Politiikka

Puoluesihteerien keskuudessa kytee tyytymättömyys Suomi-Areenaa kohtaan – Puolueiden osallistuminen on elinehto tapahtumalle, josta on tullut myös kannattavaa liiketoimintaa

HS selvitti, millaisia tuloja MTV:n ympärille rakennettu yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma kerää.

Isojen puolueiden puoluesihteerien keskuudessa kytee tyytymättömyys Porin Suomi-Areenan toimintaa kohtaan. Puoluesihteerit arvioivat kuluneella viikolla kriittisesti sitä, vastaako Suomi-Areenan antama hyöty puolueiden siihen tekemiä panostuksia.

Puoluesihteerit pohtivat Suomi-Areenan antamaa lisäarvoa viimeksi keskinäisessä palaverissaan keskiviikkona. Suomi-Areenan viimeinen varsinainen tapahtumapäivä on tämän viikon perjantaina.

Puolueiden osallistuminen on Suomi-Areenalle erittäin tärkeää, sillä kansanedustajat ja ministerit muodostavat keskustelujen selkärangan ja heidän lähtönsä olisi yhteiskunnalliselle tapahtumalle kuolinisku. Siksi Suomi-Areena päästää eduskuntapuolueet ja eduskunnan organisaatiot järjestämään lavakeskusteluja ilmaiseksi.

Muille yhteiskunnallisille toimijoille lavakeskustelut maksavat tänä vuonna 1 100 euroa tunnilta ja yrityksille 2 900 euroa. Hintoihin Suomi-Areena lisää arvonlisäveron.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleisölle kaikki tapahtumat ovat edelleen maksuttomia.

”Panoksen ja tuotoksen suhdetta tässä on kyllä järkevä keskustankin laskeskella. Että jäävätkö täällä tehdyt poliittiset nostot elämään ja vaikuttamaan poliittisen keskustelun suuntaan Suomessa”, keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kysyy.

Pirkkalainen viittaa siihen, että viikko Porissa maksaa matkoina, majoituksina ja puoluetoimiston palkkoina melkoisesti. Näin siis ilmaisesta lava-ajasta huolimatta.

Myös kokoomuksessa käy pohdiskelu Suomi-Areenan asemasta.

”Me käytämme tähän voimavarojamme ja meillä on tietenkin jonkinlainen odotusarvo saannosta, mitä tästä on otettavissa. [- -] En vielä olisi julistamassa, että olisimme täältä pois jäämässä”, kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen sanoo.

Pesosen mukaan varsinkin ministereille ajankohta on hankala, sillä se on heidän ainoita lomaviikkojaan vuodessa.

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm puolestaan sanoo, että Porissa olevaa yleisöä on helppo palvella, mutta kaupungin ulkopuolinen näkyvyys on arvoitus. ”Mekin esittelimme täällä vaikka mitä uusia kyselysovelluksia, mutta ei ne tuntuneet ketään kiinnostavan”.

Keskustan Pirkkalaisen arvion mukaan medianäkyvyys Suomi-Areenan viikosta ”on pienehkö”, kun sitä vertaa kustannuksiin ja puolueiden tärkeyteen koko tapahtumalle. Hän kiinnitti puoluesihteerien tapaamisessa huomiota siihen, että Suomi-Areena järjesti puolueiden puheenjohtajatentin tiistaina ”parhaaseen katseluaikaan” kello 18.00–19.30, mutta MTV lähetti sen vasta 22.35–00.05.

Myös kokoomuksen puoluesihteeri Pesonen kiinnitti myöhäiseen lähetysaikaan huomiota. ”Kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ovat seuraavaksi keskustelemassa ehkä ensi talvena.”

”Puheenjohtajat olivat kuitenkin sitoutuneet tulemaan keskusteluaikaan paikalle”, Pirkkalainen huomauttaa.

Suomi-Areenan vastaava tuottaja Mari Haavisto sanoo, että Suomi-Areena-viikolla puheenjohtajatentit on perinteisesti näytetty kyseisellä ohjelmapaikalla.

”Kanava tekee päätökset ohjelmien sijoittelusta ja voimme hyvin keskustella puolueiden ja kanavan kanssa tulevaisuudessa ohjelmapaikasta”, Haavisto lupaa.

Haaviston mukaan hyvällä säällä tv:n katselu siirtyy yleensäkin hieman myöhemmäksi.

”Tänäkin vuonna puheenjohtajatentti sai enemmän katsojia MTV-kanavalla kello 22.35 alkaen kuin kello 20–21 tullut Suomi-Areenan Suoraa asiaa -ohjelma samana päivänä.”

Puoluesihteerit pitävät koko tapahtuman kehittämistä välttämättömänä.

”Täällä kuitenkin ovat kansanedustajat ja puheenjohtajat paikalla parhaaseen loma-aikaan. Että näkyvyys voisi olla suhteessa siihen, kuinka paljon järjestelyjä me teemme”, Sdp:n Rönnholm sanoo.

”Seitsemän puoluesihteeriä totesi yhteisesti, että meillä on syksyllä tarvetta käydä keskusteluja Maikkarin kanssa konseptoinnista ja puolueiden roolista Suomi-Areenassa”, Pesonen sanoo.

Suomi-Areenan Mari Haavisto toivottaa keskustelut tervetulleiksi.

”Kaikki puolueiden ideat on pyritty toteuttamaan. Kuulemme mielellämme taas uusia ideoita yhteisessä syksyn palaverissamme ja kehittelemme yhdessä uutta tekemistä.”

Samalla Haavisto puolustaa Suomi-Areenan puolueille antamaa näkyvyyttä. ”Olen ollut näissä hommissa kolme vuotta ja olemme lisänneet joka vuosi puolueiden näkyvyyttä Suomi-Areenassa”.

Hänen mukaansa kolmen vuoden aikana puolueiden kanssa on ideoitu ja toteutettu muun muassa yhteinen teltta torin parhaalla paikalla ja kaksi tunnin yhteistä keskustelutilaisuutta MTV-lavalla.

”Tänä vuonna aloitimme Suomi-Areenassa Arvopuheet, joissa kaikki yhdeksän puheenjohtajaa pääsevät tunniksi lavalle. Tämän lisäksi kaikki puheenjohtajat haastatellaan Huomenta Suomessa ja Arvopuheita käsitellään uutisissa ja illan suorassa tv-lähetyksessä”, Haavisto jatkaa.

Myös ammattiliitoissa on tyytymättömyyttä

Myös osa lava-ajasta maksavista osallistujista arvostelee tapahtumaa, joka heidän mielestään on muuttunut huonompaan suuntaan menneisiin vuosiin verrattuna: vuonna 2017 käyttöön otetut taksat nousevat ja vaikutusmahdollisuudet omaan ohjelmaan vähenevät.

Maksut ovat johtaneet siihen, että kansalaisjärjestöjen osuus keskusteluissa vähenee ja yritysten sekä viestintätoimistojen osuus kasvaa, arvostelijat katsovat.

Tarjolla on kyllä entistä enemmän maksettua julkisuutta, kun Suomi-Areena hinnoittelee erikseen keskustelutilaisuudet, niiden nettilähetykset sekä telttapaikat kansalaistorilla ja Kokemäenjoen rannassa.

Yksi arvostelijoista on ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

”Olemme olleet täällä useita vuosia peräkkäin ja kyllähän hinnat nousevat koko ajan”, Malinen kertoi tiistaina Porista.

”Puheenvuorot ovat muuttuneet sellaisiksi, että niillä on osallistujan koosta ja maksukyvystä riippuva hinta. Tämä on meidän käsitys asiasta”, Malinen sanoo.

Malinen sanoo huomanneensa, että keskustelun osallistumishinta nousee kaksinkertaiseksi, jos mukaan tulee järjestöjen lisäksi joku yritys. Mediahubilla on paineita yhden yrityksen sijoittamiseen jokaiseen keskusteluun, koska lavakeskustelun hinta määräytyy korkeimman taksan perusteella.

Samanlainen kokemus on Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL ry:n puheenjohtajalla Päivi Niemi-Laineella. JHL halusi järjestää sote-keskustelun kuntien palkansaajajärjestöjen kanssa, mutta järjestön puheenjohtaja löysi itsensä keskustelemasta häkäpönttöautoista ja biobusseista maakaasuyhtiö Gasumin kanssa.

”Tämä yhteistyökumppani Gasum tuli meille lyhyessä aikataulussa annettuna jo viime vuonna. Sitten [Mediahubista] sanoivat, että ottakaa tai jättäkää -tyyppisesti. Vähän jäi huono maku asiasta”, Niemi-Laine sanoo.

Kun Gasum tuli mukaan keskusteluun, nousi tilaisuudesta perittävä hinta 1 100 eurosta 2 900 euroon.

”Keskustelimme jo viime vuonna hintojen noususta. Olen ollut useissa taustakeskusteluissa yritysten ja järjestöjen kanssa siitä, että tullaanko Suomi-Areenaan enää”, sanoo Niemi-Laine ja kertoo vaihtoehtoisten tapahtumien versoneen jo.

Niemi-Laine viittaa kesäkuussa järjestettyyn Naantali 24h festivaaliin, jonka järjestäjät kertovat olevan yhteiskunnan uudistamisen festivaali. Kesäkuussa oli niin ikään työn tulevaisuuteen liittyvä keskustelutilaisuus Työ on uusi musta.
”Näitä [vaihtoehtoisia] tapahtumia alkaa pikku hiljaa poksahdella esiin. Ei enää olla tyytyväisiä siihen, mitä määrätään, vaan halutaan isoja yhteiskunnallisia keskusteluja esiin”, Päivi Niemi-Laine sanoo.

”Jos lähtökohtana on hyvän tuloksen takominen eikä keskeisen yhteiskunnallisen keskustelun käyminen, niin muutosta tarvitaan”.

Myös Pron Malinen on miettinyt järjestönsä tulevaa osallistumista.

”Jossakin vaiheessa selkäranka katkeaa. Että eihän meidän ole mitään järkeä maksaa näitä hintoja, kun panos-tuotos-suhde alkaa kääntyä väärin päin.”

Hän sanoo havainneensa, että aiempina vuosina Suomi-Areenaan osallistui ”pilvin pimein” pieniäkin ammattiliittoja, mutta hintojen nousu on karkottanut ne.

”Tänä vuonna paikalla ovat Super, Suomen Poliisijärjestöjen Liitto, Teollisuusliitto ja Pro eli neljä suurta ja vakavaraista liittoa”, Malinen muistuttaa.

Mediahubin Haavisto kiistää sen, että Suomi-Areena olisi kasvattanut yritysten osuutta yhteiskunnallisten tahojen kustannuksella. Hänen mukaansa ketään ei myöskään pakoteta kenenkään kanssa yhteen.

”Järjestäjät tekevät itse päätöksen siitä, kenen kanssa he osallistuvat Suomi-Areenaan.”

Haaviston mukaan tänä kesänä tapahtumaan haki noin 400 tahoa ja tilaisuuksia on noin 200. ”Vaihtoehtona on joko sanoa puolelle järjestäjistä kiitos ei tai ehdottaa yhteistyötä. Olemme valinneet jälkimmäisen vaihtoehdon.”

”Yhtälailla myös yritykset kuuluvat yhteiskunnalliseen keskusteluun. Olemme pyrkineet pitämään yritysten määrän suurin piirtein samassa tasossa kuin stipendien saajien määrän”, Haavisto sanoo.

Stipendi tarkoittaa, että tapahtuman osallistuja ei maksa lavakeskustelusta, mutta maksaa halutessaan striimauksesta ja toripaikasta. Puolueet ja eduskunta saavat automaattisesti stipendin, minkä lisäksi pienet toimijat voivat hakea niitä.

”Suomi-Areenan tämän kesän järjestäjistä yhteiskunnallisia tahoja on 65 prosenttia, yrityksiä 19 prosenttia ja stipendin saajia 16 prosenttia. Yritysten ja stipendin saajien suhde pyritään pitämään samalla tasolla”, Haavisto sanoo.

Suomi-Areenan tavaramerkin omistavat Porin kaupunki ja ruotsalaisen Bonnierin Mediahub Helsinki. Porin kaupunki sijoittaa tapahtumaan kaupunkilaisten varoja yhteensä 160 000 euroa vuodessa.

Kaupunki ei peri maa-alueista tai muista tiloista vuokraa Mediahubilta.

Mediahub kuuluu samaan Bonnierin konserniin tapahtuman päämediakumppanin MTV:n kanssa. MTV:lle tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden näyttää myös muiden tekemää sisältöä.

Tulot Suomi-Areenan osallistujilta kerää yksin Mediahub, joka ei anna tapahtuman taloustietoja julkisuuteen. Mediahub Helsinki Oy:n sisältöjohtaja ja Suomi-Areenan vastaava tuottaja Mari Haavisto sanoo kuitenkin, että Suomi-Areena ”on kannattava”.

”Yhteisesti on sovittu, että tapahtuman tuotoista tietty osa käytetään tapahtuman kehittämiseen”, Haavisto sanoo.

Helsingin Sanomat arvioi Suomi-Areenan tuloja osallistujien määrän sekä nettilähetysten eli striimauksen määrän perusteella. Mukana laskelmassa ovat maksulliset paikat kansalaistorilla, mutta eivät kumppanuusmaksut tai maksut mainospaikoista.

Laskelman mukaan Suomi-Areena tuottaa Mediahub Helsinki Oy:lle tänä vuonna tuloja selvästi yli 500 000 euroa, mihin yhtiö lisää arvonlisäveron. Mediahubin liikevaihto oli viime vuonna 30,6 miljoonaa euroa.

Koko Suomi-Areenan kannattavinta toimintaa näyttää yllättäen olevan nettilähetykset eli striimaaminen, joka tuottaa tänä vuonna yli 200 000 euroa. Ensi vuonna Mediahub nostaa kaikkien osallistujien striimauksen hintaa 13 prosenttia.

Mediahub tulkitsee, että sillä on yksinoikeus striimaamiseen, vaikka Suomi-Areenan tilaisuudet ovat yleisölle avoimilla julkisilla paikoilla.

Helsingin Sanomat järjestää Suomi-Areenassa tilaisuuden ”Vain poliitikon elämää” torstaina 19.7. klo 14.30-15.30. Tilaisuus näkyy suorana HS:n sivuilla.

Fakta

Yritykset maksavat muita enemmän


  Keskustelutilaisuuteen osallistumisen hinta riippuu tahosta. Yritys maksaa 2 900 euroa tunti ja niin sanottu yhteiskunnallinen toimija 1 100 euroa tunti, stipendin saaneet eivät maksa keskusteluajasta mitään. Kaikkiin hintoihin lisätään arvonlisävero.

  Ensi vuonna yritykset maksavat osallistumisesta 3 100 euroa tunti. Nettilähetysten eli striimauksen hinta nousee kaikkien tahojen osalta 1 500 eurosta 1 700 euroon tunti.

 Jos yhdellä keskustelutilaisuudella on useampia järjestäjiä, määräytyy keskustelutilaisuuden hinta hintaluokaltaan korkeimman osallistuvan tahon mukaan. Järjestäjät sopivat, miten he jakavat tämän yksikkökustannuksen.

  Telttapaikka kansalaistorilla maksaa yritykselle 3 800 euroa viikko ja yhteiskunnalliselle toimijalle 1 200 euroa viikko.

 Ensi vuonna telttapaikka kansalaistorilla maksaa yritykselle 4 200 euroa viikko. Suomi-Areena lisää arvonlisäveron myös toripaikkojen hintoihin.

 Oman tilaisuuden järjestäjä vastaa myös kaikista muista kuluistaan kuten keskustelutilaisuuksien vieraiden kustannuksista ja mahdollisista juontajapalkkioista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Porin Suomi-Areena
 • Eduskuntapuolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  6. 6

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  8. 8

   Naistyöntekijä puukotti kolmea vastasyntynyttä New Yorkissa – Kukaan ei kuollut kiinalaistaustaisten vauvojen ja äitien hoivakodissa

  9. 9

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  10. 10

   Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää