Politiikka

Halla-aho: Perussuomalaiset ovat käyneet neuvotteluja Euroopan laajuisesta kansallismielisten rintamasta

Perussuomalaisten puheenjohtaja uskoo, että olosuhteet kansallismielisten puolueiden yhteistyölle ovat paremmat kuin vuoden 2014 eurovaalien aikaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho uskoo, että kevään 2019 eurovaalien jälkeen Euroopan parlamenttiin syntyy iso kansallismielisten ja euroskeptisten puolueiden ryhmä.

Halla-aho kertoo HS:lle, että neuvotteluja ryhmän luomiseksi on käyty jo pidemmän aikaa, ja valmistelut ovat pitkällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tiedän jo melko tarkkaan, mitä eurovaalien jälkeen tapahtuu, mutta en voi kertoa siitä tarkemmin vielä tässä vaiheessa.”

Voimien kokoaminen europarlamentissa on ollut jo pitkään eurooppalaisen uuden oikeiston tavoitteena, mutta yritykset ovat tähän saakka kaatuneet puolueiden välisiin erimielisyyksiin. Toukokuun vaalien lähestyessä yhteistyötä yritetään jälleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtenä voimien kokoajana toimii italialaisen Lega Nordin puheenjohtaja ja maan sisäministeri Matteo Salvini. Hän on kertonut haluavansa luoda Euroopan laajuisen liikkeen maahanmuuttoa vastaan.

Salvini on tiettävästi houkutellut rintamaan useita eurooppalaisia puolueita. Halla-aho sanoo, että myös perussuomalaiset on käynyt neuvotteluja Lega Nordin kanssa.


Oikeiston uudelleenjärjestäytymiselle on tarvetta ensi keväänä, kun Britannia eroaa EU:sta. Se laittaa europarlamentin voimasuhteet uusiksi. Silloin EU-kriittinen ECR-ryhmä menettää suurimman kansallisen delegaationsa eli brittikonservatiivit. ECR:ään kuuluvat myös perussuomalaiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

ECR on europarlamentin kolmanneksi suurin ryhmä, jolla on parlamentissa 73 edustajaa. Se on oikean laidan puolueista maltillisin, ja se esimerkiksi osallistuu lainsäädäntöprosessiin tiiviimmin kuin radikaalimmat puolueet, joille parlamentti on useimmiten äänitorvi ja protestoinnin alusta.

ECR:n nykyisistä mepeistä 21 tulee Britannista. Brexitin myötä ryhmä menettäisi painoarvoaan parlamentissa. Samoin ryhmän sisäiset valtasuhteet muuttuvat: ECR:n toiseksi suurin kansallisen puolue tällä hetkellä on Puolaa johtava Laki ja oikeus.

Halla-aho kertoo, että ryhmän tulevaisuutta brittien lähdön jälkeen on pohdittu jo pitkään. Hän itse toivoo, että ECR voisi toimia ensi vaalien jälkeen kansallismielisten voimien kokoajana ja ryhmään voitaisiin ottaa uusia puolueita. Hiljattain ryhmään liittyivät ruotsidemokraatit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ryhmällä on pitkät perinteet, ja prosessit ovat kohtuullisen hyvin hallinnassa. Uuden ryhmän perustamiseen liittyisi hyvin paljon työtä”, Halla-aho sanoo, mutta korostaa, ettei sulje pois muitakaan vaihtoehtoja.

”ECR:ssä jatkaminen ei ole perussuomalaisille itseisarvo.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtenäisen oikeistoblokin perustamista uumoiltiin jo vuoden 2014 eurovaalien aikaan, mutta lopulta euroskeptiset, maahanmuuttovastaiset ja kansallismieliset puolueet hajosivat neljään ryhmään: ECR:ään, EFDD:hen, ENF:ään ja EPP:hen.

ENF-ryhmässä istuvat muun muassa Italian Lega Nord, Itävallan FPÖ, Ranskan Kansallinen liittouma, Belgian Vlaams Belang ja Hollannin Vapauspuolue. EFDD:n riveissä puolestaan ovat esimerkiksi Britannian UKIP ja Saksan AfD. Lisäksi Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz istuu valtapuolue EPP:ssä, johon kuuluu Suomesta kokoomus.

Tämän lisäksi osa radikaalin oikeiston mepeistä on jättäytynyt tyystin ryhmien ulkopuolelle. Tämä koskee esimerkiksi Kreikan Kultaista aamunkoittoa ja Unkarin Jobbikia.

Halla-aho sanoo, että ensi keväänä tärkeintä on välttää samanlainen hajoaminen. Tämä edellyttää sitä, että ryhmän sisällä suvaitaan linjaeroja.

”Tavoitteena on synnyttää oikealle laidalle mahdollisimman suuri ryhmä suhteellisen pienillä yhteisillä tekijöillä.”

Nämä yhteiset tekijät ovat Halla-ahon mukaan kansallisvaltioiden vahvistaminen, tiukka maahanmuuttopolitiikka, eurooppalaisen kulttuurin suojeleminen ja globalisaatiokriittisyys.

Hän uskoo, että olosuhteet yhteistyön tekemiselle ovat nyt paremmat kuin vuonna 2014.

”Vuoden 2015 siirtolaiskriisin myötä nämä puolueet ovat tulleet enemmän valtavirtaan. Yhteistyön tekemiseen ei liity enää samanlaista leimautumisen pelkoa. Puolueet ovat myös kasvaneet.”

Yksi uutta oikeistoa voimakkaasti jakava kysymys on suhtautuminen Venäjään ja Vladimir Putinin hallintoon.

Osalle uutta oikeistoa Putin on esikuva, voimakas johtaja, joka ei aja sukupuolivähemmistöjen tai maahanmuuttajien asiaa. Esimerkiksi Lega Nordin Salvini on lämmitellyt välejä Putiniin.

”Italiassa olisi tarvetta kymmenille Putinin kaltaisille miehille, jotka ajavat omien kansalaistensa asiaa”, Salvini sanoi hiljattain puheessaan Financial Timesin mukaan.

Halla-aho sen sijaan on puhunut Venäjästä kriittiseen sävyyn.

Halla-aho sanoo, että suhtautuminen Venäjään oli yksi kysymyksistä, joka esti kansallismielisten yhteistyön vuonna 2014. Hän katsoo, ettei Venäjästä pitäisi tehdä nyt kynnyskysymystä.

”Poliittisten tavoitteidemme kannalta suhtautuminen Venäjään ei ole kauhean oleellista. Se on kyllä asia, josta saa riidan aikaiseksi ja joka kuumentaa tunteita.”

Eurooppalaisen oikeiston yhdistymistä on toivonut myös Yhdysvaltain presidentin entinen neuvonantaja ja alt right -liikkeen keskeisen äänitorven Breitbart-sivuston entinen johtaja Steve Bannon, joka kerää parhaillaan rahaa säätiölle, jonka tavoitteena on tukea uutta oikeistoa ensi kevään vaaleissa.

Politico-lehden haastattelemat oikeistopoliitikot suhtautuvat Bannonin aloitteeseen ristiriitaisesti. Osalle kansallismielisistä poliitikoista Yhdysvalloista tuleva tuki on epäilyttävää.

Halla-aho sanoo, että Bannonin aloite on ajatuksena tervetullut, vaikka säätiön todellisista voimavaroista ja toimintatavoista ei vielä olekaan tarkempaa tietoa. Perussuomalaisiin Bannon ei ole ollut yhteydessä, hän kertoo.

Oikaisu 27.7. kello 10.20: Ranskan Kansallinen rintama kuuluu europarlamentissa ENF-ryhmään toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin. Lisäksi puolueen nimi on nykyään Kansallinen liittouma.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huumaavaa ainetta levisi Meilahden sairaala-alueella Helsingissä – pelastuslaitokselle suurhälytys

  2. 2

   Järkytys ravintolamaailmassa: Klassikkobaarit Corona, Moskova ja Dubrovnik joutuvat lopettamaan, merkkirakennuksen kaikki vuokrasopimukset on irtisanottu

  3. 3

   Turkin Erdoğan: Saudiarabialaistoimittajan murha oli tarkoin suunniteltu – agentit jopa tutkivat metsää murhapaikan lähellä etukäteen

  4. 4

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  5. 5

   Taidehistorioitsija kehottaa HBL:ssä boikotoimaan Antti J. Jokisen Helene Schjerfbeck -elokuvaa

  6. 6

   ”Nythän on melkoinen kuvakulma löytynyt” – Soitimme Love Islandin selostajalle, joka on tyrmistyttänyt osan katsojista halvoilla kaksimielisyyksillä ja ilkeilyllä

  7. 7

   Kirjailija Kari Hotakainen tiivisti Kimi Räikkösen salaisuuden yhteen lauseeseen – mutta kuinka moneen suomalaismieheen määritelmä pätee?

  8. 8

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  9. 9

   BMW kutsuu takaisin yli miljoona autoa paloriskin takia

  10. 10

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  2. 2

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  3. 3

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  6. 6

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  7. 7

   Järkytys ravintolamaailmassa: Klassikkobaarit Corona, Moskova ja Dubrovnik joutuvat lopettamaan, merkkirakennuksen kaikki vuokrasopimukset on irtisanottu

  8. 8

   Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

  9. 9

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  10. 10

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  9. 9

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää