Politiikka

Perussuomalaiset ja ruotsi­demokraatit ovat lähentyneet – Halla-aho toivoo ruotsalais­puolueelle vaali­menestystä, jotta maahanmuutto­politiikka kiristyisi Suomessakin

Puolueet ovat nyt saman katon alla niin EU-parlamentissa kuin Pohjoismaiden neuvostossa. Kansallismielisten oikeistopuolueiden menestys Euroopassa kiinnostaa myös Trumpin entistä päästrategia Steve Bannonia.

Perussuomalaiset hakevat parhaillaan tapaa, jolla puolue voisi tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

Puolueita yhdistää kansallismielisyys, EU-kriittisyys ja maahanmuuttovastaisuus. Uusi yhdistävä tekijä on nyt se, että ruotsidemokraatit siirtyivät heinäkuun alusta EU-parlamentissa samaan ryhmään kuin perussuomalaiset.

”Jos Euroopan parlamenttia ajatellaan, niin kaikilla pohjoismaisilla puolueilla on toiveissa se, että saataisiin rakennettua seuraavaan parlamenttiin mahdollisimman suuri ryhmä”, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo.

Myös Tanskan kansanpuolue kuuluu samaan ECR-ryhmään eli Euroopan konservatiiveihin ja reformisteihin kuin perussuomalaiset ja ruotsidemokraatit. Liki puolet ECR:n jäsenistä edustaa joko Britannian konservatiiveja tai Puolan konservatiivista Laki ja oikeus -puoluetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsidemokraatit liittyivät viime elokuussa myös Pohjoismaiden neuvostossa samaan Vapaa Pohjola -ryhmään, johon perussuomalaiset ja Tanskan kansanpuolue kuuluivat jo aiemmin.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisilla on ollut jo pitkään hyvä keskusteluyhteys ruotsidemokraattien kanssa. Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon mukaan keskusteluita heidän kanssaan käytiin myös edellisen puoluejohdon kanssa ”ihan puoluehallitustasolla asti”.

Perussuomalaiset hajosivat vuosi sitten. Puolueen perustajan Timo Soinin vetäydyttyä puheenjohtajaksi nousi Jussi Halla-aho, minkä jälkeen osa kansanedustajista lähti perussuomalaisista ja perusti nykyisen Sinisen tulevaisuuden.

”Meille on ollut epäselvää, mikä se edellisen puoluejohdon pitkän tähtäimen strategia ruotsidemokraattien suhteen oli. Ruotsidemokraateille oli ymmärtääkseni jo joitakin vuosia sitten luvattu, että perussuomalaiset tukevat heidän pääsyään Pohjoismaiden neuvostossa samaan ryhmään, mutta tämä ajatus ei koskaan edennyt”, Halla-aho sanoo.

”Yksittäisten toimijoiden tasolla ja henkilötasolla meillä on ollut jo pitkään hyvät suhteet ruotsidemokraattien kanssa. Tavoitteiden, ohjelmien ja yhteiskuntienkaan välillä meillä ei ole kovin suuria eroja. On pikemminkin luonnotonta, että monikansallisissa elimissä emme olisi samassa ryhmässä.”


Halla-aho ja perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari olivat kutsuneet Porin Suomi-Areenaan viime viikolla vieraakseen ruotsidemokraattien edustajia. Puolueen puoluesihteeri Richard Jomshof ja europarlamentaarikko Peter Lundgren istuivat lavalla Halla-ahon ja Huhtasaaren kanssa keskustelemassa perussuomalaisten puoluepäivänä.

Mielipidetiedustelut kertovat, että edellisissä parlamenttivaaleissa 12,9 prosentin kannatuksen saaneet ruotsidemokraatit voivat yltää tämän syksyn parlamenttivaaleissa jopa 22 prosentin äänisaaliiseen. Se voisi käytännössä kaksinkertaistaa puolueen parlamenttipaikat ja nostaa sen vähintään merkittävään vaa’ankieliasemaan.

Halla-ahon mukaan tällä on merkitystä myös perussuomalaisille, koska Suomessa kaikki puolueet ja media seuraavat tarkasti Ruotsin kehitystä.

”Ruotsidemokraattien nousu vaa’ankieliasemaan väistämättä muuttaa Ruotsin poliittista kulttuuria. Sekä sosiaalidemokraatit että kokoomus joutuvat varmasti avaamaan yhteistyötä ruotsidemokraattien suuntaan. Se heijastuu päätöksentekoon maahanmuuttopolitiikassa, ja tällä on ilman muuta vaikutus myös Suomeen.”

Halla-ahon mukaan maahanmuuttopolitiikka Ruotsissa on jo nyt kiristynyt enemmän kuin Suomessa.


Halla-ahon mukaan perussuomalaiset pyrkivät keskusteluissa ruotsidemokraattien kanssa välittämään heille omia kokemuksiaan ja oppimaan vastavuoroisesti ruotsidemokraateilta.

”Eurovaaleissa on mahdollista koordinoida vaaliohjelmia sekä ruotsidemokraattien että Tanskan kansanpuolueen kanssa.”

Halla-ahon mukaan pohjoismaisilla puolueilla ei ole nyt konkreettisia suunnitelmia laajemmasta kansainvälisestä yhteistyöstä.

”Olemme käyneet siitä keskustelua kumppaneidemme kanssa Euroopan parlamentissa, mutta meille ei ole selkeää se, miten esimerkiksi eurooppalaisen vaalirahoituksen kannalta olisi oleellista, kampanjoidaanko ryhmänä vai kampanjoidaanko puolueena. Hyödyt ja haitat eivät ole ihan selkeitä vielä”, Halla-aho sanoo.

Halla-ahon mukaan kansallismieliset puolueet menestyivät hyvin aiemmissa EU-vaaleissa, mutta yhteistyö EU-parlamentissa ei rakentunut toivotulla tavalla.

”Syntyi aika sirpaleisia ryhmittymiä”, Halla-aho sanoo.

Ruotsidemokraatit kuuluivat EU-parlamentissa aiemmin samaan EU-kriittiseen ryhmään EFDD:hen kuin Britannian EU-eroa ajanut Itsenäisyyspuolue ja Italian Viiden tähden liike.

Näiden lisäksi EU-parlamentissa on vielä ENF-ryhmä eli kansakuntien ja vapauden Eurooppa, johon kuuluvat ranskalaisen Marine le Penin johtama Kansallinen liittouma (entinen Kansallinen rintama), Italian Pohjoisen liitto (Lega Nord) ja joukko muita kansallismielisiä oikeistopuolueita.

Trumpin entinen liittolainen Bannon ryhtyy auttamaan Euroopan kansallismielisiä

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen päästrategi Steve Bannon kertoi viikonloppuna The Daily Beast -lehdessä, että aikoo avata toimiston Brysseliin auttaakseen kansallismielisiä populistipuolueita tulevissa EU-vaaleissa.

Bannon aikoo pestata kymmenen työntekijää tekemään muun muassa Euroopan laajuisia mielipidemittauksia ja jakamaan tietoa uusista kampanjointimenetelmistä, esimerkiksi datan käytöstä viestien kohdistamisessa.

Bannonin toiveissa on saada EU-parlamenttiin kansallismielinen vastavoima nykyisille vallanpitäjille. Hän arvioi, että tällaisen yhteenliittymän olisi mahdollista oikeiden taustavoimien avulla saada kolmannes EU-parlamentin paikoista.

Bannon sanoo haastattelussa, ettei ole innostunut maahanmuuttovastaisuuteen keskittyneistä ”etno-nationalistisista” puolueista, mutta lisää, että tästä huolimatta Ruotsin ruotsidemokraatit ja Suomen perussuomalaiset olisivat täydellisiä yhteenliittymän jäseniä.

”Steve Bannon ei ole ollut yhteydessä, tarkistin tämän vielä puoluesihteeriltäkin. Mutta olemme avoimia kaikenlaisille ajatuksille”, Halla-aho sanoo.

Oikaisu 24. 7. kello 16.27: Yhdessä kuvatekstissä kerrottiin virheellisesti, että Laura Huhtasaari olisi europarlamentaarikko.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS Paraisilla: Poliisi tutkii vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  2. 2

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  6. 6

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Enemmistö Yhdysvaltain republikaaneista kannatti aborttia – Sitten tuli vuosi 1973, ja kysymyksestä tehtiin poliittinen ase

  9. 9

   Tätäkö on Helsingin vammaispolitiikka? kysyy Tomi Salonen – Kaupunkipyörien tellinki vei pysäköintipaikat invalideilta Munkkivuoressa

  10. 10

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  7. 7

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  8. 8

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  11. Näytä lisää