Politiikka

Apteekit nousevat seuraaviin hallitus­neuvotteluihin – suurimmat puolueet haluavat ainakin lääkkeiden hinta­kilpailua

Sdp, vihreät ja kokoomus ovat valmiimpia purkamaan apteekkien määrän sääntelyä kuin keskusta. Keskusta ei halua apteekkeihin vallankumousta, vaan ”pientä ravistelua”.

Suurimmat puolueet ovat valmiita tulevissa hallitusneuvotteluissa purkamaan apteekkien nykyistä sääntelyä. Keskustan, kokoomuksen, Sdp:n ja vihreiden kesken on kuitenkin aste-eroja siinä, miten radikaaliin uudistukseen ollaan valmiita.

Tämä tuli esiin Porin Suomi-Areenan keskustelussa, johon osallistuivat Antti Kaikkonen (kesk), Juhana Vartiainen (kok), Antti Lindtman (sd) ja Touko Aalto (vihr).

Heistä kaikki kannattivat sitä, että lääkkeisiin tulisi nykyistä enemmän hintakilpailua. Itsehoitolääkkeissä voisi olla hintakatto, mutta ei alarajaa, eli apteekki voisi laskea hintaa muttei nostaa sitä tietyn rajan yli.

Antti Kaikkonen suhtautui keskustelijoista epäilevämmin siihen, että apteekkien määrän sääntelyä kevennettäisiin nykyisestä. Kaikkonen kertoi olevansa huolissaan siitä, syntyykö sen jälkeen apteekkeja harvaan asutuille alueille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikkosen luonnehdinnan mukaan keskusta ei halua apteekkeihin vallankumousta.

”Ala kaipaa pientä ravistelua”, hän kuitenkin luonnehti.

Juhana Vartiaisen mukaan syrjäseutuja koskevat huolet ovat turhia, koska aina löytyy kuljetusratkaisuja.

”Lähde vain rohkeasti markkinaliberaalille tielle”, Vartiainen kannusti Kaikkosta.

Antti Lindtmanin kanta asiaan ei tullut aivan selväksi – hänen mukaansa Sdp haluaa apteekkitoimintaan ”terveen kilpailun periaatteet” ja haluaa myös selvittää asian perusteellisesti, jos on seuraavassa hallituksessa.

Touko Aalto korosti sitä, että apteekit on pidettävä osana terveydenhuoltoa. Aalto pitäisi edelleen kiinni siitä, että apteekin omistaja voi olla vain proviisori.

Muiden puolueiden edustajat olisivat valmiita laajentamaan omistajuutta. Vartiaisen mukaan olennaista on se, että apteekissa on proviisorin asiantuntemus käytössä, jos omistaja olisi joku muu. Kaikkosen mukaan voisi harkita esimerkiksi sitä, että apteekin henkilökunta voisi omistaa apteekin.

Aalto suhtautuu nihkeästi myös siihen, että joitakin itsehoitolääkkeitä vapautettaisiin myyntiin muuallekin kuin apteekkeihin, esimerkiksi vähittäiskauppaan. Hänestä se olisi omiaan lisäämään lääkkeiden käyttöä.

Kaikkonen ja Vartiainen suhtautuivat suopeimmin lääkemyynnin vapauttamiseen. Antti Lindtmanin mielestä hyvä alku on se, että määräsääntelyä puretaan ja apteekkeja tulisi lisää esimerkiksi kauppakeskuksiin markettien yhteyteen.

Päivittäistavarakauppa ehdotti kuukausi sitten julkaistussa perusteellisessa selvityksessään, että lääkkeiden hintakilpailu sallittaisiin ja apteekkien omistukseen liittyvää sääntelyä purettaisiin.

Työryhmän mielestä on myös syytä arvioida, voisiko ilman reseptiä saatavia itsehoitolääkkeitä myydä muualla kuin apteekeissa. Tämän edellytyksenä pitäisi olla ammattilaisen antama farmaseuttinen lääkeneuvonta, koska itsehoitolääkkeisiinkin liittyy haittoja.

Hintakilpailu mahdollistettaisiin niin, että lääkkeille tulisi enimmäishinta, jonka apteekki voisi myös alittaa. Nykyisin hinnoilla ei voi kilpailla edes itsehoitolääkkeissä. Hinta perustuu apteekkipalkkioon, jonka pohjana on valtioneuvoston asetus lääketaksasta.

Työryhmä ehdotti myös lääkkeiden myyntimäärään perustuvan apteekkiveron poistamista. Apteekkivero on eräänlainen tulontasausjärjestelmä apteekkien kesken – vero on progressiivinen eivätkä pienimmät apteekit sitä maksa.

Nykyinen hallitus aikoo purkaa apteekkisääntelyä vain varovasti. Hallituksen viikko sitten antamassa lakiesityksessä lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mahdollisuuksia uusien apteekkien perustamiseen laajennettaisiin, mikä mahdollistaisi apteekkien määrän kasvattamisen.

Apteekkipalveluiden tarve saisi nykyistä laajemman merkityksen apteekkia perustettaessa, eli apteekki voitaisiin perustaa parantamaan alueen palveluja.

Fimea voisi lakiesityksen myötä myös päättää apteekin perustamisesta helpommin esimerkiksi sairaaloiden yhteyteen. Nyt apteekkiluvat myönnetään joko kuntaan tai sen osaan.

Puolueista kokoomus on ollut aiemmin apteekkareiden suurin ystävä, mutta linja on muuttunut. Tämänkesäisen puoluekokouspäätöksen mukaan sääntelyn purkaminen voi olla esillä jo seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Puoluekokouksessa hyväksytyn kannan mukaan puolue kannattaa apteekkilupien tarveharkinnasta luopumista.

Lisäksi kokoomus aikoo ajaa reseptivapaiden lääkkeiden myynnin hallittua vapauttamista päivittäistavarakauppaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Apteekit
 • Lääkkeet
 • Porin Suomi-Areena
 • Fimea

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja häkellyttävän moni kertoi ostavansa ne itse

   Tilaajille
  3. 3

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan

  4. 4

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  5. 5

   S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia

  6. 6

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, hän siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  7. 7

   Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

  8. 8

   Kimi Räikkösestä tehty kirja murskasi myyntiennätyksen – jätti Teemu Selänteen kauas taakseen

  9. 9

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  10. 10

   Perjantaina on paljon pelissä, kun eduskunta äänestää ulko­ministeri Soinin luottamuksesta – HS selvitti, mitä vaihto­ehtoja äänestyksestä voi seurata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  10. 10

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää