Politiikka

”Käsittämätöntä elitismiä” – Nobelisti Bengt Holmströmin väite avoimuuden haitallisuudesta saa kovaa kritiikkiä tutkijoilta

Päätöksenteon sulkeminen vieraannuttaisi kansalaiset yhä pahemmin politiikasta ja pelaisi populistien pussiin, tutkijat varoittavat.

Taloustieteilijä Bengt Holmströmin näkemykset demokratian toiminnasta ja politiikan luottamuskriisistä saavat kovaa kritiikkiä valtio-opin tutkijoilta. Tutkijoiden mukaan Holmströmin ajatukset päätöksenteon toiminnasta ovat elitistisiä ja jopa vaarallisia eivätkä kestä kriittistä tarkastelua.

Yhdysvaltalaisessa MIT:ssä taloustieteen professorina toimiva Holmström väitti hiljattain Helsingin Sanomien haastattelussa, että lisääntynyt avoimuus on syy, miksi ihmiset eivät luota poliittiseen järjestelmään.

Holmströmin mielestä politiikasta on tullut jo liian läpinäkyvää. Poliitikot toimivat jatkuvasti julkisuuden valokeilassa, minkä vuoksi kompromissien tekemisestä on tullut vaikeaa. Se heikentää päätösten laatua, mikä puolestaan rapauttaa luottamusta poliittiseen järjestelmään ja päätöksentekijöihin, Holmström arvioi.

”Kansa on lähtenyt sille linjalle, että sen pitää saada nähdä enemmän ja päättää enemmän asioista. – – Luullaan, että läpinäkyvyys on ratkaisu ongelmaan, mutta minä väitän, että se on osa ongelmaa”, hän sanoi HS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Holmströmin näkemykset herättivät vilkasta keskustelua, sillä ne ovat vastoin viime vuosikymmenten suuntausta, jossa on nimenomaan korostettu avoimuuden merkitystä luottamusta rakentavana voimana.

Nobelisti Holmströmin näkemyksiä pohdittiin useaan otteeseen muun muassa viime viikolla Suomi-Areenan keskusteluissa. Esimerkiksi keskustan konkaripoliitikko Seppo Kääriäinen kannatti avoimuuden rajoittamista.

”Olen samaa mieltä. Hyvin tarkasti pitää harkita, millaisia keskeneräisiä asioita tuo julkisuuteen”, Kääriäinen sanoi.

Ajatus siitä, että läpinäkyvyydellä on rajansa, ei sinänsä ole uusi.

Turun yliopiston valtio-opin professori Maija Setälä sanoo, että avoimuuden rajoista on keskusteltu 1700-luvun lopulta lähtien, jolloin edustuksellisen demokratian idea syntyi. Monet ajattelijat ovat katsoneet, että päätöksenteon helpottamiseksi tietyt keskustelut pitäisi käydä julkisuuden valokeilan ulkopuolella.

Setälä ei itse usko Holmströmin teesiin, että avoimuus rapauttaa luottamusta.

”En suoraan näe sellaista yhteyttä.”

Setälä katsoo, että kompromissien tekemisen vaikeus liittyy pikemminkin niin sanottujen välittävien instituutioiden eli puolueiden ja perinteisen median aseman heikentymiseen. Puolueet ja media pyrkivät selittämään äänestäjille päätöksenteon syitä ja taustoja. Se voi helpottaa epämiellyttäviltä tuntuvien päätösten hyväksymistä.

”Välittävät instituutiot ovat murroksessa, ja siksi edustuksellisen demokratian tilanne näyttää heikolta”, Setälä arvioi.

Akatemiatutkija Hanna Wass Helsingin yliopistosta sanoo, että Holmström tarkastelee poliittisen järjestelmän luottamusta liian kapeasti, yksinomaan päätösten hyväksyttävyyden kannalta. Hän huomauttaa, että kansalaisten on myös voitava luottaa päätösten valmistelun laatuun ja siihen, että he saavat äänensä kuuluviin. Tämä edellyttää avoimuutta.


Holmströmin mielestä on harhaa, että läpinäkyvyys on lisääntynyt. Kansalaisilla ei ole täyttä tilannekuvaa eikä kaikkea sitä tietoa, joka päättäjillä on. Siksi kansalaisten pitäisi antaa päättäjille työrauha.

”Se, että kansa seuraa koko ajan, kun makkaraa tehdään – ei siitä mitään tule. Pitäisi odottaa, että makkara on valmis, ja katsoa sitten, maistuuko se vai ei”, hän totesi HS:n haastattelussa.

Setälä huomauttaa, että eräänlainen epäluottamus kuuluu edustukselliseen demokratiaan.

”Ei poliitikkoihin ihan täysin pidäkään luottaa. Se kuuluu kriittiseen kansalaisuuteen ja ajatukseen tilivelvollisuudesta.”

Myös Wass pitää näkemystä outona.

”Vaatimus sokeasta luottamuksesta on ongelmallinen.”

Hänen mukaansa päätöksenteon sulkeminen heikentäisi myös päättäjien käytössä olevan tiedon laatua.

”Holmström jättää huomiotta kansalaisyhteiskunnan potentiaalin. Jos prosessi on suljettu, mistä se tieto tulee? Tieto on kovin vajavaista, jos vain pieni joukko voi vaikuttaa päätöksiin.”

Politiikantutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta pitää Holmströmin ajatuksia ”käsittämättömänä elitisminä”, joka toistaa myyttiä yksinäisistä poikkeuslahjakkuuksista. Hänen mukaansa tiede ja politiikka edistyvät pohjimmiltaan samalla tavoin: keskustelemalla yhteisössä. Se vaatii avoimuutta ja suostuttelua.

”On todella outoa ja demokratialle vaarallista ajatella, että ikään kuin jonkun rationaalisen, elämää suuremman ymmärryksen valaisemat eliitit päättäisivät puolestamme.”

Holmströmin väite liian pitkälle menneestä avoimuudesta ei saa tukea Tampereen yliopiston valtio-opin professorilta Tapio Rauniolta. Pohjoismainen avoimuus on hänen mukaansa jossain määrin myytti: vaikka kansalaiset voivat helposti saada asiakirjoja tai yhteyden päättäjiin, itse päätöksenteko tapahtuu isolta osin suljettujen ovien takana.

Suomessa valtaa pitävät monen puolueen muodostamat enemmistöhallitukset, ja hallituspuolueiden keskinäiset kompromissit ja kaupankäynnit tehdään julkisuudelta piilossa. Eduskunnassa puolestaan valiokuntien kokoukset ovat suljettuja. Kolmanneksi työmarkkinajärjestöillä on paljon valtaa päätöksiin ja hallituksen ja järjestöjen neuvottelut käydään salassa.

Raunion mukaan järjestelmä on huomattavasti suljetumpi kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

”Suomen päätöksentekoprosessi ei ole avoin”, hän sanoo.

Hallituksen sote-uudistus on Holmströmin mielestä esimerkki siitä, millaisia ongelmia liiallinen avoimuus tuottaa. Raunio katsoo, että esimerkki ontuu. Sote-uudistuksen pääpiirteet sovittiin nimenomaan suljettujen ovien takana käydyissä hallitusneuvotteluissa.

Lisäksi Raunio huomauttaa, että sote-uudistus menee syvälle suomalaisen yhteiskunnan rakenteisiin: maakuntauudistus puuttuu kuntien itsemääräämisoikeuteen ja valinnanvapausmalli hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden järjestämiseen. Viime vaaleissa näistä asioista ei hänen mukaansa kuitenkaan keskusteltu, vaan vaalidebatti keskittyi julkisen talouden ongelmiin.

”Kun on kyse näin isoista muutoksista, tarvitaan ehdottomasti julkista keskustelua”, Raunio sanoo.

Sekä Setälä että Wass ovat sitä mieltä, että päätöksenteon sulkeminen olisi huono suuntaus.

”Mitä vähemmän ymmärretään päätöksenteon monimutkaisuutta, sitä helpompaa puskista huutelu on. Se on vaarallinen ajatus yhteiskuntarauhan kannalta. Jos päätöksentekoa ei ymmärretä, päätöksiin kohdistuvaa tyytymättömyyttä on tosi helppo mobilisoida halvoilla kikoilla”, Wass sanoo.

”Lääke ei voi olla avoimuuden vähentäminen. Se vieraannuttaisi ihmiset entisestään politiikasta. Silläkin olisi hintansa”, Setälä sanoo.

”Pikemminkin ajattelen niin, että ratkaisu voisi löytyä uusista osallistamisen tavoista.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Avoimuus
 • Demokratia
 • Läpinäkyvyys
 • Bengt Holmström

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  2. 2

   Aku Louhimies väittää kansainvälisen draamasarjan ohjauspestinsä olevan katkolla Ylen toimittajan viestittelyn takia – ”Onko tarkoituksena estää minua tekemästä työtäni?”

  3. 3

   Tällainen oli mies, joka testamenttasi 7,3 miljoonaa euroa taloyhtiölleen Helsingissä – Onni Lindforsille talo Siltasaaressa edusti ”lapsuuden onnellista aikaa”

  4. 4

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  5. 5

   Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

  6. 6

   Vihreiden kärsivällisyys Touko Aallon kanssa alkaa loppua

  7. 7

   Lapsen kiusalliset tavat saattavat kieliä ongelmista – Niihin voi puuttua, mutta väärä lähestyminen pahentaa tilannetta

   Tilaajille
  8. 8

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  9. 9

   Kalasataman 35-kerroksisen tornitalon rakentaminen näyttää lähes pysähtyneen – Aikataulut eivät veny, vakuuttaa SRV

  10. 10

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  2. 2

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  3. 3

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  4. 4

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  5. 5

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  6. 6

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  7. 7

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  8. 8

   Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

  9. 9

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  10. 10

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää