Politiikka

”Pohjoismaiden mustana lampaana” pidetyn Suomen tuomiot Euroopan ihmisoikeustuomio­istuimessa kääntyivät laskuun – vielä 2000-luvun alussa langettavia tuli roimasti enemmän

Suomi on saanut erityisen paljon tuomioita oikeudenkäyntien pituuksista, joten lainsäädäntöä on kehitetty sen mukaisesti.

Suomella on ollut kyseenalainen kunnia erottua muista Pohjoismaista Euroopan ihmisoikeus­tuomioistuimessa (EIT). Suomi on saanut EIT:stä enemmän langettavia tuomioita kuin muut Pohjoismaat yhteensä – paljon muita lyhyemmällä aikavälillä.

Suomi liittyi Euroopan ihmisoikeussopimukseen vuonna 1989, ja sopimus tuli voimaan vuotta myöhemmin. Ruotsi, Norja ja Tanska liittyivät sopimukseen jo vuonna 1949.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuilu Suomen ja muiden välillä on kuitenkin kaventunut koko 2010-luvun. Vielä vuonna 2009 Suomi sai peräti 28 langettavaa tuomiota mutta viime vuonna vain yhden.

Mitä on tapahtunut? Tampereen yliopiston julkisoikeuden professorin Jukka Viljasen mukaan Suomi on oppinut kantapään kautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuissa viitataan perusteellisemmin tapausaineistoon. Kun otettiin käyttöön menettely, että jo kansallisella tasolla voi hakea korvauksia pitkistä oikeudenkäynneistä, näitä tapauksia ei enää mene EIT:hen.”

EIT:n tuomiot ovat jäsenmaita velvoittavia. Tuomioiden perusteella jäsenmaiden on muutettava lainsäädäntöään ja hallintokäytäntöjään vastaamaan paremmin Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Koska Suomi on saanut erityisen paljon tuomioita oikeudenkäyntien pituuksista, maan lainsäädäntöä on kehitetty sen mukaisesti. Oikeudenkäynnit kestävät edelleen poikkeuksellisen pitkään, mutta nykyään korvauksia voi hakea kansallisesti. Tämä näkyy tuomioiden ja valitusten määrässä.

Viime vuoden ainoa langettava tuomio annettiin tuttuun tapaan oikeudenkäynnin pituudesta. Tänä vuonna EIT:stä on tullut Suomeen yksi täytäntöönpanokielto ulkomaalaisasiassa ja toisesta tapauksesta odotetaan ratkaisua.

Vaikka EIT:hen valitetaan edelleen, valitukset eivät enää kovin usein täytä tutkittavaksi ottamisen edellytyksiä. Viime vuonna yhdestäkään valituksesta ei tullut ilmoitusta Suomen hallitukselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 2017 Suomea vastaan kirjattiin 181 uutta valitusta. Edellisenä vuonna määrä oli 196 ja sitä edellisenä 177. Vielä vuonna 2011 valituksia jätettiin paljon enemmän, 431.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi syy valitusten vähenemiseen on se, että EIT on lyhentänyt valitusaikoja ja tiukentanut valitusten muotovaatimuksia vuonna 2010. Juttua ei myöskään tutkita, jos ihmisoikeusloukkauksesta ei ole ollut merkittävää haittaa.

Kaiken tämän tarkoituksena oli purkaa tuomioistuimen valtavaa valitussumaa sen jälkeen kun Itä-Euroopan maat alkoivat liittyä ihmisoikeussopimukseen. Vuonna 1990 valituksia Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen tehtiin kaikkiaan noin 5 200, ja vuonna 2016 määrä oli jo 53 500.


Arvostelijoiden mielestä Suomen tuomioiden määrä on vähentynyt siksi, että EIT:hen valittamisesta on tullut liian vaikeaa ja teknistä ja EIT keskittyy liikaa Itä-Euroopan maiden ihmisoikeusongelmiin. Esimerkiksi vuonna 2016 puolet käsittelyä odottavista hakemuksista oli jätetty Ukrainaa, Turkkia ja Unkaria vastaan.

EIT ottaa tutkittavaksi noin viisi prosenttia kaikista valituksista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valitusprosessin muuttaminen ei syrji mitään yksittäistä maata mutta saattaa johtaa siihen, etteivät suomalaiset tapaukset ylitä tutkittavaksi ottamisen kynnystä. Muutosten tarkoituksena oli myös se, että jäsenmaiden tuomioistuinten päätökset vastaisivat jo valmiiksi paremmin ihmisoikeussopimuksen vaatimuksia.

Muuttuneet vaatimukset eivät Jukka Viljasen mielestä ole tarpeeksi hyvä syy arvostella sitä, että valittaminen on aiempaa hankalampaa.

”Se edellyttää vain erilaista ajattelua. On vähän kummallista, että suomalaiset asianajajatkin ajattelevat, että sinne on aika vaikea saada asiaa käsiteltäväksi. Olen saanut sellaisen kuvan, että osa hylkäyksistä johtuu teknisistä virheistä valituksen teossa, joten työ kannattaa tehdä huolellisesti.”

Kun kansalliset tuomioistuimet hyödyntävät entistä paremmin ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytäntöä, kynnys valittaa kuitenkin nousee.

”Ihmisoikeusargumentaatio on kaiken kaikkiaan lisääntynyt kotimaisen prosessin aikana. Kertynyt oppi näkyy siten ihmisoikeussuojan tasossa.”

Kynnys valittaa voi nousta entisestään, kun elokuun alussa tulee voimaan ihmisoikeussopimuksen 16. pöytäkirja.

Sen ideana on, että jäsenvaltion korkeimmat oikeudet voivat pyytää ihmisoikeustuomioistuimelta neuvoa-antavaa lausuntoa oikeudenkäynnin ollessa vielä kesken kansallisessa tuomioistuimessa. Toisin sanoen EIT:n mielipiteen voi saada jo kansallisen oikeusprosessin aikana.

Pöytäkirjan tarkoituksena on entisestään jakaa ihmisoikeussopimuksen tulkinnan taakkaa EIT:n ja kansallisten tuomioistuinten välillä.

Viljasen mukaan tämä voi parhaassa tapauksessa estää suuriin ihmisryhmiin kohdistuvat tulkintaongelmat ilman vuosien mittaista kierrosta ihmisoikeustuomioistuimessa.

”Yhdellä tapauksella voitaisiin silloin ratkaista isomman joukon ongelmia.”

Viljanen nostaa esiin myös uuden teknologian tuomat haasteet ihmisoikeuksien toteutumiselle. Tällaiset kysymykset koskettavat käytännössä kaikkia jäsenmaita, jolloin lausuntoa kannattaa pyytää. Neuvoa-antavaa lausuntoa voi olla järkevää pyytää myös silloin, kun eri oikeusasteet ovat tulkinneet ihmisoikeuksia eri tavoin, jolloin kysymys on erityisen tulkinnanvarainen.

16. pöytäkirjan seurauksena suomalaisten valitukset EIT:hen tuskin loppuisivat, eikä niin ole tarkoituskaan käydä.

Vaikka valitukset EIT:hen ovat vähentyneet, valitukset YK:n ihmisoikeuskomiteoihin ovat lisääntyneet. YK:n komiteoissa on parhaillaan vireillä 12 valitusta, mikä on Suomen ennätys.

Ulkoministeriöstä ei osata arvioida, miksi suomalaiset valittavat nyt YK:hon.

Yksi selitys voi olla se, että kaikkiin YK:n komiteoihin ei ole voinut valittaa kovin pitkään. YK:n komiteoihin valitetaan sellaisista asioista, jotka eivät menestyisi EIT:ssä, kuten saamelaisasioista.

Komiteat eivät ole tuomioistuimia. Ne antavat vain suosituksia, eivät velvoittavia päätöksiä.

Suomea on pidetty Pohjoismaiden mustana lampaana ja verrattu Itä-Euroopan maihin tuomioiden määrän perusteella. Vuosina 1994–2017 Suomi sai 188 tuomiota, joista 140 oli langettavia. Samaan vuoteen mennessä muut Ruotsi, Norja ja Tanska olivat saaneet yhteensä 105 langettavaa.

Itä-Eurooppa-vertaus kuitenkin ontuu. Sopiva vertailukohta on vuonna 1992 sopimukseen liittynyt seitsemän miljoonan asukkaan Bulgaria, joka oli saanut viime vuoteen mennessä yli 580 langettavaa tuomiota.

Suuri osa Bulgarian langettavista koski esimerkiksi oikeutta koulutukseen, syrjimättömyyteen sekä vapauteen ja turvallisuuteen. Epäinhimillisestä tai alistavasta kohtelusta annettiin 78 langettavaa.

Sopimukseen vuonna 1949 liittynyt Turkki on puolestaan saanut noin 3 000 langettavaa. Joukkoon mahtuu räikeitä ihmisoikeusloukkauksia.

Suomi on saanut eniten tuomioita oikeudenkäyntien pituuksista sekä sananvapautta ja yksityiselämän suojaa käsittelevistä tapauksista. Loppujen lopuksi Suomen paras vertailuryhmä ovat Pohjoismaat.

Fakta

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin


 Toimii Euroopan neuvoston yhteydessä. Valvoo Euroopan ihmisoikeussopimukseen liittyneiden valtioiden sopimusvelvollisuuksien täyttämistä.

 Tuomioistuimeen voi valittaa vasta, kun kansallisen tason oikeustoimet on käyty läpi. Tuomioistuimessa on tuomari jokaisesta Euroopan neuvoston jäsenvaltiosta. Suomen tuomariksi valittiin vuonna 2015 Pauliine Koskelo.

 Euroopan ihmisoikeussopimus on tullut voimaan syyskuussa 1953. Suomessa sopimus tuli voimaan vuonna 1990. Suomi sai ensimmäisen tuomionsa vuonna 1994. Muut Pohjoismaat liittyivät sopimukseen vuonna 1949. Ruotsi ja Tanska saivat ensimmäisen tuomionsa vuonna 1976. Norjalle ensimmäinen tuomio tuli vasta vuonna 1990.

 Jos jäsenvaltio on tuomioistuimen mukaan rikkonut ihmisoikeuksia, se voidaan määrätä maksamaan valittajalle hyvitystä. Tuomiot ovat jäsenmaita velvoittavia. EIT ei kuitenkaan voi muuttaa tai purkaa kansallisten tuomioistuinten päätöksiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Diners Club -kortit lopetetaan Suomessa ensi keväänä

  4. 4

   Poliisilla suuri operaatio Pertunmaan Kuortissa – tutkii vakavaa henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta

  5. 5

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  6. 6

   EU-johtajien tuki Alexander Stubbille murenemassa – Stubb HS:lle: ”Tämä on odotettua”, ”Lisää pökköä pesään”

  7. 7

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  8. 8

   Auto suistui järveen Kuopiossa – sukeltaja löysi ikkunasta ulos päässeen kuljettajan 30 metrin päästä rannasta

  9. 9

   F-Secure antoi tulosvaroituksen

  10. 10

   Voiko pikku­yrityksessä saada jatkossa potkut, jos myöhästelee, saa ajokiellon tai osaaminen on puutteellista? HS käy läpi hallituksen kiistellyn irtisanomis­pykälän merkitystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  4. 4

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  5. 5

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  6. 6

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  7. 7

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  8. 8

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  9. 9

   Ranska väläytti ensimmäistä kertaa, mikä brittejä saattaa tulevaisuudessa odottaa

  10. 10

   Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää