksyllä nostaa esiin erityisesti tieteen ja tutkimuksen merkitystä.

”Olen keskustellut paljon yliopistoihmisten kanssa. Siellä on huolta siitä, että tieteen tekeminen jää koulutuskeskustelun varjoon. Yksi agenda meillä tulee olemaan se, miten tieteen ja tutkimuksen kunnia palautetaan tulevina vuosina.”

Erittäin varmoja puoluekannastaan on tällä hetkellä HS-gallupin perusteella 37 prosenttia vastaajista, 34 prosenttia taas ei osaa tai halua kertoa puoluetta, jota nyt äänestäisivät.

Varmimpia kesä-heinäkuun mittauksessa puoluevalinnastaan olivat vasemmistoliiton kannattajat, joista erittäin varmoja valinnastaan kertoo olevansa 47 prosenttia.

Keskimääräistä varmempia ovat myös perussuomalaisten sekä keskustan äänestäjät. Vähiten varmoja ovat vihreät, joista 27 prosenttia äänestäisi puoluetta nyt erittäin varmasti.

Puoluejohtajat kohtaavat tiistai-iltana SuomiAreenan puheenjohtajatentissä. HS seuraa klo 18 alkavaa tenttiä paikan päältä.

Oikaisu 18.7. klo 10.40: Lauseesta ”Sdp:n, kokoomuksen, vasemmistoliiton sekä kristillisdemokraattien kannatuslukemat kasvoivat hitusen viime mittauksesta, muiden pienenivät” puuttui alun perin kokoomus.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimuksessa kysyttiin, minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

 Puoluekannatusarvio on laadittu yhdistämällä toisiinsa haastatteluissa saadut vastaukset sekä vaalitilastot viime kuntavaaleista.

 Tutkimukseen haastateltiin puhelimitse yhteensä 2 516 henkilöä aikavälillä 11.6.–12.7.2018.

 Otos edustaa 18–79-vuotiaita suomalaisia Ahvenanmaan maakuntaa lukuunottamatta.

 Tutkimuksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden kohdalla noin 2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

 Tutkimuksen toteutti Helsingin Sanomien toimeksiannosta Kantar TNS Oy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puoluekannatus
 • Puolueet
 • HS-gallup

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  2. 2

   Touko Aallon tapaus tarjosi Venäjän medialle varsinaisen herkkupalan – siihen yhdistyi kolme keskeistä mielikuvaa, joita suomalaisista yritetään iskostaa venäläisiin

  3. 3

   Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa

  4. 4

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  5. 5

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  7. 7

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – ”Käsivoimin on revitty kiviä alas”

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  10. 10

   Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää