Politiikka

Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

Epärehellisyys ja epälojaalisuus saavat sisäministeriön uuden kansliapäällikön suuttumaan: ”Minulle on tärkeää se, että työyhteisöön voi luottaa.”

Sisäministeriön uusi kansliapäällikkö Ilkka Salmi, 49, huokaisee ja katsoo lehtiotsikoita: Jari Aarnio epäiltynä henkirikoksesta, Jari Aarnio on otettu kiinni – syynä vanha palkkamurha.

Salmi on johtanut tiedustelu- ja turvallisuustyötä kovissa paikoissa Suomessa ja Euroopassa: päällikkönä suojelupoliisissa ja Euroopan siviilitiedustelussa sekä EU:n komission turvallisuusjohtajana Brysselissä. Jos jossakin, niin näissä töissä pitää luottaa siihen, että alaiset noudattavat tinkimättä lakeja ja määräyksiä.

Nyt Salmi on palannut töihin hieman toisenlaiseen Suomeen kuin mistä hän lähti yli kahdeksan vuotta sitten.

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rikosvyyhti on syönyt luottamusta poliisiin. Aarnion lisäksi syytteessä tai epäiltynä on nyt myös joukko entisiä tai nykyisiä korkeita poliisiviranomaisia. Heitä epäillään laiminlyönneistä Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan valvomisessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka luottamus viranomaisten toimintaa horjuu, suojelupoliisi ja Puolustusvoimat haluavat merkittävästi lisää toimivaltuuksia. Eduskunnan käsittelyssä olevat tiedustelulait antaisivat suojelupoliisille ja Puolustusvoimien tiedustelulle oikeuden puuttua Suomessa asuvien yksityisyyteen syvästi ilman rikosepäilyä.

Samalla terrorismi on tullut lähelle: Ilkka Salmen kotikaupungissa Turussa tapahtui vuosi sitten Suomen ensimmäinen terroristinen teko, jossa tekijä sai käräjäoikeudessa tuomion terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä kahdesta murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä.

Poliisi tarvitsee uusia tiedustelulakeja juuri terrorismin torjuntaan. Salmella on nyt työsarkaa sen vakuuttamiseksi, että koko poliisi on luottamuksen arvoinen.

Aloitetaan korkeiden poliisijohtajien rikosepäilyistä. Mitä ministeriö tekee estääkseen tulevaisuudessa tilanteen, jossa järjestäytynyt rikollisuus näyttää päässeen sisälle rakenteisiin Helsingin huumepoliisin johtajan kautta?

”Kyllä tämä on sellainen vyyhti, että kun asiat on lainvoimaisella tuomiolla ratkaistu koko poliisijohdon osalta, niin sitten pitää hyvin tarkalla kammalla käydä läpi se, mitä olisi voitu tehdä toisin”, Salmi muotoilee.

Hän sanoo ministeriön seuraavan tarkkaan, mitä oikeusprosessi tuo esille ja mitkä ovat ne asiat, joihin on kiinnitettävä huomiota.

Salmi muistuttaa, että sisäministeriö on jo vuosia sitten velvoittanut Poliisihallitusta käymään läpi omia toimintamallejaan.

”Ensinnäkin Poliisihallituksen täytyy valvoa poliisitoiminnan lainmukaisuutta tarkasti. Seuraavaksi valvontaa pitää olla poliisilaitoksilla, ja lopulta lähiesimiehen pitää toimia. Sisäministeriön tehtävä on huolehtia siitä, että tämä valvonta on asianmukaista.”


Kymmenen vuotta sitten Ilkka Salmi veti suojelupoliisin ylös tämän vuosituhannen pahimmasta kriisistä. Supon keskijohto oli saanut televalvontatietoja Sonerasta laittomasti tiskin alta, ja virasto ajelehti kaksi vuotta käytännössä ilman toimintakykyistä päällikköä.

Nyt poliittiset päättäjät odottavat, että Salmi käynnistää ryhtiliikkeen koko poliisin johtamisessa.

”Juuri tällä viikolla kerroimme, että laillisuustarkastuksia tehdään myös ministeriötasolla koko ajan. Panemme prosessit ja esimiestyöskentelyn kuntoon.”

Siihen Salmella on hyvät edellytykset, sillä hän on työskennellyt useiden poliisin hallintouudistusten parissa.

Salmi vetää selvän rajan siihen, että ministeriö ei puutu poliisin käytännön toimintaan: sisäministeriö asettaa tulostavoitteet ja tärkeysjärjestyksen sekä antaa resurssit.

”Nämä rajalinjat haluan tehdä todella selkeiksi”, Salmi sanoo.

”On viime kädessä Poliisihallituksen tehtävä johtaa toimintaa operatiivisesti ja taktisesti. Tämä iso kuva pitää sitten välittää viime kädessä konstaapelille saakka.”

Salmi muistuttaa, että toisaalta poliisibarometri antaa hyviä tuloksia poliisitoiminnasta. ”Ja huippukokouksen hoitaminen maanantaina oli todellinen huippusuoritus.”

Kansliapäällikön työssä Salmi aikoo edistää entistä voimakkaampaa unionitason yhteistyötä turvallisuuskysymyksissä.

”Myös maahanmuuttoon liittyvissä asioissa syvempi yhteistyö on tarpeen”, Salmi sanoo.

Kun Ilkka Salmi lähti suojelupoliisin päällikön tehtävistä Brysseliin Euroopan siviilitiedustelukeskuksen johtoon, Supon palkkalistoilla oli runsaat kaksisataa työntekijää.

Nyt Supon väen määrä on paisunut kaksinkertaiseksi, mikä on ennennäkemätön kasvu sisäministeriön hallinnonalalla. Työntekijämäärän kasvu on kohdistunut erityisesti terrorismin torjuntaan.

”Samalla Suomeen kohdistuva laiton tiedustelu eli vakoilu ei ole kadonnut mihinkään, joten kasvu on ymmärrettävää.”

Salmi puhuu Suposta tuttavallisesti ”virastona”, jolla on hänen mukaansa hyvä maine maailmalla.

”Yksi syy tehtäviini maailmalla on varmasti se, että Supoa pidetään maailmalla arvossa. Supo on luotettava kumppani, joka suhtautuu maltillisesti Itämeren alueen turvallisuusympäristön kehitykseen.”

Supon maine on rakentunut erityisesti laittoman tiedustelun torjunnan ja analyysin varaan. ”Vähitellen Supo on saanut mainetta myös terrorismin torjunnan juurisyiden ymmärtämisessä.”

Salmelle Turun puukkoisku ”oli ja ei ollut yllätys”.

”Mahdollisuudet, että terroristinen isku tapahtuu, ovat kasvaneet. Tämän tyyppisen iskun estäminen vain on äärimmäisen vaikeaa, koska ihmisen pään sisään ei voi mennä.”

Salmi muistuttaa, että on aina olemassa ihmisiä, jotka eivät halua integroitua eli sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan.

”He eivät aina ole maahantulijoita, vaan kotokutoisiakin on.”

Salmi mullisti Supon viestinnän kymmenen vuotta sitten, kun sulkeutunut salainen poliisi alkoi ylipäätään tiedottaa työstään ja havainnoistaan. Salmi sanoo, että päätös ”harkitun avoimuuden” aloittamisesta on myös jälkeenpäin sellainen, että sitä ei tarvitse katua.

Nyt vuorossa on uusi avautuminen, kun Salmi on päättänyt ryhtyä käyttämään Twitteriä.

”Oikea-aikaiseen ja faktapohjaiseen viestintään pitää pystyä entistä paremmin. Aion myös itse hoitaa tätä tiliä”, Salmi lupaa. Hänen ensimmäistä twiittiään voi kuulemma odotella jo ensi viikolla.

Tiedustelulait ovat juuttuneet eduskuntaan, mutta Salmen mielestä ne on edelleen saatava kiireellisesti voimaan.

”Pitäisin ihmeellisenä, jos emme antaisi viranomaisille työkaluja, joilla suojaamme Suomea ja Suomen intressejä. Jos meillä ei ole turvallisuutta, niin ei ole muita perusoikeuksiakaan.”

Juuri Ilkka Salmi nosti tiedustelulakien tarpeen esiin vuonna 2012 Brysselissä Euroopan siviilitiedustelun päällikkönä. Edes ministerit eivät tuolloin innostuneet ehdotuksesta, mutta nyt viisi vuotta myöhemmin hallituspuolueet ovat kilvan kiirehtineet sitä.

Salmen mielestä eduskunnan on edelleen syytä päättää tiedustelulaeista nopeutetussa perustuslain säätämisjärjestyksessä, vaikka eduskuntavaalit lähestyvät.

”Turvallisuusympäristö muuttuu nyt nopeasti, ja mielestäni tämä tilanne täyttää sen vaatimuksen, että poikkeuksellista nopeutettua säätämisjärjestystä voi käyttää.”

Viisi kysymystä

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Meidän virkaa tekevä viestintäjohtajamme Milla Meretniemi lobbasi minua vahvasti avaamaan Twitter-tilin, mihin suostuin.”

2. Kuka poliitikko ansaitsee kehut?

”Sisäministeri Kai Mykkänen (kok). Hän tuli toisesta ministeriöstä mutta on pystynyt nopeasti hahmottamaan ja jäsentämään turvallisuuskysymykset. Mykkänen on tosi nopea oivaltamaan asiat, ja ministerinä hänellä on hyvät strategiset näkemykset.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

Uskollisuuden velvoite [englanniksi Higher Loyalty], joka on Donald Trumpin erottaman FBI:n johtajan James Comeyn muistelmakirja. Samaistuin tietyllä tavalla hänen pohdintoihinsa. Hän pohtii kirjassa liittovaltion poliisin, lainvalvontaviranomaisen, johtajana eettisiä ja moraalisia näkökulmia.”

4. Mikä saa sinut suuttumaan?

”Epärehellisyys ja epälojaalisuus. Sellainen, että joku ei ota vastuuta tekemisistään. Minulle on tärkeää se, että työyhteisöön voi luottaa.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Vietän toivon mukaan helteistä viikonloppua poikieni kanssa Turussa.”

Oikaisu 21.7.2017 kello 6.58: Kuvatekstissä luki virheellisesti, että Salmi olisi aloittanut työt suojelupoliisin päällikkönä vuonna 2017 ja 39-vuotiaana. Hän aloitti työt 2007 ja oli tuolloin 38-vuotias.

Kuka?

Ilkka Salmi


 Syntynyt 20.12.1968 Turussa.

 Oikeustieteen kandidaatti Turun yliopistosta 1992, varatuomari 1998.

 Aloitti Supon ylitarkastajana vastavakoiluyksikössä 2002. Nousi Supon päälliköksi 2007.

 Aloitti keväällä 2011 EU:n tiedusteluanalyysikeskuksen Intcenin johdossa.

 Sai nimityksen Euroopan komission turvallisuusjohtajaksi 2015.

 Aloitti sisäministeriön kansliapäällikkönä heinäkuun alussa.

 Naimisissa, kolme poikaa. Asunnot Brysselissä ja Helsingissä.

 Kokoomuksen jäsenkirja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  4. 4

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille

  7. 7

   Suomessa teinit juovat harvemmin kuin muissa Euroopan maissa mutta useammin humalaan asti – Vertailussa näkyy dramaattinen muutos vuoteen 2002

  8. 8

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  9. 9

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  10. 10

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sipilä ja Medvedev puhuvat ainakin ongelmajätteistä
  3. Suomessa teinit juovat harvemmin kuin muissa Euroopan maissa mutta useammin humalaan asti – Vertailussa näkyy dramaattinen muutos vuoteen 2002
  4. Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset
  5. Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille
  6. Kiira Korpi halusi olla tarkoituksella avoin elämäkerrassaan – ”Menestyksen hinta voi olla kova”
  7. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  8. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  9. Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset
  10. Tuomariehdokas Kavanaugh kiisti seksuaalisen ahdistelun moneen kertaan – Ja kiistämisen hän oppi mestarilta, Bill Clintonilta
  11. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa ja näyttää suorana
  12. Näytä lisää