Politiikka

Halla-aho: Perussuomalaiset ovat käyneet neuvotteluja Euroopan laajuisesta kansallismielisten rintamasta

Perussuomalaisten puheenjohtaja uskoo, että olosuhteet kansallismielisten puolueiden yhteistyölle ovat paremmat kuin vuoden 2014 eurovaalien aikaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho uskoo, että kevään 2019 eurovaalien jälkeen Euroopan parlamenttiin syntyy iso kansallismielisten ja euroskeptisten puolueiden ryhmä.

Halla-aho kertoo HS:lle, että neuvotteluja ryhmän luomiseksi on käyty jo pidemmän aikaa, ja valmistelut ovat pitkällä.

”Tiedän jo melko tarkkaan, mitä eurovaalien jälkeen tapahtuu, mutta en voi kertoa siitä tarkemmin vielä tässä vaiheessa.”

Voimien kokoaminen europarlamentissa on ollut jo pitkään eurooppalaisen uuden oikeiston tavoitteena, mutta yritykset ovat tähän saakka kaatuneet puolueiden välisiin erimielisyyksiin. Toukokuun vaalien lähestyessä yhteistyötä yritetään jälleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtenä voimien kokoajana toimii italialaisen Lega Nordin puheenjohtaja ja maan sisäministeri Matteo Salvini. Hän on kertonut haluavansa luoda Euroopan laajuisen liikkeen maahanmuuttoa vastaan.

Salvini on tiettävästi houkutellut rintamaan useita eurooppalaisia puolueita. Halla-aho sanoo, että myös perussuomalaiset on käynyt neuvotteluja Lega Nordin kanssa.


Oikeiston uudelleenjärjestäytymiselle on tarvetta ensi keväänä, kun Britannia eroaa EU:sta. Se laittaa europarlamentin voimasuhteet uusiksi. Silloin EU-kriittinen ECR-ryhmä menettää suurimman kansallisen delegaationsa eli brittikonservatiivit. ECR:ään kuuluvat myös perussuomalaiset.

ECR on europarlamentin kolmanneksi suurin ryhmä, jolla on parlamentissa 73 edustajaa. Se on oikean laidan puolueista maltillisin, ja se esimerkiksi osallistuu lainsäädäntöprosessiin tiiviimmin kuin radikaalimmat puolueet, joille parlamentti on useimmiten äänitorvi ja protestoinnin alusta.

ECR:n nykyisistä mepeistä 21 tulee Britannista. Brexitin myötä ryhmä menettäisi painoarvoaan parlamentissa. Samoin ryhmän sisäiset valtasuhteet muuttuvat: ECR:n toiseksi suurin kansallisen puolue tällä hetkellä on Puolaa johtava Laki ja oikeus.

Halla-aho kertoo, että ryhmän tulevaisuutta brittien lähdön jälkeen on pohdittu jo pitkään. Hän itse toivoo, että ECR voisi toimia ensi vaalien jälkeen kansallismielisten voimien kokoajana ja ryhmään voitaisiin ottaa uusia puolueita. Hiljattain ryhmään liittyivät ruotsidemokraatit.

”Ryhmällä on pitkät perinteet, ja prosessit ovat kohtuullisen hyvin hallinnassa. Uuden ryhmän perustamiseen liittyisi hyvin paljon työtä”, Halla-aho sanoo, mutta korostaa, ettei sulje pois muitakaan vaihtoehtoja.

”ECR:ssä jatkaminen ei ole perussuomalaisille itseisarvo.”

Yhtenäisen oikeistoblokin perustamista uumoiltiin jo vuoden 2014 eurovaalien aikaan, mutta lopulta euroskeptiset, maahanmuuttovastaiset ja kansallismieliset puolueet hajosivat neljään ryhmään: ECR:ään, EFDD:hen, ENF:ään ja EPP:hen.

ENF-ryhmässä istuvat muun muassa Italian Lega Nord, Itävallan FPÖ, Ranskan Kansallinen liittouma, Belgian Vlaams Belang ja Hollannin Vapauspuolue. EFDD:n riveissä puolestaan ovat esimerkiksi Britannian UKIP ja Saksan AfD. Lisäksi Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz istuu valtapuolue EPP:ssä, johon kuuluu Suomesta kokoomus.

Tämän lisäksi osa radikaalin oikeiston mepeistä on jättäytynyt tyystin ryhmien ulkopuolelle. Tämä koskee esimerkiksi Kreikan Kultaista aamunkoittoa ja Unkarin Jobbikia.

Halla-aho sanoo, että ensi keväänä tärkeintä on välttää samanlainen hajoaminen. Tämä edellyttää sitä, että ryhmän sisällä suvaitaan linjaeroja.

”Tavoitteena on synnyttää oikealle laidalle mahdollisimman suuri ryhmä suhteellisen pienillä yhteisillä tekijöillä.”

Nämä yhteiset tekijät ovat Halla-ahon mukaan kansallisvaltioiden vahvistaminen, tiukka maahanmuuttopolitiikka, eurooppalaisen kulttuurin suojeleminen ja globalisaatiokriittisyys.

Hän uskoo, että olosuhteet yhteistyön tekemiselle ovat nyt paremmat kuin vuonna 2014.

”Vuoden 2015 siirtolaiskriisin myötä nämä puolueet ovat tulleet enemmän valtavirtaan. Yhteistyön tekemiseen ei liity enää samanlaista leimautumisen pelkoa. Puolueet ovat myös kasvaneet.”

Yksi uutta oikeistoa voimakkaasti jakava kysymys on suhtautuminen Venäjään ja Vladimir Putinin hallintoon.

Osalle uutta oikeistoa Putin on esikuva, voimakas johtaja, joka ei aja sukupuolivähemmistöjen tai maahanmuuttajien asiaa. Esimerkiksi Lega Nordin Salvini on lämmitellyt välejä Putiniin.

”Italiassa olisi tarvetta kymmenille Putinin kaltaisille miehille, jotka ajavat omien kansalaistensa asiaa”, Salvini sanoi hiljattain puheessaan Financial Timesin mukaan.

Halla-aho sen sijaan on puhunut Venäjästä kriittiseen sävyyn.

Halla-aho sanoo, että suhtautuminen Venäjään oli yksi kysymyksistä, joka esti kansallismielisten yhteistyön vuonna 2014. Hän katsoo, ettei Venäjästä pitäisi tehdä nyt kynnyskysymystä.

”Poliittisten tavoitteidemme kannalta suhtautuminen Venäjään ei ole kauhean oleellista. Se on kyllä asia, josta saa riidan aikaiseksi ja joka kuumentaa tunteita.”

Eurooppalaisen oikeiston yhdistymistä on toivonut myös Yhdysvaltain presidentin entinen neuvonantaja ja alt right -liikkeen keskeisen äänitorven Breitbart-sivuston entinen johtaja Steve Bannon, joka kerää parhaillaan rahaa säätiölle, jonka tavoitteena on tukea uutta oikeistoa ensi kevään vaaleissa.

Politico-lehden haastattelemat oikeistopoliitikot suhtautuvat Bannonin aloitteeseen ristiriitaisesti. Osalle kansallismielisistä poliitikoista Yhdysvalloista tuleva tuki on epäilyttävää.

Halla-aho sanoo, että Bannonin aloite on ajatuksena tervetullut, vaikka säätiön todellisista voimavaroista ja toimintatavoista ei vielä olekaan tarkempaa tietoa. Perussuomalaisiin Bannon ei ole ollut yhteydessä, hän kertoo.

Oikaisu 27.7. kello 10.20: Ranskan Kansallinen rintama kuuluu europarlamentissa ENF-ryhmään toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin. Lisäksi puolueen nimi on nykyään Kansallinen liittouma.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”

  6. 6

   Trump haukkui tietovuotajaa ”koiraksi” ja haastoi tämän välimiesoikeuteen – Valkoinen talo ei kiistä rasistisen puheen sisältävän nauhoitteen olemassaoloa

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  9. 9

   Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”

  10. 10

   Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Genovan siltaturman uhrien etsintä jatkui läpi yön, kuolleita ainakin 35 – liikenne­ministeri vaatii tiestä vastaavan yhtiön ylintä johtoa eroamaan

  2. 2

   Vielä kolme kuukautta sitten Jessi Laidlerille vakuutettiin, että Pasilan historiallisessa Toralinnassa on turvallista asua – Nyt kaikki vuokralaiset irtisanottiin

  3. 3

   Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

  4. 4

   Tuntemattomien rikollisten ketju huijasi hyvällä suomen kielellä helsinkiläisnaisen pankkitunnukset – Oikeudessa maksumieheksi päätyi satunnainen vastaantulija

  5. 5

   Lapsi hakkeroi Yhdysvaltain äänestyssivuston jäljennöksen kymmenessä minuutissa – teki itsestään vaalien voittajan lisäämällä itselleen miljardeja ääniä

  6. 6

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  8. 8

   Helsingin poliisi: Suomeen on rantautunut Euroopasta uusi kansainvälinen kuljetusrikollisuuden muoto

  9. 9

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  10. 10

   Kun 80 autoa palaa, pääministerin ”hemmetti” ei välttämättä äänestäjille riitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Syvällä Venäjän tyhjyydessä on armoton vankileiri IK-25, jossa ruoka on jätettä, taudit leviävät ja kurinpidosta vastaavat vangit – nyt suomalainen huumekuriiri kertoo, millaista on elää siellä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla
  3. Espoossa toistuu keväisin ja syksyisin ilmiö, jonka suunnitelmallisuutta hämmästelee jopa kaupungin sähköinsinööri – Joku kiertää sammuttamassa katuvaloja
  4. Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa
  5. Britannian uusi ulkoministeri tapasi Timo Soinin ja uskoo nyt Suomen olevan valmis tukemaan brexit-tavoitteita – ”Suomella on tärkeä rooli”
  6. Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”
  7. Kirjapaljastukset kertovat, että Niinistöllä on poikkeuksellisen paljon vaikutusvaltaa – Mutta mistä se johtuu? Tilaajille
  8. Pimentoon jäävät biisinkirjoittajat harmittavat laulaja-laulun­tekijä Vilma Alinaa – ”Hehän aika­lailla pyörittävät sitä, mitä musa­kenttä on”
  9. Huipulle tähtäävälle voimistelijalle koulun ja harjoitusten yhdistelmä voi olla liian rankka – Aleksi Vesala käy yläkoulun neljään vuoteen
  10. Turkin kriisi menee Erdoğanin piikkiin, vaikka hän hakee syyllistä kaikkialta muualta Tilaajille
  11. Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”
  12. Näytä lisää