Politiikka

”Käsittämätöntä elitismiä” – Nobelisti Bengt Holmströmin väite avoimuuden haitallisuudesta saa kovaa kritiikkiä tutkijoilta

Päätöksenteon sulkeminen vieraannuttaisi kansalaiset yhä pahemmin politiikasta ja pelaisi populistien pussiin, tutkijat varoittavat.

Taloustieteilijä Bengt Holmströmin näkemykset demokratian toiminnasta ja politiikan luottamuskriisistä saavat kovaa kritiikkiä valtio-opin tutkijoilta. Tutkijoiden mukaan Holmströmin ajatukset päätöksenteon toiminnasta ovat elitistisiä ja jopa vaarallisia eivätkä kestä kriittistä tarkastelua.

Yhdysvaltalaisessa MIT:ssä taloustieteen professorina toimiva Holmström väitti hiljattain Helsingin Sanomien haastattelussa, että lisääntynyt avoimuus on syy, miksi ihmiset eivät luota poliittiseen järjestelmään.

Holmströmin mielestä politiikasta on tullut jo liian läpinäkyvää. Poliitikot toimivat jatkuvasti julkisuuden valokeilassa, minkä vuoksi kompromissien tekemisestä on tullut vaikeaa. Se heikentää päätösten laatua, mikä puolestaan rapauttaa luottamusta poliittiseen järjestelmään ja päätöksentekijöihin, Holmström arvioi.

”Kansa on lähtenyt sille linjalle, että sen pitää saada nähdä enemmän ja päättää enemmän asioista. – – Luullaan, että läpinäkyvyys on ratkaisu ongelmaan, mutta minä väitän, että se on osa ongelmaa”, hän sanoi HS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Holmströmin näkemykset herättivät vilkasta keskustelua, sillä ne ovat vastoin viime vuosikymmenten suuntausta, jossa on nimenomaan korostettu avoimuuden merkitystä luottamusta rakentavana voimana.

Nobelisti Holmströmin näkemyksiä pohdittiin useaan otteeseen muun muassa viime viikolla Suomi-Areenan keskusteluissa. Esimerkiksi keskustan konkaripoliitikko Seppo Kääriäinen kannatti avoimuuden rajoittamista.

”Olen samaa mieltä. Hyvin tarkasti pitää harkita, millaisia keskeneräisiä asioita tuo julkisuuteen”, Kääriäinen sanoi.

Ajatus siitä, että läpinäkyvyydellä on rajansa, ei sinänsä ole uusi.

Turun yliopiston valtio-opin professori Maija Setälä sanoo, että avoimuuden rajoista on keskusteltu 1700-luvun lopulta lähtien, jolloin edustuksellisen demokratian idea syntyi. Monet ajattelijat ovat katsoneet, että päätöksenteon helpottamiseksi tietyt keskustelut pitäisi käydä julkisuuden valokeilan ulkopuolella.

Setälä ei itse usko Holmströmin teesiin, että avoimuus rapauttaa luottamusta.

”En suoraan näe sellaista yhteyttä.”

Setälä katsoo, että kompromissien tekemisen vaikeus liittyy pikemminkin niin sanottujen välittävien instituutioiden eli puolueiden ja perinteisen median aseman heikentymiseen. Puolueet ja media pyrkivät selittämään äänestäjille päätöksenteon syitä ja taustoja. Se voi helpottaa epämiellyttäviltä tuntuvien päätösten hyväksymistä.

”Välittävät instituutiot ovat murroksessa, ja siksi edustuksellisen demokratian tilanne näyttää heikolta”, Setälä arvioi.

Akatemiatutkija Hanna Wass Helsingin yliopistosta sanoo, että Holmström tarkastelee poliittisen järjestelmän luottamusta liian kapeasti, yksinomaan päätösten hyväksyttävyyden kannalta. Hän huomauttaa, että kansalaisten on myös voitava luottaa päätösten valmistelun laatuun ja siihen, että he saavat äänensä kuuluviin. Tämä edellyttää avoimuutta.


Holmströmin mielestä on harhaa, että läpinäkyvyys on lisääntynyt. Kansalaisilla ei ole täyttä tilannekuvaa eikä kaikkea sitä tietoa, joka päättäjillä on. Siksi kansalaisten pitäisi antaa päättäjille työrauha.

”Se, että kansa seuraa koko ajan, kun makkaraa tehdään – ei siitä mitään tule. Pitäisi odottaa, että makkara on valmis, ja katsoa sitten, maistuuko se vai ei”, hän totesi HS:n haastattelussa.

Setälä huomauttaa, että eräänlainen epäluottamus kuuluu edustukselliseen demokratiaan.

”Ei poliitikkoihin ihan täysin pidäkään luottaa. Se kuuluu kriittiseen kansalaisuuteen ja ajatukseen tilivelvollisuudesta.”

Myös Wass pitää näkemystä outona.

”Vaatimus sokeasta luottamuksesta on ongelmallinen.”

Hänen mukaansa päätöksenteon sulkeminen heikentäisi myös päättäjien käytössä olevan tiedon laatua.

”Holmström jättää huomiotta kansalaisyhteiskunnan potentiaalin. Jos prosessi on suljettu, mistä se tieto tulee? Tieto on kovin vajavaista, jos vain pieni joukko voi vaikuttaa päätöksiin.”

Politiikantutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta pitää Holmströmin ajatuksia ”käsittämättömänä elitisminä”, joka toistaa myyttiä yksinäisistä poikkeuslahjakkuuksista. Hänen mukaansa tiede ja politiikka edistyvät pohjimmiltaan samalla tavoin: keskustelemalla yhteisössä. Se vaatii avoimuutta ja suostuttelua.

”On todella outoa ja demokratialle vaarallista ajatella, että ikään kuin jonkun rationaalisen, elämää suuremman ymmärryksen valaisemat eliitit päättäisivät puolestamme.”

Holmströmin väite liian pitkälle menneestä avoimuudesta ei saa tukea Tampereen yliopiston valtio-opin professorilta Tapio Rauniolta. Pohjoismainen avoimuus on hänen mukaansa jossain määrin myytti: vaikka kansalaiset voivat helposti saada asiakirjoja tai yhteyden päättäjiin, itse päätöksenteko tapahtuu isolta osin suljettujen ovien takana.

Suomessa valtaa pitävät monen puolueen muodostamat enemmistöhallitukset, ja hallituspuolueiden keskinäiset kompromissit ja kaupankäynnit tehdään julkisuudelta piilossa. Eduskunnassa puolestaan valiokuntien kokoukset ovat suljettuja. Kolmanneksi työmarkkinajärjestöillä on paljon valtaa päätöksiin ja hallituksen ja järjestöjen neuvottelut käydään salassa.

Raunion mukaan järjestelmä on huomattavasti suljetumpi kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

”Suomen päätöksentekoprosessi ei ole avoin”, hän sanoo.

Hallituksen sote-uudistus on Holmströmin mielestä esimerkki siitä, millaisia ongelmia liiallinen avoimuus tuottaa. Raunio katsoo, että esimerkki ontuu. Sote-uudistuksen pääpiirteet sovittiin nimenomaan suljettujen ovien takana käydyissä hallitusneuvotteluissa.

Lisäksi Raunio huomauttaa, että sote-uudistus menee syvälle suomalaisen yhteiskunnan rakenteisiin: maakuntauudistus puuttuu kuntien itsemääräämisoikeuteen ja valinnanvapausmalli hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden järjestämiseen. Viime vaaleissa näistä asioista ei hänen mukaansa kuitenkaan keskusteltu, vaan vaalidebatti keskittyi julkisen talouden ongelmiin.

”Kun on kyse näin isoista muutoksista, tarvitaan ehdottomasti julkista keskustelua”, Raunio sanoo.

Sekä Setälä että Wass ovat sitä mieltä, että päätöksenteon sulkeminen olisi huono suuntaus.

”Mitä vähemmän ymmärretään päätöksenteon monimutkaisuutta, sitä helpompaa puskista huutelu on. Se on vaarallinen ajatus yhteiskuntarauhan kannalta. Jos päätöksentekoa ei ymmärretä, päätöksiin kohdistuvaa tyytymättömyyttä on tosi helppo mobilisoida halvoilla kikoilla”, Wass sanoo.

”Lääke ei voi olla avoimuuden vähentäminen. Se vieraannuttaisi ihmiset entisestään politiikasta. Silläkin olisi hintansa”, Setälä sanoo.

”Pikemminkin ajattelen niin, että ratkaisu voisi löytyä uusista osallistamisen tavoista.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Avoimuus
 • Demokratia
 • Läpinäkyvyys
 • Bengt Holmström

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi

  4. 4

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta

  9. 9

   Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista

  10. 10

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  6. 6

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  9. 9

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  10. 10

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Matkustaja hutki taksia tuolilla Vantaalla – ei ollut tyytyväinen matkan hintaan
  3. Chas and Dave -yhtyeen laulaja Chas Hodges kuoli 74-vuotiaana – jalkapalloseura Tottenham suree kannatuslaulujensa tekijää
  4. Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista
  5. Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  6. Tunti sitten
  7. Arkkitehtien pelastuspartio haluaa tehdä Paimion parantolasta elämyskohteen – HS vieraili Alvar Aallon suunnittelemassa funkkisklassikossa
  8. Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta
  9. Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”
  10. Sotta Pyttynen on yllättävän monitasoinen lastennäytelmä – se kertoo sotkuisesta ukista ja siististä pienestä pojasta
  11. Joe Bonamassan lento Helsinkiin muuttui vuorokauden mittaiseksi painajaiseksi – Jäähallin keikalla kitarasankari väläytti koomikon taitojaan ja säästi parhaat valttinsa loppuun
  12. HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi
  13. Näytä lisää