Politiikka

Suomen uusin europarlamentaarikko vaihtoi eduskunnan Brysseliin alle viikon varoitusajalla – ”En kovin montaa minuuttia edes harkinnut asiaa”

Suomen europarlamenttiryhmän jäsenistö on vaihtunut tällä vaalikaudella tiheämmin kuin koskaan aiemmin. Vaihtuvuus on ollut suurinta keskustan meppiryhmässä. Uusin tulokas Mirja Vehkaperä ehtii olla meppinä alle vuoden.

Vielä perjantaina 15. kesäkuuta Mirja Vehkaperä (kesk) painoi jaa- ja ei-nappeja Arkadianmäellä Helsingissä. Seuraavana maanantaina hän asteli uuteen työpaikkaansa: Euroopan parlamenttiin Brysseliin.

Suomen uusin europarlamentaarikko kuuli mahdollisuudesta lähteä mepiksi alle viikko ennen töiden alkua. Todennäköisyys europarlamenttiin pääsyyn oli pieni, sillä oululainen kansanedustaja sai vuoden 2014 vaaleissa noin 16­000 ääntä ja jäi keskustan listalla neljännelle varasijalle.

”Parlamenttikausi tupsahti eteen yllättäen näin loppuvaiheessa, enkä voinut edes kuvitella, että tällä vaalikaudella haave kansainvälisestä työstä konkretisoituisi. Kansainväliset tehtävät ja europarlamentti ovat olleet koko ajan tähtäimessäni. Nyt pääsin niihin heti ensimmäisten vaalien jälkeen, mutta vähän myöhemmin kuin normaalisti.”

Vehkaperä päätyi paketoimaan 11 vuoden eduskuntatyön pikavauhtia parissa päivässä, koska kansalaispuolueen Paavo Väyrynen ilmoitti toukokuussa palaavansa eduskuntaan. Kolmannella varasijalla ollut Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kieltäytyi pestistä. Hänen mukaansa johtajan vaihto näin lähellä vaaleja olisi ollut vaikeaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Politiikassa vaikuttajat kuitenkin vaihtuvat – ja erityisen tiuhaan he ovat vaihtuneet tällä vaalikaudella nimenomaan keskustan meppiryhmässä.

Meppikauden kesken jättäminen ei ole poikkeuksellista. Suomen meppiryhmän jäsenet ovat vaihtuneet usein erityisesti 2010-luvulla. Tällä kaudella kolmestatoista vaaleissa valitusta mepistä viisi on vaihtanut työpaikkaa. Viime kaudella neljä edustajaa lähti kesken kauden.

Brysselistä on yleisimmin palattu takaisin kotimaan politiikkaan. Näin teki myös vuoden 2014 vaalien äänikuningas Alexander Stubb (kok), joka ei ottanut meppipaikkaansa vastaan, vaan siirtyi Jyrki Kataisen (kok) tilalle pääministeriksi. Katainen lähti EU:n komission varapuheenjohtajaksi.

Vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen Suomeen palasivat Olli Rehn (kesk) ja Sampo Terho (sin). Stubbin tilalle nousi Petri Sarvamaa, Rehnin tilalle tuli Hannu Takkula, ja Terhon korvasi Pirkko Ruohonen-Lerner.

Viime keväänä Takkula siirtyi Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen, ja hänen paikallaan aloitti toiselta varasijalta kolmannen kauden kansanedustaja Elsi Katainen. Sitten Paavo Väyrynen jätti meppikautensa kesken jo toisen kerran. Vuonna 2007 hän palasi Suomeen ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi kesken kautta.

Keskustan alkuperäisestä kokoonpanosta on jäljellä vain Anneli Jäätteenmäki. Nyt kaikki keskustan mepit ovat naisia, ja Suomen meppiryhmä on parlamentin naisvaltaisin. Kymmenen kolmestatoista on naisia.

”Näen sen rikkautena ennen kaikkea oman puolueeni kannalta. Se on iso asia ja voimavara”, Vehkaperä sanoo.

Vehkaperän mielestä poliitikkojen vaihtuvuus ei ole ongelma. Hän ennustaa, ettei suomalaisessa politiikassa tulla enää näkemään Ilkka Kanervan (kok), Mauri Pekkarisen (kesk) ja Ben Zyskowiczin (kok) kaltaisia ikänsä eduskunnassa istuvia urapoliittikkoja.

Etenkin, jos kansanedustaja on alle 50-vuotias, työuraa ja vaihtelevuutta haetaan muualtakin kuin politiikasta. Tämän kauden suuri vaihtuvuus Brysselissä voi Vehkaperän mielestä olla myös vain sattumaa.

”Kovin monesti eduskunnasta tai europarlamentista ei ole lähdetty ovet paukkuen, vaan sieltä on lähdetty hakemaan uutta sisältöä työelämään. Pidän sitä ihan hyvänä, ettei siellä pysytä tavan vuoksi. Jos ei halua olla täysillä päättämässä, kannattaa hakea muuta työtä.”

Entä äänestäjät? Suomen meppiryhmän muutosten perässä pysyminen on lähes yhtä vaikeaa kuin Paavo Väyrysen uusien poliittisten liikkeiden ja puolueiden nimien muistaminen. Jatkuva muutos tuskin edesauttaa EU:n roolin, merkityksen ja tärkeyden kirkastamista.

Vehkaperä ei ota kantaa siihen, miten tiuha vaihtuvuus vaikuttaa Suomen tai keskustan kykyyn ajaa omaa asiaansa EU:ssa. Hänen mielestään hänen mandaattinsa on joka tapauksessa selvä, sillä hän on osallistunut vaaleihin.

”Luottamus on mittautettu, ja sen lisäksi tärkeintä on oma mielenkiinto. Kun itse pohdin, otanko paikan vastaan vai en, ajattelin, että kyllä minulla on velvollisuus ottaa paikka vastaan.”

Itse asiassa Vehkaperän mielestä häntä ja Elsi Kataista parempia uusia meppejä ei oikeastaan voisi tässä tilanteessa olla.

”Elsi ja minä olemme pitkän linjan poliitikkoja. Meillä on suorat yhteydet eduskuntaan ja ministereihin. Paremmin ei voisi olla, jos edustajia vaihtuu. Tunnen jo valmiiksi lähes kaikki muut Suomen mepit.”

Kesken kautta parlamenttiin hyppäävien meppien tilanne ei ole helppo. Euroopan parlamentti on monimutkainen, suuri ja vaikutusvaltainen työpaikka, jossa pelkkä aiheiden kirjo, verkostoituminen ja jäsenmaiden mielipiteiden hahmottaminen vie valtavasti aikaa ja vaatii paljon työtä. Parlamentti päättää satoihin miljooniin ihmisiin vaikuttavista asioista.

Vehkaperän ensimmäinen kuukausi menikin käytännön järjestelyjen hoitamiseen, uuteen työrytmiin totuttautumiseen ja oman tiimin kasaamiseen. Syksyllä työhön voi uppoutua täysin, Vehkaperä vakuuttaa.

”Minun piti hypätä liikkuvaan junaan EU-päätöksenteon ytimeen, mikä on hieman haastava tehtävä. Olen kuitenkin tottunut ottamaan haasteita vastaan. Tällainen hyppy vaatii asennetta.”

Alle vuoden mittaisessa kaudessa on rajoituksensa, mutta Vehkaperä sanoo aikovansa pitää yllä tiukkaa tahtia oppimisen suhteen.

”Asioissa on pitää olla mukana. Pidän tätä älyttömän mahtavana mahdollisuutena oppia uutta. Tässä näkee, kokee ja pääsee vaikuttamaan erilaisesta näkökulmasta ja erilaisessa paikassa.”

Vehkaperä jätti Arkadianmäelle keskustan eduskuntaryhmän ensimmäisen varapuheenjohtajan paikan, liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtajuuden ja ympäristövaliokunnan jäsenyyden. Lähdön haikeuteen sekoittui into uudesta työstä.

”Totta kai keskustelin asiasta puolisoni kanssa, mutta en kovin montaa minuuttia edes harkinnut asiaa. Olen hyvin tyytyväinen siihen, että pääsen näkemään ja kokemaan tämän vuoden.”

Vaikka työpaikan vaihto tuli eteen nopeasti, lähes kolme kautta eduskunnassa niin hallituksen kuin opposition riveissä antaa Vehkaperän mielestä hyvän perustan eurooppalaiselle politiikalle.

”Kaikki kansanedustajat ovat jotenkin tekemisissä EU:n kanssa, koska valiokunnissa käsitellään paljon EU-asioita. Eduskunnassakin saa selkeän yhteyden EU-vaikuttamiseen.”

Verkostot ja asiat ovat tuttuja, mutta nyt kädessä on vain vähän isompi pensseli, hän muotoilee. Kun eduskunnassa näkökulma on kansallinen ja jopa maakunnallinen, Brysselissä Suomen etua on katsottava myös eurooppalaisesta ja globaalista kulmasta.

Suomen junaraiteiden kapasiteetin sijaan Vehkaperä työskentelee toukokuun eurovaaleihin asti erityisesti globaalien pakolais- ja kehitysyhteistyökysymysten parissa, koska hän peri Väyryseltä muun muassa kehitysvaliokunnan varapuheenjohtajuuden.

Pakolaispolitiikassa EU on Vehkaperän mielestä menossa oikeaan suuntaan nyt, kun kesäkuun huippukokouksessa päätettiin siirtolaiskeskusten perustamisesta. Yksi toimi ei silti riitä, ja hän kannattaa myös kehitysavun nostamista 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta, jotta apua saadaan enemmän paikan päälle.

”Itse olen havahtunut viime viikkojen aikana siihen, kuinka vaikeassa tilanteessa EU-rajojen ulkopuolella olevat alueet ovat. Pakolaisia tulee moninkertainen määrä näille heikoille alueille. Kriisipesäkkeet ovat aivan EU-rajojen läheisyydessä. Epäilen alueiden kantokykyä.”

Valiokuntatyön lisäksi Vehkaperän omalla asialistalla ovat arktiset kysymykset, pohjoinen ulottuvuus ja biotalous. Hän aikoo olla mukana niissä pöydissä, joissa puhutaan metsäpolitiikasta.

Näihin kysymyksiin hän todennäköisesti pystyy myös keskittymään eduskuntatyötä syvällisemmin. Ensimmäisestä kuukaudesta europarlamentaarikkona Vehkaperälle jäi mieleen varsinkin se, että parlamentissa on enemmän aikaa paneutua muutamaan itselle tärkeään teemaan, koska täysistunnot on keskitetty Strasbourgiin yhden viikon ajaksi.

Neljä viikkoa kestänyt Oulun ja Brysselin välillä reissaaminen päättyi parlamentin istuntotaukoon. Elokuussa koko nelihenkinen perhe muuttaa Brysseliin. Lapsille on löydetty koulu- ja hoitopaikat, ja miehellä on edessään opiskelupainotteinen virkavapaa rehtorin työstä.

Euroedustajuus sekoitti Vehkaperän suunnitelmia myös ensi kevään vaalien suhteen. Ennen Brysseliin siirtymistä hän oli jo lupautunut ehdokkaaksi maakuntavaaleihin.

Nyt hän ei kuitenkaan vielä tiedä, hakeeko keväällä eduskuntaan vai europarlamenttiin. Maakuntavaltuutetun työtä olisi mahdotonta yhdistää jälkimmäiseen.

Ennen päätöstä hän aikoo katsoa, kuinka perheen elämä ja elokuussa jatkuvat työt lähtevät käyntiin.

”Mutta kyllä osallistun joihinkin vaaleihin. Politiikka on minun lajini.”

VIISI KYSYMYSTÄ

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Metsäteollisuus Brysselissä liittyen metsien käyttöön.”

2. Kehu oppositiopuolueen edustajaa

”Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen on itselleni niin läheinen työtoveri, luotettava ja aina niin ajan hermolla.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Pekka Töpöhännän. Aikani menee asiakirjoihin ja kaikennäköisiin työhön liittyviin papereihin ja asioihin, mutta sen minkä ehdin lukea, ehdin lukea lapsille. Heille luen paljon kirjoja.”

4. Mikä saa sinut suuttumaan?

”Välinpitämättömyys toisia ihmisiä tai yhteiskuntaa kohtaan tai konkreettisena esimerkkinä vaikka luonnon roskaaminen.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Uin, ulkoilen, vietän aikaa perheen parissa. Veneilemme ja toivottavasti golfaamme. Olemme kotimaisemissa. Nyt on edessä vapaa viikonloppu. Tämän jälkeen alkaa olla jo muuta poliittista touhua.”

Kuka?

Mirja Vehkaperä


 42-vuotias keskustan europarlamentaarikko Oulusta. Toimi kansanedustajana vuosina 2007–2018. On Oulun kaupunginvaltuuston jäsen.

 Koulutukseltaan luokanopettaja. Harrastaa purjehtimista ja käsitöitä.

 Perheeseen kuuluu mies ja kaksi poikaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lauantaivieras
 • Politiikka
 • Keskusta
 • EU
 • Oona Lohilahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – suomalaisen osakeyhtiön epäillään pesseen rahaa usean miljoonan euron edestä

  2. 2

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa

  8. 8

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  9. 9

   Pysyvä kesä- vai talviaika? Vastaus on näyteikkuna arvomaailmaan

  10. 10

   Tulevaisuuden ruokatrendi on yksinsyöminen, uskoo tutkija Sami Koponen – Hollannissa on jo ravintoloita, joissa on vain yhden hengen pöytiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  9. 9

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  10. 10

   Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – merkittävin asia äänestyksessä oli politiikan uskottavuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää