Politiikka

HS selvitti, miten historiallinen huippukokous eteni kulisseissa – Putin järjesti kuvaus­tilaisuuden, Trumpin saama lahja­pallo päätyi turva­tarkastukseen

HS selvitti, kuinka huippukokous eteni parrasvaloissa ja niiden ulkopuolella.

Sunnuntai kello 21: Air Force One laskeutuu

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump laskeutuu Helsinki-Vantaan lentokentälle puolisonsa Melania Trumpin kanssa.

Yhdysvaltain salainen palvelu kontrolloi tilannetta tarkasti. Yleisradion Timo Huovisen vastuulla on välittää joka hetkestä kuvaa ja ääntä kansainvälisille mediayhtiöille.

Viime hetkeen asti kentällä käydään neuvotteluja siitä, missä kaikkialla Ylen kamerat saavat olla. Jotta Trumpien askeleet koneesta autoon saataisiin kokonaan kuvattua, yhden kameran on päästävä aivan Air Force Onen siiven tuntumaan. Turvamiehet haluaisivat ajaa kameran loitommalle aidan taakse.

Lopulta yksi turvamiehistä saattaa kameramiehen koneen tuntumaan ja seisoo kameramiehen vieressä koko saapumisen ajan.


Maanantai kello 9.45: Aamupala Mäntyniemessä

Presidentti Sauli Niinistö tapaa Trumpin kahden kesken aamiaisella. Presidenteille tarjoillaan muun muassa kylmäsavulohta, palvikinkkua, juustoa, vihanneksia sekä tuoreita kotimaisia marjoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapaamisessa Niinistö yrittää muun muassa vakuuttaa Trumpin siitä, että Euroopan ja Yhdysvaltain liittolaisuus hyödyttää myös Yhdysvaltoja. Trump oli juuri edeltävinä päivinä antanut liittolaisia väheksyviä kommentteja.

 

”Kaikki riippuu sinusta”

Jälkeenpäin Niinistö kertoo, että useat tahot pyysivät häntä pitämään esillä transatlanttista ja eurooppalaista turvallisuutta.

Ohjeita tuli myös Yhdysvalloista. Heinäkuun 5. päivä neljä amerikkalaista senaattoria vieraili Helsingissä. Niinistö kertoo Facebookissa erään senaattorin evästäneen häntä: ”Olet viimeinen päämies joka puhuu presidentti Trumpille ennen hänen Putin-tapaamistaan. Kaikki riippuu sinusta.”


Kello 13.30: Putin odotuttaa

Vladimir Putin saapuu Presidentinlinnaan noin tunnin myöhässä alkuperäisestä aikataulusta. Trump viettää odotusajan Kalastajatorpalla ja saapuu Presidentinlinnaan vasta Putinin jälkeen. Niinistö odottaa työpaikallaan Linnassa.


Kello 14: Melania Linnassa

Melania Trump saapuu presidentin mukana Presidentinlinnaan, mutta poistuu sillä aikaa, kun Trump ja Putin keskustelevat.

Yhdysvaltojen presidentin puolison viralliseen ohjelmaan kuuluu ainoastaan aamiaistapaaminen Mäntyniemessä Jenni Haukion kanssa. Muuta vierailuohjelmaa Melania Trump ei halunnut itselleen järjestettävän.


Kello 17.45: Media odottaa

Valtiosalissa media odottaa Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuuden alkua. Presidenttien esikunnilla oli tiukat vaatimukset tiedotustilaisuuden järjestelyiden suhteen. Jopa puhujankorokkeen väri jouduttiin hyväksyttämään Yhdysvalloilla ja Venäjällä. Puhujapöntöt taas tulivat yhdysvaltalaisten mukana.

Presidenttien esikunnat päättivät myös sen, ketkä toimittajat saliin pääsevät. Tiedotustilaisuudessa on tarkat kiintiöt amerikkalaisille ja venäläisille toimittajille sekä pienempi kansainvälisen median kiintiö, jossa myös suomalaiset ovat.


Kello 18: Dramaattinen lehdistötilaisuus alkaa

Lehdistötilaisuus pääsee viimein alkamaan. Ensimmäisen puheenvuoron käyttää Putin.

Järjestystä on ihmetelty. Kyse ei kuitenkaan ollut siitä, että Putin olisi nähty tapahtuman isäntänä, vaan järjestyksen määritteli yhdysvaltalaisten ja venäläisten keskinäinen protokolla. Kun presidentit tapaavat kolmansissa maissa, aloitusvuorot jaetaan vuorotellen. Nyt oli Putinin vuoro.


Kello 18.50: Putin järjestää kuvaushetken venäläismedian avustuksella

Helsingin huippukokouksesta maailmalle leviäisivät pian valokuvat, joissa Putin ojentaa Trumpille jalkapallon. Tilanne on ilmeisen huolellisesti valmisteltu Venäjän valtiollisen median ja presidentin esikunnan yhteistyönä.

Russia Today -tv-kanavan toimittaja kysyy Putinilta, mitä mieltä hän on siitä, että Yhdysvaltojen mukaan Syyriassa pallo on Venäjällä. Pitkän ja polveilevan vastauksen päätteeksi Putin kääntyy avustajiensa suuntaan:

”Ja mitä palloon tulee...”, Putin aloittaa ja nappaa avustajan hänelle ojentaman virallisen MM-kisapallon.

”Haluan nyt ojentaa sen herra presidentille. Pallo on nyt heillä.”

”Kiitos. Poikani Barron saa tämän”, Trump sanoo ja heittää pallon eturiviin vaimolleen Melanialle.

Heti tiedotustilaisuuden jälkeen Yhdysvaltain salaisen palvelun agentti pistää pallon turvatarkastuksen läpi, NBC:n toimittaja Bill Neely kertoo Twitterissä.

Kello 18.55: Hetki, joka kohahduttaa

Uutistoimisto Associated Pressin toimittaja kysyy Trumpilta, kumpaa hän uskoo: omia tiedustelupalveluitaan, joiden mukaan Venäjä pyrki vaikuttamaan Yhdysvaltain vaaleihin, vai Putinia, joka kiistää pyrkimykset.

Trump pyrkii ensin kääntämään huomion demokraatteihin ja Hillary Clintoniin ja luomaan epäilyksen varjon demokraattien puoluetoimistoon tehtyä tietomurtoa tutkineen FBI:n ylle. Sitten hän vastaa:

”Alaiseni, [tiedustelujohtaja] Dan Coats ja muut, he ovat sitä mieltä, että se oli Venäjä. Presidentti Putin tässä juuri sanoi, ettei asialla ollut Venäjä. Sanon vain tämän: en näe mitään syytä, miksi se olisi ollut.”

Kommentti nostaa myrskyn Yhdysvalloissa, ja Washingtonissa Trump selittää, että hänen oli tarkoitus sanoa, ettei näe syytä, miksi Venäjä ei olisi ollut asialla.


Kello 19: Putinilta kysytään kompromatista

Tiedotustilaisuus sisältää monia hämmentäviä hetkiä, joista yksi nähdään aivan lopuksi. Putinilta kysytään, onko hänellä vahingoittavaa materiaalia Trumpista tai tämän perheestä.

Kysymys viittaa entisen tiedustelu-upseerin Christopher Steelen keräämiin tietoihin, joiden mukaan Kremlillä olisi hallussaan Moskovassa kuvattu nauha Trumpista prostituoitujen kanssa.

Putin naurahtaa kysymykselle, mutta antaa kiinnostavan vastauksen, jossa ei suoranaisesti kiellä niin sanotun kompromatin keräämistä. Samalla hän antaa pienen tölväisyn Trumpille vähätellen tämän merkitystä liikemiehenä.

”Kun herra Trump kävi Moskovassa, en edes tiennyt, että hän on siellä. Pietarin talousfoorumiin saapui yli 500 amerikkalaista bisnesmiestä. Luuletteko, että keräämme heistä kaikista kompromatia? Koko ajatus on järjetön.”

Putinin lausunto on erikoinen, sillä Trump on itse sanonut puhuneensa Putinin kanssa Moskovassa, joskin hän veti sanansa takaisin myöhemmin. Erään venäläisen liikemiehen mukaan Putin taas olisi perunut sovitun tapaamisen ja lähettänyt hyvityksenä Trumpille pienen lahjan.


Jälkinäytös

Suurvaltojen presidentit ovat porhaltaneet saattueissaan lentokentälle ja poistuneet Suomen kamaralta.

Ero heidän ja Suomen presidentin turvajärjestelyissä tulee esiin heti huippukokouksen jälkeen, kun Niinistö bongataan Kanavarannasta ravintolan terassilta. Niinistö istuu terassilla olutlasien äärellä pienen seurueensa kanssa kaikessa rauhassa.

Video näyttää huippukokouspäivän kohokohdat


Kellonajat ovat suuntaa-antavia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tomi Metsäkedon törkeästä kunnianloukkauksesta syytetään neljää naista

  2. 2

   Touko Aallon tapaus tarjosi Venäjän medialle varsinaisen herkkupalan – siihen yhdistyi kolme keskeistä mielikuvaa, joita suomalaisista yritetään iskostaa venäläisiin

  3. 3

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  4. 4

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  5. 5

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  6. 6

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – ”Käsivoimin on revitty kiviä alas”

  7. 7

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  9. 9

   Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa

  10. 10

   Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Tomi Metsäkedon törkeästä kunnianloukkauksesta syytetään neljää naista

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää